Карай, моли се и не псувай | webcafe.bg
Webcafe

Карай, моли се и не псувай

Монна Дамянова
26.02.2016, 08:17 (обновена 28.02.2016, 21:15)
жена шофьор

Снимка: © Getty Images

Колкото и да ни е трудно и колкото и да е несправедливо на агресията не трябва да се отговаря с агресия

Жената е негърът на света.

Джон Ленън

Жената с малка и скромна кола в България е негърът на Вселената. Аз съм негърът на Вселената, не се срамувам от това и ще ви разкажа няколко истински истории.

Лято е. Карам в центъра на София, в преките на Витошка, слушам музика и се наслаждавам на спокойния трафик. Правя десен завой и плавно спирам, защото баба и дядо с бастуни пресичат улицата. Изчаквам ги.

Водачът на МПС-то зад мен започва да натиска клаксона продължително. Поглеждам в огледалото - бял джип с красиво русо момиче, вързано на опашка. Не реагирам. Въпреки че колата е по-висока от моята и няма как да не е видяла пресичащите пенсионери си казвам, че може пък и да не ги е видяла, примерно 'щото шофира с разширени от посещение при очен лекар зеници. Това е забранено, но не е невъзможно и затова продължавам спокойно напред. В правия участък отново спирам, защото майка с количка се бори да пресече между колите и дупките почти като Лео с мечката.

Русата принцеса в бялата корейска каляска зад мен отново свири с клаксона. Поглеждам в огледалото - красивата й глава е заприличала на angry bird, а от движението на напомпаните устенца отчетливо се разбира, че крещи нещо за майка ми. През това време майката с количката пред мен се опитва неистово да я прокара между два паркирани автомобила, бебето започва да плаче, а енгри бърда за сериозни господа продължава да натиска. Дръпнах ръчната, махнах колана и слязох.

Помогнах на жената да се добере до заветния тротоар, след което почуках културно на прозорчето на нервната принцеса. Тя не отвори. Попитах я за адрес ли бърза или за епилация на триъгълника. Тя не отговори. След нея вече имаше други коли, затова реших да действам смело и с мазния си, плътен, червен гланц за устни й оставих целувка на прозореца. След, което продължих по пътя си.

Есен е. Отново карам в центъра, ще правя десен завой по "Солунска", но не мога да го осъществя, защото лъскава немска лимузина с еднакви цифри в номера е спряла по диагонал на завоя, глава с много коса се е подала от предния прозорец и си говори с едър мъж в черно на средна възраст. Няма аварийки. Реших да изчакам минута, може би е нещо много важно, което не е за телефон, може да е дългоочаквана случайна среща, може да е познала баща си, който не е виждала от години. Емпатията в комбинация с развинтено въображение ме прави особено търпелива в такива случаи. Минутата мина, мъжът ме погледна, зад мен имаше вече няколко автомобила. Започнаха да свирят.

Жената от голямата кола невъзмутимо продължи да си говори с господина, запали и цигара, видях, защото той й даде огънче. Мина още една минута. Понеже бързах, реших да заобиколя лимузината, размерът на автомобила ми го позволяваше и леко дадох газ. Приказливият чичо обаче изведнъж се превърна в свиреп пазач и застана пред колата ми, удари по капака с юмрук и извика „Къде си мислиш, че отиваш ма!?" Спрях. Той даде знак на жената и тя продължи по "Солунска". След нея продължихме и останалите...смотаняци...

Зима е. Карам по пътя между Зоологическата и бул. "Черни връх". Има задръстване, колите са в стройна колона. Малко преди светофара на мола не помръдваме. Вдясно от мен има двупосочна към онзи момент пряка. Колите пред мен не са оставили място, така че шофьорите да могат да излязат от пряката или тези от насрещното да влязат в нея. Няма и желаещи.

