На 35 - и още с "мама и тате" | webcafe.bg
Webcafe

На 35 - и още с "мама и тате"

Златина ДимитроваЗлатина Димитрова
10.03.2015, 07:43 (обновена 15.03.2015, 09:39)
Да живееш с родителите си

Принципът птичето да отлита от гнездото, когато се научи да лети, не е валиден в 21 век

Oтива да изпие по едно с приятели, после по второ, след това се оказва с момиче под ръка, което води вкъщи. На сутринта мама прави пържени филийки, а татко хвърля съучастнически поглед, докато се приготвя за работа. Не се налага да се учи да готви, да си глади дрехите, да си плаща сметките - мама и татко са насреща.

Това е историята на голяма част от младите не само в България, но и в Европа, а дори в САЩ.

Доскоро икономическата криза от 2008 г. беше извеждана като причина хората на възраст до 35 години да живеят при родителите си, вместо да се борят за собствено място под слънцето.

Сега обаче други фактори излизат на преден план. Основният от които е „удължаването на купона".

Когато си млад и живееш с родителите си, можеш да си позволиш да излезеш, да пиеш, да се забавляваш, без да мислиш за това кой ще ти изпере чорапите или ще ти изглади ризата. Може и малко да ти помелят сол на главата, че „на тия години с баща ти вече бяхме женени, а ти още чакаш да те изпера", но в замяна получаваш оправено легло, топла вечеря и изпрани дрехи.

И ако тук хорът четящи подскочи с думите „Ама как, ние тук сме бедни, затова живеем с родителите си", тенденцията показва, че не само финансово затруднени хора остават по-дълго в „бащиния дом", но и такива, които се справят доста добре с парите. Статистиката на Евростат всяка година го доказва, а изследванията по темата съвсем открито го признават. Младите остават в дома на родителите си, защото им е по-лесно.

Според изследване на фондация „Фридрих Еберт" просто младите ценят повече свободното си време, затова и предпочитат да живеят с родителите си не по финансови причини.

А тенденцията е валидна не само за България.

Наскоро стана ясно, че 2/3 от италианците живеят с родителите си. Там все пак има оправдание - младежката безработица е около 50%. Има и културен фактор (според Евростат около 60% от италианците на възраст до 35 живеят с родителите си и преди кризата от 2008 година), то американците нямат подобно оправдание. Американските издания са залети със статии за това защо младите живеят с родителите си (рекордното ниво за САЩ все пак е 15% живущи при мама и татко).

Според Евростат над 50 на 100 от младите на възраст до 35 години в България живеят с родителите си. При нас процентът на живеещите с родителите си преди и след 2008 година не се различава много, което говори и за културен код, подобен на този при италианците. Ако стесним възрастовата граница, статистиката е дори по-любопитна. До преди три години малко над 80% от младежите между 20 и 29 години живеят с родителите си, а младите дами явно са по-оправни, защото това важи за малко над 60% от тях.

Едно от оправданията на хората на възраст 25+ да живеят под покрива на мама и тате е, че така могат да спестят пари за собствено жилище

Направете си експеримент. Когато видите човек на възраст 25+ до 35 години, който живее с родителите си, попитайте го защо. Гарантирам, че най-вероятно ще получите този отговор.

На теория звучи супер, разумно, финансово издържано. На практика обаче повечето харчат много от спестяванията си за пътувания, партита, концерти, дрехи, „инвестират" в себе си. Резултатът от това е, че просто отлагат края на купона - времето, в което могат да бъдат млади, красиви и да живеят в американски тийн сериал, докато някой друг плаща сметките.

Друг вариант за отговор, разбира се, е, че очакват да срещнат правилния човек, с когото да заживеят заедно извън дома на родителите си. За да бъде наемът по-нисък (да каже пак някой, че няма връзка между парите и любовта). А търсенето на половинката се превръща отново в американски филм, в който главният герой търси първо себе си, после намира любимия, после започват да спят в дома на единия по-често и така, докато родителите не сменят ключалката. Или не заминат да живеят на село, докато маминият се сблъска с необходимостта сам да плати сметките.

Друга причина - „Не взимам достатъчно пари, че да заживея сам"

Любопитно е как се дефинират достатъчно пари. Защото за някои достатъчно пари са едно, за други - друго. И въпросът е как ще се научиш да намираш повече пари (втора работа, повишаване на квалификацията, разговор с шефа за баланса между уменията ти и съответното заплащане), ако знаеш, че винаги има на кого да разчиташ да те напои и нахрани.

И така постепенно се забавят и следващите стъпка - създаването на семейство. Ако досега си бил под покрива на родителите си и финансово си способен да се изнесеш сам, защо да разваляш удоволствието с бебета и сватби, когато купонът може да продължи?

През 2010 година италианският министър на иновациите Ренато Брунета призова да се създаде закон, който да се справи с „културата на мамините момчета и големите бебета". „Всички тези млади хора си мислят, че живеят на безплатен хотел, докато всъщност плащат цена. Позволяват на родителите си да ги контролират - емоционално, социално и финансово". Статистиката за Италия доказва, че явно гръмкият му призив не е послушан.

