Бой по "лошите" и "евтин" ток за бедните! Гарантирано от БСП! | webcafe.bg
Webcafe

Бой по "лошите" и "евтин" ток за бедните!

Румяна Гочева, в. Сега
16.12.2013, 08:56 (обновена 16.12.2013, 13:20)
Драгомир Стойнев

Снимка: © Sofia photo agency

Енергетиката се тресе от проблеми, а управляващите, вместо да ги решават, ги удвояват

В разгара на зимата, когато термометрите отчитат падащи градуси и на атмосферния, и на политическия въздух, управляващите ги тресе тропическа треска. Понесли се на гребена на популизма, те свалят цени, наказват алчни инвеститори с данъци и обещават да се погрижат за всеки абонат на лошите мопополисти. Докато политиците се опитват да си купят народната любов с грешни ходове и взривоопасни обещания, упорито съсипват Държавната комисия за енергийно и водно регулиране - органа, който по закон трябва да пази пазара от нездрави отклонения и неразумни решения. Независимата ДКЕВР все повече се превръща в институция, от която нищо не зависи. Сякаш управляващите я държат по една-едничка причина - да я ползват като вечния виновник за всички ценови злини, да я натискат да изпълнява невъзможни поръчки и да служи като боксова круша, върху която всеки недоволен може да си излее гнева си. 

През последната година енергийната комисия се разклати повече от всякога. На председателското място ставаше все по-ветровито и се смениха петима души. Така се стигна до последните две оставки по върховете на ДКЕВР. Но и тези знакови жестове изглежда остават неразбрани за взимащите решенията политици. 

Енергетиката е най-болният отрасъл,

като по дългове и загуби бие дори строителния отрасъл. Така е, защото енергетиката остана последният голям пристан на държавата като собственик. И тъкмо държавните електропредприятия, употребявани системно като буфери срещу неизбежните ценови повишения, трупат милиардни загуби и борчове. От БСП обаче продължават да експлоатират буферите - и обещават ли, обещават "справедливост" на абонатите - няма да се плаща за некачествен ток, повторното включване на еленергията ще е безплатно, няма да се изключват потребители, които дължат малки суми...

А ресорният министър Драгомир Стойнев ту признава за огромно напрежение в системата, ту успокоява, че лесно ще възстанови баланса, като се погрижи да свали "свръхпечалбите" на някои играчи в енергетиката. Тъжното е, че цялата му партия и куп депутати му пригласят в тази фалшива ария. 

Нима е чудно, че работата в ДКЕВР никак не върви. В началото на годината тогавашният председател Ангел Семерджиев си позволи публично да изрече еретични думи - без увеличение на тока просто няма как да минем. И бе уволнен. Недоразумението Юлиана Иванова бързо си отиде, като прозря, че не е толкова лесно да устоиш на натиска. Наследи я Евгения Харитонова, след нея дойде Анжела Тонева. На Тонева се падна "късата клечка" да направи такива стъкмистики, че правителството да може да отчете за изпълнено обещаното "до 5%" намаление на тока. А в БСП вече напират за следващо сваляне на цените. 

Единствената добра новина е, че вече бившата началничка на ДКЕВР ще съветва премиера Орешарски по енергийните въпроси. Това дава надежда, че ще обясни като експерт на министър-председателя, че експериментите, грешките и невежеството в енергетиката 

могат да предизвикат катастрофични резултати

Чудно е, че уважаваният финансист Орешарски допуска под носа му червени депутати и министри да громят имиджа на инвеститори, да им броят приходите в касите и да ги заплашват с конфискация на "свръхпечалбите". Премиерът гузно мълчи по темата за слънчевите и вятърните елцентрали, които ще бъдат наказани с 20% данък, защото преди петилетка държавата сама им е обещала високи изкупни цени и е подписала с тях 25-годишни договори с преференции. 

По темата за наказателния данък за "зеления" ток напоследък сме свидетели на потресаващи обрати и неспирни завои. Според финансовия министър Петър Чобанов иззетите от "перките" и "вятъра" 150 млн. лв. догодина ще бъдат буфер в бюджета. Премиерът Орешарски загадъчно обясни, че те ще послужат за балансиране на енергосистемата. Заговори се, че парите ще бъдат инжектирани в държавните енергофирми. А икономическият министър внесе свой принос, като обяви, че данъкът ще отива за енергийни помощи за бедните по някакви специално нови програми. Явно 

Стойнев не може да се отърве от предишното си амплоа,

когато беше шеф на социалната комисия в Народното събрание. Обаче за бедните има кой да се грижи, а министърът на икономиката би трябвало да се тревожи за битието на бизнеса и за съсипаните държавни енергийни компании. 

