България през последните 20 години стана неприятно място за живеене | webcafe.bg
Webcafe

Добро начало

Георги Караджов
29.09.2011, 17:12 (обновена 30.09.2011, 12:56)
Български роми

Снимка: © Getty Images

Не само децата на ромите, много деца в България са изправени пред обречен избор

Благодарим на читателите си за здравия ум и разум, който проявяват...

Асен (бивш Асан) е циганин. Работи в завод, осигуряват го на висока заплата, плаща данъци, кара ауди, купено на старо и обича да се забавлява. Свикнал е, че ако работи, нещата ще са му наред и ще възпита двете си деца по този начин.

Понеже не ходи по нощите да размахва тояги и ножове, той не е интересен за медиите и няма да го видите по телевизията. Анка (Айше) също е циганка. Работи във фурна, без прекъсване от тридесет години, става всяка сутрин в 4 часа, меси тесто в запрашени помещения, връща се вкъщи, където я чакат внуците на четирите й деца.

Нея не я осигуряват на голяма заплата - осигуряват я на толкова малко пари, че ако доживее до пенсия, последната едва ще й стига да си плати тока и да си купи лекарства. Упорито отказва да си подаде молба за трудоустрояване и по този начин прави огромна услуга на бюджета.

Соня (Сание) е друга циганка, която работи в библиотека. Внучето й знае "Аз съм българче" наизуст и говори по-чисто от моето беличко дете. И нея няма да я чуете по новините как крещи "Смърт на българите". По-скоро бихте я видели да се оплаква от "тия проклети цигани", защото и нея, подобно на много българи, я крадат.

Нищо, че е мургава. Просто е честна, работеща и беззащитна с тромавия си мъж и отдавна живеещите далеч деца. Асен, Анка и Соня мразят циганите, даже повече от българите. Защото заради тях им викат "мръсни мангали", без да го заслужават, гледат ги подозрително и първата реакция на повечето хора при среща с тях е да проверят дали портфейлът им е на мястото си.

Онези, другите цигани, са мръсни, нагли, лъжливи, невъзпитани и груби. Такива са още от деца. Бащите им бият майките им, оставят ги да си играят по бунищата, учат ги на единствените занаяти, които знаят - да крадат, да се бият и да вдигат тежко. Не ги пускат на училище.

Момичетата ще се превърнат в машини за производство на деца (единственият достъпен поминък по местата, където живеят), а момчетата ще свикнат, че нещата им ще са наред, ако са потънали в мизерия, имат жена за секс и все пак нещо за ядене. За разлика от децата на Асен.

Асен, обаче, има един голям проблем - заводът, в който работи е пред затваряне, заради кризата, разбира се. Много негови колеги вече са на улицата. Това, че той все още не е, се дължи на две неща - че е кадърен и че е съгласен да работи за тройно по-малка заплата.

Толкова дава шефът на работниците в почти фалиралото предприятие, след това се качва на лимузината и отпрашва към онази страна, от която е дошъл. Съкратят ли баща им, децата на Асен ще останат бедни.

Ще гледат как баща им, образован и кадърен човек, едва свързва двата края и ще започнат да се питат за какво им е и на тях образование. По-късно ще видят как учители, лекари, инженери и други висшисти получават мижава отплата за съвестния си труд и ще се запитат още по-сериозно за какво им е университет и за какво да инвестират в самоусъвършенстването си.

Нещо повече - съседчето, дето ходи да бие длъжниците на местната заложна къща, кара БМВ. Ама ново, не старо. Остави това, ами се е окичил със злато, ходи по заведения с хубави момичета, познава се с важни клечки, включително полицаи, като смели от бой някого в дискотеката дошлите служители на реда ми казват "Добър вечер" и арестуват жертвата. Някой такъв образован и възпитан, каквито баща им искат да станат. Да не са луди?!

Защо не само децата на Асен, ами много други хора, са изправени пред този обречен избор?

България през последните двадесет години стана неприятно място за живеене. Властта се държи от една престъпна клика, която създаде закони, удобни за престъпници на всички нива. Няма закони, когато ги има, не се спазват, полицията по-често е в услуга на богатите и силните, а те са такива, защото се занимават с престъпления.

