Ваксина, която би могла да осигури "универсален" подход за справяне със сенна хрема, астма и екзема е възможно да се появи до 4-5 години | webcafe.bg
Webcafe

Универсална ваксина бори сенна хрема, астма и екзема

Webcafe.bg , По Telegraph.co.uk
22.06.2010, 16:09 (обновена 22.06.2010, 17:37)
Еколози в гората

Универсална инжекция, която преодолява астмата, екземата и сенната хрема би могла да се появи в аптеките след 4-5 години

Ваксина, която би могла да осигури "универсален" подход за справяне със сенна хрема, астма и екзема е възможно да се появи до 4-5 години.

Швейцарски учени смятат, че алергиите, които помрачават живота на милиони, биха могли да бъдат премахнати в глобален мащаб с проста ваксина. На конференция по алергиите в Лондон бе оповестено, че универсална инжекция, която преодолява астмата, екземата, сенната хрема и дори алергията към фъстъци би могла да се появи в аптеките след 4-5 години.

Експерти казват, че ако бъде подготвена правилно, ваксината, известна засега само като CYT003-Qbg10, тествана върху хора, може да се превърне в "Светия Граал" на ваксините, тъй като чрез нея ще може да се преодоляват многобройни алергии.

Подобна ваксина, поне във Великобритания, би била добра новина за всеки пети британец - или около 10 млн. души, които страдат от сенна хрема. Изпитанията, извършени от учени от базираната в Цюрих фирма Cytos Biotechnology, заключават, че единично прилагане на ваксината е почти толкова резултатно в удържането на астмата под контрол, колкото са и стероидите.

Във ваксината са използвани частици от синтетично ДНК, подобно на открито в насекоми.   Въпросното ДНК подвежда организма да смята, че се намира под атака от опасно насекомо, което стартира многостранна имунна реакция.

Общо 63 пациенти, болни от астма, са получили доза от ваксината - или серия от инжекции на плацебо в течение на 2-3 месеца. Изследователите са установили, че това намалява астматичните кризи или симптоми с една трета. В друго изпитание инжекция всяка седмица в продължение на месец и половина намалява количеството на течащите носове и насълзяващите се очи с почти 39%. Според учените качеството на живота на пациентите се подобрява с 42 на сто.

Д-р Волфганг Ренер, главният изпълнителен директор на Cytos, коментира пред Daily Mail, че резултатите са били въодушевяващи. "Смятаме, че това е универсален механизъм," казва той. "И сме много въодушевени от това откритие." Ренер предлага първите широкомащабни изпитания върху хора да започнат следващата година, а ваксината да стане достъпна до няколко години.

Говорител на организацията Allergy UK обяви: "Това звучи като много обещаващо лечение, като дава надежда за хората с тежки симптоми на астма или алергия, за които обичайните лекарствени средства не са достатъчни - но му предстои да измине още много път, преди да стане достъпно."

Лиан Меткалф, директор по научните изследвания в Asthma UK, добавя: "Над 3/4 от хората с астма също така имат и алергия, която често може да задейства симптомите им на астма. Поради това сме въодушевени от потенциала на тази ваксина да промени живота на хората с астма и алергии. Освен това е показала в клинични изпитания, че има относително малко странични ефекти."

Днешният ден се смята за най-тежкия в годината за болните от сенна хрема. Британската Национална здравна служба смята, че около десет милиона души проявяват симптоми на сенна хрема - от типа на кихане, течащ нос и сърбеж на очите - през пролетта и лятото, когато тревите и дърветата освобождават полените си във въздуха.

Но тази цифра е възможно до 20 години да се увеличи само във Великобритания до 30 милиона души, тъй като градският живот, замърсяването и климатичните промени променят и изострят симптомите, предупредиха експерти.

Oще: астма  ваксина  екзема  сенна хрема 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.