Опасни ли са полуинтелигентните журналисти | webcafe.bg
Webcafe

Опасни ли са полуинтелигентните журналисти

Сандо, Блогуващият с пилци
16.03.2012, 10:51 (обновена 18.03.2012, 08:18)
Мартин Карбовски

Снимка: © Viewsofia.com

Този храненик на системата не препоръчва промяна на същата тази система-хранилница, ами подстрекава в прав текст народът да си го изкара ЧРЕЗ НАСИЛИЕ...

Положението с интелекта е точно като онзи лаф за бутилката - едни ще рекат, че тя е полупълна, а други пък ще я видят полупразна. В случая става въпрос за черепната кутия на Мартин Карбовски, а дилемата е дали и тя е полупълна или полупразна. Или може би това няма никакво значение, след като, независимо от отговора, резултатът би бил един и същ.

Ето какво имам предвид. В един надъхан текст за "отмъщението", Карбовски говори за средния чиновник, който бил вреден, защото назначавал роднини за портиери, крадял, носел скъпи часновници (намек за "оня" шеф на язовирите? ама той не е нито дребен, нито чиновник), а самият той пък бил назначаван от олигарски, които му диктували как да вдига цените на лекарствата и т.н.

Дотук добре, говорим си общи лафове и ни е весело, правим очевидни констатации, всички сме съгласни и всички ръкопляскаме. И тук лъсва интелектуалният задник на Карбовски, защото този храненик на системата не препоръчва промяна на същата тази система-хранилница, ами подстрекава в прав текст народът да си го изкара ЧРЕЗ НАСИЛИЕ на чиновниците, аптекарите, пощаджиите и прочие обикновени хора, каквито в крайна сметка сме всички ние, средностатистическите граждани.

Цитат: "Отмъстете им. Взривете едно гише. Поне пуснете една пиратка. Поне ги напсувайте."
И още: "Ето ви упътване: ако сте много болен и не може да си купите лекарство от аптеката, купете си от пазара бертолетова сол, сяра и дървени въглища. Смесете ги в пропорция (виж гугъл) и ги натъпчете н една тръба, като от двата й края затъкнете с пирони и гайки. Сложете фитил. Потърсете първата аптека, където лекарствата са по-скъпи от същите в Турция. Предупредете учтиво персонала да излезе през вратата. Запалете фитила и бавно се предайте на полицията, като се отдалечите с бързина, съответна на дължината на фитила..."

Ето това е разрешението според полуинтелигентния - шашка динамит. Виновна е скапаната държава, а не онези, които дърпат конците. Виновен е глупавият народ, а не платените журналисти, които го лоботомизират денонощно с поръчкови материалчета.

В текста на Карбовски виждам и много расизъм, но това той не го крие, защото винаги и при всякакви обстоятелства се е отнасял с пренебрежение към циганите. Виж, Лили Иванова е друго нещо и Карбовски с удоволствие я цитира ("Лили Иванова има една теория. Красива теория. В нея се твърди, че... " въх, спестявам ви останалото...), защото тя затова и му плаща - да й пише мемоарите и да и лъска реномето.

И понеже поради чисто финансови интереси не може да отправя нападки - директно и поименно - към узурпаторите и мошениците в политиката, икономиката и културата, дай сега да бъхтим циганите! От думите му ясно личи, че той не ги зачита за български граждани и дори заплашва, че след време те щели да си направят (явно така Карбовски си представя свършека на света) самостоятелна държава на мястото на България : "Нека циганите родят тук децата си и нека тук си направят тяхна държава - държава от цигани и чиновници. Последното отмъщение."

Цялата тази патетична тирада всъщност се оказва въведение към личното мнение на Карбовски за един развод, който явно не му отърва. Не му отърват и цените на лекарствата, обаче не казва нито дума за калпавата здравна система. Не му отърват и останалите в чужбина български деца, а забравя да спомене за неспособността на журналистите да скалъпят обективна статия за всеки един такъв случай и да предложат грамотно на вниманието на широката общественост юридическия казус.

Не споменава и за нехайството на отделните дипломати (а техен работодател е същият като този на Карбовски), които би трябвало да се намесват винаги в полза на българските граждани. От десет кладенеца вода носи, за да поднесе една информация абсолютно тенденциозно, половинчато, изкилиферчено... Но никой не му се сърди. Он толко си може, а и народът чете избирателно.
И всичко това е публикувано на сайта на национален ежедневник, което пък придава допълнителна тежест на текста, прави го по-достоверен, нищо, че единствен конкретен аргумент в него се явява някакъв си SMS... 

