Индустрията ни няма нужда от нашите инженери | webcafe.bg
Webcafe

Индустрията ни няма нужда от нашите инженери

Георги Томов
06.10.2010, 12:50 (обновена 07.10.2010, 11:04)
кремиковци

Снимка: © БГНЕС

Съдбата на повечето промишлени предприятия в България от т.нар. тежка индустрия е като на "Кремиковци", а друга така и не се разви - следователно кой да търси инженери...

Нека да погледнем малко статистиката: през предишната учебна 2009/2010 година в Техническия университет в София остават 20% незаети места от държавната поръчка за обучение на бакалаври.

За тази - 2010/2011 година бройката е редуцирана със същият процент, но отново имаме 24% свободни места.

Кои са най-желаните специалности за тази и миналата (номерацията в скобите) години:

1. (2) Компютърни системи и технологии

2. (1) Стопанско управление

3. (3) Публична администрация

4. (4) Телекомуникации

5. (6) Авиационна техника и технологии

6. (5) Индустриален мениджмънт

Три от шесте специалности са по-скоро икономически, отколкото технически, а всичките са в сферата на услугите, не в производството.

Друг е въпросът, че не повече от 30% се дипломират навреме, а съвсем отпадат други 30%.

В дъното на класациите, редом с машиностроителните,  са и специалностите изучавани на западни езици - английски, немски и френски. Въпреки широко застъпеното езиково обучение в средния курс, резултатите от което са силно спорни, се оказва, че желаещите да продължат обучението си на изучаван в гимназията език са доста малко, при това далеч не най-добрите студенти.

Интересът към дадено образование се определя главно от възможността за последваща реализация - кандидат студентите много добре се ориентират към икономическата ситуация в момента, за съжаление никой не може да прогнозира каква ще бъде тя след 4 години.

Но едно е сигурно - тези отрасли които сега не „вървят" тогава ще са още по затънали. Което не е гаранция, че другите  няма да споделят съдбата им. Интересен е примерът с текстилните специалности, имаше пердиод на огромен наплив към тях - преди да изгоним масовия среден и дребен предприемач, шиещ у нас на ишлеме.

Погледнете пак таблицата с желаните специалности, някоя от тях да ви звучи конкретно ? Несигурният стопански живот възпроизвежда несигурни образователни очаквания, рефлектиращи в интерес към широкопрофилното обучение.

С изключение на авиационната, която по принцип е в тази класация защото там се обучават високоплатени кадри за Ръководство на Въздушното Движение, както и пилоти, но последното вече е само "теоретично" - тоест трябва сам да финансираш практическото си обучние. Няма да споменавам цифрата, за да не се стряскате.

Интелектуалното ниво на кандидат инженерите рязко спадна. Не мога да определя това само проблем на техническите вузове ли е, по-вероятно е да е всеобщ - на новите поколения.

Факт е, че до излизането им с титлата „инженер - бакалавър" то не се променя особенно - редовно имам дипломанти говорещи с такъв тежък диалект, че лично аз изпитвам срам.

Всъщност всичко това може би е простимо, ако нивото на инженерните знания превъзхожда значително езиковите. Уви, не ги. Или поне не значително.

Какви са проблемите, изредени на случаен принцип, защото никой не се е сетил да ги проучи както трябва:

Липса на мотивация у студентите

Индустрията няма нужда от нашите кадри, не може да ги поеме (дори за учебни, неплатени практики, какво остава за реализация и кариера).

Малкото завършили, които успяват да намерят работа по специалността, са ниско платени. Тежиш икономически на родителите си по време на следването, но когато завършиш - пак е същото.

Работа по време на следването

"Ама аз работя" - това е най-честото извинение за непосещаване на занимания, неизпълнение на определени задължения или откровено незнание на материала. "Ми не работи" - не е най-подходящият отговор, всички сме в кюпа, всички имаме деца и знаем какво е. Докато преподавателите съчувстват на родителите - така ще е.

Липса на мотивация у преподавателите

Повече от ясна теза - докато при социализма един преподавател взимаше колкото стопански ръководител в производството, сега получава колкото началното ниво на заплащане в западните "технически" фирми у нас, най-често търговски, което от своя страна се равнява на заплащането на труда по позиция "хигиенист" в средна ръка банка.

Разбира се, тук ще има възражения "на кого стигат парите" - да, на никого, ама и кой си върши работата като хората? А усещането за "мисия" и прочие глупости може да е валидно само за старите моми и самотните ергени (тоест хора, на които никой не плаче за нови маратонки, да не говорим за Сони плейстейшън.)

Необходимостта да се търсят паралелни източници на финансиране води до пренебрегване по-незначителните ангажименти, оценени чисто комерсиално.

Познайте, ако един преподавател е на бизнес среща, която се проточва не по негова вина и влиза във времето за лекции, дали ще я зареже и ще хукне към аудиториите ? Познахте.

А сега познайте колко струва един наднормен час  (ангажименти над норматива, които не е прието да бъдат отказвани, и често са повече от самия норматив) - 2 лева.

Натурни експерименти показват, че за един час бърз ход в центъра на столицата (с поглед надолу и очила) се открива същото количество парични единици, е , на дребно, но да не издребняваме.

Правени са предположения с интерполации колко могат да се изкарят от миене на стъкла на коли или просене, но данните са засекретени...

"Син ти индженерин да стане..." - кълнат вече циганките, ако не дадеш нещо на кръстовището...

Oще: бакалаври  инженери  образование  производство  специалности  университет 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.08.2010, 15:09

14 skd911 | 10.10.201004:15

@Iennin


Ти може и да си изкарваш парите от индустрия, но това не значи че индустрията ни е добре. Всяка година индустрията ни се свива, например за 2009-а година индустрията ни се е свила с 4%.