През последните месеци на "топа на устата" са производителите на ток. Но на "Позитано" 20 не са забравили другия голям "враг на народа" - ЕРП-тата. Куп червени депутати се потят над промени в правилата в полза на потребителите. Начело е депутатът Явор Куюмджиев, който стана идеолог на поредните бутафорни и вредни поправки в Закона за енергетиката, 

рекламирани като защита на малкия абонат срещу големия монопол

Извън емоциите и популизма част от планираните защитни мерки означават повече разходи за ЕРП-тата, което неминуемо ще рефлектира в повишение на цената на тока. Други от мерките всъщност вече са част от правилата, а трети просто няма как да заработят. 

Едно от най-спорните предложения е да отпадне таксата за повторно включване на електричеството. В момента всеки, който по някаква причина е останал на тъмно, плаща по 19 лв. за включване или 40 лв. за експресна услуга към всяко едно от трите ЕРП-та - ЧЕЗ, ЕВН или "Енерго-Про". "Таксата за повторно включване на електричеството е незаконна и трябва да бъде премахната. Не е нормално за едно отключване на таблото и вдигане на бушона да се плащат десетки левове. Това си е задължение на ЕРП-то по Закона за енергетиката", твърди Куюмджиев. Цената за 

повторно включване всъщност е одобрена от ДКЕВР

Тя отразява разходите, които фирмите правят по включването на спрения абонат. Таксата не е променяна от 2008 г. - а по онова време същият Куюмджиев беше зам.-министър на икономиката в кабинета "Станишев". Да беше премахнал тогава таксата! 

Наивно звучи и идеята абонати, които дължат малки суми, да не се прекъсват. Авторите на предложението вероятно никога не са имали досег със системата и не са наясно, че изключването се прави автоматично, не по избор на инкасаторите. Има си срокове, които трябва да се спазват, нередовният платец е нередовен, без значение дали дължи 5 или 500 лева. Въпросът е принципен. В началото на септември дядо от Златарица остана без помощ за отопление заради 26 ст., с които доходът му е надвишил летвата за подпомагане. И той научи горчивия урок - такъв е законът и в него изключения няма.

Неприложимо е и предложението абонатът да не плаща, ако ЕРП-то предоставя некачествена услуга. Да, ниското напрежение от десетилетия тормози цели селища, райони, вилни зони, квартали. Заради "танцуващия" ток гърмят телевизори, компютри, от строя излизат домакински уреди. И Куюмджиев настоява, ако в продължение на повече от 10 дни в месеца сме имали лошо качество на тока, ЕРП-то трябва да ни отпише сметката за целия месец. 

А как се доказва лошото качество? Много просто - чрез нови умни уреди.

Те ще бъдат купени и монтирани от ЕРП-тата, но това означава, че ЕРП-тата ще ги включат в своите калкулации и утре ще имат още една причина да искат повишение на цените. Впрочем според плановете на ДКЕВР до 2020 г. всеки пети електромер у нас трябва да бъде "умен" - да отчита в реално време и да следи за качеството на тока. Изискването е на Третия либерализационен пакет, който България като член на ЕС трябва неотлъчно да следва. От "Енерго-Про" вече са пресметнали, че изпълнението ще им струва около 260 млн. лв., а ЕВН и ЧЕЗ рапортуват за още по-високи суми. Наскоро дори министър Стойнев заяви, че е по-скоро резервиран към повечето поправки от кюпа на съпартиеца му Куюмджиев.

Явно и в следващите месеци на прицел ще останат ВЕИ-тата. Назначаването на Боян Боев за шеф на ДКЕВР е знаково. Именно Боев в качеството си на директор на Българския енергиен холдинг предложи централите за "зелен" ток да бъдат обложени с 30% данък върху приходите. Явно и той не разбира, че не е виновен, който яде баницата, а държавата, която е гарантирала на инвеститорите в перки и соларни панели цени, по-високи от германските и испанските. И макар че е бил начело на предприятие, тоест бизнесмен, Боев явно не смята, че договорите трябва да се спазват, а ако има нужда от промяна, това се прави с преговори между двете страни. 

Досега никой от управляващите дори не е пробвал да убеди ВЕИ-тата, че трябва да отстъпят малко от привилегиите си. Вместо това депутатите внезапно решиха да сурвакат фирмите по случай Новата година с нов наказателен данък. 

Хленчът за тежкото наследство, оставено от ГЕРБ, никак не минава. Сега БСП и ДПС сърбат голяма част от попарите, които сами натвориха в предния си мандат като управляваща коалиция. Основите на скъпия "зелен" ток бяха положени тъкмо през 2007-2008 г., когато управляваше Тройната коалиция. Така че бумерангът се връща точно при когото трябва.

Oще: бех  бсп  дкевр  драгомир стойнев  енергетика  петър чобанов  пламен опрешарски 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.