Историите на служители на Russia Today как Кремъл диктува медийната политика | webcafe.bg
Webcafe

RT или как Русия фабрикува медийната "истина"

Webcafe.bg по Buzzfeed
15.03.2014, 20:44 (обновена 16.03.2014, 19:59)
Russia Today

От RT отговарят на преки въпроси около редакционната си политика и връзките с Кремъл с иронични изявления в коментарната рубрика на сайта си, в които изтъкват, че служителите на телевизията "живеят в Кремъл" и "директно четат пресрилийзи от Кремъл в ефир", както и че "телевизията пуска КГБ по следите на всички, които се осмеляват да напуснат".

Стейси Бивънс знае, че нещо не е наред, когато шефовете й в Russia Today (RT) й казват да подготви сюжет, според който Германия — икономическият лидер на Европейския съюз — е "провалена държава".

“Присъствахме аз и двама мениджъри, и те вече бяха обсъдили какво искат,” разказва Бивънс - американка, работила в московската централа на RT от 2009 до 2011 година, според която срещата е била преди планирано пътуване до Германия. “Те ме повикаха и всичко беше сюрреалистично. Един от мениджърите каза: ‘Сюжетът е, че Западът се проваля, Германия е провалена държава’.”

Бивънс, която е ходила в Германия, казва на мениджърите, че това не е истина — понятието “провалена държава” е запазено за страни, които не успяват да изпълняват най-базови държавни функции, като Сомалия или Конго, и не подобава на икономически напреднала, индустриализирана страна като Германия. Те настояват, Бивънс отказва. RT изпращат екип в Германия преди пристигането на Бивънс, която е изпратена впоследствие за заснемане на няколко епизода с микрофон в ръка и интервюта за расизма в Германия. Това е началото на края на кариерата й в RT.

“Към този момент вече бях стояла достатъчно там и ми беше дошло до гуша от безумието,” казва Бивънс. Тя остава до изтичането на договора й през 2011 и не прави опити да го поднови.

Съдейки по интервюта с други бивши и настоящи служители, нейната история не е изключение

RT, глобалната англоезична новинарска мрежа, финансирана от руското правителство, се оказа под светлината на прожекторите след руската инвазия в Крим, която телевизията отбраняваше с нокти и зъби. Инвазията доведе до две бунтовни изяви сред журналистите: първо, заклеймяване в ефир на инвазията от водещия на RT America Аби Мартин, последвано дни по-късно от напускането в ефир от друг водещ, Лиз Уал. Мартин, която води коментарно предаване, заяви, че действията на Русия са били погрешни. Уал, водеща на новините, отиде стъпка по-далеч и заяви, че не може да работи в телевизия, която смята действията на Русия за приемливи.

Публичните скандали и едностранчивото отразяване на темата за Украйна разкъсаха завесата около RT, разкривайки пропагандния апарат на телевизията, разчитащ на западни репортери и продуценти за налагане на руски тези. Бивши и настоящи служители на RT от московската централа и бюрото във Вашингтон, което създава собствен, донякъде независим канал, наречен RT America, описват атмосфера на цензура и натиск, в която млади журналисти биват подмамени с обещания за относително добре платени работни места, за да отразяват новини за международна новинарска мрежа. С изключение на Бевинс и Уал, всички останали се съгласяват да говорят при условие да останат анонимни — някои, защото не желаят името им да се свързва с телевизията, а други, защото се опасяват от последици на настоящата си работа.

След като постъпват в телевизията, настоящите и бивши служители споделят, че са осъзнали, че не отразяват новини, а произвеждат руска пропаганда. Някои са го правили с ясно съзнание, заради опита и биографията в бранша, който ще получат. Други не са осъзнавали какво реално искат RT, докато не са се оказали вече на работа. Някои пък биват избирани заради демонстрирането на възгледи, одобрявани от Кремъл. Антиамериканският език се вмъква в текстовете от редакторите и монтажистите, а сюжетите, които не пасват на официалната кремълска позиция, редовно падат от ефир.

