За двойния аршин и парите на Сорос | webcafe.bg
Webcafe

За двойния аршин и парите на Сорос

Драгомир Иванов, Facebook
13.08.2013, 12:11 (обновена 16.08.2013, 14:14)
Джордж Сорос

Снимка: © Getty Images

Поради временната липса на Костов, Сорос е виновен за всичко

Двойният аршин е любим похват на българските медии (а и не само на тях), но в комбинация с обикновен мързел и припряност често води до зловонни резултати. Всички централни всекидневници, радиа и телевизии получават публично финансиране - било чрез реклами на европейските програми, било чрез договори за популяризиране на дейността на институции и служби, или пък от директно участие в обществено финансирани инициативи (например Junior Achievement, за наемане на стажанти).

Но нерядко проявяват странна избирателност и ревнивост към държавните, респективно международните пари. За нас може, но за други - не.

Статията "Лидери на протеста с добри бюджети" във вестник "Преса" вдигна вече бая пушилка, като уж разкри как Тръстът за гражданско общество в Централна и Източна Европа плащал на известни лица от протестите срещу кабинета "Орешарски" (впрочем, всички отчети за парите могат да са намерят на сайта на Тръста и не са никаква, ама никаква тайна. Бел. Webcafe.bg). Доста избирателно и тенденциозно се изброяват проекти на половин дузина известни нестопански организации и фондации, в които работят въпросните личности с експертна слава.

Внушението е ясно: дългата ръка на Вашингтон и вечният българомразец Джордж Сорос стоят зад демонстрациите в София, а донорски структури като Тръста и "Отворено общество" плащат на рушителите на реда и смутителите на тишината в страната.

Да видим обаче какви подробности удобно ни спестява статията. От тия 142 гранта на Тръста (който впрочем приключи дейността си в края на април) внушителни суми са отишли в организации, които най-малкото е смешно да бъдат свързвани с протестите. Подпомогнати са например два проекта на Центъра за независим живот, организация в помощ на хората с увреждания, съответно за 95 560 и 45 700 долара, както и на Спешъл Олимпикс България. Вероятно скоро трябва да очакваме на площад "Независимост" и агитка от инвалидите, не ли?

Нещо повече, от помощта от Тръста са се възползвали и хора, които надали бихме нарекли симпатизанти на протестите. Сред получателите на средства например се нарежда и Българската социологическа асоциация, ръководена от проф. Михаил Мирчев, гравитирал в миналото около БСП и извършвал социологически поръчки на Столетницата с агенцията си "АССА-М".

Социологическата асоциация е получила над 80 000 долара по два проекта (www.ceetrust.org/grant/582/ и www.ceetrust.org/grant/246/). А ето какво казва членът на нейния управителен съвет д-р Иво Христов в интервю за "Фокус": "Предполагам, че тези, които сега дават зор за предсрочни избори, са си направили много добре сметката, а именно, че Плевнелиев ще назначи нов служебен кабинет от подопечните нему. Вече виждам новия фантом - Саша Безуханова и други такива "експерти на прехода", та по този начин те да си подсигурят служебна победа..." (Източник).

Звучи ли ви като "соросоид", платен от омразния Вашингтон?

Още един прелобюпитен факт: зловещото "Отворено общество" подкрепя и Института за социални ценности и структури "Иван Хаджийски". Институтът, наследник на Научноизследователския институт за младежта при ЦК на ДКМС, се ръководи от проф. Петър-Емил Митев, и приютява символни за левицата имена като Андрей Райчев, Кънчо Стойчев и Андрей Бунджулов.

Цитат от актуално интервю на проф. Митев за "24 часа" по повод протестите: "Премиерът Орешарски е очевидно преди всичко финансист, човек на действието, а не на общуването. Твърдението, че е "сламен човек", е несправедливо" (Източник).

Та по логиката на вестник "Преса" Сорос най-вероятно дърпа конците и на контра-протеста.

