#нетегли или какви са гаранциите за парите ми в банката* | webcafe.bg
Webcafe

#нетегли или какви са гаранциите за парите ми в банката*

Никола Пенчев, Pravatami.bg*
30.06.2014, 12:33 (обновена 01.07.2014, 22:43)
трезор

Използвам банкови услуги ежедневно. Заделил съм спестявания, получавам заплатата си по банкова сметка, имам разплащателна сметка и дебитна карта. Не съм съвсем наясно с банковата система и се притеснявам за рисковете при проблеми на моята банка. Какви са правата ми, ако банката фалира?

Какво се случва когато много хора наведнъж решат да изтеглят спестяванията си от една банка?

Важно е да разбера, че когато внеса своите пари в банка, с тях се случва нещо особено. Те стават собственост на банката, а аз получавам правото да искам от нея да ми изплати еквивалентна сума, евентуално заедно с лихва, при определени условия. Банката има право да използва тези пари в своята дейност, а именно да ги предоставя на трети лица като кредит.

Тя не е длъжна във всеки един момент да поддържа резерви, които да й позволят да изплати общата сума на всички депозити, а само такива резерви, които да покрият част от тази сума. Това означава, че не е възможно всички лица с депозити едновременно да изтеглят парите си, тъй като банката няма готовност да върне всички средства веднага.

Значи ако достатъчно много хора решат да изтеглят парите си наведнъж моята банка ще фалира?

Не точно. Ако банката ми няма възможност да изплати дължимите пари на всички лица, които са си ги поискали, то тя е "неплатежоспособна". Потенциално в кратък срок банката би мога да осигури средства, които да послужат за погасяване на задължения, например с продажба на имущество или събиране на кредити. По силата на закона този срок е 7 работни дни.

Ако в продължение на този период банката ми няма възможност да ми изплати стойността на моя депозит, то БНБ ще извърши преценка за това, доколко е сериозно положението. Ако се установи, че банката ми няма възможност в приемлив срок да погаси задълженията си, БНБ ще отнеме лиценза й за извършване на банкова дейност, след което ще започне производство по "несъстоятелност".

Казано с прости думи, банката не е фалирала, ако не може да изплати веднага стойността на депозита ми. Необходимо е тази невъзможност да продължи през по-дълъг период от време и да бъде установена с решение от БНБ.

Ами ако все пак банката ми фалира?

Ако банката ми фалира, аз ще имам възможност да се възползвам от Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Фондът е юридическо лице, което събира годишни вноски от банките в страната, които вноски именно служат за гарантиране на влоговете в България.

Всички влогове ли се гарантират от Фонда за гарантиране на влоговете в банките?

По принцип законът предвижда гарантиране на всички видове влогове, т.е. няма значение, дали моите пари в банката са под формата на депозит, разплащателна сметка или каквато и да е друга форма. Освен това няма значение, дали влогът ми е в лева или в чужда валута.

Има обаче редица изключения, които изключват определени лица от тези с гарантирани влогове. Фондът няма да гарантира моя влог, ако:
1. съм получил привилигировани лихвени условия;
2. съм лице, което е отговорно за управлението на банката; 
3. съм съпруг или роднина до втора степен по пряка или съребрена линия на някое от лицата по т.2;
4. парите във влога ми са плод на "изпиране на пари" и това е установено с влязла в сила присъда на наказателен съд.

До какъв размер е гарантиран моя влог?

Фондът гарантира всички влогове до максимален размер от 196 000,00 лева. В тази сума се включват и натрупаните лихви. Възможни са три хипотези за размера на моя влог:
1. Моят влог заедно с лихвите възлиза на по-малко от 196 000,00 лева. В този случай е гарантиран пълният размер на влога ми заедно с лихвите.

2. Моят влог възлиза точно на 196 000,00 лева. Гарантиран е пълният размер на влога ми, но не и лихвите, тъй като с тях общият сбор на главница и лихви надхвърля максималния размер;
3. Моят влог е в размер на повече от 196 000,00 лева. Гарантира се единствено частта до максималния размер.

Важно! Размерът на моя влог се определя като сбора от всички влогове, които имам в една банка, т.е. всички главници и всички лихви. Различните влогове в една банка се третират като един общ влог и не се гарантират самостоятелно.

Как мога да се възползвам от Фонда за гарантиране на влоговете?

За да мога да се възползвам от Фонда, е необходимо БНБ да вземе решение за отнемане на лиценза на моята банка. След като това се случи централната банка ще обяви решението публично и след не по-малко от 7 работни дни аз ще мога да изтегля парите си от друга банка, която Фондът определи.

Възможно ли е парите във Фонда да свършат и за мен да не останат?

Да, възможно е наличните във Фонда средства да свършат. Това обаче не означава, че аз няма да си получа парите. Фондът може по закон да набира допълнително средства като задължи всички банки в страната да внесат авансово годишната си премийна вноска или пък като изтегли заем от друга местна или чужда банка и дори от държавния бюджет.

* Текстът е публикуван в www.pravatami.bg

Настоящата статия има за цел да очертае някои основни Ваши права, като няма претенции да бъде юридически съветник. Ако имате затруднения с упражняването на тези основни права или случаят е по-сложен - съветваме Ви да се консултирате с юридически експерт.

Oще: pravatami.bg  банки  банкова система  влогове  истерия  ктб  медии  права  правата ми 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.01.2012, 15:57

3 Диян Янков | 01.07.201415:15

основателен въпрос Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2014, 13:46

2 Todor Tzvetkov | 01.07.201413:47

Има ли срок за пълното изплащане на гарантиран влог?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

1 Мина | 30.06.201418:16

Браво, отлична инициатива!
   

оценка

+2 -0