А синдромът на мамините деца, които живеят на безплатен хотел, завладява целия свят. Дали не е време Холивуд да преосмисли романтичните си комедии и концепцията за главен герой неудачник?

Oще: безработица  да живееш с родителите си  забавления  младежи  млади  млади хора  работа  работа и семейство  родители  семейство  тийнейджъри 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.05.2016, 18:36

64 Прилепчето | 26.06.201620:55

Хора, хайде престанете с тази тема. Оставете всеки да живее, както си иска и както си може. Ако това не им изнася на държавните първенци, това си е техен проблем. И запомнете - НЕ ВСЕКИ ИСКА ДА ПРАВИ СЕМЕЙСТВО - в какъвто и период от живота да е! В крайна сметка всичко е въпрос на избор. Чел съм какви ли не статии по въпроса. Извинявайте, това да ни е проблемът.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

63 Dear Ivan | 13.06.201616:22

Може би има значение размера на жилището с родителите, но не съм имал този проблем. Винаги съм имал собствена стая, и когато бяха общо две, в центъра, и после, когато станаха три, но вече не в центъра. Моите съученици си криеха у нас списанията "Плейбой", че техните не им даваха, а баща ми се смееше. Същият, който от една командировка ми донесе в 10 клас бутилка уиски, че нямало нищо интересно във въпросната чужбина, май ГДР. Както и докато бях женен, проблем с парите не е имало чак дотам. Работя от ненавършени 17 години, значи от 16-годишен. Е, имали сме някоя вечер аз 28 стотинки, а жена ми лев и 20, но нали може да се вземат 20 лева на заем, а после ще дойде я заплатата, я някой хонорар, пари много не са необходими човек да яде и да се облече.

По-скоро ми се вижда проблем различният манталитет и желания. Странно става, уж те възпитават едни хора, пъкп после ти ставаш различен и често пъти противник на същите хора. У нас не е имало такова нещо. Както аз винаги съм слушал и класика, така родителите ми винаги са слушали и модерна музика. Купони, какво, 5-6 души в твойта стая, а най-хубаво е само с един приятел или с гадже. Никакви притеснения. Пък и чашите у нас са хубави, нямаше такива по магазините Усмивка Е, татко цял живот смяташе, че онзи стар, черен 200-300 годишен френски долап с малко изтръгната инкрустация ще му стане богато барче, но все не завъди достатъчно бутилки, включително и заради мен. Сега пък аз с мисълта за него го нафрашках с всякакви бутилки, има и зад завесите в хола, но вече не пия често и си стоят за разни моменти, дето изпрасквам по една цяла, както пише Вонегът, в сладки разговори с някоя приятелка по телефона Усмивка

Познавам жени, на които родителите са съгласни да се чукаш с тях в съседната стая. Моето гадже, което ми беше такова 20 години.

За самостоятелното живеене с жена навън. Никак не е трудно, но само да чуя един път от устата й "да му еба майката", като Галина Александрова, или да дава оценки на кого майката каква била, като Мануела Геренова, така ще отхвърчат, та знае ли се.

Та това е сигурно, или малката жилищна площ, или противоречието между поколенията е причина младите да напират да живеят отделно и сами (освен ако просто така искат). Първото го познавам частично, второто не.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

62 Dear Ivan | 13.06.201615:43

Защо е лошо да се живее с родителите? С изключение на 7-те години брак винаги съм живял с родителите си - прекрасна кухня, хубава компания, сладки разговори на аперитив с тате, задевки с мама, литература на корем, гаджета колкото искаш, остават да спят в къщи. Купих си апартамент, после го продадох, купих си селска къща, още има да се оправя, за да отида на село и да не го гледам тоя скапан град постоянно. Целта ми е да работя това, което обичам, да гледам живота, обичам съзерцаването на природата и изкуството и изобщо не се чувствам длъжен да изграждам нито обществото, нито света. Колкото го изграждам с работата си, стига. За нея няма значение къде и с кого живея. Сега вече живея сам в същата къща и атмосферата, изграждана от толкова десетилетия и стари вещи е прекрасна. Ако някоя като авторката, дето дава акъл, ще ми мести книгите, нощните лампи и пепелниците, да ги мести някъде другаде Много щастлив
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

61 Mako | 24.10.201516:04

mima | 12.03.201508:51
Не познавам родители на момиче, които да са съгласни някой да чука дъщеря им в съседната стая
*******************************

Хмммммм, хммммммм......дали е добра идея да се хвалиш с ограничени социални контакти?...
Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.10.2015, 12:47

