Bing ще триумфира над Google, добирайки се до обилието от генерирана от потребителите информация във Facebook и Skype | webcafe.bg
Webcafe

Светът 2020 или какво ни очаква след 10 години

Webcafe.bg , По digitaljournal,com
23.06.2011, 14:25 (обновена 27.06.2011, 14:01)
Bing vs Google

Светът след 10 години: Bing ще триумфира над Google, добирайки се до обилието от генерирана от потребителите информация във Facebook и Skype

Десет прогнози за следващото десетилетие. Ако мислите, че първите десет години на 21 век са били лоши, още нищо не сте видели!

1. Италия, еврото, щатският долар...

На 24 ноември 2010 г. в изданието Global Politician бе публикувана статията "Италия ще убие еврото". Шест месеца по-късно, агенциите за кредитен рейтинг свалиха оценката на Италия от "стабилна" на "негативна".

Италия е в по-лошо състояние от повечето страни-членки на Европейския съюз. Бюджетният дефицит на държавата е привидно устойчив - 6% от БВП, но външният дълг на Италия (който вече наближава 120%) е по-висок от този на държавите от ЕС, които вече изпаднаха във финансова криза, като Гърция и Ирландия.

Банковият сектор на Италия е прекалено открит за кредитополучателите в Централна и Източна Европа - регион, който обикновено залита между възстановяване и икономическа гибел. Ако Италия поеме по пътя на Гърция и Ирландия, ЕС и Международният валутен фонд (МВФ), които вече са оказали неколкократно спешна финансова помощ на закъсалите държави, няма да бъдат способни да овладеят ситуацията.

Италия може да се окаже в окончателен банкрут и междувременно да съсипе еврото, като по този начин доларът ще възвърне някогашната си слава.

2. Корейското обединение

До края на 2010-а, в Северна Корея цареше същинска война кой ще наследи властта. Въпреки блясъка на внезапно връчените му висши политически и военни постове, върхушката сред генералите и военните далеч не е доволна (или впечатлена) от Ким Йон Ун, най-малкия син на досегашния държавен глава Ким Йон Ил.

Всяка страна в конфликта показва мускули в опит да представи своите националистки и военни възгледи в най-подходяща светлина. Последствията от този смъртоносен конфликт са зловещи: серия от постоянно ескалиращи военни сблъсъци с Южна Корея и ускоряването на и без това разрастващата се програма  за ядрени оръжия на Северна Корея.

Лидерите на последната вероятно ще се опитат да реформират икономиката на държавата и да преминат към капитализма, но този ход едва ли ще бъде успешен. Режимът в Северна Корея вече започва да издъхва - и последните му дни предстоят скоро.

Китай пък е изправен пред ужасяващата гледка на своя съюзник, изпълнен с десетки милиони гладуващи и бедстващи потенциални бежанци, пресичащи пропускливите и невъзможни за отбрана граници. Има само едно разрешение на проблемите в корейския полуостров - обединение.

Двете страни вече са обсъждали тайно подобни планове през 2002 г., а след това възобновиха преговорите през 2009 г.

3. Икономиката на Китай и втората Голяма депресия

Напълно очаквано и предсказвано от години, 2010 и 2011 година бяха свидетели на "фалшиво" възстановяване от рецесията на 2008-2009 г. Кризата на държавния дълг в Европа и анемичното завръщане на американската икономика бяха изместени от признаването на Азия за световен най-влиятелен играч.

Въпреки това, предупреждения не липсват: икономическото "чудо" на Китай е базирано на невъзможна за дългосрочно поддържане огромна правителствена щедрост и количествени финансови облекчения.

Това води до образуването на балони на активите (основно в областта на недвижимите имоти) и пагубна инфлация. Опитите на китайските власти да ограничат бурните спекулации и завишаването на цените са прекалено малко и ненавременни. Икономиката значително ще забави хода си и китайската крепост от карти ще се срути бързо и зловещо.

Това ще доведе до хаос в глобалната икономическа система, като неравенствата ще нараснат, а инвеститорите ще бъдат още по-несклонни да поемат рискове. Втората фаза на световната криза ще прилича много на Голямата депресия - с огромен спад на цените на ценните книжа и нарастваща двуцифрена безработица навсякъде.

