Една нелепа българска история | webcafe.bg
Webcafe

Една нелепа българска история

Татяна Ваксберг , Дойче Веле
04.10.2011, 13:00 (обновена 05.10.2011, 11:15)
съд

Какви са шансовете на едно мафиотско престъпление да стигне до съда, след като на всеки 6 месеца властите полагат всички усилия да отместят с още шест правосъдието за него?

Ако една история е нелепа, това най-бързо се разбира по преразказа за нея.

Пробвайте със специализирания съд и ще се уверите - история, която не може да се преразкаже, защото е заредена с непоносими противоречия.

Ето ги: Не е ясно как ще функционира специализираният съд, след като в него са готови да работят критично малко хора, сред които не може да се прави избор.

Този въпрос се налага, след като ВСС отново не успя да избере председател на апелативния спецсъд.

Специализираният съд беше замислен, за да осигури по-експедитивно правосъдие в делата срещу организираната престъпност.

В действителност обаче той дори не може да започне работа, тъй като три пъти по-бавно от обикновения съд си търси специалистите.

Съдът беше замислен като място, на което да работят профилирани специалисти с достойно заплащане, които да са освободени от ред бюрократични тежести и второстепенни задължения. В действителност обаче за работа в този съд почти няма кандидати.

Имало едно време едно тресавище...

Специализираният съд беше замислен като орган, освободен от морални тежести и съмнения в професионалната етика на работещите в него.

В действителност обаче членовете му се избират от орган, към който не е останало никакво обществено доверие и този морален банкрут беше видим още преди да се лансира цялата инициатива.

От специализирания съд се очаква ни повече, ни по-малко да извади страната от две десетилетия тресавище в областта на правосъдието за най-тежките престъпления.

В действителност обаче пред малкото кандидати за тази историческа роля се поставят изисквания от по-екзотичен порядък: например, да бъдат от мъжки пол и да живеят в точно определен град.

От специализирания съд се очаква да вкарва мафиотите в затвора след обосновано обвинение и професионално събрани доказателства. В действителност обаче член на ВСС съобщава, че магистратите трябва да се избират по-експедитивно - просто за да се задвижат процедурите по обзавеждане на новия орган.

От магистратите в специализирания съд се очакват аналитични умения, дългогодишен опит, гражданска смелост, професионална всеотдайност.

В действителност обаче малкото кандидати за нищо не биват питани, към тях почти не се отправят въпроси.

Поредният български провал

Всъщност нямаше никаква нужда от количественото натрупване на подобни недоразумения - от самото начало беше ясно, че специализираният съд не се създава, за да върши работа, а за да отмести вниманието на ЕС и да предостави на една бездействаща или неспособна власт нова отсрочка.

От самото начало беше очевидно, че един несъстоятелен орган, какъвто е ВСС, е достатъчна пречка пред състояването на правосъдието, за да бъде натоварван и с несъразмерната отговорност да създава нов орган за подобряване на същото това правосъдие.

Но опитът за преразказ все пак е от полза.

Ако го продължите в същия дух, можете да изчислите какви са шансовете на едно мафиотско престъпление да стигне до съда, след като на всеки шест месеца властите полагат всички усилия да отместят с още шест правосъдието за него.

www. dw-world.de

Oще: власт  всс  ес  магистрати  процедури  специализиран съд  спецсъдилища  съд 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.10.2011, 09:32

4 Jordan Jordanov | 05.10.201109:37

Няма нормален съдия от наказателна колегия дето да се хване на това хоро. Държавата не те защитава срещу големите престъпници, каквито ще се съдят в спец.съдът.
Много по-лесно е да съдиш кокошкари отколкото мафиоти и съдиите имат семейство и им се живее нормален живот - да излезеш на разходка в градината, в планината, на морето,....
Така че като има мафиотско дело в окръжните съдилища се разиграва пиесата - ти го съди, и само някои съдии дето не им пука се хващат на хорото, мачкайки прокурора да сключи извънсъдебно споразумение за да приключи панаира.
И 5 лв отгоре за какво ти са???
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2011, 11:34

3 bridgeking | 04.10.201116:44

И още нещо....

Когато пак иска да променят наказателно процесуалния кодекс и примерно да осъдят маргините чрез защитени свидетели,пак всички им биха контра

Никога няма да се променят нещата ,докато тая гнус БСП не изчезне веднъж завинаги от лицето на България....

И за това са мн.важни президентските избори
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2011, 11:34

2 bridgeking | 04.10.201116:41

Много негативен сайт......Днес се регистирах,и днес ще пиша за последно

До авторите пиша.....Лесно е да си плюяч нали ? А не да изтъкнеш какво по точно искат да направят управляващите.Ако някой 20 години се беше помъчил поне мъничко да промени статуквото,да направи някакви промени в НПК сега нещата щяха да са съвсем различни......

Когато от ГЕРБ предложиха......при "" разболяване"" на адвокат съдията или прокурора да назначат служен такъв ГОЦЕ наложи ВЕТО..Др.проблем ,е че не може еди кой си да дойде в съда,щото не е получил призовка..

И точно днес гледаме следното ,че тея ,които убиха това момче Стоян в Студентски град още не са осъдени защото делото пак не можело да започне ,щото адвоката на единия се разболял...Друг случай е с убитите момчета от националния отбор по Хокей,пак делото се влачи 100 години,щото адвокатите се разболяват ,или някой не си е получил призовката...

Трудно е да направиш от НИЩО НЕЩО,още повече когато няколко правителства не са внесли грам реформа.....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

1 Rowan | 04.10.201115:41

Са сетите, че съдебната власт сама не иска да се променя, статуквото на забатачени с години дела и хроничен дефицит на осъдителни присъди, май идеално я устройва...
   

оценка

+0 -0