Измами, кеш през балкона и масивна наивност | webcafe.bg
Webcafe

Измами, кеш през балкона и масивна наивност

големият лебовскиГолемият Лебовски
17.12.2016, 12:53 (обновена 20.12.2016, 09:11)
телефонни измами

Снимка: © Getty Images

Част от жертвите на телефонните измамници са представителите на интелигенцията, която беше активна до неотдавна. Това са жертвите на социализма, индоктринирани от "икономиката на дефицита", когато "нямането" се разпределяше по силно непрозрачен механизъм.

Или сме много богати, или сме много глупави.

Как по друг начин да си обясним епидемията от случаи, при които възрастни хора доброволно предават спестяванията си на телефонни измамници? И това се случва вече години наред.

От другата страна - това продължително лесно и безпроблемно забогатяване на групи мошеници е цинична демонстрация на някаква патология, заразила българския обществен организъм.

Стотиците случаи на пенсионери, които буквално изхвърлят през балкони и прозорци хиляди левове в кеш, плюс бижута и ценности, сигнализира за тревожна култура на самоубийствено лековерие и наивност.

Усеща се нещо като манталитет на мазохизма, в който една телефонна реплика е способна да накара човек да повярва, че животът му се разпада.

Какво трябва да се случи, за да разберат българите в есента на живота си, че никога не трябва да общуват и да вярват на съмнителни образи, представящи се за полицаи, които носят лоши новини за техните деца и внуци?

Как да убедим по-възрастните, че всякакви обаждания от непознати трябва да се третират със свърхдоза съмнение и да се търси веднага контакт с близки и полиция?

Колосалното количество ефирно време, изразходвано, за да се обяснят схемите и за да се предупредят потенциалните жертви очевидно не върши много добра работа. При все, че телевизията е основното забавление на пенсионерите.

След всеки случай на баба, която е била ужилена от измамници и им е дала 5-10 хиляди лева, за да „спаси сина си от затвора", се разгръщат познатите до болка репортажи, обяснява се механиката на мошениците, показват се ясно как действат те, огласят се техните готови сценарии за комуникация с набелязаните мишени... И нищо. До следващия път.

Тоест, говорим за едно екзистенциално неразбиране на всичко, което се говори в ефира, за някакъв страх, който за секунди задушава разума, за липсата на елементарен инстинкт за самосъхранение.

Измамените не са прости или малограмотни хора, поне не всички от тях. Част от жертвите на телефонните измамници са представителите на интелигенцията, която беше активна до неотдавна. Това са жертвите на социализма, индоктринирани от "икономиката на дефицита", когато "нямането" се разпределяше по силно непрозрачен механизъм.

Инстинктът на тези хора - че всичко се решава по втория начин, с пари в плик, с връзки, че полицията или лекарите не могат да помогнат - е толкова силно вкоренен в тях, че той не се поставя под съмнение.

Натрупването на случаи на измамени пенсионери разкрива и друг особено интересен обществен контраст - този между масово тиражираната в публичното пространство българска бедност и финансовите ресурси на потърпевшите.

Възрастните хора за часове, а понякога и за минути, намират десетки хиляди левове в брой само за да ги дадат на безскрупулните шарлатани.

Очевидно официалната икономическа статистика говори за финансови затруднения в тази чувствителна демографска група, но няма как да не ни направи впечатление разминаването между данните и многобройните случаи на възрастни хора със свободни 30 хиляди лева за предполагаеми „плащания под масата". Това не са парите за погребение, което повечето пенсионери скатават в гардероба, за да не са в тежест на близките си, когато настъпи краят.

Това са пари под дюшека, събирани често с цената на ежедневни житейски лишения, или скътани след продажбата на семеен имот.

За някои наистина окаяни граждани, заключени в капана на крайна мизерия, неграмотност и немотия, е разбираемо, че се поддават лесно на измама. Но точно те нямат и какво да дадат.

От хора със спестявания между 20 и 100 хиляди лева се очаква да не бъдат подмамвани толкова лесно от явни мошеници. Очаква също се да държат парите с в банка или в сейф, например. Да, всички тези хора са жертви на организирани мрежи от брутално безчовечни и психопатични лъжци и дегенерати.

Но те са жертви и на своята тотална лековерност и наивност от една страна и на пълната липса на доверие в официалните механизми, норми и правила на обществото от друга.

Те, изглежда, обитават свят, в който всеки непознат може да се окаже важна фигура, която да ги държи с нещо - тях и техните близки.

България е корумпирана страна с масивни проблеми, но новините за излъгани пенсионери, хвърлящи хиляди левове през балкони на чакащи долу като хиени мошеници прилягат повече на наистина капитулирали страни от Третия свят. С изключение на размера на сумите, разбира се.

Oще: българия  измамници  какво да правим при телефонна измама  катастрофа  криминална престъпност  лекари  мазохизъм  мвр  общество  пари през балкона  полиция  престъпност  телефонни измами  телефонни измамници 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.08.2012, 00:01

19 Mister S | 03.01.201722:50

You can't con an honest man.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

18 dedo adji | 20.12.201616:40

Никкоре, я кажи къде се е променило от времето на цуцулизъма и не става по втория начин. И това не е монопол на социализъма или на българите. В Англия имат old boys' network, в Америка други системи. Това си е общочовешки стремеж да удариш кьоравото.
И Мануела е права, повечето удари са на късмет, по телефонния указател, той не е секретен. При майка ми и тъща ми не хванаха нищо, защото те нямаха кеш, но и двете се хванаха. Размина им се със стреса. Не търси зъл умисъл, където може да се обясни с глупост.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

17 KingoftheROAD | 20.12.201612:07

Цоцоализъма е най-добрият САПУН. А сега да не би нещо много да се е променило?

