Ако артист иска да види феновете си в затвора, той е "едноличен търговец"! | webcafe.bg
Webcafe

Ако артист иска да види феновете си в затвора, той е "едноличен търговец"!

Борис Луканов
06.02.2012, 10:04 (обновена 07.02.2012, 08:05)

1 от 2 снимки Назад Напред

Васил Гюров

Снимка: © Васил Танев, Sofialive

Кой истински артист иска да види феновете си в затвора? Или вие делите феновете си на плащащи и престъпници? Ако е така, заявете го открито!

Един мой познат артист, когото уважавам, направи следното сравнение по повод дискусия, свързана с АСТА - да разпространяваш "пиратски" авторско съдържание в интернет - музика, филми, видео и т.н., било все едно да влезеш в магазина и да открадеш шоколадче. И, естествено, собственикът на магазина бил в правото си да те хване и да ти тегли един бой.

На пръв поглед звучи логично, но нека да се замислим.

Кой и защо "краде" шоколадчето, кой е собственикът на магазина и кой точно губи и кой печели в случая. И дали изобщо сравнението е релевaнтно?

Този, който краде шоколадчето, го "краде", първо защото е гладен за точно такова шоколадче и не може да си го позволи - заради безбожно високите цени, сложени от собственика на магазина.

Второ, там, където живее, изобщо не се продава това шоколадче и трето - обожава точно тази марка шоколадче повече от всичко на света. И той не само ще го изконсумира, но ще го сподели с всичките си приятели и дори ще ги убеди колко е прекрасно и вкусно то.

И да, собственикът на магазина, който продава шоколадчето с десеторна надценка, а дава някакви "трохички" от спечеленото на автора, създал това вкусно шоколадче, може и да загуби нещо. Но пък авторът само ще спечели. Защото без да плати и стотинка за реклама, благодарение на тези, които са "откраднали" и споделили с приятелите си неговото шоколадче, ще спечели стотици или хиляди нови фенове.

И дали е все едно и също да "откраднеш" и споделиш шоколадче или да свалиш и разпространиш песен, албум, филм?

По-скоро не е - това прилича повече на пламъка от свещ, с който да запалиш своята свещ и да дадеш твоя пламък и на други, без да отнемеш нито от топлината, нито от светлината на свещта, от чийто пламък си запалил твоята...

Да, производителят на свещи губи, че не купуваш от него и той би направил всичко да те остави на тъмно и студено, ако не му платиш. Но артистите, които съдават пламъка, предназначен да освети и стопли душите ни?

И те ли искат ние, които ги обичаме, които ги защитаваме, които сме на първите редове на концертите им или на първите прожекции на предпремиерите им, да стоим на тъмно и студено, ако не се изплатим на "производителя" на свещта и на всички по веригата, които са я опаковали и разпространили в магазините?

И артистите, на които сме фенове, и които обожаваме, дали ще се почувстват по-доволни и по-щастливи, ако ни видят с белезници или в затвора за няколко години, заради престъплението, че сме потребявали изкуството им без да платим на "магазинера"?

Хей, опомнете се! Задайте си елементарния въпрос - защо, по дяволите, тези хора си губят времето да свалят парчетата или филмите ви от интернет, защо си играят да ги разпространяват? За да спечелят? Защото ви мразят и искат да ви ограбят?

Или може би защото ви обичат и искат още повече хора да ви обичат? Това са ваши фенове! Не, това не са просто ваши фенове, това са ваши фенове-евангелисти! Те са най-ценното за един артист, един бранд! Трябва да се радвате, че ви свалят от мрежата и ви разпространяват - както никой от вашите "магазинери" няма да го направи!

И точно "магазинерите" и тия, които ви "опаковат" изкуството, наричат феновете ви престъпници и ги искат в затвора! Но кой истински артист иска да види феновете си в затвора? Или вие делите феновете си на плащащи и престъпници? Ако е така, заявете го открито!

Но не забравайте тогава нещо много важно - ако го направите, не се наричайте никога повече Артисти.

Вие не сте нищо повече от "еднолични търговци" и "творци-еднодневки"!

Oще: acta  авторски права  артисти  пиратство  фенове 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.02.2012, 15:10

32 Biser Veselinov | 10.02.201215:11

"Не може , някой да ми обяснява, че аз трябва да съм творец и да давам труда си безлпатно, и в същото време да ходя да бачкам друго за да се издържам.А после парите, които съм изкарал с друга работа, да ги налея в нещо, за да дам, на някой , който да се забавлява с моя труд.И ОК!Да приемем, че аз съм съгласен 2000 човека да ми свалят албума.Но само когато аз собственоръчно пусна този продукт за свободен даунлоуд.Торент сайтовете печелят от реклама, благодарение на пиратската продукция, която шерват ежечасно.Какво получава от тази реклама един артист?Защо , един филмов продуцент трябва да сключва договор с крадец да не му се пуска филмът, докато не мине по кината?Нима полицията скключва договори с крадците, след като ги пусне от затовора, че те повече няма да кратдат.Както и да го погледна, торент сайтовете и разни P2P мрежи са крадци.Трябва да има закони в България , както е в Канада.Надвишиш ли определен лимит на ъплоуд и даунлоуд- проверка какво си шервал
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.05.2011, 17:37

31 Zdravko Zdravkov | 10.02.201213:58

Ще ви дам два модела Киндъл Direct Publishing и iTunes.
И двете системи за дистрибуция са направили отделни хора и/или малки компании милионери - Angry Birds е пример за това!
Ето и пример за авторите на книги - http://www.forbes.com/sites/kiriblakeley/2011/03/06/who-wants-to-be-a-kindle-millionaire/

