Митът за 35-часовата работна седмица на Франция | webcafe.bg
Webcafe

Митът за 35-часовата работна седмица на Франция

Webcafe.bg
16.03.2014, 10:06 (обновена 18.03.2014, 14:50)
Мъж във Франция

Французите работят дълги часове на непълно работно време

В колективното съзнание са оформени представите за двете Европи: трудолюбивият Север, със сравнително ниска безработица и динамични икономики, и мудният Юг, където хората просто се чудят къде да се подпрат, пият еспресо и гледат накъде върви светът.

Оливър, старши съветник в голяма френска мултинационална компания, която работи в сектора на строителството в Париж, описва работната си седмица така: "Аз работя около 45 до 50 часа седмично, от около 9 до 19:30 часа".

Но какво става със скандалната 35-часова работна седмица, обект на завист от останалите държави в Европа? Дали е само мит?

Противно на много стереотипи, 35-часа е "просто един праг, над който извънредният труд се компенсира със заплащане или почивни дни", смята френския икономист Жан-Мари Пербост. От "сините якички" (квалифицираните работници - механици, заварчици, оператори на машини) се очаква да работят точно 35 часа, но това не е синхронизирано с работното време на "белите якички".

Професионалистите в САЩ например работят, докато поставената задача не се свърши. Но за разлика от САЩ французите биват компенсирани за всеки час, изработен след определените 35 часа с почивни дни, чийто брой е различен за всяка фирма. За 2013 г. статистиката показва, че средно са били договорени 9 почивни дни.

Но дори сините якички във Франция работят повече от 35 часа. Според френската статистика, 50% от работещите на пълно работно време са получили допълнително заплащане за извънреден труд, показват данните за 2010 г.

Този процент се увеличава през 2013, отбелязва Пербост. Разбира се, сравнени с часовете работната седмица за други професии в Европа, положението не изглежда толкова лошо. Вземете адвокатите. Според Националната адвокатска колегия във Франция (CNB), 44% от адвокатите в страната са били заети повече от 55 часа на седмична база през 2008 г.

В Съединените щати проучване показва, че повечето адвокати работят между 55 и 60 часа на седмица, за да отговорят на изискванията за платени часове, които повечето фирми поставят.

Не само Франция

Не само Франция е страната, където работен ден от 7 часа е повече мит, отколкото реалност. Работното време в Испания също е в разрез с имиджа на безгрижие, който е създаден.

Пабло Мартинез, който е директор на продажбите в германска мултинационална компания в Мадрид, казва, че отива на работа в 8.30 и рядко си тръгва преди 18.30 часа.

"Нещата са се променили в Испания, за да сме в крачка с международните пазари. Вече не е необичайно за хората да ядат обяда си пред компютрите - нещо, което беше невъзможно преди 20 години, когато започнах работа", заявява Мартинез.

В действителност броят на часовете, в които работят заетите на пълен работен ден, е поразително сходен за цяла Европа. Според Евростат, през 2008 г., средно за еврозоната работната седмица е малко под 41 часа, а във Франция - малко под 40 часа. Разликата е наистина тънка - като се почне от 39 часа в Норвегия и се стигне до 43 часа в Австрия.

Така че тези 35 часа наистина са създали фалшивата представа, че французите не работят много, казва Оливие. И тази представа просто се е отпечатала в съзнанието на хората, но това не е реалността, добавя той.

Друг фактор, който подхранва легендата за кратката работна седмица, е, че повечето хора в Европа работят на непълен работен ден (part time). Това е нарастваща тенденция през последните 15 години, която се засили особено след 2008 г., когато избухна световната финансова криза.

Пербост, който е и автор на проучване за Европейската зелена фондация, обяснява какво са направили страните с ниска безработица като Холандия, Великобритания, Дания, Швеция и Германия - един на всеки четирима работници е на непълен работен ден.

Фондацията е базирана в Брюксел организация, финансирана от Европарламента. Той добавя, че статистика на Евростат от 2012 г. показва, че идеята наистина работи добре.

Страните от Северна Европа, където е възприет този принцип, имат по-ниска работна заетост на седмица, за всички работещи - на пълно и непълно работно време: Холандия, Дания, Швеция, Великобритания и Германия се движат около нивата от 35 часа на седмица, показва статистика на Евростат за 2012 г.

В същото време работещите в Гърция са имали средно 38 часа, следвани плътно от Испания, Португалия и Италия. Френските работници и служители като цяло се движат в рамките на средно 35 часа на седмица.

