Кой разхлаби гайката | webcafe.bg
Webcafe

Кой разхлаби гайката

Явор Николов
11.06.2013, 12:14 (обновена 12.06.2013, 15:54)
Нещастник

Дали с намеците за екотероризъм "Витоша ски" не ни подготвя за тържественото завръщане на "онази" поправка в Закона за горите?

Един много стар и неподдържан лифт най-вероятно отказа три момичета завинаги от идеята да стъпят в планината. Едно от тях няма да стъпва почти никъде през това лято - откритата фрактура на крака изисква доста дълго възстановяване. Някой трябва да е виновен за аварията на Драгалевския лифт.

Полицейското разследване още не е приключило, а известният концесионер "Витоша ски" вече размаха параноично пръст - някой злосторник се е качил на лифта, изправил се е на седалката в движение и с клещи е разхлабил един от болтовете, които я държат за стоманеното въже.

И дума не можело да става за техническа неизправност при монтирания през 1956 г. лифт, нито пък за немарливост от страна на персонала, който трябва непрекъснато да следи за състоянието на съоръжението.

Ще видим - полицията е взела отпечатъци, ще се направи следствен експеримент доколко е възможно в движение да разхлабиш седалката, без да се пребиеш.

Не е нужно да си специалист по въжени линии или следовател, за да установиш друго - Драгалевският лифт от години е в плачевно състояние и беше само въпрос на време да стане инцидент с пострадали хора. Това беше един от малкото въпроси, по които "Витоша ски" и екологичните организации бяха на едно мнение.

Само дето виждаха различни пътища за решаването му. Концесионерът използваше лифтовете като довод в защита на несекващите си плано за разширяване на ски зоната и строителство в природния парк.

Инцидентът е факт, пострадалите - също. Назряват два въпроса - "Кой е виновен?" и "Какво да се направи?".

Вторият съвсем скоро ще дойде: например от родителите, които повече няма да пуснат децата си на излет. Те ще поискат нов лифт, а "Витоша ски" ще напомнят, че са искали да направят, но нужната поправка в Закона за горите е отпаднала - заради разни протести, и сега не могат да строят на земя, която не е изключена от горския фонд.

Природозащитниците в този момент сигурно ще напомнят, че и сега законът позволява ремонт и реконструкция на съществуващи лифтове. Екоактивистите може да кажат и някоя думичка за изключително удобния, но неизгоден за някои лица Княжевски лифт, който също е собственост на "Витоша ски", но е оставен на произвола на съдбата.

Тях още от сега ги заглушават с въпроса "Кой е виновен?" и внушенията за екотероризъм.

Сега е лято. Но приближава и зима. Ако "Витоша ски" отново ще сложи солени цени на лифт картите, преди това трябва да ни убеди, че лифтовете им са безопасни.

Oще: витоша  витоша ски  концесия  лифт  саботаж 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.