Before and After | webcafe.bg
Webcafe

Before and After

Венци Мицов
16.06.2012, 13:55 (обновена 18.06.2012, 17:48)
ЧРД Бойко Борисов

Автоцензурата е по-силна от цензурата. Вервайте ми

Знаете ли, тия дни дори на вездесъщия премиер (няма да споменавам напразно името Му) му омръзна да слуша похвални слова за себе си.
Онзи ден в телефонно интервю по Нова коравият генерал каза, че му писнало да му отразяват рождените дни и да търсят в това топ новината от днешния ден.

Да де, ама все пак рожденият ден отново се оказа топ новината на деня. А не фактът, че във въпросния ден на Орлов мост се организира протест, който събра най-големия брой млади хора в последните не помня вече колко години.

Тортата във формата на магистрала (леко хлътнала в средата), поднесена от Искра Фидосова, ножиците за рязане на ленти и ангажиментът, поет от генерал Борисов да ожени още един от своите министри, обиколиха всички медии за секунди, прескачайки разни маловажни събития като поредния нахапан от бездомни кучета възрастен човек и поредните, повтаряни като мантри оправдания от столичното "Екоравновесие".

А във Фейсбук изскочиха няколко стари, но златни чудеса, като например поемата на самобитната русенска поетеса доктор Венета Бакалова, в която между другото четем:

"О, достолепни генерале, поведи ни
Ний вярваме във твоят свят обет
от враговете Де Пе Се пази ни
проправяй бъдният ни път напред"...

Или пък строфите на друг народен гений - хисарския поет (да не се бърка с хисарския поп) Стоян Бочуков, който възпява Бойко Борисов с тази ода:

НА БОЙКО БОРИСОВ
Светец на истината се роди
в България с много лъжци дори,
войн с душа искряща, без покой,
отиваше на все да види той.
Бойко съзна истината свята,
пое в села, градове, полята
да се бори с лъжци по земята
българска, опръскана с лъжата.

Странна държава сме, не мислите ли. От 70 години насам все едно и също ни вълнува - кога е рожденият ден на Първия? Как го празнува? Какви подаръци получава?

Тази година ми липсваше само тази, как се казваше... Дето била личната астроложка на Берлускони.
Да се изтъпани в централните емисии и да направи хороскоп на премиера и да обясни в кой дом е Меркурий и как това ще се отрази на влизането ни в Шенген.

Замислих се как беше преди. Преди двайсет и кусур години, когато нямаше много партии а само една (там пак бяха същите хора, които после преминаха в различни партии за да съхранят заблудата, че у нас се случва истинска демокрация).

Беше същото. Новините започваха със съобщение за рождения ден на другарят Тодор Живков. Как той не празнува, защото много работи - тази година е открил завод за полупроводници и догодина трябва да открие завод за...цели проводници, хахахаха...
После поети посрещат Първия. Следват стихове:

"Другарю Живков! Исках да Ви скрия
в дълбокото сърце на моя стих.
Но мина четвърт век. И ще открия,
че все заради култове Ви крих.
А ми се иска ясно и достойно
и в стих, и в песен да Ви спомена:
да кажа името, с което са спокойни
народ и партия, държава и страна!

И тогава Бай Тошо, с присъщото си чувство за хумор заявяваше, че ни чака още работа по пътя към "комунизъма", както по неповторим начин го произнасяше генералният секретар на БКП и председател на Държавният съвет на Народна Република България.

Какво се е променило оттогава?
Не много. Освен че в магазините има 50 вида шоколад и 13 вида яйца от различни по коефициент на щастие кокошки.

И че преди ни лекуваха безплатно и некачествено а сега ни лекуват скъпо и некачествено.
И че в Конституцията не фигурира член първи, който гарантираше ръководната роля на БКП.
Иначе всичко си е постарому.
Има позволени и непозволени теми. От позволените теми има такива, които са напълно позволени и такива, които са позволени на две трети.

