Щастието не е 90 минути | webcafe.bg
Webcafe

Щастието не е 90 минути

Радостина Младенова
08.02.2011, 10:18 (обновена 09.02.2011, 10:39)
любов, танц

Снимка: © Getty Images

В живота не е като на кино - ако престанеш да търсиш Ричард, ще оцениш Тошко от съседния етаж, който на фона на масата все пак е добро момче

Ако имаш афинитет към розов happy end, заповядай.

Опитвам се да намеря логично обяснение за регулярната нужда от воайорство към нечий прекрасен завършек, който е „само едно ново начало".

Току що бях на един такъв сеанс. Лентата завърши със зашеметяваща целувка, преплетени в едно ръце и един мотор, който с мръсна газ се отправи към вечността.

Знаеш, че нашата реалност е далеч от американската романтична драма, която за 90 минути те кара да попътуваш, да помечтаеш, да пуснеш някоя сълза и примирено да въздъхнеш накрая с ясното съзнание, че това не се случва в твоята действителност, но с едно наум, че все пак в теб може да е заспала някоя Джулия Робъртс, която чака да бъде събудена от нейния Ричард. Ако е така, или твоята Джулия е заспала до смърт или напоследък всички потенциални „Ричард" не притежават магическа способнист да целуват така, че да те избавят от вечния ти сън.

Вероятно, когато съвсем я закъсаме, силно се нуждаем от потвърждение за физическото съществуване на вечната любов (ако не вечна, поне любов). И тук идва на помощ нейно величество розовата, примамливо изглеждаща корица на посредствената драма, от която очарователна млада дама поглежда недоверчиво към мистър Идеален и която носи обещаващото заглавие „любовен елексир".

Двамата се търсят 89 минути и в 90-ата „изненандващо" се намират/преоткриват/женят... аnd happily (n)ever after. Тук може би трябва да отбележа, че не съм анонимен виртуален хейтър, който сипе писмена жлъч върху „щастливите" хора, напротив, просто реализмът ми е добър приятел и често ме посещава.

Наистина съм гонена от сто въпроса „защо си падаме по екранната любов и щастливия й край".

Постерът обикновено е безвкусен и неприветлив, способен да разкаже цялата история още на пръв поглед, вторият е излишен, тъй като не оставя поле на въображението. Актьорите са посредствени, сценариите - плоски, а  90-те минути се оказват много дълги.

Тук не става дума за актьорска игра и остроумни диалози, а за 90 минути, в които двамата перфектни се намират, създвайки фалшивия модел на щастието, към което евентуално се стремим.

Защо ми е лъжливо щастие и happy end - изводът е просто измамен финал. И защо ми е край изобщо - в моята реалност мога да си създавам безкрайности. Според мен и Ричард мирише на пот след фитнес, хърка и си разхвърля чорапите. В рамките на фалшивия модел няма как да разбереш, че арабският жребец е магаре.

Ако престанеш да търсиш Ричард, ще оцениш Тошко от съседния етаж, който на фона на масата все пак е добро момче. И герберът е цвете все пак.

Надявам се, че си съвсем наясно, че егото на мъжете трудно би понесло миналото на Джулия извън дължимия час и половина. Животът извън булевардния „Арлекин", от който се е пръкнала розовата сага, има и други цветове - и те са истински. Хората имат предимства, но имат и недостатъци - виждайки и двете, ще можеш да оцениш чувството за хумор повече от 3-те реда плочки.

Щастието не е в 90 минути. То е в споделените слънчеви сутрини с чаша кафе и препечени филийки... във възможността да бъдем най-много себе си пред някой друг - защото така сме по-щастливи.

Oще: happy end  любов  филм  щастие  щастлив край 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.02.2011, 21:13

1 Чернокс хекер | 14.02.201114:01

Милиони хора по света я живеят таз мечта,достигът до хепи енда и след надписите се развеждат,щото свършва сценария...
   

оценка

+0 -0