Бивънс, която е от Чикаго, е била независим продуцент, когато приятелка й споделя, че RT търсят кадри през 2009. “Честно казано… не бях чувала за тях дотогава,” споделя тя. “Приех, че са нещо сравнимо с DW или France 24,” допълва тя, визирайки англоезичните канали, излъчващи от Берлин и Париж.

Кремъл стартира RT четири години по-рано в опит по-добре да предава посланието си на световната сцена

Путин заяви през 2013 за основаването на RT, че “когато обмисляхме този проект през 2005, възнамерявахме да лансираме още един силен играч на международната сцена, играч, който не само ще осигурява безпристрастно отразяване на събитията в Русия, но и - нека подчертая — ще се опита да разчупи англосаксонския монопол върху глобалните информационни потоци.”

Бивънс заминава за Вашингтон за интервю с главния редактор Маргарита Симонян и шефа на бюрото във Вашингтон - Денис Трунов. Скоро след това тя е наета като репортер и се премества в Москва.

Работата й обаче скоро започва да изглежда странно. Процесът на редактиране и монтаж е на много нива: “Първо имаш някой, който е англоговорящ, обикновено британец,” казва Бивънс. Той редактира текста за яснота и сбитост. “После след него идва руснак, който се уверява, че текстът предава точното послание, което Кремъл желае.”

Бивънс споделя, че извън сюжета за “провалената държава”, от нея е било поискано да заснеме и репортаж, че Русия няма проблем с алкохолизма, след като тогавашният президент и сегашен премиер Дмитрий Медведев е предложил законодателство, борещо се с проблемите с алкохола сред руснаците.

“Заявих: не се чувствам удобно да отразявам нещо, което знам, че не е истина,” казва Бивънс. “Те ме изпратиха на някакъв измислен уеб сайт, потвърждаващ позицията на редактора. Отново настояваха и отново отказвах. Накрая продуцентът ме извика и ми каза: 'Знаеш ли какво, ти не си подходяща за тази работа.’”

Няколко други служители на RT от Москва и Вашингтон описват подобни случки

Бивш репортер във вашингтонския филиал на RT, по-късно напуснал заради редовната цензура, описва работата си по сюжет за аспект на емиграционната политика на Обама, при който редактор му е наредил да я опише като “шизофренична”.

“Беше силно емоционално зареден език, който не беше точен, и придаваше на репортажа ненужен тон, а сюжетът си беше достатъчно силен и без него,” казва репортерът. “Заявиха ми: ‘Трябва да вмъкнеш това.’ Казах "не". Това беше началото на напускането ми на RT.”

Друг бивш служител на RT във Вашингтон описва как е очаквал телефонно обаждане, за да отрази честванията пред Белия дом в нощта на убийството на Осама бин Ладен — телефонно обаждане, което така и не се е случило, защото “шефът не се интересуваше от това”. “На практика игнорирахме цялата тема, освен като реторично запитване дали смъртта на един човек наистина прави САЩ по-безопасно място,” споделя той.

За определени сюжети като WikiLeaks и окупацията на Уолстрийт, RT са били по-напред с материала от другите. Но бившите служители казват, че дори тогава акцентът е бил да се насочат международните новини в призмата на руските интереси — като бъде представена Америка като сриваща се, корумпирана империя.

“Те бяха много по-напред от всички по темата за WikiLeaks,” споделя бивш служител. “Но не защото вярваха в свободното разпространение на информация, а защото това представяше САЩ в ужасна светлина.”

“Отразявахме изчерпателно, почти маниакално окупацията на Уолстрийт, и мисля, че това наистина беше важно, но след време се запитваш: ‘Абе защо продължаваме да отразяваме това?’” казва Уал, която напусна RT миналата седмица. “И в случая това беше с идеята да се сеят семената на раздора и недоволството.”

