Докладът, посветен на руско-грузинската война, е новият Мюнхен | webcafe.bg
Webcafe

Европа се пенсионира след новия Мюнхен

Юлия Латинина , „Ежедневный журнал“
04.05.2010, 14:04 (обновена 06.05.2010, 10:54)
война, Южна Осетия

Снимка: © БГНЕС

Южноосетински доброволци патрулират около горящото си село по време на войнaта между Русия и Грузия през 2008 г.

Вероятно много хора се чудят защо в разгара на гръцката, а по-скоро на европейската криза, реших отново да пиша за събитие, което се случи преди почти година - за доклада, посветен на руско-грузинската война, изготвен от Европейската комисия (ЕК) в лицето на г-жа Хайди Талявини.

Факт е, че, по мое мнение, това е едно от най-важните събития в света. В известен смисъл, докладът е по-важно събитие дори от самата руско-грузинска война.

Докладът Талявини е новият Мюнхен

И то Мюнхен, който означава много - включително и текущият икономически колапс на Европа.

Ако изградиш своята политика и икономика върху лъжи и самозаблуди, и ако искрено си вярваш, че си защитник на свободата, а в действителност от страх и примирение правиш отстъпки на диктатурите, ако наистина се възприемаш като пазарна икономика, но дълбоко си затънал в ръчно управление и живот на кредит - последствията рано или късно ще бъдат чудовищни.

Докладът на Комисията Талявини беше шок за мен, когато го прочетох. Прочетох го и си помислих: „Европа се пенсионира. Няма вече Европа." И наистина, изтече година - и Европа се разпада.

Да припомня съдържанието на доклада. За някой, който не е посветен в детайлите на руско-грузинската война, не изглежда зле. В доклада не се повтарят руските гьобелсовщини: няма истории за това, че САЩ стоят зад коварното нападение на Грузия над мирната Южна Осетия, нито пък че грузинският "Град" напада мирно спящия град, нито пък твърдения за 2000-те мъртви осетинци, за момичетата, изгаряни в църквите, и за танковете, които мачкат бебета.

Неизвестно защо, в доклада по някаква причина не се анализират тези слухове, това са именно слуховете, дали повод за нахлуване на руската армия и за етническото прочистване на грузинските села. В доклада те срамежливо се премълчават: това е като да се описва нацизмът, без да се споменава твърдението на нацистите, че

евреите пият християнска кръв

После следва анализ на самата война, а войната - според Талявини - започва в момента, в който Грузия удари Цхинвали. Наистина, веднага след това Комисията уточнява, че това е било предшествано от различни сложни събития.

Въпрос към г-жа Талявини: През юни 1941 г. Финландия обяви война на СССР. Това бе предшествано от такава малка подробност като бомбардировките на десетки фински селища от Червената армия - без обявяване на война. Сигурна ли е г-жа Талявини, че докладът за втората Съветско-финландска война трябва да се води от момента, в който Финландия обявява война на СССР?

През ноември 1939 г. полското правителство в изгнание обявява война на СССР. Това бе предшествано от такива дреболии като окупацията от Червената армия (без обявяване на война) на 52% в Полша. Въпрос към г-жа Талявини: Смята ли тя, че началото на войната между Полша и Русия трябва да бъде ноември 1939 г.?

Г-жа Талявини просто прави революция в световната политика, като въвежда нова дефиниция за войната. Войната, оказва се, я започва този, който се съпротивлява на агресора. Значи, когато Червената армия изсипва бомби в Хелзинки, или натиква над 20 000 полски офицери в затвора, или пък

когато осетински "доброволци" изгарят грузински села - това не е война

Но ако отвърнеш на удара - значи ти, проклетнико, започна войната. Следвайки логиката на комисията Талявини, грузинците не трябваше да отвръщат на удара. Безупречна логика: в края на краищата, ако грузинците не бяха реагирали, и война нямаше да има.

Третият изненадващ момент в доклада на Комисията е въпросът дали грузинските бомбардировки на Цхинвали в нощта на 7-8 август са „нарушение на човешките права" или не са. И тя стига до заключението, че са. Аз веднага ще се съглася с мнението на официалната комисия. Нека така и напишат - „Артилерийският обстрел на мирен град е нарушение на човешките права".

