Луиз от Дания - и българската демокрация | webcafe.bg
Webcafe

Луиз от Дания - и българската демокрация

Йоанна Минчева - Бърно, Чехия
19.06.2012, 11:48 (обновена 19.06.2012, 16:05)
Мис Протест

Снимка: © Дорейд ал Хафид

Луиз вярва в демокрацията в държавата си Дания, а аз винаги имам едно наум за българската

Не съм в България и откакто започнаха протестите, броя дните до завръщането си; вече ми остават по-малко от две седмици. Приятелите ми са там, роднините ми са там, а останалите са ми дважди по-такива, защото са там.

Не ми е думата да възхвалявам или да се възмущавам. Следя коментарите и постовете във Фейсбук, следя интернет издания, блогове и коментари и не искам да говоря за това. Но искам да ви разкажа за моята съквартирантка Луиз. 

Луиз е от Дания. Живеем заедно вече половин година и сме близки. Откакто започнаха протестите на Орлов мост съм като залепена пред компютъра - новини, репортажи, постове във Фейсбук и безбройни коментари. Първите дни, екзалтирана и окрилена, със светнали очи разказах всичко на Луиз и някак очаквах нейната реакция да бъде също на радост. Представете си недоумението ми, когато тя ме гледаше с ококорени очи и сякаш не разбираше напълно какво й казвам.

Нека започна по-отдалеч - Луиз вярва в демокрацията. Луиз е родена в страна, където от люлка до гроб се грижат за теб, ако ти поради една или друга причина не си способен на това. В Дания, една от социалните скандинавски държави, ако си безработен, получаваш на месец сума, която в България специалист ще изкара за три. 

Да, това е известно на всички. Но това, което ме изуми, е начинът, по който Луиз ме гледаше, когато й разказвах за ситуацията в момента в България. В България да вярваш в демокрацията е като да вярваш в Дядо Коледа. От малка знам, че "политика" е мръсна дума; от малка знам, че всички са равни, но някои са по-равни от останалите; от малка знам, че у нас демокрацията е само на хартия, а шуробаджанащината, корупцията, подигравката със съдебната система и полицията някак е в кръвта ми. Така, едно на ум ми е, един вид.

А Луиз вярва непреклонно и непоколебимо в демокрацията, и нейната родна страна за тридесет години не й е дала повод това да не е така. Тя вярва в институциите, знае, че когато се оплаче, ще получи възмездие, а когато пострада, ще се погрижат за нея. Преди години работи в супермаркет няколко месеца и после заминава на двумесечно пътешествие в Азия със спестените пари.

Най-големият политически скандал в Копенхаген преди няколко години станал, когато районен кмет бил разкрит, че си е поръчал няколко бутилки скъпо вино в ресторант и е платил за тях с държавни пари. Излишно е да казвам, че с политическата кариера на човекът било свършено и че е бил глобен със сума, многократно надвишаваща похарчената.

Хайде сега си представете реакцията на Луиз на моя разказ. Тя не може да си представи как цяло поколение се вдига срещу правителство, олигархия, медии и корупция едновременно и че единственото оръжие на това поколение е Фейсбук и тяхната собствена воля. Не може да си представи, че нещата са стигнали дотам. За нея е непонятно как се купуват избори. Как се купуват закони. Файлът съмнение в държавата НЕ СЪЩЕСТВУВА в нейния светоглед.

А сега си представете колко тресната останах аз от нейната реакция. Не за друго, а защото не съм подозирала, че такава непоколебима вяра съществува. Някак подсъзнателно съм смятала, че това дълбоко вкоренено българско подозрение си е повсеместно - като хитро намигане към цяла Европа, къде повече, къде по-малко. Но признавам, не бях подготвена за тоталното отсъствие на такова у Луиз, гражданка на Дания.

Аз съм на противоположния полюс - за моята държава не мога да си представя друго. Цял живот съм знаела това, и държавата не ми е дала повод да надмогна своите съмнения.

Нещо е изначално сгрешено в тази схема. А дали можем тепърва да изтрием старите файлове и да ги заменим с нови? Можем ли да намерим в себе си доверие към тази държава, като сме се научили от малки, че такова няма? И дори да преобърнем всичко с главата надолу, какво доверие ще гласуваме на новите си избраници? Откъде ще го вземем?

