Не стана ли време за работа? | webcafe.bg
Webcafe

Не стана ли време за работа?

Мирела Иванова, DW
12.06.2013, 08:03 (обновена 12.06.2013, 08:10)
42,42 народно събрание,42 нс,депутат,депутати,народно събрание,нс

Снимка: © Явор Николов

Не бива да очакваме чудеса - това е ясно. Но пък ни се щеше да повярваме, че след като така неистово се бяха устремили към властта, БСП и ДПС ще осъзнаят, че от тях се изисква много. Много повече от това, което вършат.

След като положиха неистови усилия да вземат властта, днес БСП и ДПС демонстрират завидно разточителство на време при избора на кадри и партийните договорки. Консултациите вече трябваше да са проведени, вторият властови ешелон вече трябваше да е уточнен. И вече трябваше да започне работата - повечето обещания от програмите така или иначе няма да се спазят, но поне да се спази приличието.

Свалянето на депутатския имунитет на Цветанов бе основен политически и медиен фокус седмици наред. А сега се задават прокурорски искания за още депутатски имунитети. Да се надяваме, че това са симптоми за оздравителните процеси в работата на прокуратурата, от която вече толкова дълго очакваме да се превърне в действаща институция.

Войната на световете

Какво се случва обаче с оздравителните процеси в обществото и как новоизбраните парламент и правителство се справят с първите си стъпки?

Засега всичко е по-скоро привидност: тече „войната на световете", на екрана наблюдаваме сблъсък между безцеремонния и експресивен език на силата, незабравимо упражняван от предишното управление, и хватките на пропагандната логорея, запазен знак на по-предишното, а отвъд картината ние, зрителите, се опитваме да схванем властовите амбиции, апетити и сделки, лобистките договорки, които прозират вече тук и там във фигурите на министрите.

Все още се битува в димките от пушаческо-непушаческите дискусии, през които прозира напрежението в дългата опашка на наредилите се за високи административни постове. Изплуват имена на странни фигури, ДПС предлага бившия кмет на Своге за губернатор на Софийска област, а довчерашен член на ГЕРБ - за областен управител на Пловдивска област.

Разнасят се слухове за четвърти „властови център" с акцент върху кадровички с роднински и семейни обвързаности. Пламен Орешарски пък, в чийто прагматизъм се кълне от сутрин до мрак управляващото мнозинство - макар че не съм сигурна дали мнозинство е точната дума за тази коалиция, към този момент е зает с устройването на седенки със съсловни организации и профсъюзи, а министрите му с практиката, която най-яростно отричаха у Борисов: обикаляне на телевизионните студия.

И ето ти ги тътените...

Не бива да си мислим, че е възможно да се случи бързо каквото и да било обръщане на икономическата ситуация, но от друга страна ни се ще да вярваме, че след като така неистово се бяха устремили към властта, БСП и ДПС ще си дадат сметка, че от тях се изисква повече решителност, динамика, професионализъм и спазване на приличието.

В техните редици вероятно се срещат и мнозина, даващи си ясна сметка, че за първи път след промяната е налице ситуация, в която над милион непредставени парламентарно образовани и мислещи с главите си българи не харесват нито управляващите, нито опозицията.

Като добавим към тях и още милион, обеднял и освирепял на ента степен народ, плюс винаги готовите да се поддадат на агресивно рушителство националисти и ето ти ги доловимите обществени тътени, които биха могли да разтърсят правителството преди още да е заработило. И да пометат ритуалите на самооблащението и всички прояви на надменен цинизъм спрямо критичната точка, в която се намират и страната, и хората, които я обитават.

DW.de

Oще: бсп  дсп  кабинет  пламен орешарски 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.02.2013, 10:00

1 Red_General | 12.06.201312:51

За съжаление БСП се оказва просто брат близнак на ГЕРБ. Просто ще се прехвърлят икономическите ресурси от един олигархичен кръг към друг, от турските лобита към руските. Но, да кажем, това ясно, навсякъде по света политическата класа е обвързана с лобистки бизнес интереси.
Лошото е друго - че и в икономическата си политика БСП продължава делото на ГЕРБ и не представя никаква алтернатива. Продължава неолибералната политика на икономии, дясната политика, която за последните четири години, се вижда, че е неефективна, не само у нас, но и в Европа. БСП е социалистическа партия само на думи. Социалистическа партия в България няма, поне не и от тези с над 1% на изборите.
На България е нужна експанзивна макроикономическа политика, емитиране на дълг, стимулиране на търсенето, облекчения за бизнеса и разкриване на работни места. Нещо, което направи САЩ. И което на повечето европейски държави не им стига акъла (или някой няма интерес) да направят.
   

оценка

+0 -0