Та, защо полуинтелигентният интелектуалец е опасен.
Много от вас може би ще си кажат, че един полуинтелигентен полукелеш е по-безвреден от един нискоинтелигентен баш келеш, обаче не е така. Един полуинтелигентен полукелеш е по-опасен с това, че умее да си издокарва келешлъка, да го лъска и изтипосва, тъй щото да грабва окото, да се харесва и да печели последователи, да го превръща в качество, идея, идеология.

И така полуинтелигентният става кумир на простаците, чиято примитивна мисъл изведнъж придобива завършен вид и привидно човешки облик, а пред очите на доскоро низвергнатите, неграмотни отрепки се открива неочакваната възможност да изказват мнение, да пишат стихове, да дерзаят за изкуство, да се докопат до власт и т.н. Уместен пример за подобна полуинтелигентна мерзост е популярното предаване "Ку-ку" и последвалият пробив на славитрифоновщината, чалгата и тоталната идиотизация на обществото.

Полуинтелигентният е таранът, разчупващ черупката на здравия разум и добрите чувства. Полуинтелигентните и полуобразованите са проводниците на упадъка, те легитимират дискриминацията в обществения дебат, те подтикват към насилие и банализират глобалните проблеми чрез популизъм.

Защото е лесно да се печелят дивиденти от проблемите на другите, обаче когато стане въпрос за разрешаването им, полуинтелигентните предлагат разрушение и омраза. И знаете ли защо? Защото на тях това им е бизнесът - това може само да им роди главата и от това единствено печелят.

Тоталитарните режими от миналия век бяха създадени и ръководени от такива учили-недоучили полуинтелигентни типове, а сега пък техните полуинтелигентни отрочета ни поучават как се прави демокрация и как се живее в общество, поощрявайки същевременно етническата омраза, физическата саморазправа и тероризма.

И познайте защо нещата никога няма да потръгнат! Мисля, че бихте могли да се досетите сами, дори и ако бутилката ви е изцяло празна.

Oще: бонуси  държава  журналисти  интелект  мартин карбовски  проблеми  цигани  чиновник 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.04.2012, 14:01

47 Svilena Georgieva | 04.04.201214:07

Най-после един, който не се кланя на тоя словоприказчик. Аз отдавна се отвратих от Карбовски, макар че не мога да не му призная някои качества. Разбирам и защо го харесват хората. Но сега знам, че някой разбира защо не го харесвам аз. Карбовски винаги ще има една публика от лични почитатели, каквото и предаване да направи. Като Бареков. Но никога няма да може да каже нещата така, както може например Кеворкян.
А простаците винаги ще си намерят кумир. Дали ще е Карбовски или Азис - кое е по-опасното? Азис, който прокламира да оставим Стилян Петров "да умре на спокойствие".....
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 15:57

46 Диян Янков | 23.03.201213:55

Карбовски може да не е голям мозък , но не е и тъп ! Той е един средностатистически послушник , който има нюх към сензацията и проблемите на обществото . И това не е голяма философия , въпроса е , че на него му е осигурена трибуна, ефир и трябва да е една идея по-внимателен с правата които са му дали , поне според мен . Но да не забравяме , че и той е плод на същата тая държава и у него се формират същите тия чувства за безнаказаност и недосегаемост , каквито са се формирали у хората за които той говори .. обикновено .

Та .. как го виждам аз ? Еми той е оръжие в ръцете на същата тая държавна машина , по която той "уж" така грациозно храчи и той това много добре го знае , както се пееше в една песничка . Карбовски е само една маша , с която бъркат в огъня за да го накарат да се разгори . Същевременно с посредствените храчки обаче , които му придават героичен облик и му печелят симпатизанти , а и хората по тоя начин започват да виждат и истина в лицето му , съвсем така недвусмислено се и омаскаряват някои , които не заслужават или пък се оневиняват такива , които са явни и доказани калпазани .
В случая с Вихра и Иван , акцента му , ми допада , макар че това е поредния финт за изпускане на налягането , което се е нагнетило у народа . Функцията му е точно такава , на клапан , който да разтовари налягането , щото ако това налягане избие не контролирано , щетите може да са съвсем истински и реални .

Журналист като кажат , аз се сещам за Коритаров . Не ме интересува какъв е бил някога преди или сега и каква принадлежност има или к'во що ! Въпроса е , че той беше тиква , ама истинска и разстрелваше виновниците с думи при това публично и недвусмислено . Много ме е яд , че му затвориха така устата . И да , сигурен съм , че всяка уста подобна на неговата ще бъде затворена , независимо как , независимо на каква цена . Просто в журналистиката повече от всяка друга професия се търсят удобни и послушни люде , а не такива дето много знаят .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.12.2010, 18:10

45 Hristo Petrov Mourtazov | 19.03.201201:53

Журналистиката на Карбовски е чиста форма на псевдо-журналистика! Противопоставянето или провокацията! Кое е номер 1!?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.03.2012, 19:19

44 Frikinstain | 18.03.201220:06

Журналистиката на Карбовски е повече форма на изкуство отколкото журналистика
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.07.2011, 21:31

43 Zhenya Hristova | 18.03.201217:10

Аз харесвам Карбовски. Да, арогантен е. Но! Определено го предпочитам пред други журналисти, които само и само да не назоват проблема с истинското му име, не споменават етническия произход на всекидневно саморазправящите се цигани.

