Патриотизмът и Уикипедия | webcafe.bg
Webcafe

Патриотизмът и Уикипедия

Григор Гачев
28.08.2011, 13:06 (обновена 29.08.2011, 11:08)
уикипедия

България е пълна с пенсионирани учители, учени и просто грамотни и знаещи хора - едно богатство, което времето неумолимо отнася. Предполагам, че срещу хонорар от порядъка на триста лева месечно биха били пре-щастливи да работят в Уикипедия.

Който ме познава, знае - Уикипедия е едно от хобитата ми. По тази линия често мисля как може да се направи нещо за нея.

Българоезичната Уикипедия е без никакво съмнение най-използваният български информационен продукт. Свободен за всекиго, полезен за всекиго. Всъщност, тя е една сериозна част от присъствието на България в Интернет. Като комбинация от качество и пълнота се движи някъде около 30-то място сред Уикипедиите - доста сериозно постижение, като се имат предвид малките ресурси на България. И още повече като се има предвид свещената клетва на типичния българин никога да не върши нещо, от което може да има полза и за някой друг. Това 30-то място е постигнато с труда на смешно малък брой хора.

Често съм си мислел - дали няма как повече хора да пишат в Уикипедия? Минавали са ми през ума много възможности. Една от тях е да предизвикам по-богатите българи - собственици на фирми и т.н. - да спонсорират желаещи да работят в Уикипедия. През Възраждането богатите българи са заделяли и давали за благотворителност чували злато. Защо да не направят нещо полезно за България и сега?

Добре де, това беше ирония. Да не кажа сарказъм. Всички знаем много добре произхода и манталитета на 99% от съвременните богати българи. Но все пак може би има 1%, който да е склонен да дари нещо, полезно за всички.

Един от възможните начини, които си представям, е да се плаща хонорар на човек, за да работи по Уикипедия. България е пълна с пенсионирани учители, учени и просто грамотни и знаещи хора - едно богатство, което времето неумолимо отнася. Повечето грамотни и знаещи пенсионери живеят в мизерия и си допълват пенсията с висене зад някоя сергия под пека през лятото и на студа през зимата. Предполагам, че срещу хонорар от порядъка на триста лева месечно биха били пре-щастливи да работят в Уикипедия по колкото часа на ден им позволява здравето им.

Въпросът е дали сред тези, които имат триста (а и три хиляди, често и трийсет хиляди) лева за джобни пари, и ги изпиват или профукват за глупости за една вечер - всяка вечер! - ще се намерят такива, които биха ги дали вместо това "на ползу роду". Без никакво съмнение ще са единици. Но ми се иска да мисля, че ще ги има.

"На ползу роду" ще рече в случая наистина родолюбиво и безкористно. Защото на наетите от тях хора ще бъде забранено да влизат в конфликт на интереси, тоест да пишат за наелата ги фирма, да се опитват да я рекламират по какъвто и да е начин, и т.н. Това изискване е безусловно и няма да бъде отменено при никакви обстоятелства. Ако някой не може да го преглътне и не би дал и стотинка за общото благо, без лично той да е на полза, той ще е петно за Уикипедия. Петно, без което тя е минавала досега и ще мине и занапред.

Уви, все още моята фирма не е достатъчно богата, за да даде първа пример, колкото и смешна да е сумата. (Всъщност, тя дава донякъде - храни ме, така че мога да работя по Уикипедия в част от свободното си време.) Но имам молба към всички, които четат този текст - помислете дали не ви хрумва фирма, или дори просто богат човек, който би дал възможност на някого да допълва издръжката си с това да пише в Уикипедия. Ако да, потърсете съдействието им. Или просто пишете за тях някъде, дори тук като коментар.

Нещата имат и друга страна - желаещите да работят по Уикипедия срещу това заплащане. Нека си кажем директно, то е мизерно. Стига за дребна, дребна добавка към пенсията. Затова и очаквам да се съгласят на него единствено закъсали пенсионери. А и от тях не всеки ще става за редактор в Уикипедия. Трябва да е човек, склонен да научи поне основите на уики-синтаксиса - той е елементарен, но все пак изисква някакво желание, за да бъде усвоен. Трябва да е склонен да научи как се пише в енциклопедия - стилът е различен от този в художествено произведение или пътепис примерно. Трябва да е склонен да научи (и да спазва) поне основните правила на Уикипедия - изискванията за неутралност, за значимост, за източници, за неизползване на неща, защитени с авторски права. Трябва да може да пише грамотно (възрастните обикновено го могат, младите са по-проблемни).

Ако се намерят такива желаещи, ще е чудесно да се знаят имената и координатите им - току-виж се случи някой хем богат, хем свестен, който да е склонен да даде хонорар, но да няма точно подходящ човек. Ако пък са и показали, че умеят и желаят да пишат в Уикипедия, ще е направо чудесно, и според мен такива трябва да бъдат избирани с предимство.