(В скоби. Всички уважаващи себе си международни организации се обръщат към реномирани специалисти от целия политически спектър, без да се интересуват от симпатиите им. Лявата германска фондация "Фридрих Еберт", свързана със Социалдемократическата партия на Германия, покани на дискусии през април и май тази година Огнян Минчев и Антоанета Цонева - www.fes.bg/?cid=12&NewsId=1110. Ако "Преса" и Пеевските й дружки бяха узнали това по-рано, навярно щяха да разтръбят, че берлинските камеради на Станишев също рутят червеното правителство. Предлагам на авторката Е. Кодинова да звънне в канцелариите на г-дата М. Шулц и З. Габриел и да пита тъй ли е.)

А сега черешката: самият Сергей Станишев също е маша на Сорос! Да, съвсем сериозно. В първите години на Българското училище за политика - друга подмолна структура на враговете на българщинАта, както узнахме от "Преса" - младият тогаз лидер на БСП членуваше в програмния му съвет. Ето какво казва бившият изпълнителен директор Светлана Ломева в старо интервю за в. "Монитор":

"Когато открихме нашата школа, се срещнахме с всички парламентарно представени партии и техни представители бяха излъчени в програмния ни съвет. Така г-н Станишев попадна в него. В последствие той стана министър-председател, което означава, че не би могъл да участва активно в срещите. Затова стана почетен член. Аз мисля, че той е успешен политик. (...) Той налага един нов стил и модел на поведение". (Източник)

Да обобщим. Джордж Сорос (Дьордь Шорош) командва протестите, а и контра-протестите в България. От мрачната си цитадела нейде отвъд Атлантика държи на къса верижка и самото правителство. При това положение няма начин Волен Сидеров да не е негов незаконен син, а Шамара - резултат от позакъснелия му продуцентски мерак. Последното обещава вече безмилостна война от ревност, и не с кого да е, а с Митю Пайнера.

P.S. Познавам журналисти, които дават мило и драго да се намърдат в някой от тия институти, центрове и фондации. Само и само, за да издрапат от лепкавото, миризливо блато на медиите и най-после да си уредят животеца. И когато не успеят, злобата е безпределна.

Oще: джордж сорос  манипулации  неправителствен сектор  протести  финансиране 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

40 Harry | 22.08.201309:40

Истеричната защита на Сорос показва кой е ял от парите на Сорос. Много щастлив

Сорос е станал милиардер помагайки на народите и те го ограбили! Много щастлив

Не на нас тия, но един ден ще ви питаме вас соросоидите ЗАЩО? Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.05.2011, 11:06

39 Levitt Hostel | 19.08.201310:45

20Frida | 15.08.201310:44
ами причината са сорософобията е в самата тоталитарна система, ве деца/ антисемитизмът, слугинажът, милиционерствто, доносничеството,
затова са склонни да преувеличават делата на сорос и комп. според
. изпитаната формула, прилагана от забайкалската риболовцева сексзвезда


Really?

Soros has funded organizations that actively promoted Anti-Semitic smears against Jews. MoveOn’s bulletins have linked to sites like CounterPunch, a site which actually published an article in defense of blood libels. One bulletin linked to pieces which accused Jews of dual loyalty, claimed that a small group of Jewish elites monopolize foreign policy and began with a “special feature” from former Klansman, Senator Byrd. All this is from an organization funded by George Soros. A man so reviled within the Jewish community that his funding for Street had to be kept secret for fear of a backlash against the entire group.

Soros has said that he doesn’t want to be part of any Jewish national existence, and that the solution to Anti-Semitism is for Jews to “give up on the tribalness”. His narrative has always been to blame Anti-Semitism on Jews and on Israel. And frankly that is the essence of what Anti-Semitism is. Blame the victim.