Защо българската чалга не се оплаква от спад на приходите! Само, че за разлика от Авеню, Нова генерация и т.н. песните им са в iTunes на цена 0.99 цента/евро.
И да чалгата успява, защото дава на хората това което искат, бързо и лесно, дори и през интернет! А господа истинските музиканти докато се борят за авторските си права, ще останат с пълното право да имат пръст в устата и да се питат "Къде сбъркахме?"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.02.2012, 13:29

30 Димитър Тодоров | 10.02.201213:37

Ало твореца, защо си мислиш, че като си написал една книга или една песен трябва цял живот да печелиш за това, че другите я четат или слушат? Ти като я сътвори не си ли взе парите за труда си като я продаде? Цял живот ли трябва да печелиш от нея? Аз като направя сайт също искам да вземам пари цял живот за него въпреки че са ми платили един път. Сигурен съм че човека който е строил пътя също като теб е взел пари за труда си и трябва точно като теб да продължава да взема цял живот за това че ползваш пътя му. Защо на теб да ти е разрешено а на другите не? Ако твориш за пари тогава не си творец това е твоята професия и като всеки на този свят който печели от професията си веднъж като е продал продукта няма право цял живот да иска да печели от него.

Saykor
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 06:37

29 Николай Дренчев | 08.02.201207:17

Творецът твори по вътрешната необходимост.
Много автори на проза и поезия познавам, които не мислят да че ще забогатеят, но пишат, защото усещат, че имат какво да ни кажат.
Ботев колко спечели от авторски права?
Това, което големите звукозаписни и издателски къщи опаковат и ни го пробутват като "изкуство" - нямам нищо против даже да го забранят - нека видим кой ще загуби повече - ние от културата си или те от бизнеса си!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2011, 16:21

28 Анета Петкова | 08.02.201200:22

>Мен лично би ме досрамяло..

Срам ме е наистина, че докато някога книгите са били разпространявани по какви ли не начини, само и само да достигнат до хората, сега искаме да ги ограничим. Срам ме е, че хората мислят, че културата и образованието трябва да струват пари. Срам ме е, че явно ако си беден, нямаш право да четеш.
Аз не казвам, че трябва да се краде. Казвам, че ако се намерят други начини за разпространение, или цените отговаряха на реалните доходи на българското население, нямаше въобще да се дискутира кражбата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 10:51

27 A4i | 07.02.201221:28

Литературата пък е толкова облагодетелствана от прогреса на технологията, че авторите просто им е забранено да се оплакват. До 10 години цифровото разпространение ще се институционализира навсякъде в ЕС чрез електронните учебници за образованието. Представяте ли си едно хлапе, което от детската градина зяпа в нещо подобно на таблет, та чак до двадесет и няколко години, да си купи класическа книга? Аз това не си го представям.
БГ авторите съвсем лесно могат да си решат проблемите, ако се сдружат и си направят портал в мрежата, където да си качват произведенията. Финансиране про европейските програми за подобни проекти има стабилно, а и парите съвсем не са много, тъй като книгите в цифров вид заемат изключително малко място и съвсем лесно се доставят дори на мобилни устройства. Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

26 deowin | 07.02.201221:12

>Казвам, че ако искаш пари за култура и изкуство от някой, който едва намира за хляб, понери намери сила да признаеш, че просто му ги отнемаш

Аргументът 'ние сме бедни, нямаме пари за култура'.
Ако нямаш пари за нещо - не го потребляваш, а не тръгваш да го крадеш.

Вие поне някакви останки от човешко достойнство имате ли? Как изобщо живееш със себе си ако си убеден, че имаш право да крадеш това, което не можеш да си позволиш?? Че и в безумната си наглост да се аргументираш с това, че, видиш ли, самите творци нямат нищо против кражбата, щото Трент Резнър и Пауло Коелю си давали творчеството без пари!
Мен лично би ме досрамяло..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2011, 16:21

25 Анета Петкова | 07.02.201220:50

@Рая Христова

То без теб не може! Обаче ти от София навън носа подавала ли си си? Знаеш ли какъв е живота в България, защото София и България не са едно и също? Знаеш ли как живеят семейства с по 2 деца с 2 заплати по 300лв? Знаеш ли как те ще отделят по 10-15лв(минимум) за книга, или 8лв за билет за кино? Знаеш ли в колко градчета кино всъщност няма, или има, но в него сега е -10 градуса? Не казвам, че пиратството е правилно. Казвам, че ако искаш пари за култура и изкуство от някой, който едва намира за хляб, понери намери сила да признаеш, че просто му ги отнемаш. Точка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

24 deowin | 07.02.201218:41

>Според теб аторката на Хари Потър дали се оплаква, че книгите й могат да бъдат свалени свободно??

А според теб ако тя не се оплаква, нужно ли е да приемем законова база, в която никой автор на книги не може да се оплаква, че книгите му се разпространяват безплатно?

Между другото филмите са дори по-добра илюстрация защо трябва да се плаща за тези неща. Само не ми излизайте сега с доводи от типа на 'Ама аз мразя скъпите Холивудски продукции, аз гледам само евтини арт филми!'. Холивуд произвежда скъпи филми, защото точно това искат да гледат много хора. Може да не си ти, може да не съм аз, но много искат това.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.02.2012, 17:11

23 Ventseslav Minchev | 07.02.201217:13

@Рая Христова

Според теб аторката на Хари Потър дали се оплаква, че книгите й могат да бъдат свалени свободно??
   

оценка

+0 -0