60 Andriyan Angelove Buchvarov.10153812614080676 | 24.10.201513:05

Усмивка малоумна статия искам да ви видя с доход от 700 лв как ще живеете самостоятелно Усмивка а всичките така наречени "успели" колко компромиси сте направили със съвестта си колко задници сте излизали и колко интриги сте завъртяли за малко повечко парички за да можете да се биете в гърдите колко сте велики и да чакате такива статийки да си избивате комплексите и да си вярвате .... аз съм на 35 и живея с родителите си и не неудължавам купона
по заведения не обикалям от повече от 10 години алкохол не пия. Обиколил съм целия свят и съм плавал в седемте морета на много хора съм помагал и ще продължа да го правя а истинските неудачници са лакеите на системата консуматори дето и душите си продават за жизнен стандарт и социален статус
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.07.2015, 23:28

59 Бате Райчо | 25.07.201523:52

http://brilliantmaps.com/europe-live-parents/ - просто вижте това! Не ми благодарете...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.03.2014, 16:24

58 Ежко Таралежко | 15.03.201512:09

Има много повече варианти от "бели" и "черни".
Аз (щото ми е много акъла) си бих шута от родното гнездо на 19 и оттогава ( демек почти 11 години) къде с девойка, къде сам - живея си и нещата са ми наред.
Да АМА така щото се случиха разни неприятни финансови истории, май ми предстои в близко бъдеще да акостирам наново (дано да е за кратко) близо до семейното огнище.
Сега, според тая статия, това прави ли ме "мамино детенце" и "неудачник от тийн комедия" или не? Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.03.2015, 14:59

57 Mimeto1231 | 12.03.201515:13

Боже, Боже, Боже ......

По голяма тъпотия не бях чела.
От личен опит знам колко "яко и невероятно" е да живееш с родителите си.
Колко "страхотно" е , вечер да се прибереш с детето си и мъжа си и пак да спите заедно в една стая.
А как не се бях сетила да кажа на шефа ми да ми увеличи заплата с около 1000 лева още, та горе долу да можем да наемем тристаен, обзаведен апартамент в що сгоден квартал /все пак и на едно моренце нещо да отидем.... с остатъка от увеличението/. Май и моята половинка не се е сетила за този вариант .......Ма мисля да ги питаме /шефовете ни/ най скоро.
Изведнъж се сетих, че няма нужда да ми увеличават заплатата. Живеейки заедно с родителите ми, защото е "страхотно" май съм събрала едни 50 000 евро за нов апартамент........
Все пак сме две домакинства ..... пари се леят до насита......
   

оценка

+3 -6

Регистриран на: 08.01.2013, 14:20

56 Илияна Т. | 12.03.201512:30

И, какво, казвате, ви пречи да делите разходите вместо с мама или мъж /като не щете мъж/, с някоя приятелка??? А, може би наистина ви мързи да перете или нямате приятелки??? А може би мам все пак не ви взима пари за тока, признайте си : )))Друга причина не се сещам да искате да сте с мама и тати след 20 даже...и това няма нищо общо с хорското мнение, а с вашата самооценка само! Кифли, същото важи и за мимините синчета, за тях даже е срамно, кви мъже ше станат и кога, жална им бъдеща съпруга!
А на мъжете ще им кажа, че отдавна на жената никой никаква къща не Й купува! От коя планета сте, бе, откакто всички работят, мъжът и жената заедно или са под наем, или теглят кредит и го изплащат пак заедно. Или поне ние, нормалните хора, така правим. Издържам се сама, откакто завърших училище, по време на следване, преди, по време, след и пак с мъж, смятам това за редно и необходимо, за да се справям с живота по принцип. Все още съм към младите дори според тая статия, но преди 10 години, всички бяхме достатъчно грамотни, за да имаме работа, да можем да плащаме наем или да теглим кредит. Както и достатчно оправни, за да знаем как да се оправим, когато ни тече казанчето, примерно : )))))))) а не да викаме тати...самостоятелният живот именно ПРЕДИ мъж и деца е пълен с прекрасни момети, които никога не се връщат и аз не бих ги заменила за нищо, подготвят за живота със същия тоя мъж и деца или жена и въобще правят човек самостоятелен. Ако някое саксиено цвете от къщата на тати мине в къщата на мъжа си и има проблеми или новоизлюпен съпруг се чуди защо жена му не се отнася с него както мама, да търсят проблема в своя телевизор...аз един ден сина ми ще го изритам в живота, без да ми мигне окото, щото не мога да допусна, че ще се ожени, без да може да изпържи 2 яйца или да си мисли, че парите растат по дърветата и той за Х лева няма да бачка, щото мама го храни и наем няма за плащане... Дано съм успяла дотогава да го подготвя, ма и да не съм, животът ще го оправи...
   

оценка

+5 -3

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

55 Manuela Gerenova | 12.03.201512:09

Не съм съгласна за мъжките майки, или по-скоро се делят на два вида. Да, едните са съгласни и даже горди, че синчето еве под носа им. Но има и една порода ревни майчици, дето да не си им пред очите, че хич не понасят мисълта някоя да им пипа детенцето...
   

оценка

+2 -1