Важното е, че сега медиите показват винаги 2 гледни точки.
Например ACTA - от една страна шефът на Булакт, уважаван бизнесмен. От другата страна трима пияни в Борисовата градина, издирвани няколко часа, за да произнесат, поглъщайки евтин алкохол - "Искаме да си даунлодваме порно, раз'ираш'и".

Или флашмоб на Орлов мост, отразен с 12-секунден репортаж, нарочно заснел някакви 5 пияници в парка.
Едно време "Работническо дело" по същият начин отразяваше американските войници, които са се напили с..."Кока Кола".

Вкратце всичко удивително много мяза на онова, което се случваше преди 10.11.1989 г.
И сега, както и тогава хората на изкуството и културата в 80 процента от целокупния си състав не протестират за бездуховността, която битува навсякъде.

И сега, както и тогава найпослушните получават разни облаги. Преди - апартаменти и коли. Сега - субсидии от разни европейски фондове по различни програми.
И сега, както и тогава има дисиденти. Само че не ги депортират. Дори ги оставят да говорят по някоя минута в определени медии, отнасяйки се към тях с присмех и пускайки ги във времето, отделено на сутрешните блокове в графа - Забавление и шоубизнес.

А сега няколко паралела между новините тогава и новините сега.
Националната телевизия по повод събитията в Полша и военното положение през 1981 - "Малобройна група реакционери се опитват да съботират социализма в братска Полша".
Родна телевизия за шествието срещи ACTA - 2012 г. - "Около 800 души протестираха" (при поне 8000 демонстранти).

Националната телевизия по време на земетресението във Вранча през 1977 г. излъчваше "Златният Орфей", вместо да успокои хората.
Сегашните телевизии, по време и часове след земетресението с епицентър Дивотино излъчваха повторения на турски сериали (които по принцип действат успокояващо и леко мелодраматично, особено след като те е друсало нещо със сила над 5 по Рихтер).

Преди, след Чернобил един пич, Шиндеров май се казваше... Обясни, че всичко е наред и хората се нагълтаха с тежки метали. Даже и пак си манифестираха, както и в братския СССР.

Преди дни един електронен сайт ни зарадва със статия за шистовия газ, която се казваше ни повече ни по-малко - "Великолепният фракинг".

Но да се върнем там, откъдето бяхме започнали. От рождения ден на премиера, тортата, новините и поемите.
Преди няколко дни, безцелно ровейки се в интернет (господин Блатечки, не съм свалял ваши филми, кълна се) се натъкнах на стари кадри с героя от едно шоу Боби Турбото.

Този събирателен образ на младия лумпен, който ръси нецензурни простотии и прави секс с плюшената си мечка в 10 часа сутринта по най-гледаната частна медия у нас ме накара да се замисля за няколко неща.

Опитайте се да си представите същия този пич да прави същото шоу днес, около 10 години по-късно по същата телевизия. Няма да стане, нали. И съм убеден, че това не е по вина на някаква фантомна цензура, която обитава, невидима за никой пространството наоколо.

Просто времето на комунизма се върна под някаква форма, но не толкова в политическата система, колкото в собствените ни глави.
И ако всяка телевизия е започнала своите новини с минути за рождения ден на премиера, то не е, защото отнякъде са получили директива за това.

В новите български медии властва автоцензурата на хора, скрили страха за заплатата си зад делови костюм, нахакани маниери и - не за всички - претенциозни CV-та.
Тези хора са толкова стерилни, че, както казваше Моцарт във филма на Милош Форман, вероятно акат мрамор.

Тези хора формират медийната среда у нас. И затова не очаквайте да бъдете информирани за друго така добре както за рождения ден на премиера.
Сигурно и на него му е писнало да си гледа рождените дни в новините.
Според пийпълметрията обаче на нас не ни е писнало да гледаме машините за заглаждане на мозъчните гънки.
Нито преди, нито сега.

