Изпечени хомофоби | webcafe.bg
Webcafe

Изпечени хомофоби

Големият Лебовски
10.06.2014, 18:00 (обновена 14.06.2014, 13:09)

1 от 3 снимки Назад Напред

Агитката на Каунас

Снимка: © Ивайло Стоименов

За проблемите на хората с различна сексуална ориентация се сещаме само покрай техния парад или някои инцидент

Традиционният гей парад, казано иначе "София Прайд", идва на 21 юни, за да содомизира патриархалните пориви на православните панславянски патриоти от KLETA MAJKA BALGARIQ. В публичното пространство ще изпълзят подозрителни персонажи с необичаен за нормалните хора стил на обличане, смешни походки, дразнещ говор и обратни разбирания за света. Или казано просто - попове и националисти.

Те ще направят контрасъбитие с тоталитарно-средновековна природа и отново ще станат за смях пред цивилизованата част от обществото.

Но защо винаги когато се повдигне въпросът за сексуалните малцинства в България, имам чувството, че "цивилизованата част" всъщност е частичка с пренебрежимо малко влияние? Защото критична маса от хората в тази страна май са пропуснали стремителния социален прогрес от последното десетилетие и още живеят в миналия век. А някои и в по-миналия.

В България сякаш има пасивно мнозинство от "меки" хомофоби. Те самите никога не биха хвърлили камък, както тълкувателно се препоръчва от Библията, по "ония, обратните", но спокойно оставят религиозно-фашисткото ядро от сексуално фрустрирани клетници да натискат педала на омразата.

Скинари, свещеници и содомити

"Мамичката им педалска", подхвърли преди няколко дни по повод гей парада някакъв блед младеж в кварталната фитнес зала. Нямаше как да не изкривя лице в усмивка при вида на трагикомичната композиция - хилавото хомофобче гледаше страшно изпод съмнително "направени" вежди, махаше с епилирани ръце и следеше в огледалото мускулния напредък на бръснатите си крака.

Върху левия прасец на този карикатурен анти-гей воин имаше татуировка на мъж. Някакъв немски офицер от Вермахта, който явно стоеше върху обезкосмения крайник, за да всява респект. Или поне така си мислеше завършеният кретен, продължил словесния си напън с пожелание всички обратни да последват евреите, избити от идола му Хитлер по време на Втората световна война.

"Какво жалко малко човече", помислих си. Колко клиширани и банални са така наречените националисти. Понякога си представям как наистина ги правят на поточна линия. Всички са футболни фенове, пият един и същ евтин алкохол, повръщат зад едни и същи пейки, пеят едни и същи песни, говорят и (не) мислят еднакво.

Те са ирационални и нехуманни - като зомбита, поразени от странен и ужасен вирус

Търсят статус и изява, а тяхната омраза е брандирана и се търгува много евтино. Всички малцинства са на прицел - сексуални и етнически. Всеки извън тяхната националистическа секта е враг.

Младите неофашисти на България са потенциална малка армия и всички трябва да сме нащрек за техните действия. Когато от онази нерегистрирана партия, свързана със забраняваната нацистка организация "Кръв и чест", пуснаха до медиите информация как са правили „прочистване" от гейове в манастир, трябваше да има остра обществена реакция. Не се случи.

Проспахме брутална анти-човешка проява, а онези медии, които промотираха фашистките изроди, заслужават презрение и бойкот.

Националистическата идеологоия е опасна платформа за хомофобски настроения. Другата е религията.

Неофашизмът и организираната вяра си направиха неприлична среща в политическите послания на партии като "Атака". Докато в нормалните държави легализират еднополовите бракове, клоуните на Сидеров на няколко пъти се опитаха да прокарат анти-гей закони в парламента. Те базираха цялата си кампания на хейта срещу блудния, покварен от содомия Запад. Пресолиха манджата и се провалиха зверски, но хомофобският сантимент остава силен и все така подкрепян от организираните религиозни групи.

