Доживяхме производителите на скандалите да се оплакват от хроникьорите на скандалите | webcafe.bg
Webcafe

Чалга политици - чалга медии*

Светослав Терзиев , Вестник Сега
16.02.2011, 10:17 (обновена 17.02.2011, 08:34)
Волен Сидеров

"Станахме държава на флашките и патрашките", ревна в радио-телевизионния ефир лидерът на "Атака" Волен Сидеров и направи инструктаж коя журналистика е правилна и коя - неправилна.

"Станахме държава на флашките и патрашките", ревна в радио-телевизионния ефир лидерът на "Атака" Волен Сидеров и направи инструктаж коя журналистика е правилна и коя - неправилна.

Същият, чийто политически образ се гради от години върху скандали, чиято скандальозност стигна чрез пратениците му чак до Европейския парламент, размаха пръст, че държавата не може да живее само със скандали и че медиите трябва да си подредят по друг начин новините.

Журналистическите факултети и катедри в страната трябва спешно да включат в семинарите си неговите указания, освен ако не залагат на народната мъдрост, че "на бодлива крава Господ рога не дава".

Вече личи, че Сидеров е решил да се кандидатира за президент. Обществото трябва да го види в нов образ като национално отговорен политик, който гледа отвисоко на житейските дрязги и дава магистрални насоки.

Освен това неудобните за него медии трябва да имат едно наум и да коригират поведението, за да не се каят после.

В неделя той обясни строго в ефира на БНР, че журналистите "окепазяват политиците", "замърсяват цялата картина", "шикалкавят" и пр., защото се подразни от въпросите на водещата на "Неделя 150" Лили Маринкова, която искаше да знае дали наистина е кандидат за президент (вторият след Алексей Петров) и какво означава декларацията на "Атака", че редакторите на "Галерия" сами са си направили бомбения атентат.

След като бе нападната лично, че въпросите й показват "тенденциозност", Маринкова отрони едно: "Това е диктаторско".

За да няма двусмислие, Сидеров още на другия ден доразви вижданията си за медиите в далеч по-комфортната обстановка, осигурена му от Николай Бареков в неговото сутрешно предаване по ТВ7.

БНР се използва за поръчкови задачи, каза той и с цел да го вразуми запита дали Валери Тодоров трябва да е шеф на БНР, а Лили Маринкова да е журналист там. В качеството си на неизвестно от кого назначен кадровик той се разпореди кой е негоден за работа в едно обществено радио, което трябва да защитава обществения интерес и което дори правителството няма право да управлява, макар че то е на държавна издръжка.

За всеки случай Сидеров се закани да сезира СЕМ, който би трябвало да изпълни указанията му като някакъв екзекутор.

С претенцията, че е специалист по медийни въпроси, завършилият богословие лидер на "Атака" показа колко много има да си доучва по журналистика, като постави знак на равенство между радио, участвало в изработката и спазването на медийния кодекс, и жълтия печат, който не признава никакви кодекси. За да схване по-лесно разликата, може да съпостави национално отговорната политика с популизма.

Както в журналистиката, така и в политиката има тенденция към разрастване на чалгаджийството. Големите тиражи се правят от жълти вестници, а държавата се управлява от популистко мнозинство, но това не означава, че другите не трябва да съществуват.

Въпросът е какво трябва да правят медиите в такава обстановка

За да не станат изкупителна жертва на болни амбиции. Имат две възможности: първо, да отразяват скандалите такива, каквито са, защото те оформят националния политически пейзаж; второ, да си наложат мораториум и да насочат вниманието си към всичко друго, но не и към родната политическа чалга, която ги обвинява в чалгаджийски грехове.

Сидеров не е самотник в тези обвинения. Миналия петък премиерът Бойко Борисов грубо прекъсна пресконференцията си с еврокомисарката Сесилия Малстрьом, защото медиите я питаха какво мисли за скандалите със СРС-тата и бомбата пред "Галерия".

"Омаскарявате държавата!", изригна той срещу репортерите, пратени от всякакви медии. Явно е, че проблемът е по-широк и не се свежда само до поведението на БНР.

Властта е готова да счупи националното медийно огледало, в което се вижда грозна. За да се покаже по-хубава, тя може или да подобри образа си, за което едва ли е способна, или да преправи огледалото.

Защо БНР показва Сидеров такъв сприхав и недодялан, а в ТВ7 излиза омъдрен, макар и гневлив?

Сидеров си е все Сидеров, но журналистите са различни. Следователно вината е в тях, когато не оправдават високите очаквания на политиците.

Ето ви два модела: Маринкова и Бареков - изберете сами

В единия случай имате въпросите, които биха задали слушателите; в другия случай въпросите съдържат отговорите, а зрителите гледат халваджията за бозаджията.

Медийната регулация също може да се извършва по два начина. Единият е от публиката, която избира какво да чете, слуша и гледа. Другият е от властите, които избират какво публиката да чете, слуша и гледа.

