Асгардия: проблемите пред изграждането на космическата утопия | webcafe.bg
Webcafe

Асгардия: проблемите пред изграждането на космическата утопия

Webcafe, по Би Би Си
05.08.2018, 09:37 (обновена 07.08.2018, 14:51)
асгардия, космическо общество

Снимка: © Pixabay

Можем ли да създадем идеалното космическо общество?

В момента 246 000 души са граждани както на родната си държава, така и на Асгардия, която обаче не е на нашата планета. В България 260 души от София са жители на Асгардия, 40 пловдивчани, по 30 - от Варна и Бургас и по 11 - от Плевен и Стара Загора.

Асгардия физически съществува само под формата на 2,7-килограмов сателит с размерите на кутия за хляб. Той обикаля в ниска околоземна орбита от 2017-а.

Планът е един ден Асгардия да има огромен "космически Ноев ковчег", кръжащ около Земята, колонизира Луната и вероятно в по-далечно бъдеще - и други космически тела.

Това е заложено в конституцията на Асгардия. "Лидерът" й се казва Игор Рауфович Ашурбейли и приема нещата крайно сериозно.

Според автобиографията му азербайджанския милиардер се занимава с издателски бизнес, телекомуникации, научна просвета и консултиране по въпросите на отбраната от космически заплахи, нанотехнологиите и аерокосмическите изследвания.

Игор Рауфович Ашурбейли

Той става изпълнителен директор на "Алмаз-Антей", голям руски държавен подизпълнител на армията, който произвежда ракетни системи и друго военно оборудване.

След като напуска компанията, той се преориентира към строителството на църкви в Русия.

На 25 юни във Виена, Австрия, той става първият "държавен глава" на Асгардия.

Ликът му е на официалната възпоменателна монета на Асгардия, която гостите получиха на гала-вечерята след заемането на поста.

Церемонията по встъпването в длъжност във величествения виенски дворец "Хофбург" включваше фанфари, момичешки хор, пеещ новия национален химн на Асгардия, и предварително записано послание от руски астронавт на Международната космическа станция.

Посре Ашурбейли, увенчан с герб на огърлица в средновековен стил, изнесе реч, в която утвърди благородните цели на Асгардия - "мир в космоса и предотвратяване на пренасянето в космоса на конфликтите на Земята".

След това около 350 гости - граждани, членове на парламента, дарители, поддръжници, журналисти и други - бяха отведени в голяма украсена зала за тристепенна вечеря.

Те бяха забавлявани от знаменити международни музиканти и танцьори, изпълняващи всичко - от класическа опера, концерти и балет до фламенко, японска фолклорна песен и Щраус, свирен на червена електрическа цигулка от разхождаща се музикантка във високи до бедрата черни ботуши.

Тези изпълнения бяха избрани донякъде като признание на 12-те официални езика на Асгардия като английският е работният й език. Ашурбейли коментира по-късно, че отделянето на видно място за изкуства е важно, защото "оръжията ни разделят, а културата ни обединява".

Всичко това изглежда много утопично, но как Асгардия възнамерява да се издигне над дългата история на конфликти на планетата?

Думата "Асгардия" идва от "Асгард", митичен норвежки свят, обитаван от боговете.

Ашурбейли нарича съвременна Асгардия "кралство", но титлата му не е крал; той е "държавен глава". Според конституцията на Асгардия този пост има 4-годишен мандат, и заемащият го може да бъде преизбиран, докато достигне пределната възраст от 82 години.

Наследниците му на поста се номинират от държавния глава, космическия съвет и парламента.

След вечеря Ашурбейли застана до масата си и за кратко разговаря с всеки от гражданите, наредили се на опашка да поговорят с него и да си направят селфи.

Мичъл Броган, асгардианец от Канада, който е в бизнеса с криптовалути и блокчейн, коментира, че е нервен от срещата с държавния глава, но Ашурбейли го успокои и дори "ми позволи да го науча на поздрава с докосване на юмруци".

По-късно Ашурбейли дава индивидуални интервюта за пресата като използва преводач от руски на английски.

При срещите си с граждани на Асгардия поздравява с "Привет, асгардианецо!", на английски и с усмивка.

Ашурбейли, който произхожда от азербайджанско благородническо семейство, казва, че е избрал да нарича новата си държава "кралство" донякъде защото "харесва Обединеното кралство", и донякъде защото думата "съдържа нещо магично. Не мислите ли, че в това има нещо романтично? Като 'Небесно кралство', кралство на небесата, не на Земята".

