История for Dummies: Защо цар Симеон е Велики | webcafe.bg
Webcafe

История for Dummies: Защо цар Симеон е Велики

даскал Емил
09.03.2014, 10:55 (обновена 10.03.2014, 14:12)
симеон

В крайна сметка се оказва, че самостоятелната българска държава е владяла територии, излизащи едновременно на три морета не повече от сумарно 21 години - около 10 при царуването на Симеон І и още приблизително 11 при царуването на цар Иван Асен І

С учениците понякога се шегуваме, че цар Симеон І трябва да бъде наричан "Митотворец", макар собствено да няма никаква вина за това. Всъщност трябва в самото начало да стане ясно, че българският владетел Симеон, син на покръстителя княз Борис, не си е сложил сам прозвището "Велики". Нито пък е виновен, че името и паметта му се използват, за да се оправдават някои шовинистични въжделения на слабо образованите българи.

Има три мита, свързани с оставеното от него политическо наследство, които се налага да бъдат развенчани в три последователни материала - Трите морета, силната държава, която оставя и какво щеше да стане, ако Симеон беше завладял Цариград.

Днес ще си поговорим за Мит №1: "България на три морета още от времето на Симеон"

Чудесен сюжет за гоблен, както и за тениска, която да кара носещият я да се гордее. Но нека видим дали това е реално политическо наследство, което цар Симеон оставя. През 896 г. приключва водената две години война на два фронта срещу византийците на юг и маджарите на север. В края на тази война българската държава условно разширява своите владения значително на север и в много по-малка степен на юг.

Причината за цялата тази "несигурност" на границите през Средновековието изобщо е фактът, че много рядко до нас достигат текстове, които да описват в детайли установените граници между държавите. Границата - във вида, в който я познаваме днес, а именно като вид строго охранявана ограда - се появява едва през 19-ти век.

Пред Средните векове границите са били по-скоро естествени и важни единствено от гледна точка на преминаването на войска

Т.е. границата е там, където е поставен гарнизон, който да пази населението и територията в случай на военно нападение. Разбира се, когато става дума за отношения с някоя голяма империя, каквато е Византийската, тогава има нужда от по-детайлни уточнения в някои случаи.

Така например Наръшкият надпис ни разказва , че през 904 г., след като заплашва с ефективни военни действия Византийската империя, Симеон достига до споразумение, според което границата минава на 20 км. северно от Солун.

Хубаво е да знаем, че Наръшкият надпис е всъщност пограничен камък (дори два такива камъка), на който е описано дословно следното "В лето от сътворение мира 6412 [= 904], индикт 7. Граница между ромеи и българи при Симеон, от бога княз български, при Теодор олгу-таркан, при Дристра комита."

Драчката област, намираща се в днешна Албания и излизаща на Адриатическото море, така и не успява да бъде завладяна от Симеон. Тази т.нар. от историка проф. д-р Васил Златарски "главна база на ромеите на Адриатика" е действително най-важното пристанище на Адриатическото крайбрежие, което никога не става българско притежание.

Излиза, че при царуването на Симеон вероятно българската държава е владеела едно парче земя с морски излаз между реките Семени и Воюса, без да има пристанище. Важно е също така да се отбележи, че дори границата да не е била точно тази, то няма извор, който да говори за българско притежание на каквото и да било пристанище на Адриатическото крайбрежие.

С Егейско море нещата стоят по сходен начин. Симеоновите кампании между 913 и 923 г. водят до включването на редица територии в континентална Гърция, но на практика няма нито едно пристанище, което да бъда завладяно, удържано и най-важното - използвано.

Третото море, Черното, със сигурност е било в по-голямата си част под властта на българската държава при управлението на цар Симеон. В същото време се появява отново въпросът за липсата на флот. Защо българите никога не успяват през Средновековието да развият морски флот? Отговорът тук е простичък - защото никога не са владеели трайно и продължително морски пристанища.

Важна част от мита за Трите морета е позоваването на Симеоновото управление като "първия път". Защото при цар Иван Асен ІІ се случвало и за втори. Хайде сега да се уговорим за нещо - за да имаш исторически претенции за дадена територия, то би следвало тази територия да е населена с хора, които поне говорят твоя език и се припознават като част от твоя етнос.

Да, при цар Иван Асен ІІ българската държава действително получава в известен смисъл излаз на три морета, но все така не създава морски флот, а и не успява да насели трайно с българи новозавладените територии.

В крайна сметка се оказва, че самостоятелната българска държава е владяла територии, излизащи едновременно на три морета не повече от сумарно 21 години - около 10 при царуването на Симеон І и още приблизително 11 при царуването на цар Иван Асен ІІ.

Към всичко това ще бъде добавен още един факт: през 921 г. цар Симеон влиза в преговори с арабите от Фатимидския халифат, за да му помогнат с флот при евентуално нападение над Константинопол. Българският цар праща своите пратеници в Кайро и само умелата намеса на византийските тайни служби успява да предотврати бъдещ съюз между Симеон и халифът Убайдуллах ал-Махди, управляващ от своя дворец в Кайро.

