За правата на вибраторите и други неща | webcafe.bg
Webcafe

За правата на вибраторите и други неща

Иван Стамболов - СулаИван Стамболов - Сула
08.05.2018, 16:13 (обновена 09.05.2018, 22:31)
агент смит - матрицата

"Роботи от цял свят - съединявайте се!" - ще се провикне Жан-Клод Юнкер от гроба на Карл Маркс. Аз пък, подпрян на някоя плачеща върба наоколо, кисело ще промърморя: Картаген трябва да бъде разрушен...

Често съм укорявал сам себе си, когато съм говорил, че живеем в пиеса на хуморист-социопат. Казвал съм си, че това е хипербола, че светът не може да е толкова идиотски, че дори в него да се раждат малоумници, то тях не ги допускат да го управляват, разрешават им единствено да шумят безобидно из медиите и толкоз, нищо повече. Но дискусиите в Европейския парламент не са безобидна шумотевица на идиоти във Фейсбук.

Миналата седмица попаднах на телевизионно предаване, в което двама души (единият - мой добър познат, затова и попаднах) обсъждаха философско-правните измерение на идеята за предоставяне на човешки права на роботите.

Участниците, както и водещият, бяха изключително задълбочени и сякаш се отнасяха съвсем сериозно към темата си. В един момент с удивление започнах да прозирам, че не става дума за пореден конгрес на фенове на „Стар Трек", а за напълно сериозна инициатива, съизмерима по дълбочината си с правите краставици и политкоректните детски приказки.

Реших да се поинтересувам. От информационния сайт „Вести", цитиращ ZDNet, научих, че действително „Европейският съюз обсъжда законова рамка, която да даде своеобразни „човешки права" на роботите"*, чрез които „да се гарантира сигурността на изкуствения интелект".

Правилата ще бъдат валидни за всички членове на ЕС и по този начин ще се „даде пример на останалия свят".

Грандиозната идея ще се осъществи като „се създаде нова агенция, която да е за роботика и да има правомощия да управлява и етичните въпроси по темата". Тази администрация ще създаде (естествено!) и „подобаващи застраховки и регулации". Ще се въведе „статут на „електронна персона", която да има своите права".

Логично. Който каже „а", рано или късно казва и „б". Който разпознава над 30 пола, рано или късно ще даде права и на вещите, за да има кой да ги защитава и кой да бъде преследван. Нали си представяте какви инспектори ще плъзнат из всички заводи, които са внедрили роботизирани производствени линии? То ще има плач по нечовешките (пардон - нероботските) условия на експлоатация, то ще има хленч за лишените от свобода на личностна самоизява роботи...

Сегашната трудова медицина, която ни глобява, ако не сме инструктирали писмено секретарката си как се работи с кафе машината, ще ни се види романтична ретро мелодия!

И ако продължим нататък, не виждам защо да мислим, че който е казал „б", няма да каже и „в". Съвсем скоро на роботите ще им организират синдикати, които да се борят за осемчасов работен ден и петдневна работна седмица. Ще поискат роботите да гласуват. Ще поискат да издигат свои кандидати в местната и законодателната власт. Ще поискат да създават семейства, след като сами свободно определят джендъра си - ако една сокоизстисквачка се чувства микровълнова печка, кой би ѝ попречил да се самоопредели!

Така стигаме до правата на всички електроуреди, включително и домашните. Защо роботите да са личности, а пък съдомиялните да не са? Нима те не са роботи? Нима не изпълняват програми? Нима не взимат решения, когато водата спре? За техните права няма ли някой да помисли?

Ами вибраторите? Вече виждам фондации и фондацийки, които скачат за техните права, щедро финансирани по някоя международна конвенция за еротичните играчки. Ах, вибраторите! Ах, тези сексуални роби, заключени в тъмни нощни шкафчета, откъдето ги вадят, само за да блудстват с тях!

Вече чувам как потъпканите личности на вибраторите една по една надигат унизени глави и скандират: „Me too! Me too! Me too!"...

Какво, струва ви се прекалено ли? Струва ви се твърде гротескно? Струва ви се абсурдно вибраторът, сокоизстисквачката и съдомиялната да са личности? Но те са точно толкова личности, колкото и най-съвършения робот - тоест, николко. Предметите могат да бъдат персонифицирани (оличностени) единствено в литературата. Само там Терминатор има благородни чувства и само там оживява шоколадената къщичка на кокоши крака. Само там автомобилчетата и самолетчетата имат характери и само там танцуват нощем цветята на малката Ида.