Over the years Soros has made it very clear that he doesn’t like Jews, and doesn’t want to be associated with them. This wasn’t an aberration that developed during the Holocaust, but runs in his family. His father changed his last name from Schwartz to Soros. His ex-wife has stated that Soros’ mother disliked her, because she was “openly Jewish”. In his biography, Soros agreed that his ex-wife’s Jewishness was the problem. He even referred to his own mother as a “Jewish Anti-Semite”. Indeed Soros’ mother disliked Jews so much, she ended up converting.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.06.2013, 13:39

38 Philosophyis Amagic | 19.08.201301:30

НИКОЙ ТУК НЕ Е НАЯСНО
Автора горе - той е още по-объркан.

Сорос някъде по света може и да прави нещо, може и да не прави нищо. Според някои зад Сорос са опитващите да се легализират /самоконвертират/ пари и власт на ЦРУ, според други Сорос е борсов спекулант и международен мошеник, който търси подкрепа и протекции от официалните американски власти с неговите простотии за "ту-отворено, ту-затворено об-во". Според трети просто си гледа работата и печели добре, а в свободното време е голям почитател на човека, обича хората и такъв един филантроп, който помага на народите.
Не се знае: кое е вярното? Но което и да е то НЕ ВАЖИ тук, в България.

В България Сорос е само излъганото камилче един балък, който го издоиха като дойна крава. НИЩО от това за коетоСорос е платил НЕ Е направено. Прибраха му парите и не свършиха работа, отчетоха се на хартийки. И тези хартийки са едни отчети, които отдавна не съществуват в никой български архив на ОО /Отворено общество/, изтекли са през двете нули и някой е дръпнал казанчето.
Ефекта "Сорос", какъвто и да е той, положителен или отрицателен... тук е НУЛЕВ.
Не знам защо, но нещо ми е кофти за Сорос. В най-бедната нация на Европа - тия - да те ошушкат и да те направят на балък...
Къде са му НПОтата на Сорос, къде са му всички проекти, които е финансирал? И с лупа да търсиш няма да откриеш и една следа, дори драскотина някъде на някоя плочка по някой тротоар. Ето това е да не оставиш изобщо съвсем никаква следа след себе си.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.08.2010, 12:32

37 No name | 17.08.201310:27

Оня пак е влязъл в приказката за стрижаното и косеното. Какво му се връзвате? не разбирам
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.08.2013, 03:58

36 Stefany Sokolova | 17.08.201304:00

Преди години вървеше като виц следното: Защо Сорос бил левичар? Защото любимата му пословица е от Дън Сяо Пин "Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки". Сиреч отгледай си власт и опозиция, независимо от котилото, сетне им гледай сеира и си карай кефа. (На това му викали либерален консенсус Объркан )
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

35 Оня Дето Го Трият | 16.08.201323:14

Хари

На теб лично ли ти дадоха да ги броиш?
Сигурен ли си, че са 100 милиона....да не са 101? Смее се

Дееба и олигофрена, всеки малоумник със собствена теория за световната конспирация. И данни луд!?!?!
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

34 Harry | 16.08.201323:04

Сорос "инвестира" в НПО около 100 милиона в България, само от изкуствената "криза" през 1997г. "изкяри" 300 милиона!
Лъжата че България била бедна и американските бандити нямало какво да "изкярят" тука е стара дъвка!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 27.11.2012, 16:27

33 Прокопи | 16.08.201320:45

Какъв ти Сорос, какви 5 лева? Дреме му на Сорос за 7 милиона бедни българи. Едва ли може да изкяри нещо в България.
Спонсорите на протести/контрапротести, стачки и тем подобни си имат български имена и произход и си щъкат с луксозните возила и им дреме на шмайзера.
Ай стига сте ни занимавали с невъзможни външни финансирания! Кой чужденец е луд да дава пари на лъжливи овчари!
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 25.07.2012, 14:40

32 Стоян Николов | 16.08.201319:31

Статията е изключително на място. На мен обаче най-добро впечатление ми направи post scriptum-а. Тоталната истина за 99% от българските журнаклисти...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

31 Dimitar Stamboliyski | 16.08.201318:49

К'во му се връзваш на тоя... Зора му е нещо да изхейти, ако мое хептен без логика...
   

оценка

+0 -0