Едуард Сноудън иска "да се върне у дома" | webcafe.bg
Webcafe

Едуард Сноудън иска "да се върне у дома"

Webcafe.bg, по The Wire
02.06.2014, 07:33 (обновена 04.06.2014, 11:51)
едуард сноудън

Снимка: © getty images

Сноудън за пореден път отрича да е работил и за руските служби

В първото си голямо интервю за американска медия след получаването на убежище от Русия, Едуард Сноудън заяви: "Не мисля, че някога е имало каквито и да е съмнения, че искам да се върна у дома," но амнистията или споразумението за помилване, което би го убедило да се завърне, зависят от американското правителство. Цялото интервю, дадено за Брайън Уилямс в Москва, бе излъчено наскоро от NBC с доста неделикатното подзаглавие "Предател или патриот?"

Повтаряйки, че смята разпространението на данни относно програмите за масово събиране на информация от Агенцията за национална сигурност за начин да служи на страната си, Сноудън отново подчерта, че на практика сам се е лишил от доста комфортен живот, за да стане информатор на пресата:

"Мисля, че е важно да се помни, че хората не запалват живота си на клада, не казват сбогом на семействата си - всъщност дори си събират багажа, без да кажат сбогом на семействата си - те не се лишават от изключително, да, изключително комфортния си живот... Имам предвид, печелех доста пари за човек, който дори няма диплома за висше образование - и не изгарят мостовете след себе си към всичко, което обичат, без сериозни причини."

Откъс от интервюто, излъчено предварително от американски медии, вече предизвика бурната реакция на държавния секретар на САЩ Джон Кери. В сряда NBC излъчиха предварителни клипове, където информаторът категорично заявява, че е получил "обучение за разузнавач," отговаряйки на твърденията на висши американски политици, включително Кери, че той е бил просто "хакер от ниско ниво с малка квалификация".

Ето накратко някои от акцентите от траещото около час интервю:

"Не съм имал никога намерение да вземам каквато и е информация, която би причинила нечия смърт", казва Сноудън относно изнесената информация за американското разузнаване.

Защо е отишъл при медиите с информацията за шпионските програми на службите, Сноудън казва, че първо е опитал да повдигне въпроса вътрешно в агенцията за прилаганите процедури, и се е свързал с журналист, за да разкрие информацията, едва след като опитите му да реформира агенцията отвътре са се провалили.

NBC отбелязват, че разполагат с поне един потвърден съществуващ имейл от Сноудън до ръководството на АНС, подкрепящ твърденията му, и че телевизията е изпратила официално искане за достъп до информация за допълнителна комуникация.

В отговор на пряк въпрос как възприема собствените си действия, Сноудън заявява: "Мисля, че най-важната идея е да помним, че има моменти в историята, когато това, което е правилно, не е идентично с това, което е законно. Понякога, за да постъпиш правилно, трябва да нарушиш законите. И ключовият фактор в случая е в контекста на гражданското неподчинение."

Няма връщане назад

Относно работата си с журналисти, Сноудън разказва за срещата си с Глен Гринуолд и Лора Поатрас, след които е бил заснет и интервюиран за Guardian: "В мига, в който започнеш да говориш с журналист като представител на разузнаването, няма връщане назад," казва той.

Сноудън допълва, че споразумението му с журналистите, които разполагат с някои от документите му, ги "задължава" да се консултират с властите, преди да публикуват каквото и да е.

"Не мисля, че който и да е, който е бил в разузнавателната общност в продължение напочти десетилетие, както бях аз, е особено шокиран от конкретните типове операции, когато те са оправдани. Това, което е по-шокиращо за хората, не е колко мръсен е този бизнес, а колко мръсно се подхожда към мишените. Мръсният начин, по който се използват тези неща", казва Сноудън.

"Бях обучаван за разузнавач в традиционния смисъл на думата, за шпионин, ако щете," казва Сноудън, като говори без особени детайли за времето, в което е работил за ЦРУ и за АНС "под прикритие" и "в чужбина". Така той отговаря на обвиненията, че е бил "хакер от ниско ниво".

Какво се случи на 11 септември?

"На никого не съм казвал това. На никой журналист. Но бях във Форт Мийд на 11 септември. Бях точно пред сградата на NSA. Така че помня, определено помня напрежението в този ден. Помня как чух по радиото, че самолетите са ударили сградите. Помня, че си мислех да дядо ми, който работеше за ФБР по това време - беше в Пентагона, когато единият от самолетите го удари." На база тези си преживявания, Сноудън добавя, че приема "заплахата от тероризъм много насериозно".

Сноудън говори и за "телефона за еднократна употреба" на журналиста Брайън Уилямс и възможността да е предавал информация до службите. Уилямс дава на Сноудън "еднократния" телефон, който е използвал по време на отразяването на олимпиадата в Сочи (за да избегне шпионаж), и го запитва каква информация Агенцията за национална сигурност би могла да извлече за него от този апарат. "В мига, в който го включите," казва Сноудън, "сте в техни ръце... но е важно да разбирате, че тези неща се правят, когато сте обявени за мишена."

Двоен агент?

Сноудън за пореден път отрича, че е осигурявал информация на правителството на Путин: "Нямам никакви взаимоотношения с руското правителство," казва той.  "Не донесох нищо в Русия, когато пристигах, така че не е имало и какво да им давам." Сноудън казва, че не би могъл от разстояние да получи достъп до неразкритите материали, които е предоставил на журналистите, дори и провеждащият интервюто Брайън Уилямс да му преотстъпи своя лаптоп.

Oще: едуард сноудън  информатор  информация  национална сигурност  разкрития  русия  сащ  служби 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.