Устойчивостта на българската криза | webcafe.bg
Webcafe

Устойчивостта на българската криза

Проф. Васил Симеонов
20.12.2011, 16:07 (обновена 22.12.2011, 09:40)
Симеон Дянков

Снимка: © Sofia photo agency

Както и да разглеждаме българската система, все ще заключим, че макростабилността й е невероятно устойчива. Нищо не може повече да се случи у нас и затова и Бойко, и Дянков са самоуверени и щастливи...

Отдавна Бойко (Борисов) и (Симеон) Дянков търсят обяснение на световната криза и невероятната устойчивост на българската икономика в тежките времена.

Националният вожд има две изключително оригинални тези, обясняващи ниския ни жизнен стандарт - управлението на тройната коалиция, която не само грабеше народа, но не направи и нито един магистрален километър, както и безгрижието на гърците, довели се на ръба на бедността от прекалено протестиране с блокаж на границите и безнаказано трошене на чинии при танцуване на замбекико.

Световноизвестният ни финансов министър, познат и със светкавичните промени на становищата си, открива причината за пословичната ни стабилност в личния си чар на чиновник от Световната банка и последователната си ненавист към учените от БАН.

Истината, обаче, е другаде. Без да имаме претенции за оригиналност, ще се опитаме да споделим един абсолютно нов и функционален икономически модел, обясняващ лесно нашата оптимистично безнадеждна ситуация. Всички, които някога са учили физика и химия знаят, че една система е стабилна, когато притежава минимална енергия.

Едно топче се търкулва по склона и се настанява удобно в дупка, изкопана нарочно или съществуваща като природна даденост. Топчето се укротява, енергията му е минимална и много трудно може само да се измъкне от ямата или дупката. Точно такова е и положението с нашата икономика, с нашия жизнен стандарт, с политическия ни живот, с нашето абсурдно битие.

Да не забравяме, че колкото е по-дълбока ямата, толкова по-стабилно е положението на бедното топче! То може да остане в дупката неограничено дълго време и все ще си бъде стабилно, истинско топче - образец на стабилност.

Нали усещате аналогията? България вече е стабилна до крайност - няма накъде повече да пада производството (ако изобщо го има), няма накъде повече да се срива и жизненият ни стандарт (той трайно и стабилно е най-нисък в Европа), пенсиите са удобно ниски и предвидливо затапени с таван, за да има и за социално слабите...

Както и да разглеждаме българската система, все ще заключим, че макростабилността й е невероятно устойчива. Нищо не може повече да се случи у нас и затова и Бойко, и Дянков са самоуверени и щастливи. Неслучайно маститият ни финансист заяви с присъщата му компетентност, че няма да даде и лев за общия европейски фонд за стабилност - откъде да вземе, горкият!

Напълно естествено е премиерът да предлага модела ни за стабилност на цяла Европа (май че и на целия свят). Не знам дали няма да му е от полза и идеята за търкулналото се в дупката топче, за да смае Меркел и Саркози с икономическа логика и класическа термодинамика.

Българският икономически модел на тикнатото в ямата топче е класическият пример за неподражаема стабилност и повод за гордост на управляващия елит. Пазарите могат да се вълнуват, гърците могат да протестират, американците могат да се самоизмъчват с бюджетния си дефицит - можем да помогнем единствено с теорията за нисък жизнен стандарт, пожизнена бедност и макростабилност.

Oще: бойко борисов  доходи  европа  енергия  министър  модел  пенсии  премиер  симеон дянков  система  стабилност  топче 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

16 deowin | 22.12.201120:00

>От средата на септември 2009 година капиталовият пазар у нас и БФБ имат само една посока на долу,
чуждите инвестиции също

Бояна, не че одобрявам ББ, но ти па не се ли сети, че той не е единствения фактор, който влияе на българската икономика?
А в края на 2008 нямаше ли някакво дребно събитийце, световна финансова кризичка или нещо такова? Помня ли, ама може да има нещо общо..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.10.2010, 17:47