Обикновеният честен и работещ човек е принуден да търпи ужасяващи несправедливости. Когато ти окрадат къщата, полицията идва, оглежда, вдига рамене и на следващия ден те обират пак. Слагаш куче пазач - взломаджиите го убиват с тояги, но за нещастие то ухапва някого и после те осъждат на солидно обезщетение.

Опитваш да се защитиш по друг начин - отново съдят с теб. За това повечето дядовци по селата казват, че ако някой тръгне да ги обира през нощта, единственото, което ще направят, ще бъде да се завият по-плътно с одеялото. Когато убият детето ти с брадви, пред погледа на двама бездействащи полицаи, инцидентът се обявява за битова свада и остава потулен.

Когато петима души с талибански бради пребият с тояги протестантски пастор до смърт, лежат 15 дена в ареста и ги пускат. И най-неприятното - когато полицай наистина опита да направи нещо, пострадалият престъпник си изкарва медицинско за побой и осъжда полицая. Всичко това под звуците на "Нашата полиция ни пази", сякаш написана за платена и продуцирана от престъпниците в България.

Всичко това се наслагваше в съзнанието на хората с години, за да избухне в Катуница преди няколко дни. След нова проява на безнаказано своеволие, завършила със смъртта на двама души.

Разбира се, гнева си изразиха млади хора с излишна енергия, защото, ако се разбунтуват бабите и дядовците по селата, които са най-засегнати от терора на всемогъщата престъпност, тези, срещу които протестират, ще ги насметат по къщите им без особени затруднения. Гневната тълпа в Катуница просто унищожи незаконни имоти, които властите имаха възможност и задължение да унищожат цели двадесет години.

Поразен бе престъпен бос от висок ранг - толкова висок, че съществуването му бе напълно легитимно пред обществото. Каниха го в "Шоуто на Слави" вместо "цар Симеончо" и човекът си обясни най-спокойно, че българинът пие "спирт и есенция", без да се притеснява, че произвежда нелегален алкохол.

Началото на конфликта беше сложено. Дано само се развие в правилната посока. Например - проявите на насилие да накарат най-накрая властта, отгледала и живееща в симбиоза с престъпния "цар", да го заличи като влиятелна фигура в живота на държавата веднъж завинаги по най-лесния начин - като остави в затвора него и приближените му и конфискува незаконното имущество.

Нещо повече - дано нещата не спрат само дотам, защото в България има още стотици като Кирил Рашков, които заслужават и по-тежка участ и далеч по-бурно народно недоволство.

За нещастие протестите се изместват не към престъпните босове, които са сърцето на проблема, а към целия цигански етнос. Част от него, да не забравяме, са Асен, Ася и Соня, както и много други като тях, които работят, плащат данъци, ток и вода, не чакат на помощи и ако един ден изчезнат, курсът на българския лев маааалко ще падне на световните пазари.

Опасявам се да не пострадат невинни, защото в напрегнатата, изнервена обстановка на беззаконие, която се гради през въпросните двадесет години, могат да бъдат отключени ужасяващи конфликти.

Докато пиша това, по площада в селото няма жива душа - някой излъгал народа, че "моторите" идват да избият циганите и всички са си по домовете. А страхът ражда омраза, омразата - насилие, очевидно съвсем лесно. Насилието - още страх. За щастие онзи "някой", пуснал вредния слух, е арестуван, но дано не е твърде късно.

Oще: беззаконие  българи  българия  внуци  деца  катуница  мангали  наказание  полицаи  полиция  престъпност  работа  роми  цигани 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.09.2011, 10:32

36 crazyforest | 04.10.201111:36

Пак поръчкови статии.

Какво да ръкопляскаме, че са цигани и работят?!?

Че те са ДЛЪЖНИ да правят така, това е нормално.

Сега им дайде орден стара планина за това, че бачкат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.07.2011, 20:34

35 Nikolai Martinov | 04.10.201107:34

Съдът оправда Волен Сидеров по делото за инцидента на магистрала "Тракия"

http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=1243204


Волен Сидеров осъди Слави за клевета

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=995198
хубаво гледайте кои песове говорят и лъжат срещу Сидеров

42Nikolai Martinov | 04.10.2011 07:31

apropos | 03.10.2011 22:28

НЕ СЪМ СРЕЩАЛ ПО СВЕТА ТОЛКОВА ТЪПИ "ХОРА" КАТО БЪЛГАРИТЕ.
МАЙ ГОСПОД НЕ ВИ Е НАКАЗАЛ ДОСТАТЪЧНО.
ЩЕ СИ ПЛАТИТЕ ЗА СЕРБЕЗЛЪКА!


