ПДО – Първо Детско Отделение или По-Добре не Оставайте | webcafe.bg
Webcafe

ПДО – Първо Детско Отделение или По-Добре не Оставайте

Милена Стоянджова-Павлова
16.01.2016, 17:11 (обновена 18.01.2016, 15:11)
Детско отделение

Нова Година с детето в Първо детско отделение - Русе? Никога повече!

Ако смятате, че вашата Нова Година е била тъпа, скучна или не толкова запомняща се, помислете за тези, които са я посрещнали в болница. За огромно мое съжаление, аз и синът ми бяхме сред тези нещастници.

Действието се развива в Русе*.

Всичко започна с едно безконечно обикаляне на 30 декември из Мобилмед, Спешното и Първо детско отделение - комбинацията от висока температура и неспирна кашлица, която се влошаваше, накара педиатърката да се усъмни в пневмония.

Идеята беше да се направи рентгенова снимка и да се прецени какво да лекуваме.

Да, но това се случва по празниците и отвсякъде ни връщат, защото работещ рентген НЯМА (кажете го това на катастрофирал кървящ човек, що да не почака ден-два...).

Добре, не сме катастрофирали, ще отидем на 31 декември, когато може да направим снимката. Това обаче няма как да стане, без да хоспитализират детето. Следите ли ми мисълта? Приемат те в болницата, за да ти направят снимка, а тя докато е готова, те лекуват. От какво?

Не ти се казва, документи не виждаш, разписваш се под Правилника на отделението и това е.

Приела съдбата, че заради благото на детето ще поостанем с него няколко дни, се настанявам в отредената за нас стая и тук вече следва шок в картини.

Запознайте се с Терликът. Посрещна ни в "почистената стая" и до последно ни прави компания в клетото пребиваване. По вида му съдя, че е преживял рухването на Световния Търговски Център, а може и Студената война. Сигурна съм, че временният обитател на стая 14 ще го намери на пост под леглото в първоначалните му координати. Защо е оцелял? Много просто - под леглата не се чисти.

А това е мухъл - натурален, не толкова пресен. Какво по-нормално допълнение към интериора на стая с дете, което лекуват от пневмония?


Мивката някога е имала страничен плот. Дали е рухнал спонтанно или са го разкарали насилствено, никой не знае. Тя, мивката, не се почиства никога и за нищо на света. Освен това е предизвикателство за употреба, защото сифонът се измъква и ако случайно миеш задните части на наследника, биваш неприятно изненадан не в гръб, а в крака.

Стаята се превръща в своеобразен водоем и трябва да тичаш с мокро бебе в търсене на санитарка.
Не е приятно, гарантирам. Апропо, същата тази стирка, с която се мие водоемът, се ползва за почистване на повръщано (не питайте как знам). Искрено се надявам поне дезинфектантът да е силен.

За чаршафите не съм очаквала изненади. Само ме предупредиха, че ги сменят веднъж седмично, но, слава на Бога, не дочаках.

Е, матракът явно е преживял известна доза насилие, но мизерните чаршафи поне успяваха да скрият това.

Тоалетната очевидно е ремонтирана скоро. Това обаче не пречи на пациентите да се държат така, сякаш са в гората или в полеви условия. От 9 до 22 ч гледката и миризмата се влошават, въпреки подписа на дежурния персонал, че са инспектирали обекта. Снимка няма да добавям, за да не отвратя съвсем драгия читател.

Встрани от темата за материалната база, никой не се съобразява с измисления правилник, на който чинно се подписва всеки новопостъпил.
В часовете за сън обикновено в коридора се крещи (я сестра, я санитарка), обсъждат се рецепти, сериали, колежки...

Ако имаш късмет, не ти сменят коша за боклук в 23 часа вечерта.

Всичко се прави шумно, с досада, с изражение "аз тук за 300 лева няма да се съобразявам, да не си на хотел".

Интересно е отношението към вечния ромски контингент. От съседната стая се чува весел смях, децата скачат по леглата, а 2 жени си поделят едно легло и се опитват да надвикат ориенталските ритми, идващи от телефона на шкафчето.

На молбата ми да са по-тихи, ме овикват, сякаш съм им влязла в къщата и съм им набила кучето.
Сутринта помолих сестрата да вземе отношение, понеже така и така нарушават ПРАВИЛНИКА и са по няколко в стая, поне шума да уредим, нали... "Тук не е място за превъзпитаване".

От това следва приятелски да ви посъветвам, ако имате неблагоразумието да се озовете там: ЗА БОГА, БРАТЯ, НЕ ПОДПИСВАЙТЕ!

Междувременно лечението на детето ми тече с пълна сила с антибиотик и урбазон. От какво го лекуваме?

Сестрата казва да питам лекаря, лекарят казва че трябва да види документите, след няколко часа ми се съобщава диагнозата "бронхиолит".

На визитацията на втория ден разбирам, че не било "бронхиолит", а "пневмония" (то не било компоти, а компютри..) и трябва да поостанем минимум 5 дни, колкото е клиничната пътека.