RT е основана през 2005, а през 2009 стартира RT America, вашингтонска версия на телевизията, която набира бързо служители

“Видях обява за работа и си рекох - защо не?,” казва бивш репортер в RT America, който е постъпил около старта на вашингтонското бюро. “Бях в местна телевизия и търсех нова работа, а местните новини никога не са били това, което исках да правя — винаги съм се стремил към международните новини.”

На този етап много малко американци работят за RT, но само година по-късно вашингтонското бюро се разраства. Репортерът е привлечен от тезата, че мисията на канала е да отразява новините, които масовите медии игнорират — фраза, която RT често използват при разговорите с потенциални служители.

“Мисля, че в началото всички бяхме оптимисти за мисията ни,” казва бившият репортер. “Мислех, че ще правим точно каквото ни бяха обещали. Звучеше като благородна мисия, а ние бяхме куп идеалистично настроени хлапета, които си мислеха - "Еха, това ще е страхотно, ще работим на място, където ще ни оставят да правим каквото поискаме".”

RT America, според бивши и настоящи служители, има стратегия да привлича много млади репортери, които искат да излязат от ограничените малки пазари и да отразяват международни новини. Каналът плаща сравнително добре, повече, отколкото повечето 22-23-годишни младежи очакват да печелят от журналистика. Един бивш служител споделя, че начинаещ кореспондент би могъл да печели по $50-60 000.

“Те наемат млади хора и се опитват да ги убедят, че работят в нещо като мини-CNN,” казва бившият репортер. “Не отразяваш снежни бури, или изложби на кучета. Дават ти да правиш сюжети, които са много по-мащабни и "вкусни".”

“Аз тъкмо бях завършил колежа, когато ми предложиха работа там,” казва друг бивш служител на RT. “Перспективата да стартирам кариерата си направо във Вашингтон, вместо да заработя в някое малко градче, звучеше привлекателно.”

“Търсят млади хора и те оформят в ‘журналиста’, който искат да бъдеш,” казва бившият служител. “Заслепени от амбиция, стремящи се да се харесат и като цяло неопитни младежи. Или това, или търсят хора, които да споделят позициите на RT (като Аби Мартин).” Мартин, която е била участник в движението "9/11 Truth" и чието шоу често развива конспиративни теории, е наета, след като RT забелязват независимото й отразяване на "окупацията на Окланд" през 2011 и получава собствено коментарно шоу.

Но дори тя е уморена от цензурата

Мартин споделя, че е донесла допълнително копие на сценария си в деня на публичното й противопоставяне на отразяването на събитията в Украйна, освен пуснатото по аутокюто, “просто в случай”, че има редакторска намеса.

Уал, пък преди е правила местни новини за телевизия в Гуам. “Исках да се върна в САЩ и RT ме потърсиха по имейл,” казва Уал. “Начинът, по който ми представиха нещата, беше че това е телевизия, която отразява сюжети, игнорирани от масовите медии. Което ми звучеше привлекателно - помислих си "Чудесно, това е възможност да се преместя във Вашингтон и да снимам точно такива репортажи.”

Но се случва нещо съвсем различно. Уал описва интервю, което тя е правила с Рон Пол, в което тя споменава руските военни действия в Украйна като “инвазия”. “Монтажистите отрязаха тази част от въпроса,” казва Уал. “Като журналист там, дори не мога да изричам думата "инвазия". Буквално я отрязаха от интервюто ми.” RT отричат да са правили нещо подобно.

Уал също опитва как е заснела интервю с мъж от Мали, който изказал благодарности към Франция за намесата им в страната. Заради това по нейни думи интервюто така и никога не е било излъчено.

Бивши служители от Москва и Вашингтон споделят, че са осъзнали, че нещо не е наред, още след постъпването си.

“Когато усещахме, че ни редактират по безумен начин, имаше масови напускания,” споделя бивша репортерка, напуснала местни новини заради поста в RT. “Около 10-15 души напуснаха RT само за 2011 г.”