15 Бояна | 22.12.201119:33

Пазарите и чуждите инвеститори оцениха Б.Б. и неговото правителство по-малко от сто дни след встъпването му в длъжност. От средата на септември 2009 година капиталовият пазар у нас и БФБ имат само една посока на долу,
чуждите инвестиции също.А иначе празните приказки на Б.Б. за хората които работят с пари абсолютно нищо не значат и за това действително те са отписали България , евентуално до новото правителство!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

14 deowin | 22.12.201116:40

>кога една ЧАСТНА институция(банка)фалира е редно да се национализира или закрие

Pavur, айде да си спестим съветите към развитите капиталистически държави в света, щото не е като наш'та да е цъфнала и вързала, че да имаме какъвто и да било ценз да се изказваме компетентно за това кое е редно и кое не. Те са го правили много по-дълго от нас, при тях (за разлика от нас) това работи. По-добре ми се чини да гледаме от тях, вместо популистки да ги сочим с пръст за всяко нещо, което ни се вижда като провинение, щото по е вероятно да не разбираме ние, отколкото те.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.12.2011, 13:44

13 Ariorm | 22.12.201113:49

Забавно е, когато някой използва аналогия която си използвал преди време по същия начин:

http://deraktiviste.blogspot.com/2010/12/blog-post_13.html

Още по-забавно е, че съм го писал преди една година.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

12 Pavur Pezev | 22.12.201108:01

Деовине,чадо-първо не са едроноси(едроноси са арменците,шъ мъ исвиняваш),а им викат'кривоносите',второ-кога една ЧАСТНА институция(банка)фалира е редно да се национализира или закрие-има си централна,която може да изпълнява функцията по 'икономиката и безработицата',трето при затягане и намаляване на всекФи обществени разходи,намаляне на възнаграждения,болнични разходи и субсидии за наистина работещите предприемачи и фирми,от които реално икономиката и безработицата спомената от тебе ша има файда,едни откровени паразити и лентяй,си раздават тлъсти бонуси от средствата,от които производителите на благата се лишават'за благото на отечеството,демокрацията'и светият дух.Амин.И не само в Булгаристан.Аз тука конспирации на кривоноси не виждам-виждам лицемерие и безпределна алчност.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.12.2011, 00:58

11 Krivcho | 22.12.201101:34

Добра и вярна статия,но по-достоверно ще е ако топчето се замени с Тиква.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

10 deowin | 21.12.201120:02

Ма да бе, Pavur, тия парици са загубени, пропилени! Плачи, народе!

Изобщо хрумва ли ви на всичките конспирациолюбящи, другитесамивиновни душици, че някой, някъде може би си върши безкористно работата? Например, може би не е толкова зле да намерим пари да дадем назаем (нали не си толкова наивен, че да мислиш тия пари за безвъзмездна помощ?) на закъсалите банки, за да могат те да продължат да работят, а не да ги оставим да фалират, което би било зле за безработицата и икономиката като цяло.
Може би тия пари не отиват в огромни бонуси на едроноси еврейски банкери.
Може би докато ти си цъкаш из форумите някой друг си върши работата за благото на целия европейски, а не еврейски, народ?
Може би..

Ама не бе, ти си тоя дето бачка. Ония там са лакоми, мързеливи свине.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

9 Pavur Pezev | 21.12.201119:32

Ей ся казаха,че Аврупейската Централна Банка,събрала с шапка за дарения къде 470 милиарда и ги е снесла на нек'ви банки,повечето частни.През т'ва време,едни банкерчета взимат 13-та заплата от по 10-20 милиона.Ликувай народе,пари за кредити ша има,за сички от сърце. Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

8 peta_wawa | 21.12.201119:26

Браво, весело-цинично, но вярно Много щастлив. Да можехме да изкараме един кататонен сън - да не ядем, цапаме и да не хабим парно и ток, за има-няма 2-3 години ще изплатим всичко. Ама тези дето клептократстват и те да спят, ей Лош или много луд! Пък после ще си отживеем Чуди се ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

7 deowin | 21.12.201117:54

Аналогията с втория закон на термодинамиката звучи изсмукана от пръстите и натаманена (това е технически термин Усмивка).
За затворена система е на далавера да има по-ниска енергия, затова и равновесието се постига в локалния минимум. За икономиката не е добре да е на дъното на яма.
Аналогията издиша и дразни.
   

оценка

+0 -0