Вглеждайки се в данните за заетите на непълен работен ден в Европа, виждаме потресаваща тенденция - французите работят дълги часове на непълно работно време, отколкото останалите европейци.

Работната седмица на непълно работно време за Франция е средно 23.3 часа, в сравнение с 20.1 за повечето от останалите страни от ЕС, става ясно от проучване на френското министерство на заетостта.

Това обяснява някои неща, казва Мартинез. "Когато звъня в Германия около 16.30 часа, винаги се изненадвам колко малко хора са останали в офиса. Така бяхме ние в Испания..."

Oще: евростат  ес  заетост  работна седмица  франция 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

8 dedogo6 | 17.03.201422:40

Гърците работели по 38 часа... Чуди се
Муаахахахахахахааааааах.
Абе вие вервате ли си?Тая мързелива пасмина?Че те ги мързи повече от нас бе... Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2012, 10:07

7 Борката | 17.03.201422:33

Абе, французите може и да са много работливи-не знам... Обаче англичаните, няма да настинат от изпотяване.Гаранция!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

6 pepe | 17.03.201420:44

Иванке ма, ти очевидно не си средностатистическа и ги разбираш "тези неща" /щом даваш съвети на другите/ - ще ни обясниш ли на нас простосмъртните за какво все пак става дума - ама така, по-простичко ако може? Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.04.2012, 13:01

5 Hristo Yordanov | 17.03.201420:44

Специално за французите статията е толкова откровено неистинна, че няма докъде.

10 години работих във френска фирма, като прекарвах времето поравно в България и Франция. Колегите ми работеха по 40ч но въпросните 5ч над 35-те им се натрупваха като допълнителен отпуск - т.нар. RTT.

Като последствие от въпросното натрупване, ползваха два пъти по 1 месец отпуск през годината - 1 от нормалната им платената отпуска и 1, натрупан от RTT. Отделно Франция има 14 дни официални празници в които не се работи.


Работели те... Ми че те и тук, в България сегашните ми шефове са по 12-14ч в офиса и бачкат здраво, ма нещо май не се хвалим това колко работим българите, а?
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 17.03.2014, 19:40

4 Ivanka Baiova | 17.03.201419:52

Препоръчвам ви да превеждате туристически статии или нещо със снимчици. Трудове като този, извадени от контекст и неразбираеми за средностатистическия българин, могат само да отблъснат читателите ви...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

3 pepe | 17.03.201417:06

Тази статия наистина какво казва?
Къде е разпространен този мит за французите - че работели по-малко /от кого/?
Или идеята е, че меринджеите работят много - повече от другите /даже и във Франция - това в случая е в скобки, защото при това положение основната идея е другаде/?
Примери могат да се дават от тук и от там, но в крайна сметка е ясно едно - всеки работи толкова, колкото му плащат, ако извънредния труд се заплаща е факт, че повечето хора са готови на такъв, от друга страна - ако не ти плащат или заплащането е мизерно - разбира се че няма да работиш - няма значение даже дали става дума за извънреден труд или в рамките на установеното работно време.
И дори и да работиш ще е колкото да отбиеш номера - оттам и "производителността" е ниска.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

2 Borracho | 17.03.201412:48

Разбира се за примери са дадени само мениджъри от по-високи нива, които така или иначе идват 1ви и си тръгват последни от офиса. Те ли трябва да са за пример? Ако ще ги давате за пример, тези отрудени, стресирани, претоварени хора, може би трябваше да споменете и срещу какъв бонус се разписват на края на годината. И просто за сравнение да споменете и масовия, обикновен работник дали изобщо взима нещо като бонус? Щото на топ-мениджъра може и да не му плащат овъртайм, но той много много добре знае на края на годината как ще му се отплатят, обикновено със съществени бонуси, често над 30-40 та дори и 60% върху заплатата. Колко работници могат да се похвалят с това в която и да е европейска държава?
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 17.03.2014, 11:43

1 Веселин Друмев | 17.03.201411:49

Не разбирам наистина ли сте толкова ограничени умствено, че да напишете такава статия? И най лошото като я чета си мисля и че си вярвате на глупостите. Много ясно че навсякъде работят и то толкова колкото се налага за да се свърши задачата. Истината обаче е че хората завиждат на французите защото всеки час след тези 35 часа им го плащат, което е 5 часа повече на седмица от останалите. за 2 месеца( идеално 8 седмици) това са 5 работни дни повече ако толкова искате да се правим на математици.
Не само че не успяхте да защитите "митът" за 35 часовата седмица ами даже наляхте масло в огъна, което ви прави пълноправен "журналя" в моите очи.
   

оценка

+3 -0