Oще: българия  дания  демокрация  държави  луиз  орлов мост  политика  протести 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

89 Frida | 21.06.201211:42

иий, ама като почнат едни лекции за богати и разхитителни общества и за емигранти първо поколение, завърнали се безславно в родината, не мога да се стърпя.
пример - Дания - 6 месеца сурова зима, 3 процента от населението, заето в селското стопанство - световен износител на млечни продукти...
сравнение с България - чудесен климат, плодородни почви, води, традиции в селското стопанство, изхранваща селия СИВ плюс редица арабски държави, в момента внася домати, картофи, ябълки от съседни страни... де е ключето към отговора?
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 18:49

88 conscience | 21.06.201210:46

@оня и другите фенове

Основната идея е, че държавите, към които сме вперили жаден поглед за пример може да са по-богати от нас просто защото са се представили по-добре във военни конфликти в историята и изпомпват загубилите, защото
са колониални империи, са надули икономиката си по време на кредитния балон и сега се чудят как така трябва да връщат, или са богати на естествени ресурси

нито една държава, може би с леко изключение на Швейцария и Германия, няма работещ социален модел, който да ползваме като пример. По същия начин ако се разходиш по улица "Секвоя" в Бояна, ще видиш един фантастичен квартал, който отношенията на хората са съвсем различни от средните в "бантустан'. Отношението в общината е различно, райнонният техник също изглежда излязъл от шведското ВИК.
Предполагам всеки ще се съгласи, че не може да посочиш кв. Бояна на дружбенеца и да му кажеш, бъди такъв и такъв и ще живееш като тях. Не може така и с датчаните, първо защото не знаем защо те са по-богати и може ли въобще всички да сме толкова богати (някой беше сметнал, че ако всички консумират като американците, ще ни трябват около 9 планети) и второ - тяхното общество също е разделено като иерархия на богати бедни и средни и фактът че си бедняк в Копенхаген и имаш повече материални блага от средняка в София няма толкова голямо значение за бедняка в Копенхаген. Голяма част от имигрантите се осъзнават че като чужденец пърово поколение най-вероятно ще заемеш долните слоеве на обществената иерархия и въпреки че това ще ти даде по-добра кола и по-чисти улици, се прибират в България.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2011, 20:22

87 Liliana Murtazova | 21.06.201200:07

А гърците, както е по правилата на спорта, на мача с Германия трябва да напишат спонсора си върху фланелките! И ще излезнат с фланелки с надпис "ГЕРМАНИЯ"!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 03.10.2011, 18:45

86 Ben Dover | 20.06.201221:38

Абе,разбрахте ли кво станало? Германия отишли на европейското и без да искат завладяли Полша.Те ви те демокрация Палав
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

85 Божидар Гюлмезов | 20.06.201221:23

Оня отговорих ти много конкретно на въпроса, и чаках същото от теб, а реакция от теб - никаква.


Просто доказваш за пореден път че си заядлив провокатор-трол.


Мина колкото до твоето мнение - трудно се работи СЕГА върху каквото и да е, защото робското мислене на такива като ОНЯ дето са против всичко, пречи да се случи каквото и да било.


Хора като него които отричат демократичната система като цяло, и не гласуват, оставяйки бабите, турците и циганите да изберат БСП и ДПС на власт, пречат на опитите да се направи каквото и да било сега, и оставят хора с робска психика да изберат кой да ни управлява.


И за десерт - "а понеже НЕ МИ Е ДОБРЕ ДА ЖИВЕЯ СРЕД ХОРА, КОИТО НЕ ИСКАТ ДА СЕ ПРОМЕНЯТ КЪМ ПО-ДОБРО" - именно заради това че такива хора като тебе избягаха от тук, понеже не искат да се борят с робите, няма как да се променят нещата, защото продължаваме да сме малцинство. И ще си останем малцинство, защото всички дето нямат робско мислене бягат навън, вместо да останат да се пробват да обърнат нещата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

84 Оня Дето Го Трият | 20.06.201220:24

Не че ми е лесно да го кажа, но..... Боби, Мина просто те превъзхожда с много класи умствено и интелектуално.
Чакай, не пиши нищо!!!
Прсото чети последния й коментар и вникни ако можеш....и не пиши нищо моля те, че това те разсейва явно
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

83 Мина | 20.06.201220:17

Митко, естествено, че навсякъде има проблеми. Различни, но проблеми. И все пак- гледа се крайния резултат- как функционира едно общество. И да, има причини един общества да са по-подредени от други, които се коренят в историята (и аз смятам, че липсата на свобода ни е повлияла наистина много лошо, но това НЕ Е ОПРАВДАНИЕ!) И какъв е крайният резултат- някои общества по на Запад функционират по-добре. И това е факт!