Общо взето има тенденция според която на държавите на които се свива индустрията, намалява растежа. Да речем в Япония през 80-те и 90-те години делът на индустрията е бил значително по висок отколкото сега, съответно и растежа на икономиката.

Разбира се предполагам сега ще се появят хора които ще кажат, че при по развитите държави индустрията е нормално да се свива, но дали това е така Чуди се .

Да речем в Южна Корея която е много по развита от България, индустриалния сектор заема по голям дял отколкото в България.

Разбира се някой може да каже че Япония е по развита от Южна Корея и аз не мога да оспоря това, но за сметка на това икономиката на Южна Корея се развива по бързо от тази на Япония.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.08.2010, 15:09

13 skd911 | 10.10.201003:51

В идеалния случай индустрията и услугите трябва да са споделени по равно........ но на запад услугите заемат все по голяма част от икономиката, а индустрията.......... намалява. Причините са много и най различни, нуждата от инжинери на световно ниво намалява не само в България. С което разбира се спада индустриалното производство в света......... явно такова не е нужно, много замърсява предполагам. Но без индустриално производство, нещата рано или късно ще тръгнат на зле, някой трябва да произвежда........ при това не само интелектуално собственост, а реални продукти. Интересно е в по дългосрочен план как ще се отрази намаляването на индустрията за сметка на услугите, според мен това постепенно ще доведе до западане на икономиката, която просто няма да може да произвежда достатъчно реална продукция, за да е конкурентно способна.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.09.2010, 00:00

12 koncentratico | 09.10.201023:35

зведухачке, хайде пуши си ментерляците и недей дава акъл кой кой е!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.08.2010, 23:34

11 zvezdha | 07.10.201020:43

8 koncentratico | 07.10.2010 10:35

Казах ти като на човек - ходи да береш тютюн, а не само майка ти и баба ти да берат Много щастлив На кило 30 стотинки. Жива далавера. 17 кила = кутия давидов. Ще цъкат в лъжница като те видят. Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.08.2010, 23:34

10 zvezdha | 07.10.201020:37

8 koncentratico | 07.10.2010 10:35Каза тютюнбджия, който лъже, че е завършил софийски университет Много щастлив

Чиба куче Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.07.2010, 11:38

9 Iennin | 07.10.201010:53

За мен статията не отразява в пълнота проблема. Започва се с количеството студенти като мярка, което най малкото е некоректно. Аз съм инженер и работя по специалността, издържам семейството си, жена ми работи за удоволствие и живея на квартира, имам две деца. Не е вярно че инженерите получават малко. Също така не е вярно че в България няма индустрия. Не е вярно и че ТУ-София не струва. Аз съм завършил там с отличен успех и работих през по-голямата част от следването си. Ходил съм в чужбина и за мен образованието в България и много теоретично, не искам да кажа че инженер се става само с отверка, но трябва да се решават практически проблеми, което малко липсва. Образованието в България е сносно. Трябва да се наблегне повече на икономическото "ограмотяване", това е проблема на 95% от хората, които се смятат за нереализирани. "Учене през целия живот" значи всеки ден не веднъж на седмица два пъти в месец или три пъти на година, а всеки "шибан ден". Повечето хора с които съм работил казват, че за 100лв повече защо да напускам. За 50ст, трябва да се напуска и да се търси по добър живот. Ние гледаме да си подредим живота, а не да следваме мечтите си.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.09.2010, 00:00

8 koncentratico | 07.10.201010:35

Интересно ми е, дали в западноевропейските университети залите са на 70% празни?
Извода за оправданията на измислената звезда може да си направите сами....

Колкото повече студентите заминават на запад, толкова по-малко измислени звезди ще ни обясняват простотиите си!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.08.2010, 23:34

7 zvezdha | 07.10.201003:33

Защото преподавателите си преподават добре лекциите и с удоволствие ако проявиш интерес ще ти обърнат допълнително внимание. А това, че залите са на 70 процента празни и повечето студенти правят всичко друго, но не и да ходят на лекции си е техен проблем. Разликата в качеството между 20-те и 80-те процента се установява много бързо при контакт с тези хора.

И ако някой твърди, че образованието не струва от мен да знае, че той не струва (поне в големите университети, защото малките по лично мнение трябва да се закрият за да не харчат пари за нищо)

На някой правило ли му е впечатление, че негативно за университета си се изказват винаги най-големите тъпаци от групата?
Те винаги имат рзлично мнение за живота за да оправдаят собствения си мързел и нежелание да се образоват. Не си вдигнал гъза цяла година и накрая идва и казва, че "тоя университет е пълна пародия" спищовите и слушалките.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.08.2010, 23:34

6 zvezdha | 07.10.201003:25

Но имат нахалството да се изказват за инженерите и тяхното образование и квалификация!!! Пфу, отврат!!!

+1

20% кадърни = +1

И за финал ще кажа, че добрата квалификация е 90% личен труд и 10% насочване от преподавател към този личен труд. Ако някой има желание да бъде и работи здраво ще бъде.

Според мен материала ни е лош, а не университетите криви.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.07.2010, 22:56

5 garo | 06.10.201022:59

До Учителя с любов:

Разликата между билион и милиард е единствено в тва дали някой ще ти каже, че си изговорил милиард глупости или билон глупости. Толкоз. Ай сега кажи ква е разликата между Ноам Чомски, Ноа Уайли, Йоаким Ноа, Ноеми Летиция и Ноа Ноа. Можеш да гледаш в Уикипедия, споко. И пак няма да ти дойде акъла. Не си птрав.
   

оценка

+0 -0