4. Войната в Израел

Арабската пролет на 2011 даде сила на ислямистите и други антиизраелски елементи в арабското общество. Израел и неговите съюзници, реакционерските арабски режими, дълго и заслужено бяха считани от потиснатия средностатистически арабин за преден пост на американския (а преди това на британския) меркантилистки нео-империализъм.

Народните въстания детронираха тези укрепени диктаторски елити и ги замениха с военни и мюсюлмански господстващи класи, заели се да възстановяват антиизраелското отношение и враждебност, с което Близкият Изток беше известен преди 1979 г.

Не след дълго това, а и засилената намеса на Иран, ще доведе до война между Израел и неговите съседки, резултатът от която не може да бъде предречен със сигурност.

5. Руският либерализъм

Путин вече си отива. А с този държащ се като клоун "велик мъж" извън политиката, Русия ще се превърне в едно много по-либерално и демократично място. Без значение дали Медведев ще спечели следващите президентски избори или не, олигарсите в Русия са застрашен вид.

Правото на закона се затвърждава, правото на собственост ще бъде възстановено; нов калибър политици - млади, образовани, самоуверени и космополитни (но не задължително про-западни) ще издигнат Русия нагоре и ще я освободят от паричната й зависимост от петрола.

6. Първата кибервойна

Червеят Stuxnet пренесе парализиращ вграден код през киберпространството, възвестявайки първия залп в назряващата буря на кибервойните. Преди Stuxnet, хакерските мрежи - както поддържаните от правителства, така и самостоятелните - атакуваха враговете си в инфраструктурата на Интернет (първите примери за това са руските атаки срещу държавите от Прибалтика и Грузия, както и китайските атаки над дисидентските акаунти в Google).

Получилото се в резултат на това разрушаване на мрежите беше минимално и временно. Но не е така със Stuxnet, който съсипа иранската инфраструктура за обогатяване на уран с едно действие, от разстояние, без дори една жертва сред израелците, които го пуснаха. Подобни атаки ще станат разпространени в близкото бъдеще.

7. Тотална промяна на върха в международните институции

Съставът и правото на глас в ООН и органите му (включително Световната банка), както и други многостранни институции (като МВФ) отразяват света такъв, какъвто е бил през 1946 г., след Втората световна война.

Много неща са се променили оттогава, най-вече възходът на Азия като рай-бързо развиващ се регион - и в икономически, и във военен план, както и относителният упадък на изолираната Европа и изчерпалите се САЩ.

През следващите няколко години върховият ешелон на МВФ и ООН ще бъде променен из основи, за да отрази тези гигантски исторически промени: ще станем свидетели на управление на света от азиатци и африканци.

8. Диктатура в Турция

Отхвърлена и от Европейския съюз, и от САЩ, Турция се преориентира. Отново тя играе ролята на регионален властелин, с връзки с всякакъв род режими: стари и противни; изгряващи и фундаменталистки; склонни към тероризъм и стремящи се към мир. Турските военни и светската политическа върхушка са изгубили траялата десетилетия власт.

Умереният ислям, реализиран от турския премиер Ердоган, бавно се преобразува в авторитарна, фундаменталистка, противозападна бледа имитация на Пакистан и Иран. Неговата някогашна топла връзка с Израел вече е се е изтъркала. Медийната свобода и онлайн достъпът са намалени и цензурирани.

Човешките права отново се нарушават драстично (особено когато става дума за кюрди). Ролята на Турция в НАТО, специалната й връзка със САЩ и присъединяването й към ЕС са под съмнение.

9. Война в Пакистан

Втората война между САЩ и Китай - пряка и чрез посредници - ще се води на пакистанска, индийска и афганистанска земя. Докато все по-ислямизираният Пакистан се откланя от своя постоянен полу-приятел, полу-враг в лицето на САЩ - и все повече се доближава до новооткрития си съюзник - Китай, на карта са поставени американските интереси в Афганистан, Индия, Япония и Южна Корея.

Сблъсъците ще еволюират до пълноценен конфликт - с цял списък с атомни държави като противници: Пакистан, Индия, Китай и САЩ/НАТО.

10. Разпад на компютърните облаци

Присъщата нестабилност, ненадеждност и небезопасност на облачните услуги проличават отново и отново; фирмите - и впоследствие и потребителите - ще се отдръпнат от тях и ще се върнат към сигурното пристанище на своите сървъри, лаптопи, таблети, ноутбуци, нетбуци и PC.