“Наблюдавахме как хората идват и са въодушевени, и после след няколко месеца те се удряха в тази невидима стена, както и тя да се проявяваше, и бяха поразени и разочаровани,” казва друг репортер.

Но дори и когато напускат, RT не ги напуска

Служителите често имат проблеми да си намират работа в нормални медии. “Меко казано, предизвикателство е,” споделя бивш кадър на RT.

Спомените на бивши и настоящи служители до каква степен RT прилага строг редакторски контрол върху всичките им материали повдигат въпроси доколко нагоре по йерархията стига процесът. Според бивши журналисти в медията, не-руснаците биват държани далеч от мениджърските постове и редакторските позиции и във Вашингтон, и в Москва, въпреки факта, че телевизията излъчва основно на английски език.

“Вярно е, че те наемат цял куп американци и англичани, но хората, които определят редакционната политика, без изключение са руснаци,” казва бивш служител, работил за RT в продължение на 4 години. “Те не назначават никой на позиция с реална редакторска власт, който не е руснак.”

Бивънс споделя, че редактори са й казвали в прав текст, че “работим за Кремъл” и “всички ние добре го съзнаваме.”

“Усещането ми е, че винаги е имало някаква форма на отричане. Маргарита казваше: ‘Просто се опитваме да правим новини от руска гледна точка, точно както Америка има Voice of America, или Франция има France 24’,” коментира Бивънс, визирайки главния редактор на телевизията Маргарита Симонян.

“Казвали са ми, че Маргарита редовно се среща с човек от администрацията на Путин,” заявява Бивънс. “И на тях тя проверява дали нещата вървят така, както Кремъл желае.”

От RT отговарят на преки въпроси около редакционната си политика и връзките с Кремъл с иронични изявления в коментарната рубрика на сайта си, в които изтъкват, че служителите на телевизията "живеят в Кремъл" и "директно четат пресрилийзи от Кремъл в ефир", както и че "телевизията пуска КГБ по следите на всички, които се осмеляват да напуснат".

RT имат доста поддръжници на Запад, които упорито защитават телевизията въпреки открито манипулативните й позиции

Например писателят Кевин Гостола, който твърди, че работи за ръководения от Глен Гринуолд проект First Look Media, е заплашвал журналиста Джейми Кърчик, работещ за издания като Foreign Policy, Daily Beast и израелския вестник "Аарец", че е организирал напускането на Уал в ефир “като част от някакъв вид стратегия на мозъчния тръст Foreign Policy Initiative”. “Вие обичате да се ‘ебавате с Руснаците’ и ние ще реагираме на това,” е заявил Гостола.

Медийната война в защита на RT е още по-поразителна, като се има предвид, че много от хората, които реално са работили там, или продължават да го правят в момента, не са склонни да бранят телевизия, която по думите на Уал се характеризира с “открита цензура”.

“Много от бившите кадри на RT се шегуваме помежду си, че имаме посттравматичен стрес от работата там,” коментира един от напусналите служители. “Моята приятелка се чуди защо се разстройвам толкова, когато чувам хора да защитават RT. Аз й отговарям, както отговарям и на вас - защото съм белязан от работата там. Особено и защото това беше първата ми сериозна работа - и се чувствам опозорен и засрамен от това, което са ме карали да правя. Наивният, идеалистичен студент, който бях, научи на собствен гръб колко мръсен може да бъде светът на журналистиката. И колко е лесно да се размие границата между журналистиката и налагането с манипулативни средства на определена политика.”

Oще: rt  russia today  журналисти  журналистика  руска телевизия  цензура 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

23 Harry | 17.03.201410:18

Не разбирам, какъв е смисълът на статията, всичко казано за Русия Тудей може дас е каже за която и де западна медия, най-вече за CNN.

Именно за това руснаците наемат западни екипи, те вече знаят как да лъжат и манипулират. Много щастлив
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

22 sim4o | 17.03.201409:44

"Frida | 16.03.2014 17:42 .... не, светът щеше да говори руски, а беге отдавна да беше в състава на ресефесерето. български щяхте да говорите само със -..свинете и кокошките. мда. "
-------------------------------
Фриде, ей го - стана нещо което бях чакал - дойдохме си на думата и заговорихме за Руския Език.