Oще: автоцензура  бойко борисов  медии  премиер  рожден ден  тодор живков 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.03.2012, 12:01

7 Danny Kotzeva | 19.06.201210:14

Венци, бе как може да си толкова точен всеки път!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.05.2012, 10:22

6 Dimo Tirkov | 18.06.201207:45

Имам възможност да чукам 10 000 жени ,имах нужда от помощ , не ми помогнаха,заслужава ли светът ви жертви след като е населен от егоистични утрепки,нагло възползвайки се от съществуването на някой друг.Кое е човешкото и кой е човекът?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.05.2012, 10:22

5 Dimo Tirkov | 17.06.201223:22

Пътешествието на един социално ангажиран "зелен'' фен из дебрите на човешката душевност........Не всичко зелено се пуши.Защо? Намерилият отговор на въпросът, може да продължи да чете.
Заобикалящото ни сиво ежедневие подбужда крещящата нужда,от социално ангажирани личности.Бойно поле е реалността,а залогът за бъдещото еволюиране на човечеството и в какво,е тема от първостепенно значение за всеки един индивид.В монотонното ни ежедневие "зеленият" е открил значението на изпълненият със съдаржание цвят и еднообразното сиво.Хубаво е човек да има в какво да вярва и за какво да се бори.Не е нужно да пускаш корени или да определяш планетата като своя майка,нужен е най-елементарен интерес към заобикалящата те среда и промените настъпващи в нея.Ежедневните пречки и проблеми не ни възпрепятстват да вярваме в единственото възможно израстване на индивида по-пътят му към съваршенството.
"Светът не е устроен така ,че да ми се хареса,устроен е така ,че да се хареса на някой друг,държа да отбележа,че този някой е явно луд"
Дали прекомерната употреба на сандвичи мк Доналдс ,едрият капитализъм,експлоатацията на социалните прослойки,замърсяване на околната среда,неминуемо идва момент,налагащ закономерната ответна реакция,противодействие на тези гибелни процеси и борба за едно по -добро бъдеще и един по-добър свят.Вяра срещу матереализъм и глобалното значение на,егоизмът,чревоугодничество и злоупотребата с човешки живот.........
"Всеки обременяващ хармоничното съществуване на ,всеки един организъм в рамките на тази система "Земя" е враг вредящ ,не само на себе си"


Надеждата остава за тях сивите, ние продължаваме да се борим.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

4 MacAllister | 17.06.201220:28

Бау Бау! Добермане, няма да хапиш хората, че и Фандъкова не мой те защити!

Венци, май щете не щете със Светльо ще трябва да правите нещо като пратия, само да не пуснете разни съмнителни типове, даже и такива като мене не е редно да попадат там (много съм амбициозен да го web@, кой знае какво ще ме прифане). Политиката има нужда от една сериозна музикална пауза и няма нужда кой знае какво да правите, важно е да се вклини някой на когото може да се има доверие, че няма да векува във властта, ако мойте да го направите туй ... евала! Доста си прав в тия писания и аз нещо такова разправям ама с едно изречение го предавам обикновено малко по-общо - има едни такива българи дето са готови за едно обещание или надежда за келипир и майка си да продадат. Чеснто казано аз от тия повече се страхувам отколкото от корупцията, щото това са хора посветили се на бездарност, което не значи, че са бездарни по природа (всъщност се оказа, че познавам един депутат от ГЕРБ и просто още не мога да надживея изненадата, че тоя човек е отишъл с тия, знам, че едва вързва двата края, ама има талант за много неща, все можеше нещо да измисли Тъжен ).

Хм, има и една друга под-категория хора, ей такива като тия двамцата преди мене - дето се самоубеждават, че живеят в свят различен от реалния. Тя самата Европейска идея пи кръв от такива, ама рано или късно от пиене на кръвта ти или се вампирясва или се умира. Учи се за еколог приятелю отдолу, учи се, ама и човешкото общество е екология и ако искаш баланс около интересите на мутри да са царе на човешката джунгла - гласувай си за по-малкото зло - то е нещо като да туриш за цар на животните хиената, ще се върти, ще се върти и все ще лобира за повече мърша за разлика от лъва, дето все прясно месо му е в главата, ама интереса на лъва може да се изпълни в джунгла бъкаща от живот (уплашен живот ама живот), докатао на хиената интереса е малко така в паралел с лешоядите и библейските проклятия.