Примирила съм се, само броя часовете и се моля да не пипне някоя друга болест, докато сме там, защото деца с диария и повръщане има колкото искаш и в комбинация с хигиената усещам, че сме следващите.

На петия ден по време на визитацията ми бе съобщено, че детето е добре и съвсем наивно се обнадеждих, че ще ни изпишат. Ооо, нее, има клинична пътека, къде съм хукнала! Добре, детето е здраво, хайде да не го заразяваме със стомашно-чревна инфекция, а? Не може, такива са правилата!

Ами ако искам да тръгна преди да е изтекла клиничната пътека? По 100 лв на ден за престоя. Ти да видиш! За мухъл, крясъци, мизерия и разпад отвсякъде...

След 46 телефонни разговора с лекари и приятели се примирявам за пореден път, заради детето. Още 24 часа и се махаме от тази клоака.

Ден шести. Клиничната пътека е изтекла, детето е здраво, по всичко личи, че ще си ходим. Но НЕ.

Къде съм хукнала? Какви изобщо въжделения имам аз? С усмивка ми се казва, че микробиологията на гърления секрет е излязла (взеха го при постъпването) и са изолирали „много неприятна бактерия", която трябва да бъде третирана с друг антибиотик.

Бактерията е "протеус", антибиотикът: Амикацин.

Мигам и гледам тъпо, защото нали досега го лекуваха - два пъти на ден инжекции с Цефтриаксон и Урбазон?!?

"Още няколко дни да остане, ще удължим клиничната пътека..." Тук не издържах на поредния абсурд и помолих да ми дадат документ, където да декларирам отказа си от по-нататъшно лечение.

Споглеждане, връчване на документа, изписване на рецепта за антибиотик на инжекции.

И понеже не съм упорито магаре, а майка, и не смятам, че съм компетентна по медицинските въпроси, отидох в частна лаборатория веднага след излизането ни от болницата, за да видим има ли я въпросната бактерия, ще се налага ли прием на антибиотик, какво следва и т.н.

Ето какво излезе 3 дни по-късно: "Не се изолира патогенна неспецифична микрофлора". А, моля? Сигурни ли сте? Ама как? "Ми така, няма нищо в секрета..."

Снимка за доказателство:

И за да не ни е скучно сивото ежедневие, все пак си донесохме вируса с повръщането и разстройството в къщи.

По принцип на ден втори, когато детето ти лежи с висока температура, повръща и се оаква до петите, всеки нормален родител разбира, че има опасност от обезводняване и е редно да потърси лекарска помощ.

Де факто, след като веднъж си бил там, предпочиташ със зъби и нокти да вкараш в малкото телце вода и да не стъпваш в болницата.

Да е жива и здрава педиатърката, която ме посъветва да му дам банка глюкоза на малки глътки за 24 часа. Размина ни се нов престой в детско отделение, но не и поредният кичур бели коси.

За финал искам да се обърна към персонала на Първо детско отделение в Русе със следното:

Не знам за какви пари работите, не ме интересува, но условията ви са БЕЗОБРАЗНИ и е редно да докладвате това! Лекувате деца, не плъхове. Има Министерство, има медии, има ХИЛЯДИ начини публично да апелирате за ремонт и поддръжка.

Престоят там е руска рулетка - не знаеш с какви "екстри" ще излезеш, да не говорим че вие сте съучастници с липса на отношение към ужасната мизерия, която цари. И не на последно място - говорете и обяснявайте на майките всичко, което правите с децата им, за да не се налага да ровим като кокошки из интернет и да търсим ваши колеги, докато вие си дремете в стаята и чакате да ви свърши смяната, че да изкарате някой лев на частно.

Ако нищо от това не може да бъде изпълнено, пък хванете се, направете частна клиника, скубете ги родителите на тия ми ти въшльовци, ама предложете условия, за да има основание за заплащане. Изкарвайте пари, харчете си ги и бъдете здрави, за да не попадате в болница, щото знаете какво е...

*Текстът е от блога на авторката stoyandzhova.wordpress.com. Снимките също са авторски.

Oще: болест  болница  дете  детско отделение  деца  държавна болница  клинична пътека  майка  мизерия в русенската болница  нова година  педиатри  педиатър  пневнмония  първо детско отделение - русе  родите  родител  русе 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.08.2014, 09:51

8 Verche | 21.01.201611:17

Същата история преди 4 години със синът ми в Инфекциозна болница в София. Само че аз изтърпях 24 часа и си тръгнах от болницата след скандал, по време на който се опитаха да ме изнудват изключително грозно и нагло. Написах оплакване до главния лекар и до МЗ. От главната получих мазен отговор, който означаваше, че тя знае за какво говоря, но не й пука. От МЗ и досега нямам отговор.
Пиксито е права за порочността на клиничните пътеки. А аз много съжалявам, че такива грозни практики злепоставят малкото останал кадърен медицински персонал .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.04.2011, 12:46