... Докато пиша това, едно гласче ми казва отвътре: "Хабиш си времето. България е мутрокрация. Богат тук може да е единствено престъпникът, егоистът, боклукът..." Много ми се иска то да се окаже неправо.

Oще: алтруизъм  интелектуалци  патриотизъм  спонсорство  уикипедия 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.08.2010, 17:43

14 Весел Патилан | 29.08.201119:19

Тази енциклопедия е като улицата - можеш да срещнеш и много компетентно написани неща и доста повърхностни. Както компютъра и тя е толкова умна, колкото стоящия срещу нея. Информацията трябва да се приема критично. Въпреки, че съм на държавна издръжка, не смятам, че трябва да се плащат хонорари за писаното в нея. Тя е плод на ентусиасти, а това е много по-ценно! Който иска да получи пари ще си намери и начини за това.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2010, 19:17

13 Аз008 | 29.08.201118:10

Уикипедия не се приема за авторитетен източник (в академичните среди). Полезното в "статиите" са беглата представа и препратките, от където може да започне едно наистина сериозно проучване.
Съгласен съм с #7. Да не отваряме приказка колко малоумия има написани за България ...
За тези, които очакват държавата или "богатите" да се бръкнат ... : ХА!, ХА!, ХА!
За пенсионерите!? - ... И без това Забогатяват на гърба на уПравителството (почти) всяка Коледа. Намига
Я се дръжте сериозно! ... Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

12 Mile Manolov | 29.08.201114:30

sharo оти треа държавата да мисли за сичко ве? както и вместо сите вас... ма щом мислите, че "държавата" е по-умна и можеща ^^
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.03.2011, 11:35

11 sharo | 29.08.201113:38

А защо държавата не прави нищо по въпроса? Не е ли точно тя, която трябва да спонсорира такова начинание. Още повече, че има европейски програми за обучение, които спонсорират подобни начинания.... Но нашите управляващи са по-заети да режат лентички и да нарушават конституцията и законите...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.08.2011, 10:05

10 С_Барбушев | 29.08.201110:16

Идеята ми допада , особено за България и за българският пенсионер , но реално въпросните пенсионирани, учени БАН-аджии и учители и всезнаещи хора на преклонна възраст са така наречените "динозаври" не случайно, около 90% от горе посочената прослойки на нашето мило общество са IT неграмотни и скарани с всякакъв вид техника след 90-та година насам. Може някой да ми се изсмее за коментара , но реално колко пенсиоери познавате който са на ти с кампютри и GSM-и знаят ли как се поства статия , как се чати , как логва в акаунт или даже как се пише е-mail . Може би едно 2-ма на 10-ет максимум е тази бройка, така че аз лично не виждам как такова добро хрумване може да има реално приложение в БГ.Все пак браво за хрумването и идеята! Идея
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

9 Rodrigo Diaz de Vivar | 29.08.201107:35

Като че ли съм склонен да се съглася с коментара на бай Миле. И то точно както го е написал. Не един гъз има затрит след вкарване на парици в идейно доброволната и безкористна инициатива.
За тези които не ги webe България ... ами не четете бе амсалаци. Мийте чиниите, бъркайте лепила и лепете плочки. А вечер, има един канал по Булсатком, по сат'лита, "Планета" се казва, той е за вас.
А ... и да не забравите лятото като се приберете, да си вземете по един анцунг, ориджинал ъфкорс, и по едно Blackberry. Да се поизпъчите пред комшиите.
За 100 евро ще се докарате, преуспяла работа. Къде сте вие от Европата, къде сме ние.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.07.2011, 20:34

8 Nikolai Martinov | 29.08.201103:27

6 азът | 28.08.2011 20:16


ти си гледай кюрдистана че имате 1/3 кюрди с по 7 деца докато имате 2 и по-бързо загивате у анадола Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.03.2011, 19:29

7 Архангел | 28.08.201121:18

Проблемът с Уикипедия е че никой не носи отговорност за публикациите там.
Всеки мойе д анапише каквото си иска и никой не гарантира за него.Една хартиена енциклопедия има екип, който носи отгооворност.Ако Иван напише една грешна формула и аз я използвам на изпит и ме скъсат кой носи отговорност?!
Затова няма финансиране.Защото достоверността на публикациите в Уикипедия са от нивото "една жена каза, че друга била чула..."
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2010, 20:02

6 азът | 28.08.201120:16

Аз въобще не се вълнувам от булгаристан, загивайте.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.09.2010, 13:12

5 sarfios | 28.08.201119:34

Мен грам не ме интересува уикипедия и България като цяло, но идеята ми харесва главно зареди пенсионерите които не заслужават такъв живот. И поне с подобен доход и пенсията може да заделят за храна и лекарства, ток и вода. Реално този оптимизъм мисля, че ще бъде разочарование защото по богатите ми познати никога не биха се съгласили на такъв акт, защото просто, ако бяха такива натури нямаше да са богати.
   

оценка

+0 -0