Задача с повишена трудност | webcafe.bg
Webcafe

Задача с повишена трудност

Драгомир СимеоновДраго Симеонов
11.12.2013, 16:23 (обновена 14.10.2016, 12:47)
Училищна дъска

...извън състезанията за второкласници

Следва задача с повишена трудност. На математическо състезание за второкласници било формулирано условие, включващо митинг, знамена и кебапчета.

Ако N е броят на възмутените родителите, намерили текста за неуместен, а 10N са хората, изказали компетентна социо-културна критика по въпроса, търсим а) колко от учениците са успели да решат правилно задачата; б) станала ли е скучноватата материя по-забавна по този начин и в) (по желание) знаели ли са децата преди това за връзката между митингите и кебапчетата и на какъв етап се научава това в родната действителност?

Бихме питали и докога такава ще е практика в махалите, но така ще направим задачата непосилна.

От училище помним, че когато една задача изглежда сложна, най-лесният начин да се измъкнеш от решаването й е да се заядеш с условието. Понякога влаковете, които се срещат, ти изглеждат със смахнато разписание; друг път отказваш да приемеш, че басейн ще се пълни от три тръби, а в същото време ще се източва от две или се чудиш защо хората използват за стигане от т.А до т.Б два-пъти по-бавния рейс.

Вместо да съставиш точен математически израз, въпреки условностите, ти обикновено се измъкваш от решаването, като покажеш текста на баща си, а той (понеже не му се занимава) цъка с език и се чуди кой идиот измисля главоблъсканиците с рейсовете, тръбите и влаковете, все едно това е най-важното в случая. Но в един момент то наистина става.

Видиш ли вече подобна задача, ти си подготвен, че най-вероятно е тъпа (включително и според родителския авторитет) и намираш решаването й за излишно. Математиката губи, но пък тържествува елементарния прагматизъм. В случая с кебапчетата между двете се случва среща и естествено предизвиква шок.

Условията на задачите затова се наричат така - защото задават условности. Когато обаче зададат реалност, ние ги приемаме не като форма на математическа абстрактност, а като актуална житейска констатация. И веднага заемаме защитна позиция, защото нашите деца не бива да научават истината за света от математическите условия. Ето как пропускаме да изясним (това, припомняме, е по желание) кога, как и откъде всъщност ще я научат.

Хлапетата ни не са глупави и дори да мислим, че им спестяваме идиотщината наоколо, те я попиват ежедневно. Дали от нашите изпуснати или нарочни реплики, от приятелите с по-безотговорни родители или от онова, което тече в националния ефир, но те прекрасно знаят какво е митинг, а много от тях са научили вече и връзката му с кебапчетата, купените гласове и изборите. И в това няма нищо страшно, защото е ценен урок. Той изяснява условията, в които ще живеят, дори когато математиката спре да ги тормози.

Ние нямахме подобни задачи в училище, но това не значи, че не ги живяхме. Е, решихме ли ги? Превърнахме ли професионалния вот и предизборната кайма в абстрактност, подобна на басейните, които се пълнят и източват едновременно?

Сърдим се, че един остроумен (вероятно прекалено остроумен) математик е нарушил свещената безоблачна чистота на учебникарското условие с истина, която чака да бъде решена не само на лист с големи квадратчета. Но по стар навик, когато решението е трудно, ние се заяждаме с формулировката.

Може би в един прекрасен ден кебапчетата и изхвърлените след митинг знамена ще станат фикция и ще останат само в учебниците (включително и в тези по математика). Но дотогава задачата, скъпи родители, ще остане нерешена; а оценката ни за нея - слаба.

И да, мили деца, митингите по махалите изискват много кебапчета, но те после се равняват на други неща. Тази задача ще изисква усилията ви и извън състезанията за второкласници. Ние, големите, очевидно не можем да се справим с нея.

Oще: задача  избиратели  избори  кебапчета  практика  родители 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.