Обществото на фотошоп | webcafe.bg
Webcafe

Обществото на фотошоп

Драгомир СимеоновДраго Симеонов
12.11.2014, 19:24 (обновена 14.10.2016, 12:41)

1 от 2 снимки Назад Напред

Кийра Найтли протестира срещу използването на Photoshop за коригиране на снимките, показвайки се гола във фотосесия за Interview

Снимка: © Patrick Demarchelier

За нас женските гърди са твърде разсейващи, за да позволят наличието на допълнителни смисли

Някъде в средата на лятото британската актриса Кийра Найтли позира топлес за списание „Интервю". Снимките се позавъртяха в мрежата, после изпаднаха в периферията на обществения интерес. Женската плът около нас е в изобилие, зрителското око бързо се насища на този поп-културен кетъринг, а и г-ца Найтли няма чак какво толкова да предложи на взискателните воайори.

Отдавна да сме забравили за случката, ако не се оказа, че актът имал по-дълбок смисъл.

Той бил форма на протест срещу изкуствените манипулации. Тялото на Кийра неведнъж е било обект на такива и разкривайки истинските си форми, младата дама се противопоставя на фотошопа на илюзията.

Чудесно послание, стига да не криеше един сериозен проблем

За нас женските гърди са твърде разсейващи, за да позволят наличието на допълнителни смисли. Ето как коментарите, които протестът на актрисата предизвика, бяха преди всичко иронично-сексистки за размера на бюста й. Съкрушителният удар по фалша остана за някой друг път, всяко интимно разкриване като бунт у нас е обречено на неразбиране. То може да породи сласт или подигравка, но конотациите са единствено естетически, не етически.

В средата на по-миналото лято актрисата и модел Таня Илиева също стана част от протестен пърформанс

Тя пресъздаде на живо централния образ от картината на Дьолакроа „Свободата води народа" и предизвика напълно физиологичен интерес. Хората се впечатлиха от голотата, не от символиката. Дебатът беше изцяло мамоцентричен; отново се завъртя около естетиката на бюста и степента на разголване.

Дори някаква контрапротестираща държеше да покаже, че е природно по-надарена, с което превърна акта във фарс. Появи ли се цица, обществената реакция обикновено е пубертетска: зяпане, измерване и хилене в шепа. Възможността това да е част от по-сериозно послание, включващо категории като подмяна и лъжа, изобщо не достига до мисловния апарат.

В известен смисъл всеки наш протест, независимо дали става дума за мъглявото назначение на конкретна личност на отговорен пост или за фалша на системата по принцип, досущ напомня този на Кийра Найтли.

Обектът на недоволство е фотошопът. Разбира се, фотографският е по-дребното зло.

Всички ние имаме проблем с политическия фотошоп, който манипулира средата, променя формата, скрива детайли и ги подменя с други

Ние сме негови постоянни жертви, отдавна сме подложени на злоупотреба в това отношение и единственото, което можем да направим, е да пожелаем изрично измамата да спре, да видим истинските очертания на нещата. Протестирайки, ние образно разкриваме нашите, които не са никак пищни, но са реални и са единствените, с които разполагаме.

Точно както направи и г-ца Найтли. Това обаче очевидно не води до обща етическа промяна, води само до цинична естетическа оценка или присмех. Така и нашият удар по фалша се отлага за друг път.

Ако постпродукционният фотошоп превръща единствено женските тела във фалшификати, то политическият прави целия ни живот една гигантска манипулация, при това винаги за наше добро. Затова и измамата е единственият познат механизъм на действие в обществото, просто инструментите се ъпгрейдват.

Дори президентът тези дни сам се изряза от стара фантазия и се пейстна върху някакъв митинг, подобно на тапета, който твърди че носил. Направи го без нужда, само защото миналото е прекрасна канава за колажи. От нея редовно нещо се пренася, само детайлите по ръбовете му се замъгляват, за да не си личи грубата изрезка.

Намалиш ли осветлението и контраста, от всяка лъжа става история.