Предницата на моята кола е точно там, където улицата и пряката сключват прав ъгъл. До мен, позициониран в насрещното, застава млад мъж в малка черна кола. Поглеждам го. Той сваля десния прозорец и започва да крещи „Курвоо, как да завия, ма!? Проста ли си ма, овцо тъпа!?" Виждам, че шофьорът пред мен е мъж и разбирам защо не пита него екзистенциалния си въпрос. Свалям и аз прозореца и спокойно му казвам, че не съм виновна, че няма как да мине. Много искам да го попитам дали след като се е оженил, е разбрал, че има курви, но не го правя. Той изсумтява нещо неразбираемо.

Вдигнах прозореца, беше светнало зелено и потеглих. След секунда камък удари стъклото ми, без да го счупи, а агресивният дебил продължи в насрещното и се удари челно в черно ауди. Продължих напред.

Есен е. Прибирам се от прекрасен обяд с добри приятели. Карам по същата улица, по-скоро по същите дупки, които някога са си имали улица. Пред мен се движи сива кола. Кара много бавно, предполагам заради дупките. Когато участъкът тип лунен пейзаж остана зад нас, колата продължи да се движи с под 20 км/ч. И така 200 метра.

В насрещното нямаше никой, дадох ляв мигач и предприех изпреварване. Още щом сигнализирах за предстоящото си действие, колата пред мен ускори. Когато я изпреварвах, шофьорът в нея вече караше толкова бързо, че изпреварването стана почти невъзможно. В насрещното вече се движеше друга кола и като по чудо успях да изпреваря злобното психо и да се прибера в правилното платно. В огледалото за задно виждане къдрав дългокос вампир крещеше като обезумял, показваше средни пръсти с две ръце и изобщо правеше всичко, което е обратното на нормалността.

Исках рязко да спра, да се ударим, да не ми пука, да сляза и да го размажа с чадъра си на розови сърца. Не го направих, поех си дълбоко въздух и продължих напред.

Наскоро по време на детски рожден ден 7 от 7 майки споделиха, че са били жертви на агресия на пътя. На едната дори са й опирали пистолет в главата, заради невъзможност две коли да се разминат. Слава Богу всички са живи и здрави.

Колкото и да ни е трудно и колкото и да е несправедливо на агресията не трябва да се отговаря с агресия. Тя е чудовище, което се храни и става по-силно от образа си в огледалото. Каквото и да ви се случва на пътя, запазете спокойствие, пребройте до 10 и бъдете хладнокръвни. Защото с едно псуване на майка, обида или среден пръст нито можете да направите пишките на агресивните простаци по-големи и по-твърди, нито можете да накарате изтрещелите и нахални до безобразие жени да бъдат обичани.

Можем само да се помолим за тях.

Oще: автомобили  агресия  агресия на пътя  движение по пътищата  жена зад волана  жена шофьор  истории на пътя  коли  насилие  околовръстното шосе  трафик  шофиране  шофьор 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.08.2012, 12:38

17 деграданта | 15.06.201614:42

До explorer: Ахаха, е, прав си, има изключения и при жените, съмнявам се да е отивала на уроци по бейзбол. В края на краищата, всичко опира до култура и начин на мислене, без оглед на половете. Но нещата в момента наистина са много зле, почти всеки ден ставам свидетел на гневни изблици на пътя, а аз шофирам само по 30мин. дневно. Мен също ме дразнят "тарикатите на дребно", за които очевидно спестяването на 15 секунди преди светофара или неправилното престрояване пред "балъците" като мен има огромно значение - само за тях самите, разбира се. Ще цитирам "Крив Макарон", който е написал следното в предишен коментар: "Нормалността е емигрирала от България и е отнесла със себе си всички пътища, водещи до нея" - факт.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

