Еволюцията ни направи слабаци | webcafe.bg
Webcafe

Защо сме по-слаби от прадедите ни

Lifecafe, по Outside
30.04.2014, 17:01 (обновена 04.05.2014, 09:03)
фитнес

Дори най-силните биха казали, че древните хора са чудовища

Ако някога срещнете някой от своите предтци, занимавали се със земеделие (7500 до 2000 г. пр.н.е.), той би ви забил в земята, би изритал пясък в лицето ви и би побегнал към залеза с партньора ви, преметнат през рамото му. Възможно е дори и с нечий друг партньор, преметнат през другото му рамо, а вие вероятно никога не бихте го догонили.

Толкова е сериозен упадъкът на мускулно-скелетната структура на човека само за няколко хилядолетия

"Дори най-тренираните съвременни атлети не могат да се сравняват с тези наши предци," казва д-р Колин Шоу от изследователската група за фенотипна адаптивност, вариации и еволюционни процеси към Кембриджския университет. "Определено сме по-слаби, отколкото сме били някога."

Алисън Макинтош, един от колегите на Шоу в лабораторията, е на същото мнение. Всъщност именно тя в своя скорошен доклад "От атлети до ленивци: промените в хората за 6000 години земеделие" твърди, че когато централноевропейците са направили прехода от общества на ловци-събирачи към земеделски такива, силата на долните крайници и цялостната мобилност на мъжете е намаляла. Този упадък е бил още по-силен при жените.

Съвременният човек не се движи толкова и е изгубил костна здравина и мускулна сила

Макинтош, докторант в Кембридж, е сравнила сканирани с лазер бедрени кости и пищяли на скелети от периода между 5300 г. пр.н.е. и 850 г. сл.н.е. После тя е съпоставила наблюденията си с изследването на Шоу за твърдостта на костите сред съвременните студенти в Кембридж. Така установява, че способността за движение на мъжете-земеделци преди 7300 години е била на средното нивото на съвременните състезатели по крос през пресечена местност.

Цялостната ни сила е намалява, тъй като с подобряването на технологиите и диверсификацията на задачите при мъжете и жените, хората са станали по-малко активни. Резултатът е, че съвременният човек не само е по-заседнал отпреди, но и сравнено с мъжете тогава, ние сме практически омаломощени. „Правим много по-малко и се движим много по-малко от нашите предци," казва Роб Улф, автор на книгата The Paleo Solution.

"Скелетът ни отразява този спад на активността"

Това намаляване на физическата активност и здравината на костите води до остеопороза, влошаване на физическата форма, затлъстяване и милиард други проблеми и заболявания. Иронията е, че "имаме излишък от храна и тренираме по-добре," казва Шоу, "но сме с наднормено тегло и не подлагаме телата си на изпитания по начина, по който сме го правили преди хилядолетия."

"Средният гражданин на западния свят в момента е в много по-лоша форма, отколкото е бил средният ловец-събирач тогава," казва и д-р Лорън Кордейн, професор по здравни и фитнес науки в университета в Колорадо. "Уроците, които можем да научим, не са от ранните фермери и моделите им на хранене и упражнения, а от ловците-събирачи. Тези примери въплъщават нормите за човешкия вид и средата, която е оформила нашия геном."

Факт е, че ловците и събирачите само преди 15 000 години са изминавали изключително големи разстояния, непрекъснато носейки всякакви видове товар. "Те са били като цяло много по-силни от съвременните бегачи на дълги разстояния," казва Шоу. В изследване, публикувано по-рано тази година, той стига до извода, че "хората тогава са били чудовища в сравнение със съвременния човек."

Жалки сме

Кордейн твърди, че би трябвало да се храним и да живеем повече като нашите предци, а именно ловците-събирачи, чиято изобилстваща от месо диета им е давала по-голяма мускулна маса и е подобрявала физическите им способности и сила.

Улф допълва, че са необходими също тренировки с тежести, разтежения и особено крос през пресечена местност, тъй като той подлага на натоварване човешкото тяло по начина, по който ловците-събирачи се е налагало да прекосяват неравен терен и да изкачват и се спускат по хълмове - все неща, които са подобрявали физическата им сила.

Ако правите всичко това, може да си върнете древния потенциал, твърди Улф. "Ако хората тренират сериозно, те могат да постигнат забележителни нива на физическо развитие". И все пак, дори той признава, че хилядолетията на уседнал начин на живот не могат да се компенсират от палео диета и тежки упражнения: "Пак няма да можете да догоните прадедите си, ако можехме да ги срещнете - просто ще изоставате с по-малко."

По-добре малко, отколкото нищо. Нали?

Oще: здравина  история  кости  ловци  поколения  тяло  хора  храна 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.05.2011, 11:28

7 Veselin Kamenov | 03.05.201419:57

Ох, сега може би трябва да ти обяснявам разликата между обем и маса, както и редица други неща, но не съм в настроение. Да проветрявам от пръдните на заслужил трол като тебе си е чиста загуба на време.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

6 deowin | 03.05.201402:15

Veselin, ако обемът на мозъка беше правопопорционален на интелекта, то китовете (7кг) и слоновете (5кг) щяха да са в пъти по-интелигентни от човека (1кг), а с моржове щяхме да можем да играем шах на равна нога. Също, твоят мозък вероятно щеше да е с тежестта на кофичка мляко. Така или иначе е със сходна полезност.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.05.2011, 11:28

5 Veselin Kamenov | 03.05.201400:00

Тъп, вместо да се мъчиш да опровергаеш никнейма си, по-добре се помъчи да си отговориш на въпроса защо хората от горния палеолит са имали по-голям обем на мозъка от нас. Жокер - прецени нивото на интелект, което ти е необходимо, за да оцлееш в среда без ток, канализация и фастфууд, и го съпостави с това, колко акъл ти трябва, за да щракаш порното в офиса и да лъжеш шефчето, че работиш.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.04.2014, 22:35

4 тъп | 01.05.201420:40

Много е смешно да се мерим с прадедите по мускули, ама доста ги бием по интелект. Това са комплексарски масали от тъпите и неуки, помпащи мускули. Ми като нямаш мозък, какво ти остава. То по тази логика говедата са много по напред - кой човек, съвременен и древен е по як от вол??? Интелектът съкрушително доминира, но само за тези, които го притежават. Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 01.05.2014, 10:56

3 Стоян Владов | 01.05.201411:06

Оправдания! Мързела не мори а мъчи! Ако те не са били "бабанки" преди 6-7 хиляди години нямаше да водим тези безсмислени спорове сега а отдавна историята щеше да ни е забравила досега! Така че грабвайте си шкембетата и започвайте да тренирате. Стига оправдания,просто сте смешни Усмивка
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

2 pixie | 01.05.201410:21

Пак си побъркахме в носа, за да измислим какво да напишем...
Ами много ясно,че след като няма нужда да ловуваме храната си, ще станем по-лениви от предците си, които не са имали друг избор. Начинът на живот е толкова по-различен и улеснен, че не виждам смисъл да бъдем катили и да се стремим към това. Освен това, ако става въпрос за оцеляване, не винаги физическата сила е решаващ фактор. Трябва и акъл. Намига
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 26.07.2013, 08:52

1 Victor Petcov Petcov | 01.05.201409:36

нещо за продължителността на живота на тези бабанки да се споменава във въпросното изследване ?
   

оценка

+2 -1