Христо Симеонов и киното като лично спасение | webcafe.bg
Webcafe

Христо Симеонов и киното като лично спасение

Webcafe
03.04.2017, 15:33 (обновена 07.04.2017, 15:16)
христо симеонов

Снимка: © Фондация "Стоян Камбарев"

За 8-ма поредна година Фондация "Стоян Камбарев" връчва Наградата за полет в изкуството на името на култовия театрален режисьор. Отличието вече се превърна в най-чакания и престижен приз за млади творци в България. Конкуренцията за попадане сред петте номинaции всяка година става все по-голяма, защото Фондация "Стоян Камбарев" подкрепя всeки един от тях за реализацията на конкретни проекти.

Mладият кинорежисьор Христо Симеонов e сред избраните петима таланти тази година. Tой е творец, който докосва с искреност, смелост и честност не само във филмите си, но и в живота. Фондацията го оценява заради суровия му талант, привлечен от тъмната страна на реализма и ясно разпознаваемия му кинематографичен стил.

Младият режисьор използва документален подход и успява брилянтно да работи с непрофесионалните си актьори, които избира след дълъг кастинг.

Последният му филм "Синът" печели много отличия, сред които и Голямата награда за късометражно кино на Филмовия фестивал в Котбус. В момента Христо работи едновременно върху нова късометражна лента и подготовката за снимките на първия си пълнометражен филм "Защитени видове".

Христо обяснява връзката си с киното по следния начин:

"Киното е моeтo лично спасение и съпротива срещу реалността. Преди възприемах киноизкуството само изцяло през социалната му функция, но усещам, че това започва да се променя, чувствам се по-свободен, и не толкова длъжен... Давам си сметка, че от мен би излязъл чудесен социален работник, но все пак искам да продължа да снимам, да давам и да се радвам... "

Роден в Търговище, израснал в семейство с много деца, той проявява интереса си към киното чак след като завършва средното си икономическо образование, занимавайки се до този момент с рисуване. Без подготовка и почти на шега, кандидатства Филмова режисура в Югозападен университет "Неофит Рилски" и бива скъсан още на първия кръг.

Този първоначален провал го амбицира и на следващата година бива приет в курса на доцент Константин Бонев, като до днешна дата е стигнал до степен докторант. По време на следването си той бива силно впечатлен от социалната ангажираност на британското кино, както и от поетичния език на иранските филми. Комбинирайки тези влияния със своя собствен художествен усет и буден ум, той поема социална отговорност, внедрявайки вижданията си за състоянието на обществото ни в своята работа.

Носител на много награди, сред които и Златна роза за късометражен филм, Христо успява да създаде устойчив екип от хора около себе си, заедно с които превъзмогва трудностите и реализира своите заслужаващи внимание проекти.

Новият му късометражен филм "Гората на Димо" e заснет в колаборация с оператора Веселин Христов и разглежда проблема за липсата на обществено съзнание и нелегалното и неморално изсичане на българските гори.

Останалите млади творци, номинирани за Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев" 2017 са аниматорът Мина Златева, певицата Мария Славова, художникът Радослав Нинов и куклената актриса Ралица Стоянова. Носителят на Голямата награда за изкуство ще триумфира с красивата бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов и парична премия в размер на 3 000 лв. Той се избира от жури, в което влизат членовете на Фондацията, водещи имена от културния и обществен живот на България, начело с Председателя на УС Деси Тенекеджиева.

Официалната Церемония за връчване на Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев" е част от Културния календар на Столична община и се осъществява с официалното партньорство на УниКредит Булбанк, основната подкрепа на Бон Марин и с помощта на Varchev Finance, MOST Energy, Technopolis, KVANT Bulgaria, България Мол, НДФ 13 века България, Ресторанти Bodega, Винарска изба Етно, Банско Роял Тауърс, Premier Tours, Актавис, Клубовете на Зонта Интернешънъл в България, Mtel, бонбони Merci и Старата фурна.

Publicis One Bulgaria е официален комуникационен партньор на Фондацията.

Основни медийни партньори на Фондация „Стоян Камбарев" и на събитието са: БНТ, InLife TV, Дарик радио, DIR.bg, Impressio.dir.bg, Webcafe.bg, вестник 24часа и списанията EVA и HELLO, Икономист, EllE и Story.
NOVA film е продуцент на събитието.

Билети за церемонията могат да се намерят в мрежата на eventim.bg , на билетната каса на Théatro и на касите на Тechnopolis.

Oще: защитени видове  награда стоян камбарев  наградата за полет в изкуството  стоян камбарев  фондация стоян камбарев  христо симеонов 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.