Ашурбейли е християнин, но негов декрет гласи, че всички религии и политически партии са "забранени на Асгардия" като начин да бъдат преодолени земните конфликти. Въпреки тези декрети, по негови думи "Асгардия е пълна демокрация".

Но ако погледнете конституцията, държавният глава има властта да разпуска парламента.

Жереми Сагет е един от 146-те членове на парламента на Асгардия. Френският медик отдавна се интересува от космически пътешествия и космическа медицина и казва, че идентичността на "кралството" е била притеснителна в началото, но той вярва в концепцията на конституционната монархия.

"Това, което е важно, е някой да задава правилния тон", казва Сагет, който някога е кандидатствал за астронавт от Европейския съюз.

246-те хиляди граждани на Асгардия произхождат от цял свят. Арлийн Букларевич живее в Хавай. Тя е медицинска сестра, работи в хоспис и е доброволец в астрономическия център Имилоа в Хило, Хавай.

Тя не е пристигнала във Виена, но обяснява по имейл, че е станала жител на Асгардия, защото е видяла шанс да се сформира наистина просветена нация, която има възможността да започне начисто.

Тя иска да види дали ритуалите и тенденцията към свръхестественото са вградени в нашето ДНК, или можем да започнем начисто с красотата на просветеното въображение в изграждането на нова концепция за 'нация'.

Букларевич е представител на значимо малцинство на жителите на Асгардия: тя е жена. Около 85% от гражданите (и 72% от депутатите в парламента) са мъже. Защо има толкова малко жени?

Съпругата на премиера Елшад Казиев - която предпочита да я наричат само Кейт - има мнение по въпроса: "Първата ми мисъл е, че момчетата повече се интересуват от научна фантастика. Независимо дали ви харесва или не, жените се интересуват по-малко от това".

Тя би ли се преместила на космическия Ноев ковчег, ако има този шанс? "Определено. Приключенски настроена съм". В нея няма никакво колебание.

Съпругът й също казва, че би се възползвал от шанса да отиде в орбита. Казиев - половин азербайджанец, половин руснак - е станал гражданин на Асгардия и член на парламента заради детството си.

"В двора на нашия дом имахме руснаци, азербайджанци, евреи, арменци, всички в един жилищен блок, живеещи в мир", казва той. И той иска в Асгардия да цари същият дух.

За да станат граждани, хората просто трябва да осигурят лични данни на уеб сайта и да кликнат на поле, с което се съгласяват с конституцията, която могат да прочетат онлайн. Почти толкова лесно е, колкото и създаването на Facebook акаунт.

Новата им държава обаче съществува засега само като мини-сателит, не много по-голям от кубче на Рубик.

Каква е ситуацията с конституцията? Ашурбейли казва, че тя е била подготвена от него и екип от международни юристи, които са изучавали други конституции.

Техният документ после е бил одобрен от гражданите на страната, макар че условие за получаването на гражданство е отмятането на полето, с което се казва, че се одобрява конституцията.

Конституцията на Асгардия основно звучи като утопичен манифест: вдъхновяваща и непрактична. Няколко извадки от съдържащия близо 9000 думи документ:

  • Сред висшите ценности: "мир в космоса и мирно заселване на вселената".
  • "Всички граждани на Асгардия са равни, независимо от това къде на Земята са родени, или от гражданството, расата, националността, пола, религията, езика, финансовото им състояние или всякакви други характеристики."
  • "Асгардия е държава, където върховенство имат науката и технологиите, и държава на идеите".
  • "Забранено е преследване заради изразяване на възгледи и убеждения, стига тези възгледи да не съдържат пропаганда на неморалност; стремеж към подкопаване или омаловажаване на висшите ценности; заплаха за националната сигурност; разпалване на насилие и разногласия; унижаване на честта и донойството на гражданите; разкриване на поверителна информация...".

Конституцията също така съдържа и други притеснителни формулировки за утопистите:

  • "За да се гарантира информационна сигурност, правителството регулира разпространението на определени типове информация".
  • "Правните инструменти" на Асгардия включват не само "решения чрез референдум" и "актове на парламента", но и "декрети на държавния глава".

Също така държавните глави на Асгардия имат конституционно право да номинират наследниците си "на база генеалогия или други основания".

