Нафтали Бенет срещу Палестина | webcafe.bg
Webcafe

Нафтали Бенет срещу Палестина

Webcafe.bg, по Daily Telegraph
21.01.2013, 17:44 (обновена 23.01.2013, 08:57)

1 от 4 снимки Назад Напред

бенет

Снимка: © getty images

Бившето протеже на премиера Нетаняху днес му е сериозен конкурент

Новата израелска политическа звезда Нафтали Бенет влиза в голямата синагога на Ерусалим с широка усмивка. На 22 януари, според прогнозите, гласоподавателите ще го направят втория по влияние мъж в Израел.

Той ще е или страховит лидер на опозицията, посветен на блокирането на всякакви опити да бъде отстъпена земя на палестинците в името на мира, или (по-вероятно) ще бъде партньор в коалиционно правителство.

В такъв случай от него се очаква да предложи поредица крайнодесни политики, които ще вбесят палестинците и ще изправят пред потенциален срив и без това напрегнатите отношения на Израел с Америка.

40-годишният Бенет, лидер на партията "Еврейски дом" ("Habayit Yehudi"), е първият десен хипстър в израелската политика.

Той води кампанията си по дънки, шегува се на еврейски жаргон. В иначе скучната кампания за изборите в Израел Бенет се радва на въодушевление, за което конкурентите му могат само да мечтаят. Но, въпреки че видът му е неформален, хардлайнерското послание е такова, каквото никой друг мейнстрийм политик не се е осмелявал да представи.

"Категорично съм против палестинска държава в Ерец Израел," заявява той пред аудиторията, събрала се в синагогата да чуе дебата между кандидатите.

Думите му са посрещнати с масов рев на бурен ентусиазъм

Окупираните територии са относително спокойни, казва Бенет. "Можем да съсипем всичко това, като създадем поредна мюсюлманска държава насред нашата територия, както го направихме в Газа. И ни очакват нови 100 години на страдание", продължава Бенет.

Публиката го обожава. Кандидатката от лявата партия "Мерец" бива освиркана, когато описва намерението си да възроди стар план за възобновяване на мирния процес.

Гласоподавателите в Израел са свикнали да избират от списък с брадати равини, изтъркани партийни лица, обременени с обвинения за корупция, и откровено леви кандидати, които ги карат да се чувстват виновни.

Посланието на Бенет за "непоколебим еврейски национализъм" минава като ураган през прашасалия политически свят на Израел, достигайки неочаквани нива.

Преди два месеца, в началото на кампанията, надали някой в Израел изобщо бе чувал за Нафтали Бенет, бивш командос от елитния отряд за борба с тероризма "Сайерет Маткал". Иначе е създал уеб компания и я е продал за 145 млн. долара, превръщайки се буквално за една нощ в политическа сензация.

Партията, която той ръководи, спечели само три депутатски места на последните избори - самият Бенет никога не е бил избиран за депутат - и доскоро бе в графата на периферните конкуриращи се крайнодесни партии.

Влиянието им постепенно нарастваше от години, но никой не успя да направи политически пробив.

Нафтали Бенет изглежда точният човек за това в момента

Никой не се съмнява, че премиерът Бенямин Нетаняху ще бъде преизбран начело на своя десноцентристки блок.

Последните прогнози показват, че коалицията, включваща неговата партия "Ликуд", както и "Нашият дом Израел" на Авигнор Либерман, вероятно ще събере само около 32 места. Очакваните мандати бяха 45, които Нетаняху се надяваше да си осигури авансово преди възхода на "Еврейски дом".

За да управлява отново, Нетаняху ще трябва да договори нова коалиция, ръководена от "Ликуд". В нея ще трябва да се включат нови съюзници от около дузина малки партии, които ще спечелят места в парламента.

Ако партията на Бенет продължава да върви със същите темпове, вероятно той ще се окаже лидер на втората по големина парламентарна фракция в Кнесета. И ще има достатъчно влияние, за да настоява за висш пост в кабинета на Нетаняху.

Бенет призовава Израел да анексира по-голямата част от Западния бряг, което ще бъде последният пирон в ковчега на мирния процес. Изявленията му предизвикват искрен ужас сред умерените израелци, които още се надяват преговорите да бъде възобновени.

Тайната е в привличането на нов тип десни гласоподаватели

Партиите от десницата на Нетаняху - масово възприеман като най-десния лидер в историята на Израел - са доминирани от руски емигранти, ортодоксални евреи и фанатични заселници от окупирания Западен бряг.

"Еврейски дом" печели подкрепа сред младите, светски ориентирани израелци, които никога досега не са гласували за крайнодясна партия. Това става донякъде чрез социалните медии, за да достигне посланието на Бенет до младите, вместо да разчита на равините, проповядващи пред паството си.

"Харесвам го," коментира 19-годишният студент Сами Магид. "Той се бори за Израел. Ще се противостои и на Запада - както го е направил Менахем Бегин."

Бенет, роден в Израел от емигранти от Сан Франциско, изглежда и звучи като човек от XXI век - за разлика от повечето лидери на крайнодесни израелски партии

"Той е типът човек, който младите му поддръжници искат да бъдат," коментират конкурентите му от "Ликуд". "Той е военен герой, успешен бизнесмен, патриот, който казва това, което хората мислят за мирния процес. Същевременно, той е и опортюнист. Ако иска да стане премиер някой ден, ще се наложи да се плъзне повече към центъра."