Възхвалявани сега, компютърните облаци и произлизащите от тях решения (като Chrome OS) са кратка мода и ще се превърнат в резервирана територия само на гигантски потребители на пространство онлайн, като Google и Amazon.

Други предсказания: Bing ще триумфира над Google, добирайки се до обилието от генерирана от потребителите информация във Facebook и Skype; персоналните компютри ще се завърнат пак (разбира се, променени до неузнаваемост); Windows Mobile (Nokia) и Android ще надделеят над Apple iOS.

Oще: google  депресия  десетилетие  долар  евро  ес  израел  интернет  италия  кибер война  китай  корея  мвф  обединение  прогнози  сащ 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.03.2012, 13:53

12 rossbul | 19.03.201221:31

Нов интернет портал – WAZZUB e търсачка подобна на Google, но е решила (за първи път!)да дели 50% от приходите си с регистрираните потребители.Регистрирайте се и с поканата към близки и приятели започвате да печелете от8-ми април 2012! Всеки нов приятел, който ще поканите с персоналния си линк, било чрез коментар във форум, e-mail , Skype или разговор, и се регистрира чрез него, увеличава факторът, по който ще се изплащат парите ви! Успех! Прилича на пирамида, но не е, защото след 08.04.2012 се спира регистрацията на нови членове!! Вашата покана е тук: http://signup.wazzub.info/?lrRef=ecc7412b
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.06.2010, 15:27

11 Light Worker | 09.08.201111:35

Чета прогнозите и хипотезите-както на автора на статията, така и на читателите, коментирали по-долу и… в мен се настанява все по-дълбоко учудване. Учудване от следното. Компетентни, интелигентни хора, икономисти, добре информирани, аналитични и т.н., сякаш не могат да видят нещата в по-глобална светлина. Вижданията остават на някакво локално ниво-този проблем така, онзи проблем онака. Какво имам предвид като глобални тенденции в странният свят в който живеем? Смятам, че всички ще се съгласят, че в абсолютно всякакво отношение светът затъва в криза и хаос под една или друга форма. Вижте персоналния живот на всеки от нас-неуредици, трудно спечелени временни успехи, хаос, хаос и бъркотия. От 10 брака 9 рухват. Хаос в обществото на всякакво ниво-култура, религия, наука… институции. Вижте институциите в държавата колко зле работят и как все по-зле стават нещата. Вижте и в глобален мащаб същото-нещата са такива навсякъде по света в една или друга степен. Несигурност, постепенно влошаване на качеството на продуктите, на цялостния начин на живот. Да, има някакъв напредък на технологии, което ни заблуждава, че нещо се „подобрява”. Все по-шантави и радикални терористи, секти, цели общества, които са маргинализирани, за които нямаме никаква информация. В Африка стават някакви страховити геноциди, мащабите на които не можем да си представим. Неконтролируеми епидемии от спин. Огромни диспропорции в културно и икономическо отношение между страни и народи. Неадекватни реакции(усилващи усещането за ирационалност и безпомощност) от страна на „развити” страни – вижте ситуацията в Либия и странната война там. Вижте събитията в арабския свят през последните месеци и си отговорете на въпроса-нямате ли чувството, че в света става нещо… повече от обичайното, че се случва нещо, каквото не сме виждали. На фона на целият този хаос, икономическите заплахи и хаос не ви ли се струват съвсем на място и закономерни? Щеше да е чудо целият свят да се пука по шевовете от противоречия и какви ли не дисхармонии и дивотии, а това да остави икономиката встрани, като оазис на нормалността. Тежки природни катаклизми-не ми се изброяват десетките цунами, земетресения, вулкани, наводнения. Смятате ли че природните трусове са нещо отделно, нещо извън трусовете, които като хора и общества изживяваме? Наистина ли никой не вижда очевидното? Че всичко тръгва от ниското ниво на съзнание, в което живеем. Че ние денонощно се страхуваме от какво ли не-бъдещето, шефа, децата, здравето, парите, престъпността, ипотеката, колата, брака. Завиждаме, в плен сме на лакомии, на ненаситни желания, амбиции или инати. Вечно се доказваме пред някого, сравняваме с някого. Пълни сме със срам, вина, ревност, неувереност, гняв. Мразим какво ли не и кого ли не. Неприемане, непримиримост, противене, негодуване. Наистина ли не виждаме, че позитивни нагласи и изживявания почти не никнат в тежката сянка, хвърлена от отровните бурени на ниското съзнание? Ще кажете-какво общо има всичко това с икономиката или с вулкана в Исландия или пък с абсурдните новини от Сирия и Йордания. Съзнанието ни-емоции, мисли, нагласи е сила. Реална сила. Векове наред безконтролната сила на хаоса, която сме излъчвали към света е довела до днешната хаотична реалност. Докато не се разбере и осъзнае това, хаоса ще се задълбочава. И когато един ден разберем, че всички сме отговорни за реалността в която живеем, че именно ние сме истинските създатели на войните, водейки ги не по-малко яростно вътре в самите нас, ще започне да се разтваря хаоса. Махатма Ганди казва-„Не променяйте света, а себе си”. Докато не разберем простата истина, че външната реалност е функция на вътрешната, ще е така. Пътят за „оправянето” на външния свят не е в „правене” на външни неща. Рано или късно ще осъзнаем, че единственият път за промяна е вътре в нас. Излекуваме ли болните неща в нас, това ще се отрази в лекуване на болните наща извън нас. Как? На първо време проумяването на тази проста истина е предостатъчно. Начин за извършване на вътрешната промяна има и той вече е на разположение. Ще се чуе за него, ще стигнете до него рано или късно.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

