Защо руската пирамида МММ отново е в бизнеса? | webcafe.bg
Webcafe

Пирамидите се връщат в бизнеса

Webcafe.bg , По сп. Time
17.01.2011, 15:05 (обновена 19.01.2011, 10:36)
пари, плащане

Снимка: © Sofia Photo Agency

На 11 януари фараонът Сергей Мавроди стартира нова пирамидална схема - MMM-2011, която използва почти същия метод, който изпрати миналия път създателя й за 4 години в затвора. Тя приканва инвеститорите да купуват т.нар. MMM долари - които той шеговито нарича "виртуален целофан"...

Как може да бъде описан най-известният руски шарлатанин Сергей Мавроди? Вземете способността за измами на Бърни Мадоф, комбинирайте я с хипнотичното плашещо излъчване на среднощен тв евангелист, опаковайте всичко това в облеклото на учител по математика - и ще сте доста близо.

През 90-те години недодяланата финансова пирамида на Мавроди - MMM ("Мы можем много"), измъкна спестяванията на милиони руснаци, превръщайки бившия нощен пазач в символ на безсрамния тип капитализъм, доминирал през това десетилетие в бившия Съветски съюз. Но сега, три години след излежаването на присъдата си за измама, Мавроди се е върнал към стария си бизнес - и властите не изглежда да проявяват особена инициатива в озаптяването му.

Възраждането на "Ние можем много"

На 11 януари Мавроди стартира нова пирамидална схема - MMM-2011, която използва почти същия метод, който изпрати миналия път създателя й за 4 години в затвора. Тя приканва инвеститорите да купуват така наречените MMM долари - които той шеговито нарича "виртуален целофан" - и да очакват той да им определя нова цена два пъти седмично, публикувана в неговия блог.

По очаквания на Мавроди, стойността им ще се повишава с по 30% месечно за "пенсионери и инвалиди" и с 20% за всички останали, но той все пак си измива ръцете, че това е само негово предположение: "Възможно е и да греша," заявява той.

Този вид искреност е това, което разграничава номера на Мавроди от класическата пирамидална схема. За разлика от първоначалния MMM, който Мавроди лансираше като стабилна финансова институция с търговски точки, които продават акциите му (съдържащи на виолетовите хартийки дори снимката на самия Мавроди), новият MMM е по-директен и безсрамен.

"Да, това е пирамида," казва Мавроди в обръщението си към страната, публикувано в блога му. "Това е открита схема, нищо повече... Хората взаимодействат помежду си и дават един на друг пари. Без причина!" Донякъде неубедително той добавя: "Аз не получавам и копейка от всичко това. Само показвам пътя."

Вълната от наивници вече е налице

На следващия ден Мавроди заявява, че вече е буквално затрупан от интерес от страна на потенциални инвеститори. Гневните изблици от властите се появяват също толкова бързо. Но има проблем: никой представител на властта не може да назове коя част от пълното с вратички финансово законодателство на Русия е нарушил Мавроди.

Така че вместо това те предлагат като акт на селективно правосъдие - с декрет на Кремъл - да бъде забранена финансовата му дейност. Напомняме, че през 1994 г., когато руската съдебна и законодателна система са все още в руини след разпада на Съветския съюз, президентът Борис Елцин издава специален декрет, с който спира изключително успешните рекламни кампании на MMM.

Този път призивът за реакция идва от лидера на националистическата Либерално-демократична партия на Русия - Владимир Жириновски, който призова съдът да забрани на Мавроди извършване на каквито и да е финансови транзакции - което със сигурност би било нарушение на гражданските му права.

Същевременно кремълският финансов омбудсман Павел Медведев заяви в радиоинтервю миналия четвъртък, че ще се опита "да повлияе на прокуратурата", за да се намеси в казуса. Подобни мерки обаче биха противоречали на главното обещание на администрацията на президента Дмитрий Медведев - да гарантира равно правосъдие за всички - и Мавроди бързо се възползва от тази дилема.