Въпросът е обаче друг- ИМА ли фактори, върху които можем да работим СЕГА, а не да чакаме да минели поколения и да измряло било робското у психиката ни... Ами, аз смятам, че ИМА! Манталитетът и възпитанието на хората! ОБРАЗОВАНИЕТО!!! На това трябва да се обърне внимание и за това НЕ СА нужни поколения! ВСЕКИ човек може да започне още ДНЕС да си променя поведението си => манталитета и този на децата си. И- резултатите няма да закъснеят...

Но аз смятам, че проблемът е, че хората НЕ ИСКАТ да се променят! ТАМ е ТРАГЕДИЯТА!! Така им е добре! Да не променят себе си, а да винят всички ДРУГИ, например политиците.... Ето, това е ТРАГЕДИЯТА... ЗАТОВА (ДА, БОБИ, НЕ ЗАРАДИ ПАРИТЕ СЪМ "ИЗБЯГАЛА", а понеже НЕ МИ Е ДОБРЕ ДА ЖИВЕЯ СРЕД ХОРА, КОИТО НЕ ИСКАТ ДА СЕ ПРОМЕНЯТ КЪМ ПО-ДОБРО!!!) И не, не е нужна мотивация отвън- националистически партии и други тъп.тии... Само ОТВЪТРЕ! СВОБОДЕН ИЗБОР НА ВСЕКИ ОТВЪТРЕ!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

82 Оня Дето Го Трият | 20.06.201220:14

Стамболийски

Аз в Дания не съм бил и нямам претенции да знам как е. Но защо да не позлвам термина "уредена държава" в смисъла на по-уредена от нашата?
Дания или Холандия са далеч по-силен притегателен център за хората от България, отколкото е България за датчаните, което показва, че нещо там е по-наред отколкото е тук. Дори самия ти се самоизтъкваш, че си бил там....е само лошото ли видя? Що ходи въобще?

Дразни ме точно това, че казваме на бялото черно а, не не не!!

Америка - кой бе, американците ли, мани ги тия са прости и дебели
Германия - тия ли бе, да видиш летото как излъгах едно наивно германче с едни пари
Турция - тия са резани анадолци
Дания - лелее, тия как се въргалят пияни по морето
Холандия - а па как ги блъскаме на футбол тия балъци

Да си обичаш българия е едно, да отричаш че другите са по-напред е съвсем друго...Идея
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

81 Божидар Гюлмезов | 20.06.201219:38

Поздрав за Оня Усмивка
http://www.youtube.com/watch?v=c-pkQohuX4E&
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

80 Dimitar Stamboliyski | 20.06.201217:06

Оня, къде отиде добрия тон? Не мога да разбера пенявенето ти? Колко пъти ще се самоцитираш? Що не четеш и другите, а само себе си? По-нататък - живял ли си в Дания или Холандия, барем, ходил ли си? Щото аз, да! А добави и три години още в Белгия и Германия! Така...

... Никога не съм се чувствал като да не съм у дома, където и да е в тях. Проблемите на тези държави можеш да ги усетиш само на място, а не през захаросани медии и разкази на "видЕли"! По-нататък, ако искаш отговор, задавай конкретни въпроси, не ползвай клишета като "уредени държави". Такова чудо няма - всъщност, предполагам, че го има, но не където го визираш. Близо до този идеал са всъщност Бутан и Коста Рика, например!

Определи как мериш щастието ти - бричка, фиксиран мортгейдж, достъп до леки наркотици. А фактори като образованост?!? Ще ти споделя нещо > започвайки първата си учебна година в Гент, Белгия веднага бях номиниран за представител на чуждестранните студенти, както за и член на студентската представителна група. Аз, българчето! Щото бях така образован и знаех толкова неща за живота, че на ср-стат ми състудент щяха да му трябват средно по три такива още! Затова не се прехласвам - има ги и добрите, има ги и не толкова добрите страни. Като цяло, в моента най-разпространената философия е формулираната от Хегел "unglaubwilligkeit". Както неколкократно писах - монетата има много страни, недей да се радваш само на ези-то (оня с короната). Това бе моята лепта, мога и още много да ти кажа... Може като приключа с чука-си проекта да изпълня обещанието си към уебкафе (вероятно, следващата седмица) и да напиша всичко, което ми е минало през главата!
   

оценка

+3 -0