Преди 3-4 години и на баща ми се опитали да пробутат номера с блъснато дете с колата и тн. Нашия обаче се усетил (бивш военен), и ги питал - аве той с каква кола е бил? Ония изпсували и затворили телефона. Някой ги снабдявал с лични данни, щото цитирали домашния телефон, и моите имена, без някой да се издава, и без да ги пита.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

16 Nikkor | 20.12.201610:48

Знаете ли че имаше случай на една баба измамена два пъти с хиляди левове. Имам роднина която плащаше на един мошенник за това защото той щял да й помогне да изтегли парите на починалия й син от една банка.
Патология навсякъде. И да, познавам жена, която само дето не умря, когато измамници й обяснили как синът бил блъснал дете.
Майка ми пред очите ми се опитаха да я изммят по същия начин, лъжейки как сестра ми блъснала дете, а сестра ми не шофира изобщо. И реакцията на майка ми? - "Миме ти ли си" и хоп вече знаят името на Мимето.
Големият Лебовски е прав. Това е манталитета от цоцоализма, кога всичкоставаше по втория начин, с плик под масата, с връзки, с ходатайство пред когото трябва. Ако и днес е така, то е остатък точно от онези времена.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

15 Manuela Gerenova | 18.12.201619:36

Белка&Стрелка, не съм убедена, че звънят само на хора с пари. Просто ние чуваме само за случаите за хора с много пари, но това не значи, че преди това не удрят на камък с други...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.06.2015, 20:38

14 Белка&Стрелка | 18.12.201617:04

Има още един аспект как се сдобиват тези хора с телефони на хора с пари значи или някой в данъчното или някой по банките е продавал лични данни ама Ушев разследва ли го това, нали приеха закони за слухтене и т.н. глупаци винаги ще има ама нали сме общество все пак.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

13 Mako | 18.12.201615:09

Manuela Gerenova | 18.12.201611:53
след ВСЕКИ мой коментар,
-------------------------------------------
Мечтай на воля Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

12 Manuela Gerenova | 18.12.201611:53

Mako, искаш ли да ти давам списък с това в кои теми имам намерение да коментирам, за да не си губиш времето да обикаляш цялто Уебкафе и да спамиш след мен с абсолютно безсмислени коментари? Да, забелязахме те, няма нужда да си правиш чак такива усилия за моята скромна особа след ВСЕКИ мой коментар, мерси все пак. Ласкателно е някой да те следва по петите толкова упорито.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

11 Mako | 18.12.201611:38

11Manuela Gerenova | 18.12.201610:42
Като чуя за поредния измамен пенсионер, хвърлил хилядарки през банкона и... Почти изпитвам облекчение.
---------------------------------------------------------------

Е, нали това е основното, ти да се почувстваш облекчена - какво им е на измамените не е важно, както каза някой по-долу "кучета ги яли!"...
Намига
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

10 Manuela Gerenova | 18.12.201610:42

Като чуя за поредния измамен пенсионер, хвърлил хилядарки през банкона и... Почти изпитвам облекчение. Защото с такива колосални суми, скътани в брой, следващия път някой просто ще влезе и ще ги изколи като добитък. И винаги се чудя - добре де, тези хора нямат ли деца, внуци?!
Пробвали са се на леля ми, Бог да я прости. Интелигентен човек, архитект в пенсия, но все още упражняващ професията и водещ лекции в УАСГ. Почти успяха - разплакан женски глас, "Блъснах дете...", точно в часовия пояс, в който снаха й взима децата от училище. Първоначално напрво им се е вързала, само че в последния момент им казала "Я звънни след две минути...". Веднага звъннала на снаха си и станало ясно, че е измама. Онези звъннали и тя ги отсвирила.
Втори опит с баба ми, само че там ударили сериозно на камък. Пак разплакан женски глас, не помня за какво. Затворила жената, веднага прозвъни майка ми и мен, за да се увери, че всичко е наред.
И в двата случая всичко се разминава с обаждане или две до близките ти, за да видиш, че реално не се случва никаква трагедия. Защо на тези хора не им е обяснено, че сме XXI-ви век и пари в кеш НЕ се държат? Да, знам, че някои от вас ще кажете, че българските банки са несигурни, че хораат ги е страх заради предишните банкови кризи. Първо, мога да поспоря, второ - работа за няма и час е парите да бъдат разпределени в повече от една банка. Повечето пенсионери вече са свикнали да оперират с дебитни карти и не им е проблем. Въпрос на 5-10 лева на месец е тези хора да имат един лесен за ползване мобилен телефон и много безплатни минути до всички (връщам се на въпроса с децата и внуците де). Въпрос на 15 минути е всеки от нас да обясни на баба си и дядо си за какво иде реч. Не е толкова трудно, по дяволите!
От друга страна - къде е полицията, по дяволите (риторичен въпрос де)?! Как така не могат да хванат една шепа хора? Да викнат на Петко Сертов жена му, ако се налага...
   

оценка

+0 -0