Макар и измамник, Мавроди апелира за честно правосъдие

Преди дни Мавроди публикува видеообръщения на своя сайт, в които апелира към Медведев и премиера Владимир Путин да гарантират, че той ще "бъде съден според стандартните закони на Русия, като всеки друг гражданин на страната". След това като допълнителна защита той започна да се държи като жертва на правителствено преследване - ход, който напомня за ранната епоха на МММ.

През 1994 г., когато руската държава се опита да го пъхне в затвора по обвинения, несвързани с първата му пирамида, Мавроди се представяше като кръстоносец срещу държавната тирания и гонения - ход, който дори доведе същата година до избирането му за депутат в руската Дума.

Властите се наложи да преминат през допълнителна стъпка на отнемане на парламентарния му имунитет, преди да могат да му предявят обвинения за измама - което стана едва през 1996 г. А и дори тогава много руснаци все още продължаваха да вярват, че държавата просто се опитва да отнеме богатството на Мавроди.

Руските власти още не са решили какво ще правят

Андрей Кашеваров, заместник-председател на един от основните руски финансови регулаторни органи - Федералната антимонополна служба (ФАС), сега възглавява опитите да бъде спрян Мавроди, и коментира, че държавата се налага този път да подходи по-внимателно. Той признава, че за момента няма повод за дело срещу Мавроди - и според него дори предупрежденията към хората да избягват участие в схемата биха били преждевременни.

"Има проблем с това да се дават подобни предупреждения, тъй като те биха могли да бъдат изтълкувани като държавна намеса в частната предприемаческа дейност. Така че преди да предупреждаваме когото и да е, трябва да се уверим, че новият му бизнес е социално опасен - и можем да го сторим едва когато анализираме тази схема."

На 21 януари ФАС ще проведат "експертен съвет" на регулаторните и правоприлагащи органи, за да преценят какви юридически средства могат да използват срещу пирамидата на Мавроди. Но опасност за Русия (и за целия свят) представлява фактът, че финансовите измамници се справят добре със заобикалянето на законите.

Роланд Наш, ветеран на руския финансов пазар и понастоящем мениджър на фонда "Верно капитал", коментира, че руските регулаторни органи са в особено затруднително положение при опитите си да създадат стриктни регулации срещу подобни схеми. "Те нямат нито институциите, нито историята, за да изградят подобна законова рамка," коментира той, изтъквайки, че дори западняци като Бърни Мадоф успяват да реализират измами в безпрецедентен мащаб.

Така че докато Русия се опитва да приклещи един от най-хитрите си бивши затворници, тя може да се наложи да прояви особена изобретателност при употребата на съществуващите закони, за да предпази повечето от гражданите си от проблеми, когато пирамидалната схема се срине.

Пирамидите (наричани още схема на Понци) представляват инвестиционни измами, които изплащат печалби на отделни инвеститори не от реална печалба, реализирана от организацията, а от собствените им пари, или от вноските на последващи инвеститори.

Разликата е, че при пирамидата всеки нов участник се превръща във "вербуващ" нови, а в схемата на Понци всички участници контактуват директно с организатора.

Пирамидите обикновено примамват нови инвеститори, като предлагат възвращаемост, която никакви други инвестиции не могат да гарантират, под формата на краткосрочни приходи, които или са необичайно високи, или нетипично последователни. Стабилността на възвращаемостта, която се гарантира от схемата, изисква непрекъснат поток от средства от нови инвеститори, който да я поддържа функционираща.

Системата в крайна сметка със сигурност се срива, тъй като доходите, ако има такива, са по-малки от дължимите на инвеститорите плащания. Обикновено схемата бива прекратена от властите преди срива й, тъй като се подозира измама, или тъй като създателите й продават нерегистрирани ценни книжа.

Oще: власти  ммм  пирамиди  президент  прокуратура  русия  сергей мавроди  указ  фараони 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.