Бенет се издига в политиката като член на "Ликуд". Скоро е забелязан и получава работа в администрацията на Нетаняху, докато той е още в опозиция. Младият политик не издържа дълго там и скоро напуска.

Никой от двамата не е обсъждал публично тази ситуация, но се носят слухове, че егото на Бенет е твърде голямо, за да бъде "момче за всичко" на Нетаняху. Отношенията между двамата са съсипани завинаги.

Но скоро бившето "момче за всичко" вероятно ще поставя условия на Нетаняху, който все още е доминираща сила в израелската политика.

Биби, както е известен Нетаняху (заради детския му прякор), надали ще изпитва удоволствие от необходимостта да прави компромиси за подкрепата на някогашно протеже, от което се е отървал.

С наближаването на изборите "Еврейски дом" пусна реклами за кампанията със снимки на Бенет и Нетаняху. Двамата там са показани заедно, което предизвика гнева на "Ликуд". Бенет обещава да бъде "третата ръка" на кормилото на управлението.

Реакцията на Нетаняху в пресата е показателна: "Ако някога сте карали кола, знаете, че трябва да имате две стабилни ръце и един шофьор на кормилото. Ако други хора започнат да се пресягат към волана, доста бързо колата се обръща."

Коалицията между "Ликуд" и "Нашият дом Израел" на Либерман изглеждаше майсторско постижение при обявяването си.

Именно защото успехът й изглежда гарантиран, много от поддръжниците й се чувстват свободни да гласуват за някой нов, дори още по-голям хардлайнер от сегашния премиер - който, поне публично, още поддържа мирния процес.

Окончателната промяна за "Еврейски дом" дойде с кратката война в Ивицата Газа през ноември. Тя потвърди усещането на много израелци, че никога не би могло да има заслужаваща доверие независима палестинска държава. Това е целта на всички преговори от повече от десетилетие.

"Това, което наблюдаваме сред израелските избиратели, е краят на илюзията за двудържавно решение. Ето защо те изоставят левицата и поддържат десницата," казва Амит Сегал, политически коментатор в израелската телевизия "Канал 2".

В израелската политика десницата се бори за голяма сигурност на държавата, а левицата е по-склонна към отстъпки в името на мира с палестинците.

"Към това се добавят "Арабската пролет", превърнала се постепенно в "Арабска зима". Хората си мислят, че не е добра идея в момента да се отстъпват територии," допълва той.

"Това, което наистина помогна в места като Тел Авив, където десницата никога досега не е жънала успехи, беше звукът на сирените при изстрелването на ракетите на "Хамас". Затова и хората ще гласуват за Бенет."

Бенет може и да е доста умел политик, но враговете му забелязват, че някои от другите кандидати на партията му не са толкова внимателни в изказванията си и използват език, който ги изтласква още повече към крайното дясно.

"Това е все едно Инок Пауъл да ръководи партия с всички останали кандидати от Националния фронт," твърди левият коментатор Хаим Барам.

Много от кандидатите на "Еврейски дом" са тотално непознати лица

Противниците им твърдят, че сред членовете на "Еврейски дом" има подкрепа за "трансфериране" на араби - политически коректен термин за насърчаване на палестинците да емигрират, като им се отпускат заеми, за да започнат нов живот в Южна Америка или Канада.

Повечето от тези кандидати не искат да отстъпват и сантиметър земя в името на мира, а и не крият омразата си към Обама, когото наричат с арабското му презиме Хюсеин - заради американската подкрепа за палестинска държава.

"Еврейски дом" ще притиска Нетаняху да отказва на призивите на Америка дори още повече и да отваря все повече териториите по Западния бряг за нови израелски заселници.

33-годишният Джереми Гимпел, друга изгряваща звезда на партията, заяви, че би било "чудесно", ако Израел анексира Западния бряг, наричан от заселниците Юдея и Самария.

Подобна стъпка би предизвикала международен гняв и би отворила вратата за обвинения срещу Израел, че се превръща в държава на апартейда (разделението).

"От 20 години ни се пробутва лъжата, че ако отстъпваме земя, ще получим мир," казва роденият в САЩ Гимпел. "Няма да продължаваме да правим отстъпки. Няма да извършваме национално самоубийство, като отстъпваме Юдея и Самария."

Той също отхвърля нарастващите опасения сред много израелци, че държавата губи подкрепата на САЩ. "Вашингтон разчита на Израел много повече, отколкото Израел разчита на Вашингтон," коментира той. "Ако искат да спрат да ни помагат, да пробват колкото искат."

Въпреки всичко, той настоява, че "Еврейски дом" е умерена партия. "Те се опитват да ни представят като някаква безумна, радикална партия," твърди той. "Ние сме само партия на националисти, бореща се за правата на евреите върху родината им."

Oще: бенямин нетяняху  газа  ивицата газа  израел  нафтали бенет  оон  палестина  сащ 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.11.2010, 12:35

1 vanko | 23.01.201314:57

Ама и на имена сте 'убави, бе!!! Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0