Та да те питам в тази връзка - Ти по какъв повод, изпъстряш речта си с руски изрази .. смяташ, че на Български, в един момент ще се говори само със свинетете и кокошките (сещам се за кой аватар, сред коментаторджиите намекваш с това "със свинете" хахаха ... остроумно! )

Че и цели постинги имаш - изцяло на езика на Пушкин!

Не, неееее .. лошо няма - колкото езика знаеш - толкова пъти Човек си, ама дали има и друг подтекст, освен желанието да покажеш на съвкупното форумно войнство, как имаш лингвистични знания ..и ей така някак, с личен пример, да ги подтикнеш и тях, та да учат езици? Като начало - поне руски да овладеят, като тебе перфектно?

Искаш , ей така на руски , да са някои дискусии тукана??? Сподели Фриденце.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

21 sim4o | 16.03.201422:37

Но наистина странно - един път .. се публикуват моите постове.
После- без да пипам абсолютно нищо, нито по настройки нито да съм с друг браузър - не се публикуват??
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

20 sim4o | 16.03.201422:36

Нищо .. Божа Воля ..
Щях да ви дам тукана едни данни и линкове .. да четете, да се учите!

Знанието!

То сляпото - окато прави ...
ама Божа Воля ... пак вярвам, че Оня Дето Го Трият, така или иначе ще стигне и до моите данни, ако му е писано..
А сайта - да си стои и така!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

