Българи ли сме и/или европейци | webcafe.bg
Webcafe

Българи ли сме и/или европейци

Димитринка Желязкова
30.05.2011, 10:21 (обновена 30.05.2011, 10:24)
Изгубени години

Снимка: © Getty Images

Питам се защо българското присъства в националните ритуали толкова помпозно и церемониално, включително и в училищното им битие, а не присъства в нашето ежедневие

За Българите Дания е далечна страна. Събитията в нея не присъстват често в новините. Но малцина знаят колко много българи учат и живеят там. И пътят със самолет до там е толкова, колкото да стигна с автомобил от летището до моя малък провинциален град.

Дания е от ония спретнати северни страни, в които по улиците няма много хора, къщичките са като приказни илюстрации, на прозорците между две саксии с цъфнали цветя (орхидеи) стои свещник.

Учили са ви, че северняците са студени и нелюбезни. Попитайте за нещо на улицата. Отидете в един дори среден по големина град и ще ви поздравяват с „хай" като техен човек.

За мен само едно им липсва на датчаните - малко повече слънчева топлина. Но животът не е справедлив и тъкмо поради това е интересен.

Ето ви една датска новина и българските ми разсъждения по нея. На 27 май датската кралица Маргарете II и принц Хенрик посетиха малкия град Хорсенс на полуостров Ютланд. Целта на посещението е принцът да открие парк за иновации и бизнес към университета ВИА -"Витус Беринг". Целта на представяната идея е да покаже в международен аспект съчетанието от обучение, технологии и преприемачество.

На това "скромно" международно тържество за 20 минути принцът се среща с ректора Х. Микелсон и декана на факултета по бизнес и технологии К. Лесиотакис, представят му иновационна разработка на инвалидна количка, която той пробва сам - и то пред очите на всички студенти.

И всичко това без музики, химни, танци, тоги, патетични речи и озвучаване. Залата е украсена с флаговете на страните, от които са студентите.

Но се оказва, че нашите българчета, бъдещи инженери, архитекти, програмисти, брокери и и пр., не са открили родния трикольор сред тях.

Питам се аз сега ли видяха тези, несъмнено умни млади хора, че университетът не разполага с българското знаме. Как не са го забелязали в досегашните интернационални прояви, които са част от образователната политика на ВИА. Толкова наши студенти учат там от няколко години...

Питам се защо българското присъства в националните ритуали толкова помпозно и церемониално, включително и в училищното им битие, а не присъства в нашето ежедневие.

Питам се и как можем да съберем толкова български младежи на едно обществено събитие, в което няма футбол, бира и чалга.

Питам се и като родителите от една досадна реклама „къде сбъркахме".

И си отговарям като Алеко, че европейци сме, ама не съвсем.

А като българка си отговарям, че и българи сме, ама не съвсем.

Щом има пословица: "Хубава работа, ама българска".

Oще: българи  дания  европейци  флаг  футбол  чалга 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

8 Dimitar Stamboliyski | 31.05.201114:17

Теа, какче, билийв ми, живях известно време в Дания, по стечение на обстоятелствата я изръшках абс. цялата, имах своите хубави и не-толко моменти.
Като цяло скандинавците са бая химици - от градината та до настроението. И го намирам за отн. нормално с тоя техния климат. Хубаво е, че Гълфстрийма ги спасява, та имат читаво селско стопанство, а норвежците не си чупят дървените лопати за да извадят метала. И, наистина, не разбрах смисъла на статията като такава!!! Освен че едно нашенско бубе се похвали, колко далеч е стигнало. Но, уви, скрили му флага...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.05.2011, 14:05

7 YOLE | 30.05.201117:52

Мисля , че щастливите датчани са скрили флага на гордите българи от завист .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

6 Mile Manolov | 30.05.201116:38

Дания е една от страните с малко крайно дясно ^^
Скоро ще ви сритат бантустанските гъзове от там и флага ще ти е най-малкия проблем. И са прави!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

5 Thea Atanasova | 30.05.201115:33

Айде пак наблегнахме на обсъждането на авторката вместо да се замислим над положението в страната си. По-малко обсъждане и повече действие ви препоръчвам... Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

4 Dimitar Stamboliyski | 30.05.201113:46

Оф, аФторкееее! Стига с тая реклама, брее, "виШти-ма-дйе-стигнАх"...

Да, бая народ се потите там, щото е беСплатно, мама и тате, и кралица Маргрете по некъв начин ви издържат (всеки със своя си трик, нали???),
градинките спретнати - мъха разграден със спецЯлен детергент, месото - бе, по-добре си стой веге, ако успееш да го извадиш от хранителните си навици и свиквай на иронично отношение, ако не можеш да отговориш на въпроса "Hvordan går det?"

... На Джийзъс татка му за шлифера! Ич не ти разбрах смисъла на статията!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.07.2010, 22:56

3 garo | 30.05.201112:55

Кате, преди да се "Възмощаваш", научи българската граматика, че така малко несериозно иде това възмущение...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.05.2011, 12:14

2 Katy Atanasova | 30.05.201112:29

Имам въпрос към Димитринка Желязкова :
В качеството си на какъв автор е тази статия - журналист, студент, наблюдател ? Защото, ако е студентка, къде е нейния трибагреник ?
Възмощавам се, че има хора, които не се гордеят, че са Българи, но след циганизирането на обществото ни, не всеки има нервите да обеснява какъв е. Жалко е също, че не се възпитава родолюбието в децата от ранна възраст, повечето са чуждопоклонници, американизирани и чалгопросмукани, това е отражение на криворазбраната демокрация на най - интелигентната част от световното общество, защото все пак сме гении, който немогат да застанат достойно зад Българския флаг.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.06.2010, 20:01

1 Милена | 30.05.201110:34

Кратко,точно,ясно и много внушително!Усмивка))) поклон
   

оценка

+0 -0