ПИК, СЕМ и руската телевизия | webcafe.bg
Webcafe

ПИК, СЕМ и руската телевизия

webcafe.bg
17.02.2016, 13:39 (обновена 17.02.2016, 16:53)
сем, съвет за електронни медии

Снимка: © cem.bg

Идният вторник Съветът за електронни медии (СЕМ) ще трябва да разгледа един сложен от гледна точка на общественото мнение казус  - регистрацията на ПИК ТВ. .

Телевизията е собственост на издателя на сайта ПИК Недялко Недялков (95%) и на главния редактор на медията Ивайло Крачунов (5%) чрез фирма "ПИК Броудакстинг" АД.

От юридическа гледна точка казусът далеч не е толкова сложени - кабелните телевизии не се лицензират, а само се регистрират по определени критерии. Тоест, изрядността на документите и платената такса от 2250 лева са достатъчно основание за "пускането" по кабела.

Реално работата на СЕМ е много повече след регистрацията - по контрола върху съдържанието,

а с оглед на материалите в сайта на ПИК, грижите на СЕМ едва сега започват.

От друга страна аудиторията вече познава прецеденти като Алфа ТВ и СКАТ, където най-малкият проблем е, че прогнозата за времето се чете пред картата "България на три морета".

Подобна формална регистрация вече мина и т.н. "руска" телевизия, която е проект на дружеството "Хоризонт Медия" АД.

В случая думата "руска" е повече с цел реклама, защото чуждоезиково съдържание е възможно само за новините на турски по БНТ.

Стартът на "HMTV" е предвиден за 1 март. А информацията, че това ще е "първият в България денонощен развлекателно-познавателен филмов канал, който се излъчва на български и руски език във формат HD", би бил верен, само ако не броим българските субтитри на руските фирми.

Колкото до друга, излязла в медиите информация, че проектът е "замислен и се създава от международен българско-руски екип от професионалисти в областта на телевизията", тя също е спорна.

Дружеството "Хоризонт Медия" АД се представлява от Александър Каминин, който е гражданин на руската федерация и притежава 2 акции от акционерното дружество. Според информация на "Капитал" руснакът е бил съветник на руския олигарх Владимир Гусински в медийната му група "Медиа - Мост".

Останалите собственици са варненският адвокат Дончо Кирчев (с 49 акции) и 31 годишната Надежда Любенова (49 акции) - която няма други фирмени, още по-малко медийни участия. Тоест дотук професионалисти в областта на медиите поне с просто око не откриваме, ако не брои, съветническите функции на Каминин. Истината е, че

за пускането на филмов канал (какъвто ще е "HMTV"), не е необходим особен медиен опит - основната тънкост би било програмирането.

Единственият човек, минал покрай "руската" телевизия с телекомуникационен опит е Стефан Панайотов, който обаче от октомври миналата година вече не е част от "Хоризонт Медия". Самата фирма е създадена през месец юли 2015 г. .

Името на Панайотов беше свързано от някои медии с "Холдинг Варна", но връзката е по-скоро косвена - чрез дружеството "Варна Телекабел", което има последни активности през 2011 г. и в което "М Сат" АД са съакционери.

От участията на Панайотов в други фирми може да се направи извод, че експертизата му е в инженерната област, но така или иначе той вече е извън управление и собствеността на "Хоризонт Медиа" АД.

Пред webcade.bg председателят на СЕМ Георги Лозанов уточни, че "HMTV" въобще не са кандидатствали с концепцията на руски, което би било нарушение на законодателството и съответно би било пречка пред регистрацията.

Единственото изключение се прави за новините на турски език по БНТ, поради факта, че за една част от българските граждани този език е майчин.

С други думи да не очакваме отново програма "Време" по БТ - а да направиш "Берьозка" в ефира не толкова лесно, колкото на някои хора им се иска.

Oще: alfa tv  hd  hmtv  бнт  георги лозанов  ивайло крачунов  недялко недялков  пик  пик броудкастинг  руска телевизия  сем  скат  телевизия  чуждоезикова телевизия 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.