19 sim4o | 16.03.201422:34

"qhasper | 16.03.201416:02
§Ї§Ц §Ц §а§д §г§С§Ы§д§С, §і§Ъ§Ю§а, §У§г§Ц§Э§Ц§Я§С§д§С §д§Ц §и§Ц§Я§Щ§е§в§Ъ§в§С §±§Э§с§г§Ь§С§Я§Ц ... "
--------------------
§®§а§Ш§Ц ...
§Ї§Ц §Ц §Ъ§г§Ь§С§Э§С, §Ј§г§Ц§Э§Ц§Я§С§д§С, §Х§С §У§Щ§Ц§Ю§С §е§й§С§г§д§Ъ§Ц §У §а§Ш§Ъ§У§Ц§Я§С§д§С §Ґ§Ъ§г§Ь§е§г§Ъ§с §Щ§С §У§а§Ы§Я§Ъ§д§Ц §Ъ §Ь§а§Ы §Ь§м§Х§Ц , §Ь§С§Ь , §Ь§С§Ь§У§Ъ §У§а§Ы§Я§Ъ §Ц §У§а§Х§Ъ§Э ..
§»§а§д§а §г§Ц §г§Ц§д§Ъ§з §Щ§С §Ц§Х§Я§С §У§а§Ы§Я§С , §Х§С§Э§Ц§й§Ц, §Х§С§Э§Ц§й§Ц ...
§Ї§с§Ь§м§Х§Ц §У §д§а§Ф§С§У§С§к§Я§а §®§Ц§Ь§г§Ъ§Ь§а ...
§ґ§Ц§Ь§г§С§г §г§Ц §Ц §Ь§С§Щ§У§С§Э§а §Ю§с§г§д§а§д§а, §У §Я§Ц§Ф§а §г§С §г§Ц §Т§Ъ§Э§Ъ §Щ§С§г§Ц§Э§Ъ§Э§Ъ §Ц§Х§Я§Ъ §з§а§в§С, §а§д §г§Ц§У§Ц§в - §Ф§а§г§д§а§б§в§Ъ§Ц§Ю§Я§а §б§а§г§в§Ц§л§Я§С§д§Ъ §а§д §Ю§Ц§Ь§г§Ъ§Ь§С§Я§и§Ъ§д§Ц .. §Я§Ц§Ь§С §Ф§а§г§д§е§У§С§д §Я§С §д§С§Щ§Ъ §Щ§Ц§Ю§с, §Я§Ц§Ь§С §Ш§Ъ§У§Ц§с§д, §Я§Ц§Ь§С §а§д§Ф§Э§Ц§Ш§Х§С§д §Х§Ц§и§С§д§С §г§Ъ, §Щ§С§г§Ц§Э§Я§Ъ§и§Ъ§д§Ц ...
§Ґ§С, §С§Ю§С §У §Щ§Э§а§Ь§а§Т§Я§С§д§С 1835 §Ф§а§Х§Ъ§Я§С, §б§в§Ц§Щ§Ъ§Х§Ц§Я§д§м§д §¤§Ц§Я§Ц§в§С§Э §і§С§Я§д§С §Ў§Я§С ( Antonio de Padua MarЁЄa Severino LЁ®pez de Santa Anna y PЁ¦rez de LebrЁ®n ) §б§а§г§с§Ф§С §Я§С §Я§С§Ы-§г§У§с§д§а§д§а §Щ§С §Ґ§Ц§Ю§а§Ь§в§С§д§Ъ§д§Ц ... §а§Т§с§У§С§У§С, §й§Ц §л§Ц §Ъ§Ю§С §Ї§°§Ј§Ў §¬§°§Ї§і§ґ§Є§ґ§µ§ё§Є§Б, §і§±§°§І§¦§Ґ §¬§°§Б§ґ§° §Ї§Б§®§Ў §Ґ§Ў §Є§®§Ў §І§°§ў§і§ґ§Ј§°!
§±§а§д§а§Ю§г§д§У§Ц§Я§Ъ §Ъ §б§а§г§Э§Ц§Х§а§У§С§д§Ц§Э§Я§Ъ §Х§Ц§Ю§а§Ь§в§С§д§Ъ §Ъ §Х§С §Я§с§Ю§С§д §б§в§С§У§а §Х§С §Х§м§в§Ш§С§д §й§Ц§в§Я§а§Ь§а§Ш§Ъ §У §в§а§Т§г§д§У§а??
§№§Ц §Ш§Ъ§У §Х§Ц§Ю§а§Ь§в§С§д , §Т§Ц§Щ §в§а§Т§Ъ §з§Ъ§й §Т§Ъ§У§С §Э§Ъ? §Є §г§Ц §Ц§Ю§У§С§д §·§р§г§д§м§Я, §Ґ§Ц§Ы§У§Ъ§Х §¬§в§а§Ь§Ц§д, §°§г§д§Ъ§Я .. §Х§С §Т§е§Я§с§д §Я§С§в§а§Х§С - §Ф§а§У§а§в§с§д §Щ§С §Т§е§Я§д, §Щ§С §Т§а§в§Т§С, §Ь§С§д §Щ§С §Ц§Х§Я§С §а§Т§л§С §Т§Э§Ъ§Ш§Я§С §У§Ц§г§Ц§Э§Т§С ..
§Є §г§д§С§У§С§д §Ц§Х§Я§Ъ §б§С§д§С§Ь§Э§С§Ю§Ъ, §Ъ §г§Ц §Я§С§Ю§Ц§г§У§С §Ц§Х§Я§С §Х§м§в§Ш§С§У§С, §Ь§а§с§д§а §Я§Ц §б§а§Я§С§г§с §г §в§а§Х§г§д§У§Ц§Я§а §Я§С§г§Ц§Э§Ц§Я§Ъ§Ц §Х§С §г§Ц §а§д§Я§С§г§с§д §Щ§Э§Ц §У §®§Ц§Ь§г§Ъ§Ь§а §Ъ §¤§Ц§Я§Ц§в§С§Э §і§С§Я§д§С §Ў§Я§С §Ц §в§С§Щ§Т§Ъ§д §Ъ §г§Ц §С§Я§Ц§Ь§г§Ъ§в§С§д §Ц§Х§Я§Ъ §д§Ц§в§Ъ§д§а§в§Ъ§Ъ ...
§ґ§С §д§С§Ь§С §Щ§С §Я§с§Ь§а§Ъ §У§а§Ы§Я§Ъ §Ъ §Щ§С §С§Я§Ц§Ь§г§Ъ§в§С§Я§Ъ§с§д§С , §л§с§з §Х§С §г§б§а§Ю§Ц§Я§С §а§л§Ц §Х§Я§Ц§г §г§Э§Ц§Х§а§Т§с§Х. §Я§а §Ь§С§д§а §Я§Ц §е§г§б§с§з - §Я§Ц §е§г§б§с§з .. §Я§Ъ§л§а - §ў§а§Ш§С §Ј§а§Э§с!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

