Бельо с електрошок срещу изнасилване | webcafe.bg
Webcafe

Бельо с електрошок срещу изнасилване

Webcafe.bg, по The Daily Beast
13.04.2013, 21:56 (обновена 17.04.2013, 12:22)
бельо против изнасилване

Индийски студенти изобретиха специалните дрехи

Наскоро медиите разпространиха вестта за "бельо против изнасилване" - високотехнологична дреха, разработена от студенти по инженерни науки в Индия, на които им е омръзнала културата, поощряваща изнасилванията в Индия.

Според достъпната до момента информация, бельото е създадено, за да предпазва жените от нежелано сексуално внимание, като засича докосването на изнасилвача и прилага 82 електрически шока. Освен това, бельото е достатъчно "умно", за да се свърже с местното полицейско управление, както и със семейството на момичето, за да ги уведоми за възникналата ситуация.

Но идеята за сутиен "против изнасилване" повдига повече въпроси, отколкото тези, на които отговаря: как един сутиен ще знае разликата между изнасилвач и обичан човек? Как една жена може да е сигурна, че тя самата няма да пострада от това бельо? По какъв начин то ще предаде съобщението на семейството? Как толкова сложно облекло би могло да бъде произвеждано за масовия потребител и да бъде с достъпна цена?

Тънкостите около разработката разкрива 20-годишната Маниша Мохан, студентка по инженерни науки в университета "SRM" в Ченай


Заедно с двама свои приятели в университета, Мохан се вдъхновява да създаде бельо против изнасилване като реакция на бруталното масово изнасилване в Делхи в края на миналата година.

Самата тя нарича проекта "мярка срещу заплахите в обществото". За разработването на бельото, което наричат "Екипировка за усмиряване на обществото" (ЕУО), са били необходими три месеца.

Бельото само по себе си не е особено впечатляващо: то представлява обикновен бял комбинезон с полимерно уплътнение. Той приляга плътно към тялото и може да бъде носен под дрехи, поли, или панталони.

Студентите коментират, че според изследванията агресорите първо посягат към женските гърди, затова зоната на сутиена е снабдена с електрическа мрежа от сензори, "калибрирани да засичат пощипване и стискане".

По думите на Мохан, щом бъде активиран някой от сензорите, дрехата изпраща електрически шоков удар, който е толкова силен, че оставя белези от изгорено по кожата, които не изчезват със седмици. Страната на бельото, която докосва женската кожа, е изолирана, така че носещата бельото да не усеща електричеството, обяснява Мохан.

Как обаче това бельо може да направи разликата между нежелан сексуален агресор и желан интимен партньор?

Мохан обяснява, че жените могат да "включат" електричеството по бельото чрез специален превключвател, разположен на талията на дрехата, когато се почувстват потенциално застрашени.

"Когато знам, че никой не може да ми навреди, го изключвам," обяснява Мохан. "Обаче ако например се прибирам от работа късно вечер, мога да го включа". Когато дрехата е "включена", сензорите могат да засичат натиска от стискането и пощипването и да отпуснат необходимите шокови удари.  

Може би звучи неправдоподобно, но Мохан разкрива, че дрехата е снабдена с GPS-устройство, което може да бъде програмирано да изпраща SMS известие на родителите или партньора на дадена жена, когато тя изпадне в беда. Освен това, технологията може да изпрати сигнал и до най-близкото полицейско управление.  

Мохан разкрива, че тя и колегите й в близко бъдеще ще финализират подготовката на бельото за масова продажба


Все още им предстои да разберат как да направят така, че бельото да може да се пере в пералня. Дрехата може би изглежда като твърде сложно технологично постижение, за да се продава евтино в Индия, ала Мохан има големи надежди за нея.

"Повечето жени, които са били жертви на изнасилване, не са от богаташки произход," признава тя. "Не искам да продаваме патента на някоя луксозна марка. Това бельо трябва да достигне всяка жена, дори в най-затънтените селца. Искам да направя този свят по-безопасен, без непременно да спечеля много пари от това".  

Инициативата заслужава похвала, тъй като е едновременно иновативна и социално ангажирана. Да се надяваме, че това бельо действително ще опази жените от сексуално насилие - дори и да не може да се разпространи широко в рамките на цяла държава.

Но както отбеляза една блестяща група от индийски активистки на конференцията Women in the World миналата седмица, борбата с културата на изнасилването в Индия е системна и надали може да бъде разрешена само с една шокова вълна.

Oще: бельо  електрошок  жени  изнасилване  изобретение  индия  студенти  сутиен 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

2 boris | 17.04.201313:10

за голямо съжаление на дамите - гумените ръкавици са измислени далеч преди разтърсващото бельо.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

1 Thea Atanasova | 15.04.201313:29

Пратете едни насам! Много щастлив
   

оценка

+0 -0