За да ти мине през ума, че предмет или машина може да бъде личност като човека, та чак да му учредяваш и защитаваш права - значи безвъзвратно си забравил какво е „човек" и какво е „личност". Сега се мъчат да дефинират човекоподобността на роботите. Спорят дали могат да се самообучават. Спорят дали могат да взимат решения. Спорят даже дали могат да изпитват чувства, да се привързват към човека, да се разочароват от него...

Да, тази фантазия е вълнуваща и гъделичкаща, както е вълнуващо и гъделичкащо четенето на талантливите романи на Айзък Азимов.

Но това са само романи, фикция. Ако тръгнем по този път, ще вкараме в затвора и вятърните мелници, за да осигурим справедливост (и равни права) за Дон Кихот.

Личността е по-висше качество на индивида и това не се отрича нито от материалисти, нито от идеалисти. Дали роботите се самообучават, дали взимат решения или имат някакво отношение по въпроса за изключването си от захранването (забравих да кажа, че това май се очертава първото право на роботите, за което ще се борят защитниците им - да не ги изключват от контакта) - това не ги прави личности, това са празни приказки.

Дали могат роботите да мислят абстрактно - също. Някои твърдят, че сега не могат, но един ден ще могат и то до такава степен, че ще се научат да различават добро от зло.

Но дори и тогава роботът няма да е човек, няма да е личност (προσοπων, υποστασις), защото природата, същността му (ουσύα) не е такава.

Природата на човека е уникална, божествена. А който не е съгласен с това, свободен е да се самоопредели като тостер, има това неотменимо ПРАВО.

За да улесня спора за правата на роботите, предлагам следното: турете настрана всички признаци на природата „човечество", които се мъчите да откриете у машините и предметите, и се концентрирайте само върху два -

безсмъртната душа и свободната воля.

Когато откриете у предметите и машините безсмъртна душа и свободна воля, тогава ги признайте за личности и излезте на бой за погазените им права. Дотогава е разумно да ги разглеждате като неодушевена материя и да спрете да се занимавате с глупости. Има толкова по-тревожни проблеми, които се правите, че не забелязвате.

„Роботи от цял свят - съединявайте се!" - ще се провикне Жан-Клод Юнкер от гроба на Карл Маркс. Аз пък, подпрян на някоя плачеща върба наоколо, кисело ще промърморя: Картаген трябва да бъде разрушен...

 

 

* б.р. В доклада на Правната комисия на ЕП с препоръки към ЕК няма предложение за даване на човешки права на роботите; Вероятно става дума за смесване на различни източници при българския превод на оригиналната статия от ZDNET. В нея се цитира съдържанието на подписка от 156 учени против създаването на нов „персонален" правен статут на роботите, в която се описват потенциалните юридически абсурди от въвеждането му.

Накратко - учените обръщат внимание, че ЕП прави грешна препоръка към ЕК заради надценяване на настоящите способности на дори най-напредналите роботи, заради повърхностно разбиране на непредсказуемостта и самообучението на машините, и заради поддаване на научно-фантастични романи и сензационни медийни интерпретации.

Дават и три юридически аргумента срещу въвеждането на „персонален" статут на машините:

1) „електронната персона" не може да произлиза от модела на физическите лица, защото това би предположило, че роботът се ползва не само от отговорности, но и от права като на човеците;

2) „електронната персона" не може да произлиза от модела на юридическите лица, защото юридическото лице се ръководи и представлява от човешка личност, а роботът - не;

3) „електронната персона" не може да произлиза от модела на доверителната собственост, защото режимът е много комплексен, изисква специализирани компетенции, с него не се разрешава проблемът за отговорността при нанесени от робота щети и отново предполага наличието на човешко същество (попечител), което би трябвало да носи отговорност за управлението на робота.

Oще: европейска комисия  европейски парламент  ек  еп  иван стамболов сула  личност  право  роботи  роботика  сула  трите закона на айзък азимов  философия  човешки права за роботите 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

25 МарКом | 09.05.201820:27

@Милко Желев: Ако до сега не си се сблъсквал с явлението "трол" и по специално местните му разновидности то сега имаш този късмет.

