Хубавата учителка в българската матрица | webcafe.bg
Webcafe

Хубавата учителка в българската матрица

Виктория Стойчева
19.09.2014, 11:17 (обновена 25.02.2016, 14:55)

1 от 2 снимки Назад Напред

Силвия Зубева

Снимка: © ntv.bg

Колко души се поставиха на мястото на Силвия Зубева - учителката в първи клас, под чиято снимка се родиха хиляди "умни" коментари?

На първия учебен ден снимка на първокласници и млада хубава учителка с къса пола предизвика във Facebook и медиите стотици коментари, които варираха от искрено възхищение до откровен цинизъм.

"Защо не е сложила жилетка?", "Облякла се е като курва, недопустимо за учителка!" , "Предполагам, че който й налапа въдицата, ще го върнат в първи клас, но с мангизите!", "Има големи гърди, но те имат малък срок на годност", "Ама, щом на 28 години още няма дете и семейство, сериозността й е под въпрос!", "Много й отива!", "Красивата жена наистина е учителка, колкото и да не ви се вярва".

Да оставим настрана, че мъжките коментари дори в положителна насока излъчват чист сексизъм, но стана ясно колко навътре сме в матрицата на собствените си закостенели стереотипи, които нямат нищо общо с модерния свят, към който уж се стремим. Нашите разбирания са патриархално-балкански и силно соц. - на възраст от поне 50-60 години.

А основният проблем не е в държавата, а в собствените ни глави.

Учителката на сина ми в първи клас беше подобна готина млада мацка, която ходеше с къса пола и пусната коса на училище, имаше страхотно чувство за хумор, в клас обичаше да си преподава материала във вид на игра и правеше забележките с мек и благ тон, а не с истерични крясъци.

Децата я обожаваха, повечето родители я приемахме с благодарност, защото в училище не им беше скучно, колежките й естествено я мразеха и непрекъснато й създаваха проблеми пред директорката. За дрехите, за това как се усмихнала пред еди-кой си родител или колегата от мъжки пол, за това, че е прекалено хубава.

След като изкара единствения си випуск до четвърти клас, госпожицата напусна.

Отиде да работи в банка, където късата й пола явно не е смущавала никого. И по-добре, вместо да се превърне в типичната, отчаяна от живота мърморана, която си го изкарва на децата. Може пък и да е тръгнала на работа с костюми, не знам.

"Ама вие ли сте...?"

Аз самата се сблъсках с подобно мислене, когато в гимназията за първи път ме повикаха заради провинение на подопечното ми отроче. Преподавателката с удивление попита: "Ама, вие ли сте майката?", гледайки ме като извънземно. "Аз съм, защо?" отвърнах смутено и върху мен се изля тирада, свързана с поведението на детето ми, което кой знае как произлизаше от външния ми вид.

Чак после си дадох сметка, че невзрачното ми дребно телосложение, косата до кръста, избелелите дънки, обикновените гуменки и едрите обици до раменете никак не са се вписалали в стереотипа на учителката за достолепна матрона на средна възраст, майка на 15-годишен непокорен дангалак. Тръгнах по родителски срещи с пола, прибрана на кок коса и токчета и нещата с поведението на детето се оправиха.

"Българката се облича като лека жена" - крещят медиите, като че ли красиви млади жени с къси поли няма нито в Англия, нито в Русия.

"Да, обаче там така се обличат проститутките" - отговарят победоносно моралистите.

Като че ли това дали една жена е проститутка или благонравна зависи най-вече от външния й вид.

Да не говорим, че късата пола не винаги е скандална, особено когато е облечена върху хубаво младо тяло.

Между предизвикателната крещяща дреха, безличните дънки и скучните костюми има поне 10 ката женствено невулгарно облекло. Да, границата между приличното и неприличното е много тънка, но какво лошо има в това да подчертаеш женствеността си, когато ти отива, разбира се. И по дрехите ли съдим за качествата на човека?

Всъщност, дрехите и външният вид на някого са най-малкият проблем.

Стереотипи имаме за всичко. Да вземем политиците: кандидат политикът у нас винаги е най-добре да се е взел от нищото, но пък и това не е съвсем добре. Ако е ново лице - този пък кой го знае, ако е от старите - ооо, този вече го знаем. Ако е беден - отива в парламента да краде, ако е богат - купил си е мястото на депутат. Ако е известен в друга област - е, защо го прави, ааа, явно има задни мисли, кариерата му сигурно вече не върви, ако не е известен - не става за нищо друго, затова се е захванал.