Монотеистичният аргумент срещу еднополовата любов е най-разпространен и най-абсурден. Вярата от векове потиска човешката сексуалност, лишава жените от права и обрича различните на изолация, а ако следваме свещените текстове - и на смърт. Но в секуларизирано, тоест светско общество, каквото би трябвало да е нашето, религиозните фанатици заслужават единствено пренебрежителен присмех.

Омразата като традиция, навик и заблуда

Църквата изглежда слаба, а неофашистите са привидно смазани, но нетолерантността остава могъща сила в България. Отношението на политическия и обществен елит към сексуалните малцинства варира от пасивно неодобрение до яростно отрицание. Дори и най-сладкодумните интелектуалци и уж прогресивни умове по нашите географски ширини се оказват тесногръди консерватори, когато се заговори за гражданските права на ЛГБТ (лесбийки, гей, бисексуални и трансджендър) общността.

Защо така? Тук дори и дума не може да става за дебат за узаконяване на еднополовите бракове. Представяте ли си какво ще се случи, ако някоя партия инициира подобно нещо.

Има няколко фактора за инфантилното и варварско отношение на българите към хомосексуалните

Първото обяснение е чистата заблуда и невежество. Голяма част от хората явно още не са наясно, че повечето сериозни учени вече са обединени около извода, че човек много рядко избира сексуалната си ориентация. Еднополовите предпочитания са генетично предопределени и представляват нормална вариация в сексуалното влечение.

Хората се раждат гейове и лесбийки. Нелепо е да се търсят психологически или физиологични отклонения в различната полова изява. Официалната статистика за педофилията разрушава мита, че гейовете са потенциални изнасилвачи на деца. Но си отгледахме популярна култура, в която сексуалните малцинства са стилизирани като едноизмерни карикатури и редуцирани до вицове. Дехуманизирани са. Гейовете са виждани като перверзни, шумни и нахални шоубизнес примадони, а лесбийките са персонажи от порното.

Друг фактор е традицията - почти всички сме израснали в среда, в която думите "педал", "гей" "хомо" и тн. са сред най-разпространените и силни обиди. Дори и до днес аз, например, автоматично използвам хомофобска реторика и хумор, без вече да имам каквито и да е било предразсъдъци спрямо ЛГБТ хората. Негативният контекст, в който механично осмисляме сексуалните малцинства, се дължи на навик, но е и сериозна пречка пред социалния прогрес.

Важно обстоятелство е цивилизационното ни изоставане и тежкото тоталитарно минало. До голяма степен България си остава с патриархален народ и култура, вкоренена в традиционното. Новото си пробива път трудно и лесно може да бъде опаковано като вредно и извратено.

А наследството на комунизма допълнително затруднява процеса. Все пак по време на червената диктатура хомосексуални официално е нямало - и не е можело да има. Гейове и лесбийки са били преследвани и извън закона. Травматичното минало не е забравено.

Днес дори и да има повече хора, които са склонни да приемат идеята за равни граждански права за хомосексуалните, много от тях сигурно се страхуват, че тяхното обкръжение ще ги заподозре в "педерастия", ще им се присмее и изолира. Зад този съвсем реален страх от отхвърляне се крие примитивно и провинциално мислене.

Сексуалността е психологическа граница и плаши мнозина. Но социалният прогрес не може да бъде възпиран вечно. Официалният и сериозен дебат за еднополовата любов е важна стъпка срещу омразата и в посока на общественото съзряване.