Всъщност, ЕК би трябвало да определи

при какви условия е извършена бомбардировката на Цхинвали

Например, за да установи защо няколко дни преди коварната атака бяха изтеглени почти всички цивилни граждани, а вместо това бяха докарани масово журналисти, предназначени да отразят коварната грузинска агресия.

Например, за да установи защо в Осетия властите на 7 август докладват за унищожаване от грузинците на селата Дменис и Хетагурово, а когато старателните журналисти отиват да проверят, се установява, че Дменис и Хетагурово са непокътнати, докато в непосредствена близост на Хетагурово грузинското село Нули гори.

Например, за да се установи защо в 20:00 през нощта жителите на Цхинвали се радват и празнуват унищожаването на Нули, и пишат по блоговете:

„Да преизпълним нормата за трупове в моргата в Гори!"

И няколко часа по-късно Грузия внезапно да нападне „мирно спящия Цхинвали".

Да, и не би било лошо да се установи къде, какво и колко е било разрушено, тъй като става дума за някакъв странен тотален обстрел с всички средства, при който кореспондентът на "Известия" се изкачва на покрива (!) на хотела и наблюдава от там тоталния обстрел, а министърът на осетинското правителство тича към Министерския съвет и установява, че сградата гори. Тъй като от този разказ следва, че не всичко в Цхинвали гори и дими, щом министърът безпрепятствено е тичал по улиците към сградата на правителството.

Но да оставим тези дреболии. Да се съгласим с Комисията Талявини: Грузия не е имала право да изстреля нито един снаряд по града. Ето, другата страна има право да изгори Нули и това не е нарушение на правата на човека, другата страна има право да убива грузински миротворци - и грузинците не бива да отвръщат, другата страна има право да обстрелва със 152-мм артилерия - но такива дреболии откъде пък в зоната на конфликта са се появили 152-мм оръдия, Комисията Талявини дори не обсъжда.

Ето един-единствен въпрос: Нали Цхинвали е обстрелван не само в нощта на 7 срещу 8 август? Но и в нощта на 8-ми срещу 9-ти. И в нощта на 9-ти срещу 10-ти, когато грузинските танкове са вече в града.

И ние имаме описание на тези бомбардировки от очевидци, и е ясно, че тези бомбардировки са така абсолютно ужасни, от небето обстрелват всичко наред и именно тези тотални бомбардировки и обстрели извадиха грузинската армия от града.

И така, кой изравняваше града до основи, когато в него бяха грузинските танкове? Може би тъпите грузинци сами са си го причинили? Тогава комисията Талявини трябваше да ги осъди, ето, ненавистта на грузинските фашисти към осетинския народ е толкова голяма, че те, завладявайки града, хвърлят бомби директно върху техните си танкове и пехота, само и само да унищожат заедно с техните си танкове и осетинците. След това Комисията Талявини трябва да заклейми проклетия тиранин Саакашвили, който в пристъп на лудост унищожава собствената си армия в града.

А ако руските войски са бомбардирали града, за да пометат грузинците, то тогава Комисията също трябва да даде оценка. Ето, неотдавна външният министър Игор Лавров отново заяви, че Русия в Южна Осетия спасяваше живота на осетинците, които иначе биха били унищожени. Предполага се, от проклетите грузински фашисти. И изведнъж се оказва, че докато грузинците са били в града, те нищо не са унищожавали. Но са ги унищожавали тях - заедно с цивилното население - с падащи от небето снаряди и бомби на руската армия.

И какво казва Комисията Талявини? Нищо. Тя не се занимава с този дребен проблем. Но за неговото съществуване очевидно знае, тъй като никъде в текста на доклада не пише за „обстрела на Цхинвали". Тя винаги посочва времето - „обстрелът на Цхинвали през нощта на 7-ми срещу 8-ми". Обстрелът на Цхинвали в по-сетнешно време просто не я интересува...

Превод със съкращения: Константин Павлов

Oще: война  грузия  доклад  европа  русия  талявини  цхинвали 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.