Ако е жена - сигурно е спала поне с половината от съответната партия, ако е мъж - нечий син е или е зависим от някого. Политик винаги е мръсна дума и всички са маскари.

И не си даваме сметка, че именно поради подобно мислене, свестните хора наистина все повече ще липсват сред управляващите, а мислите ни за тях все повече ще става истина.

Или пък мнението ни за бизнеса.

От подигравателното "честни частници", хората, занимаващи се с какъвто и да е частен бизнес в България, се превърнаха в "крадци, мошеници и лоши експлоататори", а чуждите инвеститори в "колонизатори".

Бизнесменът непременно е забогатял по "втория начин", лъже работниците, крие осигуровки и не плаща заплати, за да си купи яхта или луксозна къща, сигурно има връзки с ДС или е подкрепян от някоя партия, има поне няколко любовници и задължително е изключително прост и необразован.

Не че ги няма и такива, но хилядите собственици на малки магазинчета, закусвални и ресторантчета, хората каращи такси, бояджиите и студентите-хамали с еднолични фирми също се занимават с частен бизнес и ежедневно се борят с бюрокрацията.

Аааа, ама те просто си изкарват хляба, за разлика от другите, които печелят много пари.

Богат ли си, няма как да си спечелил честно, значи си престъпник, не е възможно друго.

Бедните са винаги морални, стига да не са от малцинствата, разбира се. И не можем да разберем, че точно поради такова мислене, хората, които искат да правят нещо с живота си и да не разчитат на държавата, все повече ще я напускат и ще търсят реализация в чужбина.

Индивидуалното мислене, изглежда, също е лошо нещо - "лигави интелектуалци, само разсъждават и не стават за нищо". Tова да се открояваш от общата сива маса е много зле - "тия пък какво се правят на интересни".

Различно от общоприетото мнение е скандално - "този не е патриот, не уважава Ботев и Левски", да имаш идеали е нещо екстравагантно - "ще го питам аз, ако няма с какво да си храни децата, дали ще ми говори за морал".

Именно заради закостенелите си стереотипи не уважаваме хората, които се открояват, а гледаме да ги стъпчем като ги приравним с останалите.

И после се чудим защо и обществото ни тъпче все на едно място от години.

Впрочем, явно не си даваме сметка, че българите наистина сме жертва не на някакъв световен заговор срещу държавата, а на собствения си чип, както любезно ни го каза един политик от близкото минало.

В главите ни препускат доста малоумни модели за всичко - от външния вид на учителките, през социалния статус на бедните и богатите, до призванието на интелектуалците.

Не казвам, че няма общоприети морални норми и забрани, дори дрескод, които трябва да се спазват от всички, но "какво ще кажат хората", "леле, какво ще си помислят за мен", "недей да разсъждаваш повече, а учи/работи" и "снишавай се, че да не правиш впечатление" не са сред тях.

А са матрица, в която, точно като във филма, сме вкарани от други, но можем да излезем само сами.

Oще: матрица  мислене  стереотип  училище  учителка 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

47 deowin | 22.09.201416:34

>На дамите, с които общувам им харесва

Godspeed.
Не мисля, че изненадваш някой с подобно твърдение - това с влака и пътниците го знаем.
Конкретно в случая, психически повредени жени, които търсят някой мъж да им се налага и да ги командва, сме намират под път и над път. Особено в България, където статуквото от вече десетки години е, че това именно е "добра жена".
Иронията на съдбата е, че психическото състояние на такива жени може да се подобри единствено от партньор, който ги разбира, но именно то ги кара да намират партньори, които единствено ги смазват допълнително. Ти звучиш като един от тези хора.

>толерантен несексист от твоя миши вид

Нямаш идея с кого говориш.

