"Час по родолюбие" или опасен популизъм | webcafe.bg
Webcafe

"Час по родолюбие" или опасен популизъм

Емил Джасим
24.10.2014, 14:07 (обновена 02.11.2014, 10:53)
вмро нфсб

Снимка: © vmro.bg

Къде е границата между родолюбие и популизъм? Предложението на Патриотичния фронт за "час по родолюбие" крие опасността държавата да поеме контрол над нещо така естествено, каквото е обичта към семейството, към рода, към Родината...

Според изказвания на бъдещ коалиционен партньор в евентуалното правителство, една от договорките за подкрепа на кабинета била въвеждането на т.нар. "час по родолюбие". Запознати твърдят, че това ще бъде нарочен учебен час, който нямало много да се различава от часовете по история, но акцентът ще е изключително върху героичното минало и върху съпротивата на българите срещу чуждата политическа власт.

Две опасни неща се случват всъщност в сферата на образованието у нас.

Първо, коалицията, която си присвои нарицателното "патриот", явно твърди, че любовта съм родината я няма, щом е необходимо да се учи допълнително.

Явно изучаването на география на България, на български език и литература, на история на българските земи, на химия и опазване околната среда не успяват, според тази политическа формация, да възпитат у подрастващите любов към Родината.

Така ли е в действителност?

Трябва ли държавата да се грижи за нещо така естествено, като обичта към семейството, към рода, към Родината?

В училище се учи математика, защото ние по природа не знаем как се смята. По същата причина учим и всичко останало. На български се учим първо как да пишем, после как да пишем правилно и прочее. Никой не ни учи как да говорим или пък ни учат как да говорим граматически правилно.

Оказва се, че тази политическа сила приема, че по подразбиране българите не обичат своята родина, не знаят как се случва това и по тази причина трябва да има специален час в училище.

Херодот твърди, че историята е учителка на народите. Въвеждането на такъв час е меко казано опасно, защото именно историческият опит на народите показва, че, ако започне държавата да учи децата как да обичат родината си, рано или късно започва да ги учи как да обичат и държавата, и нейния лидер, и партията, която той води.

Скоро след това започват маршовете, юношеските организации и летните лагери.

И ако тази първа опасност е по-скоро в перспектива, то втората вече се сбъдва - общественото внимание по темата "ОБРАЗОВАНИЕ" вместо върху належащи тежки и структурни реформи е фокусирано върху това безумно предложение за "час по родолюбие" и нелепата грешка на образователната и избирателната система Анна Баракова, която стана депутат погрешка, както вероятно е станала и учител.

Преди време друго подобно недоразумение във властта, което заемаше позицията на министър на образованието, Анна Клисарова, на свой ред беше отклонила темата, предлагайки безумния единен учебник по предмет.

В същото време българската образователна система има належаща нужда от следните няколко стъпки:

- създаване на стандарти за съдържание и за оценяване;
- повишаване на учителската квалификация за работа с модерни образователни инструменти;
- повече автономия за училищата;
- осъвременяване на учебните програми;
- по-висок процент от БВП;
- намаляване на процента на отпадащи ученици;
- преструктуриране на регионалните инспекторати по образование;
- създаване на независима от МОН структура, която да оценява резултатите от националното външно оценяване и зрелостните изпити.

На фона на тези необходимости, изместването на фокуса на общественото внимание по темата "Образование" към предложението за "час по родолюбие" или за една грешка на системата, която е станала и депутат, е показателно за липсата на обществена, а не просто политическа воля за извеждането на доброто образование като истински първостепенно важно.

Или както обичат да казват политиците - като приоритет.


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.04.2014, 13:21

46 BatJango | 27.10.201423:19

мдааа VK, прав си , дохтор му е нужен на човека. Ма и не само това , ей така като му мернах "лика" ми замяза на онова пиле - Road Runner... абе психодиспансерите май съвсем са заебали службата
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

45 VK | 27.10.201407:28

Стоенчо,
Не знам кви апчета пиеш, ама явно не ти действат добре!
Потърси някой по-кадърен дохтор.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

44 Conspirator | 26.10.201423:29

VK,видя ли сега каква стана.Сидеров,та Сидеров...Не ни стига Емо Джасим,ами сега и ALFA мъжкари се намесиха.
Ташунка Витко казва.Може да настъпваш много пъти мотиката,но джонга на едно и също място не трябва да ти изскача,защото Ташунка Сапа знае от собствен опит,че в ТЪМНОТО не всички косми са женски.Бизонът още обикаля около вигвамите.
Казах хау.
Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.04.2013, 10:10