Oще: гей  гейове  еднополови бракове  заблуда  лгбт  неофашизъм  прайд  религия  софия прайд  църква 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.04.2015, 13:50

247 dimis | 20.04.201511:55

Извинявам се, не всички от тях са агресивни - само малка част от тях, които се самоопределят като "активисти".
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.04.2015, 13:50

246 dimis | 19.04.201504:29

Насила ни дресирахте да не смятаме обратните за болни (вкл. официалната наука любезно даде своя "скромен" принос за делото). Преглътнахме и правото им да имат интимна връзка с подобните си. Сега обаче искате от нас да сме радостни, че същите вече могат да създават семейства (за ваше голямо съжаление и за моя голяма утеха не и в България). Получава се нещо подобно на народната поговорка - "ти му подадеш пръст, а той ти отхапе ръцата". Обаче върха на цинизма и лицемерието е да могат да "имат" деца! Ще ви задам риторичен въпрос - могат ли такива хора (защото те все пак са хора, макар и доста агресивни и безогледни в преследване на тясно егоистичните си цели) да имат по естествен път деца? Какви са реалните "възможности" за тях - осиновяване, сурогатна майка, клониране? Или нещо още по-извратено? Каква ще бъде сексуалната ориентация на децата, отгледани (но не и създадени) в такива семейства? Нека позная от първия път - същата както "родителите" им.

Това за което пишете, не е социален прогрес, това е деградация. Неуморимото ви желание да ни накарата да приемам за нормални подобни бракове все повече ме кара да вярвам, че все пак съществува световна конспирация срещу нормалността.

Не е задължително да си примитивист, хомофоб и провинциалист (разбира се, София е България, това всеки го знае!)- както престорено възмутено се изразявате вие - за да се притеснява за нормалността. От тези хора с както меко се изразявате вие "нормална вариация в сексуалното влечение" искам само едно - да си крият инструментите (каквито и да са те) под юргана, а не да ги развяват по паради и медии! Въпреки, че ако наистина това общество е свободно, би приело и такива хора за равни на така любимите ви ЛГБТ.
Не мразя тези хора, но с тази мощна атака за "специалните" им права, принудително ме настройвате срещу тях! А предполагам, има и други, които се чувстват по същия начин. Честно да ви кажа, техните проблеми не ме интересуват. Както аз не занимавам света със своите проблеми, така не искам и те да ме занимават с техните. А освен това смятам, че така нареченото "нарушаване на правата" им в България е силно преувеличено. Тези хора с нищо не са по-добри от другите (или по-лоши), за да изискват специално отношение. Бих ги посъветвал да решават проблемите си (независимо дали са измислени или преувеличени) по-сдържано и да не ни ги навират в очите. Сексуалността и интимността би трябвало да са интимно преживяване, а не стока, която можеш да извадиш на тезгяха.

Едно малко отклонение, което все пак доказва за пореден път ненормалността (която искате да ни накарате да приемем за нормалност) в съвременното неолиберално общество - една моя позната, говорейки за своя приятелката се изрази по следния начин: "бащата на нейното дете". Не каза "съпруга й" или "мъжа й" (каква отживелица, да се бракуваш!), "приятеля й" (приятели сега всякакви, не можеш да им хванеш края), нито дори жаргонното "гаджето й" или снобарското "партньора й"! Май най-точното (но и най-вулгарното) в случая би било просто да го нарече "осеменителя й"!. Ето такова е обществото, за което мечтаете всички вие, лицемерните "защитници на равни права". А ако аз чувствам, че правото ми на нормалност е застрашено от тази хомо-пропаганда, къде трябва да се оплача?

Питам се, кое е следващото античовешко нещо, с което планирате да ни свикнете??