16 explorer | 15.06.201610:56

до #15, преди седмица-две станах свидетел на интересна случка. Вървях пеша нагоре по бул. Бъкстон и подминавах колите в образуваното задръстване преди Околовръстното. Колите бяха спрели така че ги подминавах и ме направи впечатление един черен джип Лексус, управляван от засукана руса мацка около 30+. понеже опашката беше дълга на зелен сигнал на светофара Лексусът ме подмина и отново спря на 10-ина метра по-нагоре. Какво беше изумлението ми когато дамата слезе, беше с минижуп и токчета, отвори багажника на джипа и измъкна от там бейзболна бата, с която се върна на шофьорското място. Честно казано онемях, най-малкото защото с подобен уред не можеш да замахнеш на токчета, но....може да е за украшение Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.08.2012, 12:38

15 деграданта | 15.06.201609:19

Бих нарекъл поведението на авторката по-скоро провокативно, в никакъв случай агресивно, и то само в една ситуация. Не разбирам защо така яростно бе нападната. Да, съгласен съм, че при жените процентът на неумелите шофьори е по-голям, но кога за последно прочетохте/станахте свидетели на ситуация, в която жена слиза от колата и пребива/осакатява някого? Какво мислите е съотношението на ПТП, завършили със смъртен случай, когато става въпрос за мъже/жени шофьори, причинили инцидента? Моите наблюдения са 10:1, в най-добрия случай. Не сте справедливи, едва ли някой от вас е състезател в градски условия, на всекиго се случва да направи грешка. Така, както дамите имат нужда от малко по-добра ориентация и практика в шофирането, така и ние, мъжете, от малко повече контрол и толерантност. Никой не е сам на пътя...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 13.02.2012, 17:45

14 poljakovski | 15.06.201606:53

Статията е супер. И не става въпрос за това дали изпитваме агресия, дали се ядосваме и какво ни се иска да направим или си представяме, а дали се поддаваме на това и как всъщност реагираме.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 25.11.2015, 17:07

13 Бам | 27.02.201611:49

Абе от прочетеното си правя заключението, че и авторката не ще да е от най-спокойните на пътя, това изпреварвания с мръсна газ, лизане на стъкла, абе .. май сме нервнички нещо зад волана.
   

оценка

+0 -5

Регистриран на: 20.02.2016, 03:24

12 Merio Fehi.1273062516039115 | 27.02.201611:23

Монна Дамянова куха си като междузвездното пространство а и статийката ти блика от сексизъмУсмивка))жената може и да е негърът ама си се объркала щото не е в бг а примерно в Саудитска Арабия(комай там само)иначе и аз мога да изброя 200 случая (образно)когато именно заради жени шофьорки съм бил бил на косъм от Птп и то не само моя скромна милост -пък ти Монна(разбира се с фалшиво име)пак си защитаваш версията със страстта на евангелистки проповедник,,видите ли как само нагло карат мъжете, , -това твоето нереализирана кифло бие на женица вечно недооценяване от мъжете хехе... Май с правоУсмивка))иначе е най лесното да ревем пък да забравяме да се огледаме и търсим причината в себе сиУсмивка))Аман от позьорки
   

оценка

+2 -8

Регистриран на: 28.07.2010, 13:20

11 мааму стара | 27.02.201608:38

... 'начи, ка си караш и некой ти сфирка... и са питаш: - тоа... сфирки ли ша ми прай, та ми сфирка Тъжен
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 23.05.2014, 08:51

10 Ivan Bardarov | 27.02.201607:13

Монна Дамянова и Тома Томов - публицисти уролози!!!
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 23.05.2014, 08:51

9 Ivan Bardarov | 27.02.201606:44

Рунбабирунвайте по-вече и по-малко каркурсвайте хеле пък по малките улички в центъра на столицата ми.

За по-умерените уокбабиуокването също е от полза.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

8 deowin | 26.02.201622:18

>В повечето случаи авторката се държи пасивно-агресивно

И, да, абсолютно съгласен с това наблюдение. На мен точно по същия начин ми направи впечатление, че агресията изобщо не е чужда на авторката, просто я изразява по различен начин, и то дори не в минималната и спорна версия, която напоследък наричат микроагресия. Това с червилото, например, си е чиста проба повреждане на чужда собственост.
   

оценка

+0 -6