http://news.ibox.bg/material/id_1744315037
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

34 Оня Дето Го Трият | 02.10.201113:43

Бобчо

Тука те питаме Атака какво допринесе за българщината, дежурното измъкване с Костов не ни го пробутвай.
Ти кажи Атака след ДВЕ ГОДИНИ НА ВЛАСТ с какво ще се отчете, освен с 2 разбити носа пред джамия и Волен Сидеров замерящ стюардеси в германски самолет?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.10.2011, 21:07

33 arhi | 02.10.201107:26

Има какво да ви разкажа за "богослова" Сатана Сидерив, но трябва да се стягам за служба.
Анатема!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.04.2011, 06:08

32 apropos | 02.10.201105:02

КОСТОВ СИ Е ФАКТОР В ПОЛИТИКАТА, И ЗАТОВА КОМУНИСТИТЕ СЕ СТРАХУВАТ МНОГО ПОВЕЧЕ ОТ НЕГО ОТКОЛКОТО ОТ ЦЕЛОКУПНИЯ ГЕРБ БАРАБАР С Б.Б. и Ц.Ц.

АНАЛИЗИТЕ /И ДЕЙСТИЯТА/ НА КОСТОВ СА БРИЛЯНТНИ.
ЕЗИКЪТ МУ Е ДОСТЪПЕН, БЕЗ НЕНУЖНА И ЗАМЪГЛЯВАЩА ТЕРМИНОЛОГИЯ, МНОГО ЯСЕН И ТОЧЕН.
Сравннете с Я.Я. или Болен които освен да храчат нищо друго не могат или Станишев който понякога киха.
А да не говорим за Б.Б. Всяка една проява на премиера е комична.
Всяко едно изказване - виц.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

31 Bobby_gBG | 02.10.201101:52

Напълно те подкрепям за "Атака".
За 6 г. - НИЩО! - Ялова работа.
----------------
Мдаам, същото нищо като това което Костов направи през последните 6 години...

Или не - Костов направи нещо - успя тотално да разцепи сините, че сега заедно взимат по-малко от Атака. Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.04.2011, 06:08

30 apropos | 01.10.201120:00

Оня Дето Го Трият

Напълно те подкрепям за "Атака".
За 6 г. - НИЩО! - Ялова работа.
Дори вече много атакоидни глупендери разбраха безперспективността
на Боленовата "НАЦИОНАЛИСТИЧЕСКА" организация.
Няма как един психопат да направи, камо ли да завърши нещо стойностно!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.12.2010, 21:33

29 cryptid | 01.10.201119:55

Милият ми нарцисист. Така де, аз аз аз, дай дай дай... Ерата на нахалните и врестливи но пък обидчиви бездарници. Цирк Буш.

Боже... вересиите...Боже!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.04.2011, 06:08

28 apropos | 01.10.201119:49

cryptid
Просто не ме чети! Аз също не те чета, защото не съм забелязал нищо интересно и конструктивно в тях, с изключение на случаите когато си видя името в твоите постове. Явно ти и такива като теб, страдат от някакви комплекси и веднага намразват хора които могат да си формулират и изкажат мислите.

ИЗВИНЯВАЙ, НО ПОВЕЧЕ НЕ МИ СЕ СПОРИ С ТЕБ , ЗАЩОТО
ДА СПОРИШ С ПРОСТАК Е ВСЕ ЕДНО ДА СЕ БОРИШ С ПРАСЕ.
НАКРАЯ И ДВАМАТА СТЕ КАЛНИ ОБАЧЕ НА ПРАСЕТО ТОВА МУ ХАРЕСВА!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.12.2010, 21:33

27 cryptid | 01.10.201119:35

apropos,

Я кой заговорил за коректност. Малкият вресливец, който първото което прави след като инкасира изпросена забележка, е да започне да характеризира и обяснява кой какъв е.

Пак доказа че си чигане, което само знае "Дай дай дай! Аз аз аз..." или иначе казано, типичното циганско поведение "Претенции-бол, задължения-йок."

Пълноценен разговор с индивиди като теб е невъзможен. До тук с що годе нормалният Уебкафе, след като и тук налазиха дебилите.
   

оценка

+0 -0