Бих препоръчал на всички автори в този сайт (а и на всички останали), следната статия за това какво означава "свободно слово":
https://the001percent.wordpress.com/2015/02/16/hitchens-on-free-speech/

Накрая ще цитирам д-р Николай Михайлов (за мен в момента един от най-гениалните българи): "Кончита Вурст, тази светица/светец на късния либерализъм, е емблема на Запада, негова инфернална покровителка."
Не виждам как може да се каже нещо по силно и по-точно по "проблема" с хомофобията (ако изобщо съществува такава фобия).
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 30.01.2011, 15:21

245 qhasper | 19.06.201423:33

ОК, значи да си се женят и да гледат деца хомотата. И те ща са добри и лоши родители, както всички останали, просто някои хора ще се гнусят от тях и няма да ги заговарят Усмивка Това си е напълно справедливо според мене.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 02.04.2012, 03:26

244 asdfsd | 19.06.201423:25

Аз също не искам да ги спра. Както и теб да пействаш от километричния списък с аргументи и готови твои мисли по темата, който пазиш на компа. Усмивка
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 30.01.2011, 15:21

243 qhasper | 19.06.201423:20

Грозните хора с криви зъби също са неприятна гледка, но не виждам някой да иска да ги спре да се женят и гледат деца...
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 02.04.2012, 03:26

242 asdfsd | 19.06.201422:54

Много тихо ги трупате тия плюсчета.
Каспър, сега ще ти обясня как се получава. Представи си, че някой се е овъртял целия в сополи. Неприятно е, но нито искаш да го убиеш, нито те интересува как точно го прави това. А лицемерие е - да твърдиш, че гледката е ОК.
С други думи, ако казвам, че Деян Икебаната е олигофрен, туй е защото Е олигофрен, а не защото имам фобия от олигофрени.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

241 deowin | 18.06.201419:00

>ако някой може да ми обясни защо се получава

И според мен е обикновено двуличие.
Стандартното "мразя хомофобия, педали и хейтъри".
   

оценка

+7 -5

Регистриран на: 30.01.2011, 15:21

240 qhasper | 18.06.201416:56

asdfsds, нещо като почнеш да палиш моторетката и почвам трудно да ти следя мисълта Много щастлив

Тва със палежите и зидането си и метафора, аналогия и тн. Тва, че може да ти е удобно да го приемеш буквално е отделен въпрос. Може би наистина мажа с голямата четка и обвинявам хора в неща, които те лично не мислят, но стоя зад думите си като цяло.

Ама ей тва положение не го разбирам:

"нищо нямам против гейовете и половината ми рода и най-близки приятели са гейове, НО са гадни, гнусни, с тва ме занимават, с онова ми парадират, ама като цяло не ми пука - да живеят, както намерят за добре"

"ок, променяме закона - могат да се бракуват е да си гледат деца..."


"САКЪН!! НЕ! ДОЛНИ ИЗЧАДИЯ, плати ви Сорос, хелзинкския комитет, рептилите, продажници, затривате ни, дупедавците да се крият у тях, че иначе ше ги убиеме с камъни и дрве, ДЕЦАТА, леле ДЕЦАТА, СПАСЕТЕ ДЕЦАТА....... отче наш, ти който си на небето...."

Ей тва, ако някой може да ми обясни защо се получава, като хомосекса не ви интересува.

Благодаря.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 02.04.2012, 03:26

239 asdfsd | 18.06.201416:01

Предавам се, каква е причината да искаш да поема лично вината за това, че църквата нещо не я кефи? Обясни ми как на мене гейовете не ми чукат на вратата, но аз ставам от стола и "зидам" тяхната.

А причината да махаш скрепление по релсите каква е? Аз мразя теб?
Ест да се гънат законовите рамки, за да се угажда на едни хора не бива да се случва, освен в катуните, където не помня откога се случва. А защо да не огънем и някой нефелен църковен канон за по-специални случаи, гледам, че е спешно.

Неотдавна беше изтропал, че цветните свободни хора сте хората на бъдещето и изостаналите сме безсилни да спрем вашия прогрес. Прогресирали до степен такава, че не можеш да говориш свободно без да ти припишат палежи и зидане. Защо тогава твърдо си решил да заличиш гена си от този хубав свят.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

238 Citizen X | 18.06.201413:53

Дедо, ингилиза ти нещо не е бил наред. Аз половината време живея в Холандия и нямам подобни проблеми.
   

оценка

+0 -0