Запознай се с "deowin" - войнстващ самовлюбен псевдо-инженер, псевдо-математик, псевдо-програмист, вероятно и псевдо-икономист, рожба на програмата ERASMUS, ходил някъде из Европа и сега установил се в САЩ (според самия него). Според местни изследвания (на кафеджиите тука) на субекта той е начетен и образован малко над средното ниво.
Още е известен като "бръснача на Окам" заради неудачното позоваване на този принцип на съждения.
"deowin" излъчва предимно наглост и обиди.
Обикновенно са обвити в добра словесна форма.
Реагира на думи като комунизъм, Русия, Тръмп, Путин, математика, финанси, икомомикс и друга подобна глупост. На думата Сорос незнайно защо подскача.
Смята се че е леко неуравновесен с признаци на истерия и хиперактивност.
Битува мнението че индивида може да се подвизава и под други профили и да не е в САЩ а у нас.
Интересно е че deowin често може да се наблюдава в компанията на други тролове като Specifier, TheRock и други подобни, които задоволяват нуждата му от чувство за превъзходство и себеизтъкване.

Накратко - под великите приказки на deowin чето се крие една огромна празнота.
Не му обръщай внимание.
(Аз откровенно се забавлявам да се бъзикам с него и подобните му)
Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

24 deowin | 09.05.201819:25

Сарказмът неуместен.
Дали арогантността е резултат от проява на свободна воля или следствие от случайни процеси няма точно никакво значение. Това, което единствено има значение, е че арогантността е вид bias, а наличието на bias променя априорното вероятностно разпределение на верността на твърденията ти - нещо, което не изглежда да осъзнаваш.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.02.2011, 16:59

23 Милко Желев | 09.05.201818:30

Еми, деовин, приятно ми е, това съм аз - арогантен физикохимичен процес Много щастлив .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

22 deowin | 09.05.201817:08

>да не се опитваш да ме убедиш, че коментарите ти са написани едиствено в резултат на случайни физични и химични процеси

Съвсем не.
Опитвам се да ти обърна внимание на факта, че нито ти, нито аз знаем дали свободната воля съществува. Докато аз изобщо не се опитвам да те убеждавам, че не съществува, ти, от друга страна, взимаш същестуването й за даденост без дори да се замислиш.

>Иначе защо изобщо да разговарям с физични и химични процеси?

Ако свободна воля не съществува, то не би било точно като да имаш свободен избор, нали? Илюзията за избор, особено породена от желание да се изживяваш като нещо повече от "физични и химични процеси", не би била нищо повече от арогантност.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

21 МарКом | 09.05.201812:56

@Милко Желев: Радвам се че си оценил тънкия хумор. Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.02.2011, 16:59

20 Милко Желев | 09.05.201812:03

Хахаха...Марком трябва да пишеш научна фантастика, Азимов щеше да се гордее. Вибраторите се превърнаха в личности и остава само да зарежат пацифисткия подход и да се вдигнат срещу тиранията. Вибратор звучи гордо и вибрирам следователно съществувам. В ръцете на печен холивудски продуцент това ще стане касов сай фай порно на ужасите Много щастлив .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

19 dedo adji | 09.05.201811:13

Мисля, че дълбаем не където е зарито кучето.
Бунтът на машините е разискван отдавна, като почнем с духа от бутилката, минем през Мери Шели, Карел Чапек и Светослав Минков, та до Азимов с прословутите му три закона, за които и той самият не е много убеден, че ще помагат вечно. Любен Дилов (не син) добави 4-ти: "Роботът е длъжен винаги да се идентифицира като робот". И какво му пречи това да прояви свободна воля. И откъде Сула е сигурен, че Господ няма да реши да вдъхне безсмъртна душа на ИИ, творение, ако не Негово, то все пак на Неговия образ и подобие.
Мисля, че Стамболов има предвид една друга машина, която набира все повече обороти. Бюрокрацията, която, както е доказано от Паркинсън се самовъзпроизвежда и сама си задава задачи, различни от тия, за които е създадена. Като например, кривината на краставиците. Или личността на автоматите. Дали един сложен автомат е личност е въпрос за философи от висша класа, а с него се хванали да се занимават евро комисари. Дискусията, за която споменава Сула и меморандумът на учените, цитиран от редакцията не са паднали от небето. Значи са разисквани в някой офис в Брюксел. Не бунтът на вибраторите и тостерите е страшен а комисийките и конвенцийките, които те ще ни натресат, ако ги оставим.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

18 TheRock | 09.05.201810:59

-Казах ли ти да НЕ ядеш за вечеря философ- гълчи го жена му.
--------
Така е вица.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

17 МарКом | 09.05.201810:15

@скучко: Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

16 скучко | 09.05.201809:44

Върти се канибала в леглото , не може да заспи, мърмори:
-Кой съм аз... защо съм на този свят...!?
-Казах ли ти да ядеш за вечеря философ- гълчи го жена му.
   

оценка

+0 -0