Кандидатите могат също да бъдат номинирани от парламента и Върховния космически съвет", но държавният глава е този, който назначава председателя на Космическия съвет, който е "специален управителен орган", който се подчинява на познайте кого: държавния глава.

Държавният глава също така "назначава и освобождава от постовете им" председателя на върховния съд и главния прокурор. Освен това той или тя "има правото на вето срещу кандидати" за други висши постове, включително гуверньор на Националната банка на Асгардия и съдии в съдилищата. И да "разпуска парламента".

Очевидно конституцията на Асгардия дава доста голяма власт на човека начело на изпълнителната власт.

Първото заседание на парламента на Асгардия се провежда в деня преди встъпването в пост на държавния глава. Заседанието е затворено за граждани на Асгардия, затворено за обществеността, затворено и за журналисти.

Членовете на парламента (избрани от другите граждани онлайн) са инструктирани да не разкриват нищо конкретно на никого.

Впоследствие във впечатляващо величествените барокови зали на двореца "Хофбург" няколко депутати споделят как е преминало заседанието.

Членът на парламента Джон Файн от САЩ, придружаван от съпругата си и дъщеря си, облечени в пищни дантелени рокли, казва, че заседанието е обхващало много въпроси и са били гласувани няколко закона. Той обаче не може да разкрива "какво точно е било обсъждано".

Депутатът Линда Джак казва, че на всички присъствали е било забранено да разкриват специфични детайли от заседанието. Преди срещата с другите депутати тя е била скептична. "Дали ще е пълно с почитатели на Стар Трек?", се е питала тя. Вместо това тя е открила "общност от много интелигентни хора".

Депутатът Светлана Бронникова казва, че разширеното 12-часово заседание на парламента е било "много емоционално". Тя е клиничен психолог и руски гражданин, но сега живее в Холандия. Установила, че колегите й са били "много отдадени, готови да променят нещо".

Дали тя би искала новият й дом да е на космически Ноев ковчег? Твърдо да.

Политиката на закрити врата на парламента не е изключение. Всички последващи заседания на парламента също ще са при закрити врата, "освен ако не бъде решено друго", казва говорителят на Асгардия Ясмин Перес.

Ашурбейли твърди, че се възхищава на конституционната монархия във Великобритания. Само че във Великобритания всеки гражданин може да влезе в Камарата на общините и Камарата на лордовете, за да наблюдава с очите си демокрацията в действие, с всичките й плюсове и минуси.

В речта си при встъпването на поста, държавният глава описа визията си за Асгардия като "отражение на красивата и древна мечта на човечеството за божествена, прекрасна земя на Небесата...

... Място, където няма болка или омраза, само любов и радост".

Това са прекрасни думи, но те крият очевидна истина.

Дали някой някога наистина ще заживее на амбициозния космически Ноев ковчег на Асгардия тепърва предстои да се разбере. А доколко реалността отговаря на утопичните идеали, е съвсем отделен въпрос.

Oще: асгард  асгардия  живот в космоса  космическа утопия  космос  сателит  утопия 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.09.2012, 22:25

2 Уточнител | 05.08.201821:52

МАЛОУМНИЦИТЕ НИКОГА

нема да се свършат на този свят, както и хитреците, които ги манипулират.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 31.01.2011, 17:20

1 ММ | 05.08.201818:32

"азербайджанския милиардер се занимава с издателски бизнес, телекомуникации, научна просвета и консултиране по въпросите на отбраната" , "изпълнителен директор на "Алмаз-Антей", голям руски държавен подизпълнител на армията" и " той се преориентира към строителството на църкви в Русия.На 25 юни във Виена, Австрия, той става първият "държавен глава" на Асгардия.Ликът му е на официалната възпоменателна монета на Асгардия".

Или казано с думи прости- типичния постсъветски мутробарок, олигархиен безпредел и избиване на комплекси но този път на космични висоти.

" Тя е медицинска сестра, работи в хоспис. Тя иска да види дали ритуалите и тенденцията към свръхестественото са вградени в нашето ДНК, или можем да започнем начисто с красотата на просветеното въображение в изграждането на нова концепция за 'нация' "- а ето и типичното постсъветско или западно лоуклас кукуриго, което животът му е интернет духовност, телевизионни врачки , енергии, вибрации и всякакви други опити за бягство от реалността и отговорността.
   

оценка

+2 -0