Прекалено много журналисти, имащи къде по-политически правилен изказ, в крайна сметка не показват истината или я изкривяват прекалено. Той е арогантен и циничен, но не по-арогантен и циничен от реалността наоколо. Защо другите журналисти не показват българите, които се страхуват за себе си , семействата и имуществото си. Защо друг не показва тези проблеми, които очевидно няма да се решат сами, а никой не прави нищо да ги реши.

Не съм му адвокат, тезата ми е че циничната действителност заслужава цинично представяне. Циганите са цигани, мутрите са мутри и никой не печели ако медиите ги представят като роми и бизнесмени - най-малкото това не ги прави по-малък проблем.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 16:53

42 My Majesty | 18.03.201213:22

До Petar Georgiev: Явно не сте разбрал за какво се спори под статията. Никой не казва, че Гарбовски няма право да говори, пише и т.н.
Спорим има ли нужния интелект и морал да го прави. Спорим журналист ли е. Спорим що е то журналистика в България. Гарбовски много удобно се пази да не каже нещо лиши за герберите например. Което показва колко е "обективен", "непродажен". Натяква на зрителите си, че канел чалга певици, защото те- зрителите, искали да ги кани. Обяснява как пишман поетът Тома Марков е гений и демонстрира как съответния гений се дрогира. И има наглостта да обяснява, че го правел, за да предпази младите от дрогата. Прави го за славичка и за рейтинг.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.03.2012, 12:18

41 citizen | 18.03.201212:51

ако да си журналист означава непрекъснато да повтаряш едни и същи фрази на омраза и да си правиш рейтингите на гърба на малограмотни и престъпници,то това е великият журналист марти...и кой е той ,че да съди хората и да си вре носа(продажен) в разводите на хората.може би пияницата иван ако бе спечелил делото изцяло,тогава чиновниците нямаше да го дразнят толкова...смешници
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2010, 09:42

40 marsn | 18.03.201212:46

" ... полуинтелигентните предлагат разрушение и омраза." Не само полуинтелигентите! И интелигентите! И тези, които вие смятате за авторитети! Интелигентите и авторитетите вече 23 години унищожават! Всичките те предлагат разрушение и омраза! А ще ми посочите ли какво е построено след 10 ноември 1989 година?! Ще ми посочите ли кои са "строителите" на Нова България?! Защото след Освобождението Нова България - свободна България, имаше своите строители и тях можем да ги посочим поименно! Днес спокойно можем да изброим имената на съвременниците - разрушители на социалистическа България! Какво построиха Филип Димитров и Иван Костов?! Какво създадоха Стефан Софиянски и Симеон Кобургота?! Какво да очакваме от Бойко Борисов?! Те само разрушават! Те само закриват! Те само приватизират и разпродават! Те само подаряват! И какво - искате да ги обичаме ли? Към тях се отнасяме с омраза! Само с омраза! И прав е Карбовски! Пътят е само борбата! Но този път започва с омразата към разрушителите, към грабителите, към предателите! Те подложиха българското население на невиждан и нечуван геноцид, а българската земя отново е робска! Колония! Нещо да кажете?!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.03.2012, 11:41

39 Petar Georgiev | 18.03.201211:46

Сандо, Блогуващият с пилци, мисля че твоята статия е отврат. Къде според теб остана правото на хората да бъдат такива каквито са, свободата на словото, идеята за демокрация и т.н.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.01.2012, 09:02

38 светъл балкански субект | 18.03.201209:37

Опасни ли са полуинтелигентните журналисти
------------------

Да,опасни са защото работят на принципа: Целта оправдава средствата !

ако не те четат Разумните хора - имаш малък проблем - Разумните са 5 %

ако не те четат Умните хора - имаш проблем - Умните са 10 - 15 %

ако обаче не те четат глупаците - имаш Голям проблем защото се са останалите проценти и ако не знаеш какво четат - просто сади картофи !
----------
Колкото до Карбовски - той дава това което се търси .......зрелища но истински , върху които може да се разсъждава!

друг е въпроса,че имаме поговорка: Кучетата лаят / кервана си върви

--------------
не всички "четени" журналисти са полуинтелигентни но и не всички са Хиперинтелигетнтни .............тайната не е в оценката а в базата за оценка
   

оценка

+0 -0