Та, ако българите наистина имаха реален излаз на толкова морета, наистина ли смяташ, че нямаше поне да се опитат да създадат свой собствен морски флот, с който да щурмуват Града на Константин? Липсата на пристанища води до липсата на флот, а без флот не се владее морето.

Сега вече би било добре да спреш да повтаряш цялата тази работа с Трите морета, защото със същата сила бихме могли да аргументираме правото на българите да владеят Космоса, или поне Млечния път, защото някога Георги Иванов е бил там.

Oще: българия на три морета  византия  златен век  история  константинопол  митове  флота  цар симеон велики 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 22.01.2017, 21:17

71 Biser Varchev.10212624428712603 | 22.01.201721:22

Това историците колкото повече спорят , толкова повече олекват. Имало камък - 965 предположения и хипотези....нямало камък - 1783 предположения. "Бизнес" основан на "най-вероятно" поднесен като - 100 % -та истина. Колкото по мъгляв факт - толкова по ожесточени претенции за истина / в стил - "аз съм правия"/ . Не осъзнават ли , че така олекват и олекват .....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

70 паяка | 11.03.201414:41

китарист

https://www.youtube.com/watch?v=tI87oVwqMqU
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

69 boris | 11.03.201413:25

А ние ли, ние ле да имаме излаз на еГейско море като гърчавите?!?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

68 паяка | 11.03.201411:59

А нещо за космическите кораби по нашенско да сте чували?


http://www.youtube.com/watch?v=fcdFoj7JG6k
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

67 Pavur Pezev | 11.03.201411:51

Абе даскале,я съ поразрови за Викингите,имам съмнения чи ледоразбивачи са имали тогаз,щото много на Север са плавали...Пък Венецианците мое и самолетоносачи да са имали,зер Леонардо некфи фъркати машини е изобретявал,а?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

66 паяка | 11.03.201410:40

59 niemen | 10.03.201419:33
Чудя се, кога от кафето ще му сложат още една нашивка на цар Иван-Асен от текста под изображението на Великия. Дори и Даскала си трае за това.

и аз се включвам в това наблюдение.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.06.2012, 11:35

65 Сърце Червено | 11.03.201410:10

Von Bl

Или Дженоа. Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.01.2011, 15:21

64 qhasper | 11.03.201407:31

Добре, а някой може ли да ми обясни защо само по себе си е толкова велико да имаш 3 плажа? Правилно намесва авторът флота, щото ако ще да си като италианците заобиколен от вода, ако нямаш полза от излаза на море, какъв повод за радост, че чак и за гордост е това? Излазът на море по за гордост ли е от голяма територия?

Само празни гордости значи. А ако по някаква случайност години наред в учебниците е пишело, че Симеон е изобретил първия турбодизелов двигател, който разбира се тогава е вървял на зехтин, и се окаже, че след по-задълбочени проучвания това не е вярно, ще има една сюрия хора дето ше тупат с крачета и ше обвиняват археолозите и историците в родоотстъпничество. Как така ше взимат пари от Сорос и ше заблуждават хората, че Симеон не е дал на света турбодизела, турбодизела още интеркулера! БУЛГАР, БУЛГАР, БУЛГАР!!!!

Науката се занимава с обективни истини, а не с национална гордост. В нея нямат място сълзливи патриотични чувства. Не може всичко свързано с твоя народ през годините да е правилно, а другите винаги да са маскари.

Защо не се жалвате, че Борис е сменил насила религията на хората? Като сме станали христиени много голяма част от културата ни се е променила драстично. Изтрили са се предишни стари обичаи и са били заменени с нови през вековете. Пишман патриотите обаче смятат точно тия замазани, омешани и присадени културни свойства за истинската българщина, която видиш ли сме опазили през турско. Ако сме станали всички мюсюлмани тогава, сега на никой нямаше да му пука за християнското, както не ни пука и за тангристкото. Няма по-добра или по-лоша култура. Има само различна култура и всеки народ си мисли, че неговата е по-по-най. Всеки се ражда в някакво време и някакво обркъжение и израства свиквайки с него. Няма никакво значение къде си, какъв цвят си, какъв език говориш и какви цветове имаш на знамето си.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

63 Von Bl | 11.03.201406:18

Смит! Остави човека на мира. Neutral Щом казва, че никой е нямал флота - значи точка! Аз лично имах малко съмнение за Венеция? Обаче какъв ще е този флот (боен) от гондоли с гондолиери, не знам? не разбирам
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

62 John Smith | 11.03.201405:45

Гюроф...Гюроф...ти за битката при Акциум чел ли си бре...за "гръцкия огън"...за тактиката на абордажа...
Не казвам, че за да пишеш ти трябва диплома от Военноморското училище, ама ... а, не не не!!
   

оценка

+1 -0