Норвегия - там, където дори милениалите са богати | webcafe.bg
Webcafe

Норвегия - там, където дори милениалите са богати

Webcafe, по Би Би Си
11.07.2018, 12:51 (обновена 12.07.2018, 18:49)
тийнейджъри

Снимка: © Getty Images

Дори 20-годишните нямат притеснения как харчат парите си

Младите хора в Западна Европа и САЩ може би ще са първото поколение, което ще живее по-бедно от родителите си. Милениалите в една скандинавска държава обаче успяват да избегнат тази тенденция.

Не е новина, че на запад (а отскоро и в България) студентските заеми и високите цени на имотите са сред основните тревоги на тези, родени между 80-те години на миналия век и началото на новото хилядолетие.

В Норвегия нещата стоят по-различно.

Страната е известна с викингите си, смайващата гледка на фиордите си, но се оказва и единствената икономика на Стария континент, в която младите не просто не изнемогват, а стават по-богати. Хората, които са в началото на 30-те си години, имат среден годишен доход от около 53 хил. долара или около 88 хил. лева.

Те се радват на 13% ръст в доходите в сравнение с Поколението Х - родените между 60-те и 80-те години на XX-ти век. Ето малко цифри за сравнение с техните връстници от други развити икономики - в САЩ спадът в доходите на милениалите в сравнение с предходни поколения е 5%, в Германия - 9%, в държавите от Южна Европа числото достига до 30%.

Процентът на безработица в тази възрастова категория също е сравнително нискък - 9,4% в сравнение със средна стойност за Европа от 13,9%.

Само една разходка по улиците на Осло ще ви убеди, че градът е пълен с хора, олицетворение на норвежкото благоденствие. Дори и младежи на по 20-25 години споделят, че нямат особени притеснения как харчат парите си. Често са навън с приятели за вечеря или някъде във ваканция.

Много от тях все още не се занимават с мечтаната за тях професия и са на почасова работа.

Улеснява ги това, че делят апартаменти под наем със съквартиранти и използват почти само градския транспорт. Като цяло те не живеят с усещането, че жертват много в името на парите и желаната бъдеща кариера. Надницата на час в Норвегия започва от 20 долара като се плаща допълнително за нощни смени и работа през уикендите.

Веднага след приспадането на данъците, които не са особено ниски, младите отделят средствата за наема, сметките и транспорта. Другото остава за свободното време.

Къде са разликите между Норвегия и останалите държави?

Голяма част от начина на живот на младите норвежци се дължи на стабилното икономическо развитие в страната, която редовно оглавява световните класации за богатство и благополучие. Държавата преминава без особено сериозни сътресения и през световната икономическа криза.

Огромна роля за икономическия бум от последните три десетилетия играе петролният сектор. Но според специалистите не е важно само колко пари изкарват норвежците, но и как ги разпределят.

Приходите от петрола не се пилеят самоцелно - голяма част от тях се влагат като инвестиции в развитието на обществото. Така вместо шепа хора да получават милиони, много повече норвежци имат достъп до средства по един или друг начин.

Част от тези средства са в огромния спестовен фонд на Норвегия.

Държавата поддържа данъците високи, но заплащането е ясно регламентирано - минималната заплата за всеки отрасъл се договаря от синдикатите му. Дори и милениалите на по-зле платени длъжности усещат, че доходите им се повишават всяка година. А и я няма драстичната разлика в заплатите в отделните нива на професионалната йерархия.

Нарастващото неравенство в заплатите е сред основните причини за социално недоволство в страни като САЩ, Великобритания и Германия. Справедливото разпределение на благата между младите и по-възрастните в Норвегия кара жителите й да се чувстват по-спокойни и удовлетворени в сравнение със споменатите държави.

Високите социални помощи и субсидираното здравеопазване също помагат на норвежците да смятат, че перспективите пред тях са много по-добри в сравнение с тези пред другите европейци. Помощите за безработни са щедри и позволяват на някои да получават до около 60% от предишната си заплата. Изплащат се в продължение на две години, докато безработният търси нова работа.

Както в повечето северни държави, ниските разходи по отглеждането на децата и споделеният родителски отпуск помагат на жените да запазят позициите си на пазара на труда.

В повечето държавни училища и университети образованието е безплатно, а получаването на студентски заем е максимално опростено. Студентите не плащат никакви лихви по заема, докато следват. Пъзелът се допълва и от високите нива на студентска заетост.

Следващите висше образование имат редица възможности да си помагат със странични доходи. В Норвегия е лесно да се намери почасова работа и такава, подходяща за студенти. Така те успяват да покрият разходите си за допълнителни курсове, за свободното си време и пътуванията си.

Никой няма нищо против да плаща високи данъци, защото знае, че при нужда държавата ще застане зад гърба му.

Въпреки всичко това има и опасения дали растежът ще се запази стабилен през следващите години. Мнозина се тревожат, че необходимостта от работа нараства сред 15 до 28-годишните, а пазарът на труда не може да посрещне адекватно тези нужди. За периода 2007-2016-а година броят на търсещите заетост в тази възраст се е увеличил с 18%.

Четири пети от прираста се дължи на потока от мигранти, решили, че Норвегия е идеалното за тях място.

Добре образованите чужденци и квалифицираните работници от други страни се справят на пазара на труда. Но сред етническите малцинства нивата на дискриминация си остават високи. Донякъде тя се дължи на липсата на квалификация и образование, така че проблемът често е в търсещите работа, а не в работодателите. Друга част признават, че още имат предразсъдъци да наемат служители, които не са изцяло от норвежки произход.

Според самите мигранти най-важното в страната е да създадеш мрежа от професионални контакти, за да получиш добра позиция. Задачата може да е трудна, ако нямаш достатъчно приятели норвежци. Като цяло обаче мигрантите също не живеят в бедност, просто не могат да достигнат стандарта на живот на околните, а и предпочитат да се придържат към нискоквалифициран труд, за да не останат безработни.

Психологическият натиск върху младите норвежци също е голям.

За тях често е трудно да се почувстват на мястото си в обществото, защото когато всички се справят с живота като по вода, всеки провал може да се превърне в стигма.

Затова милениалите в Норвегия са шест пъти по-склонни към депресия от родителите си и девет пъти по-застрашени от здравословни проблеми. За тях е и по-висок рискът да останат твърде дълго време извън трудовия пазар от страх от провал.

Въпреки това обаче другите нации все още има много какво да научат от Норвегия. В страната връзките между образованието, заетостта и социалните услуги е по-здрава, отколкото в други общества. Това е ефективен начин да подкрепяш младите в началото на кариерното им развитие.

Когато напуска гимназия, всеки норвежец обсъжда с преподаватели и евентуални работодатели възможностите си за продължаване на образованието или започване на работа още тогава.

Норвегия не пести усилия да инвестира и да поставя като приоритет това да даде основа за развитие на младите си граждани.

А когато се сблъска с проблеми, се стреми да ги разрешава по много по-хуманен начин, отколкото другите европейски държави.

Oще: безработица  заетост  икономика  икономически ръст  милениал  милениали  норвегия  норвежци  осло  развитие 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

1 boris | 11.07.201817:24

В чуждото канче - няма какво да гледаш.
   

оценка

+1 -0