Борисов и Сидеров, които са в една управленска кошница, дават заявка, че предпочитат втория начин. Премиерът се заканва чрез свои депутати да изработи специален закон срещу клеветата в медиите (като клевета е каквото не му харесва), а Сидеров, още докато кръжеше далеч от властта, настояваше през февруари 2007 г. да се изработи закон за печата, след като се обиди от публикация във в. "168 часа".

Подобна идея развиваше и ДПС през ноември 2002 г. чрез своята зам.-шефка Емел Етем, но като участник в управляващ тандем с НДСВ. Подобен тандем днес са Сидеров и Борисов, но не в правителството, а само в парламента.

За разлика от предишни години, когато е изглеждало сравнително лесно властта да пожелае и да наложи удобно медийно поведение, днес България като член на ЕС рискува да се изложи на удари като Унгария, ако залитне към мракобесно законодателство.

Тоталната цензура е невъзможна и затова управляващите атакуват конкретни журналисти, за да задействат рефлекси на автоцензура у останалите. Днес са заплашени с отстраняване от ефира Маринкова и нейният началник, а утре всички ще си опичат акъла какви въпроси да задават на премиера и неговата изнервена свита.

Вярно е, че медиите затънаха в чалга, но

всяко общество си има такива медии, каквито заслужава

Каквато продукция търси, такава и ще получава, защото медийният пазар налага законите си като всеки друг. Същото е и с политиците - всеки народ заслужава правителството си, защото сам си го избира.

Ако слага на най-високите постове чалга политици, медийната картина на политиката ще е чалгаджийска.

Днес се занимаваме с пукнатата глава на Борисов след футболен мач, защото с такъв образ се представя пред обществото. Ако от същата глава излезе нещо смислено, медиите няма да го скрият.

На Сидеров пък кой му е виновен, че думите изпреварват мисълта му? Да смени местата им и резултатът може да се окаже по-добър.

* Заглавието е на редакцията. Публикацията е в сайта на вестник "Сега": www.segabg.com

Oще: автоцензура  волен сидеров  лили маринкова  медии  цензура  чалга 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.02.2011, 05:29

12 Mustafa Zuahid | 18.02.201105:31

Тоа Сидеров, нямали най-сетне да вземат и да го приберат в лудницата, че взе да става в последно време доста агресивен катил. Толкова на сериозно се е взел, че го раздава на командир, но ще намери кой да си го постави на мястото му.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.07.2010, 16:36

11 Профилът е закрит | 17.02.201112:56

Разсъждавате на дребно Сирков. Мижаво някак. Намеквате едва ли не за интерес от финансов аспект. Видите ли, преди така, а днес иначе?! Очевидно е безсмислено да ви обяснявам какви са принципите на журналистиката.
А съвсем очевидно е и вашето нежелание да коментирате нагледните примери онагледяващи фурнаджийска психика.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.10.2010, 20:58

10 Многознайковица | 17.02.201112:48

5 Крив Макарон | 17.02.2011 09:38
Абсолютно "ДА"...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.09.2010, 12:41

9 Lyubomir Sirkov | 17.02.201111:42

Ех, г-н "Takeshi", г-н "Takeshi" (вероятно Вие сте известният актьор Китано Такеши? Или може би сте известният дизайнер Такеши Куросава? Все тая, явно много "разбирате" от български медии и политика...)
Та значи Вие твърдите, че "промяна в Маринкова няма"?
Напротив, г-н "Takeshi", промяна в Маринкова има, и тя личи съвсем ясно от следното. През 2008 г. тя твърди за един вестник в България, че той е
"залепен за една от възможните институции, една от възможните групировки на ченгета, които дават сведения".

Днес Маринкова се прави, че не вижда, че и в сегашната ситуация има у нас един такъв вестник, който е "залепен за една от възможните институции, една от възможните групировки на ченгета, които дават сведения". Днес Маринкова вече казва за такъв вестник следното: "Ето, позиционират се като кръг, който подкрепя някакъв потенциален кандидат за президентските избори. Времето, в което ще се определят тези хора, е дълго. Те могат да стоят в този център. Какво ще ги различава от вашия вестник, да кажем?"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

8 Frida | 17.02.201111:18

ама как ги гиздете тия кръчмари със званието -политици- само Бесен
абе, хора как може изобщо да гледате, да слушате и да коментирате такива махленски мухабети, ве, до такова жалко състояние ли сте изпаднали, че да се инквизирате интелектуално така, майко мила, ужассс
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.07.2010, 16:36

7 Профилът е закрит | 17.02.201111:03

За опресняване на паметта - 1:1

http://www.youtube.com/watch?v=OG4PFDy14EI
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.07.2010, 16:36