7 Rapidfire Lighthning | 17.01.201619:43

straight, гледам че работиш в здравеопазването.
1. Много е грозно да си плюеш колегите, ако си лекар.
2. Изобщо не си прав. Има хора знаещи езици и четящи. Чета свободно на два езика и имам около 1.5 терабайта медицинска литература.
БТВ, Виктория, има места с Нета откъдето можеш да си дръпнеш голяма част от последните заглавия за без пари. Ако черпиш една виртуална бира ще те осветля Намига
Въпросът е обаче, че балгодарение на здравната каса, лекарите пишат и преписват като наказани ученици едни и същи глупости на по 1000 места да пълно изтъпяване, след което нямат време и сили за нищо.
Ако наистина си работил в системата, трябва да го знаеш.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.04.2011, 12:46

6 Rapidfire Lighthning | 17.01.201619:34

Виктория, по принцип Протеус е вътреболнична инфекция. Така че пробата би могла просто да е замърсена, като гледам условията е напълно възможно.
Ако след антибиотичната терапия не излиза нищо на посявка, значи или не е имало инфекция, или е излекувана.
Но резултатът може да бъде обявен за фалшив единствено ако още две последователни проби в различни лаборатории и поразлично време покажат наличието на протеус.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

5 Manuela Gerenova | 17.01.201614:10

За лекарите не мога да се съглася на 100% - има и сърцати доктори. Обаче мизерията и условията са под всякаква критика. Дълго след престоя ми мислех да пиша за Пирогов и кошмарът в травматология там. После се отказах, едва ли нещо ще се промени при тази здравна система.
Моят съвет - питайте, ровете се и много внимателно проучвайте, има частни болници, които работят със Здравна каса и с вездесъщите пътеки. Така минах напълно безплатно рехабилитация в болница, която може да мине за четиризвезден хотел, защото се разтърсихме и разпитвахме като луди.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

4 Виктория Пенелопова 07 | 17.01.201610:50

straight, можеш ли да обясниш, ако лекарят по твоите критерии е завършил английска гимназия, всяка година си купува от Амазон по 2 най-нови учебника /х300-400 долара единия/, следи развитието на специалността си, ходи по различни квалификационни курсове .....та, с какво това ще промени социалния му статус?? Ако искаш чуй -- единственото е, че много по-лесно ще емигрира, ако не го е направил вече. Лошата новина е, че ще става още по-лошо.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.01.2011, 02:29

3 straight | 16.01.201623:02

За съжаление, това е положението в болниците в БГ - пълна мизерия и още по-пълно невежество на лекарите. Никой не е прочел и ред специализирана литература с години, а и никой не знае поне английски. Посредствеността не стимулира и не допуска желание за развитие. Мизерията убива всякаква човечност, а контрол и обратна връзка няма. Пациентите се озлобяват и нямат доверие в системата. Така, в болна и объркана държава, работещо и ефективно здравеопазване не може да се очаква. Трябва основен ремонт на държавата или, ако не ви се занимава - емиграция, докато още може.
Всичко казано по-горе, е от личен опит и споделено с огромно съжение.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

2 pixie | 16.01.201619:23

Напълно разбирам жената, защото съм преживяла идентична история преди няколко години в Шуменското детско. Така че вероятно навсякъде в провинцията е така.
Вторият път, когато двете ми деца бяха с мононуклеоза, която е инфекциозна болест, но не се лекува, категорично отказах да вляза в болница с тях, както и да ги оставя там сами. Инфекциозно отделение беше като разграден двор и всеки можеше да влезе безпрепятствено и да излезе, когато си пожелае, и болни, и посетители. Завеждащата отделение лекарка искаше да подпиша декларация, ама все пак да я убедя защо не искам да ползвам услугите на болницата. Попитах за какво да лежат пет дни. Отговорът беше, че трябва да им се направят изследвания, които се пращали в София, защото никъде другаде несе правели! и трябвало да чакаме няколко дни резултатите. Междувременно децата щели да лежат и да се лекуват. На въпроса ми с какви медикаменти, отговорът беше, ами никакви, ама трябвало да са изолирани.
След като подписах декларацията за отказ и си тръгнахме, си направих труда да проверя дали пък в някоя лаборатория не правят въпросните изследвания. И да, направихме ги в ХЕИ. Значи можело.
Не искам да звуча като майко от сектата бг мама, обаче тая работа с клиничните пътеки е адски порочна. Ето тема за размисъл за д-р Москов.
На никого не пожелавам да му се наложи да влиза в болница, особено на деца.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

1 Виктория Пенелопова 07 | 16.01.201617:55

Не че не разбирам майката, но все пак....гърленият секрет е взет при постъпването, сле което детето е лекувано с антибиотици. Посявката, която е направила при излизане от болницата е абсолютно ненужна, тя дава фалшив резултат и не доказва нищо. За мизерията е абсолютно права. Но, мисля, че гневът й е насочен в неправилна посока.
   

оценка

+0 -0