43 Stoyan Ivanov | 26.10.201422:45

Тук пак се е разписало анонимното и страхливо говно VK. Ей, говненце некадърно и тъпо, страхливо и подло - аз съм тук с името си и лика си, ти ще имаш ли смелостта да се изправиш с твоите?! Не, бе, не се бой, аз увредени от природата не бия. За публичен спор говорим. Е, ще имаш ли смелостта да се изправиш? Или - като повечето неолибералстващи лузъри - можеш да се периш само анонимен?!
Егати гнусните плазмодии, дето се навъдихте!
Повърня сте вие, обикновена помия с огромни претенции.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

42 dedo adji | 26.10.201420:49

Не така, час по родолюбие не трябва да има. Трябва всеки час да е изпълнен с родолюбие. ама отде да знаят повечето съвременни даскалици що е то родолюбие и има ли то почва у нас. Затова всеки трябва да възпитава родолюбие в децата си.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

41 Оня Дето Го Трият | 26.10.201420:21

Кой е Сорос?
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 21.04.2013, 11:50

40 Не така | 26.10.201419:48

Час по родолюбие трябва да има! Иначе малцинствата печелят. А господинът със звучното име Емил Джауд Джасим /автор на статията/ е на заплата при Сорос. Сега можете да ме изтриете.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 09.03.2014, 15:47

39 Алилуйщина | 26.10.201419:05

VK | 26.10.201411:54………….
‘‘патриотизъм,дучета,фюрери,арийска раса‘‘…ехе-ее-йй къде съм аз къде сте вие,нищо не разбирате,в соросоидски стил-…Та заедно двамцата ги разказвате едни,все едно сме глупаците,но видиш ли на ум се учат и те/глупците/…

Как може такива работи,чичко Шикългрубер изобщо не е бил подпомаган финансово от страна на САЩ, Великобритания и на целия Запад, за да създаде една чудовищна военна машина, която да бъде хвърлена против Съв.съюз. Не, Хитлер бил просто един гениален икономист и политик, с хипнотични способности за внушение. Мобилизирал е целия немски народ и го е превърнал юмрук, изцяло опирайки се на вътрешните германски ресурси. Всички други обяснения са голи и смешни „конспиративни теории“, нали? Или, ще ни обяснявате, че и „Оранжевата революция“, и днешните безредици в Украйна нямат нищо общо с никакви външни сили и външни интереси, а са спонтанна революция на самоорганизиралия се украински народ?

Блаженни са вЕрващите!!!
А ,,невежеството е първата предпоставка за вярата и затова църквата/и сорос/ го цени толкова високо‘‘

Ами родолюбието!То не бе ли онова нещо дето прави най-здрава връзка на обществения съюз на дадена държава. И колкото е по-слаб такъв обществен съюз,толкоз по-лесно се прокарват нечии интереси/ГМО,шистов-южен газ,АЕЦ/примерно…Така че,проповедници,защитници на Сорос не са нищо друго освен купчина тор.Торът,колкото повече го разкопаваш,толкова повече вони.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 09.03.2014, 15:47

38 Алилуйщина | 26.10.201419:04

Добре,неприятни г-н Джасим! Изтривам името ти от коментарът си,а видим ша ма огрее ли и мен демокрациятя и правото на свободното слово,а не новите маршове на фюрери и диктатура.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

37 VK | 26.10.201418:13

"35 Stoyan Ivanov | 26.10.201417:12
Господи, Боже мой! Написал някой си Емил общите си разсъждение на тема "колко лошо е някой да се нарича патриот", базирани на, цитирам: "...Запознати твърдят, че..."

Стоенчо,
Виж, бате, кой иска да те учи на родолюбие и после обяснявай кво било баш родолюбието!
Бивщи ченгета, агенти на ДС, хора, дето са или гениални артисти (успяват цял народ за заблудят), или наистина са със сериозни психически отклонения.
Е, ако някой се съмнява какво точно родолюбие се подготвя....
Веднага си представям колко добре се вживяваше в ролята на "фюрер" великия патриот Сидеров. Всичките баш патриоти са точно от този тип.
   

оценка

+1 -3