6 Профилът е закрит | 17.02.201110:59

Ех, Сирков, Сирков.
Сам не се усещаш, че всъщност правиш евалла на Маринкова. Да ти обясним ли защо? Че очевидно не схващаш. Ами ето, 2008-ма, когато АП е бил всевластен и никой не е питал за него, тя е била тази която е питала. И тогава се е проявила като питащ журналист, за разлика от масата, която днес си умира да пипне "мускула" на Бойко.
Сега времената са други. Сега най лесно е да напишеш че АП е Октопод, глава на мафията и мутра. Нищо че настоящия премиер му пише нежни есемеси с оправдателен подтекст- "извинявай, успах се, ще ти се обадя". Та, промяна в Маринкова няма. Тя пак е в ролята на опозиция, каквито са принципите на журналистиката.
Мога обаче за ти кажа кой коренно се промени за 2-3 години. Цитати:
"Сегашният столичен кмет Бойко Борисов не се различава по нищо от крадците и мафиотите, които по време на целия криминален преход ограбваха България."
"Бойко Борисов не трябва да се прави на добър и на реална опозиция на властта, защото беше част от правителството, което продаде за жълти стотинки БТК и Енергото, а той не каза нищо по тези случаи."

Не се ли сещаш, Сирков? Чакай да те подсетя задочно, чрез думите на премиера:

"Волен Сидеров е твърде несериозен човек, за да коментирам неговите халюцинации. Това заяви пред Агенция “Фокус” столичният кмет Бойко Борисов по повод обвиненията на лидера на “Атака”, че Борисов действа в съглашателство с Първанов, за да получи вицепремиерски пост.
“Човек, който халюцинира и на базата на това си измисля и говори, просто не е нужно да бъде коментиран”, посочи столичният градоначалник. "

Май и двамата са претърпели развитие в отношенията си. Мога само да гадая на каква база са плеснали и са се прегърнали в момента.
Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

5 Крив Макарон | 17.02.201109:38

Обществото е направило своя избор и е дало път на чалгата. В музикателен, обществен и политически план. Дало е път на хората, който задоволявт неговите потребности и в резултат съвсем естествно гледаме как БиБи, Волен и Бареков диктуват правилата. За останалите е по-добре да насочат вниманието си към хората с идеи и по-раздвижено виждане, не да се чудят от къде са се пръкнали споменатите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.09.2010, 12:41

4 Lyubomir Sirkov | 16.02.201120:13

Само че паметта на хората не е чак толкова къса. Не е минало много време от онази 2008 г., в която Лили Маринкова говореше съвсем друго.
Тогава на една дискусия за медиите в България Маринкова прецени, че е важно да каже следното
http://www.bghelsinki.org/index.php?module=pages&lg=bg&page=obektiv16201
"
Но какво можеш да направиш на хора, които са така неизвестни и така тайнствени? Кой иска да пише срещу Алексей Петров? Има ли много желаещи?
"
С тези свои думи Лили Маринкова тогава илюстрираше липсата на медийна реакция срещу тези така тайнствени хора, които задействат "феномена на жълтия седмичник", както го нарича тя. Тогава, през 2008 г., Маринкова каза също и това: "Доколкото разбирам, и този седмичник не виси в пространството, той също е хибрид и е залепен за една от възможните институции, една от възможните групировки на ченгета, които дават сведения."

Да, през 2008 г. Лили Маринкова е смятала, че при Алексей Петров и хората около него има нещо нередно, за което журналистите обаче не се осмеляват да пишат.

А днес? Днес Лили Маринкова застава на обратната позиция.
Днес Лили Маринкова като водещ на предаването “Неделя 150″ в разговор с Волен Сидеров твърди за Алексей Петров и за хората около него следното: “Ето, позиционират се като кръг, който подкрепя някакъв потенциален кандидат за президентските избори. Времето, в което ще се определят тези хора, е дълго. Те могат да стоят в този център. Какво ще ги различава от вашия вестник, да кажем? ”

Всъщност това предаване на "Неделя 150" тонът в разговора Маринкова-Сидеров се изостря в момента, в който Сидеров заявява, че коментаторите в последно време “шикалкавят”. Т.е. тонът се изостря и Маринкова започва да реагира по-нервно именно в момента, в който Сидеров се доближава до позицията, която през 2008 г. е споделяла и самата Маринкова (тогава тя пита: “Кой иска да пише срещу Алексей Петров? Има ли много желаещи?”)

За разлика от 2008 г., днес Лили Маринкова обаче заема точно противоположната позиция. Днес тя се нахвърля срещу Сидеров с думите: “Как можете да слагате всички журналисти в някаква такава квалификация? Всеки се опитва да дири истината по свой начин. ”

И същественото е, че ако Сидеров отправя своята “квалификация” не лично, а по-общо – твърдейки, че разни неназовани “коментатори” “шикалкавят”, то Маринкова се обръща към своя гост в студиото директно с лични квалификации:
“Без обобщения, господин Сидеров. Някакси много е диктаторско да давате обобщения.”
http://www.focus-news.net/?id=f17070

Та, казвате, че моделът "Маринкова" бил с нещо по-добър от модела "Бареков"?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.11.2010, 13:07

3 mimeta | 16.02.201117:53

Много хубав материал! Този човек е болен, мястото му е в някоя лудница.
   

оценка

+0 -0