(Да ме извиняват хиените, не ги обвинявам в нищо, само използвам негативния им авторитет за метафора)
   

оценка

+4 -1

Регистриран на: 02.08.2011, 10:53

3 Stoyo Tinkov | 17.06.201215:38

А според мен, сега има огромна разлика с тогава, първо онези от тогава, бяха до скоро, та толкова бързо не може да се направи разлика. Второ, като 15 души в пленарната зала гласуваха като за 100 по законите за горите и за какво ли още не, защо мълчахме, а не излизахме, а като излизахме или бързо ни прибираха, или не ни даваха по телевизията. Сега целта е да натрупаме активи за изборите след година, когато телевизиите пак ще млъкнат, доволните ще спрат да гледат парламентарния контрол и всичко ще е по старо му. Телевизиите наистина не само не дават всички гледни точки, ами преекспонират няколко основни. Насаждат паника, преекспонират дадени ситуации и хиперболизират героите. Партийно не съм фен на никой, избирам по-малкото зло !
А един екоактивист не означава, че е еколог, за еколог се учи, нещо, за което,голяма част от протестиращите не са и чували. Това също е грешно представено в новините.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 31.07.2011, 09:28

2 Doberman | 17.06.201214:16

Съгласен съм с колегата. Бях успял да мерна коментар във форум, в който бе цитирано заглавие на немски вестник, гласящо че едно от кланетата в Сирия (беше много нашумяло в тия няколко дни) е предизвикано от враждуващи групи в самата опозиция. Грам никой нищо не написа или каза по тоя повод.

Същото и с протестите на руснаците, последния "марш на милионите" всички казаха, че били 100 000, явно опирайки се на думите на лидерите на протеста, а в руския нет броят им вървеше между 20 и 25 000 преко сили. Никой не каза, че в дома на Собчак са открити 1,5 млн. евро, разпределени в пликове, надписани с области. Нашите казаха, че лидерите на протеста са били арестувани, а в същото време Навални пускаше туитове и клипчета, а Собчак дори успя да ореве една телевизия, че й взели всички пари. Парадоксът с тази ситуация е, че тези протести са широко отразявани в интернет и има т.нар. "дневници на протестите", в които има и интересни снимки, графики на движението на колоните от хора. Всичко е разписано по минути. Никой не си дава зор да цъкне там. Иначе казано ни представят една почти революционна картинка. Когато показваха "Окупирай" виждахме само някакви издънки, а нормалните хора не ги показваха.

Конкретно за Бойко съм адски раздвоен, защото се вижда една масова "анти" кампания от почти всички медии, които следя. В същото време го показват нон-стоп, или за да снимат отговора му, или за да ни запознаят с поредния му бисер. Дори вече подозирам, че постоянното му показване и издирване е част от тази "анти" кампания. Хора в частно предприятие стачкуват и водещите казват "Премиерът не бе намерен за коментар" - WTF? Не, че му симпатизирам кой знае колко, ама наистина, за к'во им е той в такава ситуация? Толкова "анти" не е било никога срещу премиер на България. Само когато Слави се ежеше на Костов си спомням, тогава кубето го изолираха в 7 дни, но после се появи БТВ.

При отразяването на протеста на "Екоравновесие" БТВ получиха един среден пръст буквално и преносно. Нямам предвид пребития оператор, дано се оправи и всичко е наред с него, имам предвид как цялата маса хора започна да скандира срещу тях. Вчера сутринта един от лидерите на този протест, в ефир им каза, че налагат цензура. Ужасно е да си толкова популярна медиа в една малка държава и огромна част от активното население да те мрази, а нетът да ти се подиграва. Хич не им завиждам.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 17.06.201213:07

Не съм сигурен,че става дума само за автоцензура.Защото прясно изказване на Британския външен министър ме изненада толкова много,че проследих какво ни предлагат българските медии.В една телевизия,която претендира че представя всички гледни точки,само съобщи,че министърът е коментирал положението в Сирия и нито дума за препоръките му към опозицията.А това вече не е автоцензура,това си е нагла медийна измама,надхвърляща и най-грозните примери на агитацията и пропагандата.
   

оценка

+0 -0