>"баджанака"

Хах.
Апропо, сестра ти как е?
Или това има смисъл единствено ако го каже някой друг?
Ще ми говориш ти за миши вид, осланяйки се точно на един от най-изпадналите плъхове в кафето..
Никой не може да ти погази достойнството както ти самият. Стар си, би трябвало да ги знаеш тия неща.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.02.2013, 00:46

46 Ролинс | 20.09.201416:31

Хубава е и какво толкова. Това че й се възхищавам не ме прави сексист. При положение, че коментираш анонимно или пред приятели на 2 бири, не виждам проблем. Само да не я тормозим с обаждания. Такива сме мъжете. Мислим средно 1/9-та от времето за секс, докато при жените е 1/14. Може при новите проучвания, тези цифри да се променили. Така ни е създала природата. В един популярен филм на Джак Никълcън се казва: Women, can't live with them. Can't live without them. Е това важи и за мъжете в раличната гледна точка.

Сексизъм би било, ако заплатата й е с 30% по-ниска от нейн колега от мъжки пол, който има същия стаж. Или ако въобще не я бяха приели на такава работа.А сексуален тормоз на работното място е ако постоянно я ухажват колегите й.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

45 Rodrigo Diaz de Vivar | 20.09.201414:39

deowin
"Апропо, според цитираната от самият теб дефиниция, горното е прекрасен пример за сексизъм.
Просто отбелязвам, в случай, че ти хрумне да се заблуждаваш, че сексизмът ти е чужд. Всъщност е пропит във всеки твой коментар, както и в тези на Rowan, Fedar и някои други. Да, мога да го демонстрирам.

Ако пожелаеш и успееш да ме убедиш, че не би било напразно усилие, мога да го обмисля като възможност."

О не, напротив, ласкаеш ме.
Сексист съм, и? На дамите, с които общувам им харесва.
Да бъдат с привлекателен мъж сексист пред алтернативата да са с грозна феминистка. Или с толерантен несексист от твоя миши вид. Визуално.

Практиката го доказва, без да се впускаме в примери от твоето семейство с което подробно ни запозна "баджанака" ти. И той от "сексистите", ако не се лъжа.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 31.01.2014, 01:09

44 desita | 20.09.201414:32

Колко да и е къса полата? По скоро е със средна дължина. Облечена е по скоро делово.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.05.2011, 23:16

43 tytyrytka | 20.09.201413:33

дрън-дрън-ярина.

кому беше нужно
да се обяснява ползата и вредата от късата пола?
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

42 dedogo6 | 20.09.201412:21

Апа ако знаете какъв фасул по средиземноморски знам да правя, ще си опърд.... ааа ще си оближете пръстите.... добре де, добре Mr. Green
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 26.09.2010, 22:38

41 шщд | 20.09.201411:31

"Нашите разбирания са патриархално-балкански и силно соц. - на възраст от поне 50-60 години." Пълни глупости. Нашите разбирания са ориенталски от най-чист тип - анадолски.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 05.03.2014, 16:24

40 Ежко Таралежко | 20.09.201411:19

А на мен ми е интересно, защо ей така за спорта, разните високоморални лелки не оставят момичето да си предодава, и не престанат да разнищват собствените си соц преживелици на нейн гръб?
Да, хубава е. До колкото разбирам, е на 28, демек не е хубава от вчера. Свикнала е мъжете да се заглеждат по нея и да коментират. И щяхме да се заглеждаме и коментираме, каквато и друга професия да беше избрала.
Без да искам да я принижавам, в България хубави жени има много. Ей сега, като си допиша коментара ще ходя за цигари, и вероятно ще срещна някое "Силве".
Или по-хубава. Или не чак толкова, но все пак хубава, това не е важно.
Важното е,че ако не бяха леличките с моралните проблеми, досега щяхме да сме я забравили, и да не трябва да ни "търпи" коментарите.
Това да го има предвид следващия пишман журналист, който реши да си начеше егото за сметка на даскалицата ;)
   

оценка

+5 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

39 dedo adji | 20.09.201411:05

Деоуине, а ти асексуален ли си?
Всеки има сексуална ориентация, някои повече от една, и е напълно естествено да гледа на света от тази гледна точка. И няма нищо страшно, стига да не прекалява.
Обясни на непросветения народ как го постигаш своя несексизъм.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.04.2013, 08:08

38 Алекс Гаврилов | 20.09.201403:55

Явно обича децата .Блазе на децата и родителите им които имат такива учители, а простотията си е простотия- агресивна и завистлива.
Чуди се
   

оценка

+1 -0