10 Mile Manolov | 28.06.201102:26

не се абете с прогнози. 2012 иде и паразите наречен хомо сапиенс ще яде големия и сополив уй от природата. бахти наглите паразити сме. нито един вид нема полза от това, че газим по земята. юник бът уселес Усмивка
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 11.12.2010, 12:36

9 minuvach | 25.06.201108:32

Това, което не се казва/пише в статията (поради някаква причина) е, че САЩ ще "запалят" Близкия изток и Азия (централна) и ще инициират огромен регионален (не дай боже глобален!) конфликт с тяхно участие, разбира се включващ и Иран. Иначе Израел...по всяка вероятност няма да го бъде след това.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.06.2011, 01:24

8 Mladen Marinov | 24.06.201118:21

По лошо ще е ...
Само се сетете че много от армиите и най мощните корпорации са заложили на стратегиите за UMV/Drones.
Освен това тези технологи са високо достъпни за всеки с малко над $50000.
Колкото повече нараства употребата на автоматика във военните сили то толкова повече те ще комуникират с центровете за управление на армиите/корпорациите.
Това означава че ще са и по достъпни за хакване. С такава техника в ръце могат да се осъществят невероятни в момента сценарии.
Ще сме свидетели на внимателно организира ни и дълго подготвяни атаки (и подовни защити) характеризиращи се с това че ако успеят ще са изключително деструктивни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.01.2011, 12:17

7 Скапаняк | 24.06.201118:04

2020 г.
- България мечтае за излизане от Евросъюза, защото дава вместо да получава. Всички средиземноморски държави продават острови, фалират и Германия ги купува със заеми със жълти стотинки, но това води до пълен срив на еврото. Следва клинична смърт на Евросъюза.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.01.2011, 17:35

6 mitkopi4a | 24.06.201115:09

статията е превод от тук от там.
особено ме кефи превода на куантитейтив ийзинг Много щастлив оставяйки глупостите за бинг и либерализацията на русия, другото непрекъснато се повтаря от бащата на рейгъномиката -пол крейг робъртс и много други, а вече и в мейнстрийм медиите тук.
естествено 1та голяма война за 21 век предстои и на места е почнала , ама на дивите български селяни ракията им е по-близо да акъла.
те си гледат техните медии с бат бойко отваря магистрала и пешо от предаването "гази мутрин" шиба новата звезда на дрисни рекърдс кичка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 12:45

5 stg | 24.06.201113:45

Чичо Манчо , виж това което каза вече звучи сериозно и реалистично за разлика от статията Усмивка
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.12.2010, 00:09

4 Чичо Манчо | 24.06.201111:58

А в България бай Киро след изпиване на 2 литра домашна сливовица ще опъне по погрешка вместо кака Пена селския коч, вследствие на което на коча рогата ще се изправят и обладаният коч ще пръдне и ще полети от реактивната сила на пръднята и нарушавайки въздушното пространство на Чукотка ще предизвика трета световна КИБЕР-ЧУкочСКА война. Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.06.2011, 11:49

3 Stoyan Delev | 24.06.201111:49

haha osobeno 10 e veliko !!! mislq che s tazi prognoza avtora e stanal miliarder
   

оценка

+0 -0