18 Von Bl | 16.03.201421:41

>

12 Прокопи | 16.03.201416:06
Фон Би(сексуален),< Прокапи мисля, че ти е време за онанистичната,вечерна сесия пред паметника на савецката армия ?Много щастлив Много щастлив Много щастлив П>С Ако некой руснак наистина ти види "ника" ще се спука от смях- бъди сигурен Удивителна
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

17 Оня Дето Го Трият | 16.03.201420:40

Феята на Смъртта
"... Ами, добре че в Северна Корея нямат никакви полезни изкопаеми..."

Те полезни изкопаеми имат, но ти нямаш капка акъл и е видно под всяка статия луд!?!?!

На ти произволен линк от нета да четеш и да ни обясниш после пак що американците не ги нападат

http://world.actualno.com/Severna-Koreja-ima-polezni-izkopaemi-za-64-trln-news_438872.html

Дееба и озлобения малоумник Лош или много луд
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

16 Frida | 16.03.201417:42

ами, алилуев, могат, имат - правят.
де, путин да ги имаше техните възможности и технологии - нима американците щяха да му тропат сега на портата? не, светът щеше да говори руски, а беге отдавна да беше в състава на ресефесерето. български щяхте да говорите само със -..свинете и кокошките. мда.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 09.03.2014, 15:47

15 Алилуйщина | 16.03.201417:08

Набутаха ни в НАТО без референдум и ни обработват с пропаганда ,която издиша от всякъде, при наличие на толкоз факти, всеки про-западно настроен изглежда смешен :.................САЩ разполагат с военни бази на всички континенти. Големите бази наАмерика разположени на чужда територия са над 700.
Пентагонът е собственик или наемател на 700 бази в 130 държави. Освен тях американските военни имат 6 000 бази в Съединените щати и други контролирани от тях територии. Те разполагат и с огромен брой малки секретни подслушвателни бази в различни точки на света. Тези данни, обаче, са непълни. Те не включват много от новите големи военни бази като "Бондстийл" в Косово, бази в Афганистан, Ирак, Израел, Кувейт, Киргизстан, Катар, Узбекистан и т.н.От 1914г.до момента САЩ са извършили над 150 военни операции(войни) по Света.....................Най-елементарният логически въпрос- В близост до коя граница(Русия,САЩ) съществуват военни бази? Няма нужда от отговор,нито от пропаганда за да знаем ,кой всъщност подклажда поредната подмолна война.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.07.2013, 20:47

14 Феята на Смъртта | 16.03.201416:46

Ами, хамериканците...те сигур са Светци, а? Те изобщо, в нито една "демократично-освободителна" война не са правили такива "медийни истини"...
Ами, добре че в Северна Корея нямат никакви полезни изкопаеми важни за Чичо Сам, че до сега американците да ги бяха "освободили" вече пък и с какви "медийни истини" щяха да оправдаят намесата... Че и "демокрация" щяха да им наложат. Е, малко с нЕкоя и друга бомбица, ама то сеир без пуцане хептен, бива ли?
Аз предлагам, да не си завираме гагите, там дет не ни е работа, еле па на нас, некви незначителни балкарци. Хората провеждат референдум в момента и ще се разберат.
   

оценка

+0 -0