Можеш да й противостоиш, само като откажеш да си й подвластен. Но тогава най-вероятно си обречен да ти се смеят колко си кльощав.

Oще: голота  кийра найтли  красота  маскиране  протест  таня илиева  фотошоп 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

7 Citizen X | 13.11.201417:40

Самият акт е просто невероятно ТЪП, оттам и коментарите. Пред тая Фемен са като нобелови алуреати...
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

6 strawsPulledAtRandom | 13.11.201417:20

Не ти, имах предвид, че авторът преувеличава.
Иначе метнах едно око и наистина са се погаврили с нея (за протокола, на мен пък ми харесват гърдите и, нищо, че са малки). Обаче това нищо не означава - не винаги коментарите са отражение на това какво човек мисли в действителност, може просто да разпускат, пишейки простотии, без това да пречи да поддържат посланието и.
А и погледни от друга гледна точка - самият акт на събличане все още се смята за табу в известна степен, затова е нормално когато изразните ти средства са доста "силни", това да доведе до обсъждане на тях самите, а не на тезата ти. Помниш ли онази булка, която снасяше някакви яйца с боя и така "твореше"? Крайният резултат по нищо не се отличава от някои модернистични картини, за които се дават милиони, обаче докато за авторите на последните се твърди, че са гениални, то пърформънса на булката беше стабилно подигран. Имаше едни други, които си навираха замразени пилета там, откъдето тази снасяше яйцата. Може да са искали да ми кажат нещо много умно или важно, но някак си и аз видях само простотията в пърформънса им. Не твърдя, че да си покажеш циците е простотия, но и не мисля, че е нещо, което заслужава адмирации само по себе си. Когато изполваш за привличане на внимание такива "нечестни" трикове, трябва да приемеш, че 90% от вниманието няма да води до позитивно отношение. Целенасочено провокираш първосигнални реакции - получаваш ги. Не виждам драма.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

5 Manuela Gerenova | 13.11.201415:41

Защо да преувеличавам? Цъкни на първата статия и виж за какво иде реч като коментари - то не са "пъпка на ребро", то не е "как да скриеш нещо, което го няма", то не са "таблетки". Ако ти считаш за нормални и ОК подобни изказвания, някои хора ги намират за най-малкото неуместни.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 06.06.2011, 18:39

4 Josephin | 13.11.201413:56

хм, за да заковем вниманието, първо трябва заглавието да е "Политически фотошоп" - на фона на снимките, посланието е ясно...
на пръв поглед, да свалим фотошопа от политиката, е добра инициатива... но... вие представяте ли си какво ще изскочи - едно такова чудовище, дето ум няма да го побере... внимание! там, където години наред се е налагало да има "поправка", е доста опасно и безотговорно да се пипа и гледа без специални предпазни средства Много щастлив статията е построена в/у добър сравнителен анализ! ДА!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

3 John Smith | 13.11.201413:47

"Точно както направи и г-ца Найтли."
Само за протокола, г-ца Найтли е г-жа Найтли, щото е омъжена...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

2 strawsPulledAtRandom | 13.11.201413:19

То пък щото едни дълбоки послания... не преувеличавайте, моля. Впрочем, ако си достатъчно интелигентен за да отправиш такова, то би трябвало да си достатъчно интелигентен да прецениш и предвидиш реакциите. Според мен Кийра найтли се е снимала по цици за пари, а Таня Илиева за внимание. Може и обратното да е, макар че в техните професии внимание = пари.
Ето, не обсъждам директно циците им, а по-скоро мотивите, и пак мога да бъда обвинен в цинизъм, макар и от малко по-друг тип. Кво да правиш - и да гледаш цици вече не е лесно в днешно време. За сметка на това, показването им е лесно. Но погледнеш ли - "Ей, ти що гледаш бе!"
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

1 Manuela Gerenova | 13.11.201412:23

"Появи ли се цица, обществената реакция обикновено е пубертетска: зяпане, измерване и хилене в шепа." - прекрасно обобщение.
   

оценка

+1 -1