Защо ще празнувам 24 май | webcafe.bg
Webcafe

Защо ще празнувам 24 май

Йордан Демиров
23.05.2012, 13:26 (обновена 27.05.2012, 10:00)
24 май

Снимка: © Sofia photo agency

Светъл, изконен, символ на традиционните български ценности и родолюбие - това не са думи, с които свързвам 24-ти май. Не ме разбирайте погрешно - причината не е в това, че не смятам празника за важен.

Просто при нас всеки национален празник се отбелязва с абстрактни, помпозни, кухи фрази, които не значат нищо и които по никакъв начин не доближават празника до хората, нито пък му придават някакъв съвременен смисъл. Да не говорим за значението на 24-ти май за младите - какво може да значи за тях "светъл"? И има ли изобщо "тъмен" празник?

По принцип от мен не блика обилен патриотизъм и едва ли бих седнал да обяснявам защо и как трябва да отбелязваме 3-ти март или 22-ри септември. 24-ти май обаче е различен. 24-ти май е актуален. И ще го празнувам като съвременен празник. 
Ето защо:

1. Защото, колкото и странно да звучи, има добри учители. Има учители, които работят за учениците и които вдъхновяват хората около себе си.

2. Защото ще подаря цвете. На учителите. За това, което са направили за мен. За това, което правят всеки ден.

3. Защото на 24-ти май, поне за един ден, ще похвалим добрите ученици. Нищо, че през останалата част от година им вменяваме как не стават за нищо.

4. Защото учениците заслужават да бъдат хвалени.

5. Защото в този ден ще им подарим книги. От хартия.

6. Защото 24-ти май е празник и без "помощта" на Фейсбук. И няма да го ползвам като евтин повод за "остроумен" статус или коментар.

7. Защото е през пролетта. А пролетта вдъхва надежда.

8. Защото моята азбука започва с "ален" и "багра", а не с Алисия и Бойко.

9. Защото съм грамотен и това ми харесва.

10. Защото има и други грамотни българи, които заслужават поне един ден в годината да виждат смисъла от това.

11. Защото имам право да се възмущавам от „Магазина няма да работи".

12. Имам право да се възмущавам и когато чуя „училищà", и то от телевизионни водещи.

13. Защото имам български речник и не ме е страх да го използвам.

14. Защото обичам, когато други общуват с мен на правилен български.

15. Защото грамотността е избор. Аз правя своя избор всеки ден.

16. Защото „човекът, който не чете добри книги, няма предимство пред човека, който не може да ги чете".

17. Защото и Кирил, и Методий са били образовани. И интелигентни. И това не им е попречило.

18. Защото Кирил и Методий са духовни лица и, без дори да го съзнаваме, в този ден отбелязваме силата на вярата им. (Матей 17:20)

19. Защото няма Синод на Кирил и Синод на Методий.

20. Защото приемаме приноса на Кирил и Методий, въпреки че не са българи. И то - без да се налага да правим някого на сапун. Можело, значи.

21. Защото този празник е единственият български символ, преминал през "фашизъм", "комунизъм" и "демокрация". Дори националният химн не може да се похвали с това.*

22. А това постоянство ми дава надежда, че и в бъдеще празника ще го има и ще има и ние какво да празнуваме.

23. Защото денят е посветен не на герои, умрели за България, а на хора, които са живяли за нея.

24. И това ми дава вярата, че и аз мога да направя нещо смислено за страната си, без да се налага да умирам за нея.

А какви са вашите причини?

*Проверете, ако не вярвате. 24-ти май се празнува официално още от 19-ти век, а светският празник е отделен от църковния през 1916г. Вижте от кога датират химнът, гербът или който и да е от другите национални празници.

Oще: 24 май  кирил и методий  писменост 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.07.2011, 20:43

28 Бобо | 26.05.201211:46

Прасчо, Шофьоре,не да споря с тебе, но всекой език е УНИКАЛЕН и е една от същественостите определящи понятието нация и народ.
Сега , не знам ти Българин ли си, русняк или англосаксонец, пардон, това че не си американец ни е ясно на всички . пръц - хръц
Какво значи английски език, окъде са дошли ангъл саксоните. Те, прасчо са дошли от стара Германия. Римляните са ги импотрвали, така да се изразя, ползвайки твоят език, а после и тези оутлоури са си ходили на гости там.
Сите Боклуци от Германия са пратени там! а Боклукот от Изтока у Дакия ако знаеш, къде е Румъния. Не че си прозд ама гледам си се по големите работи , та може и да не знаеш за Румъния!
Та Римляните са пращали Боклуците в Покрайнините.
Саксония , Прасчо е в Източна Германия а Ангъл в северозападна ( близо до Дания)
Та Ората са си отишли там со езикот. Ама Ромеите са били там преди тев и са си ползвали техниот. А за Келтите да не говорим они първи за допълзели до Острову.
И така се е образувал БАСТАРДНИЯ ЕЗИК на англосаксонците. А после Знаеш Галите наречени Франки от немците съвсем са го помешали. Та не е Латински, Не е немски , Не е Франкски , Не е Келтски , за Славянски да не говорим! не разбирам
Те това е Английскиот -мешаница, мелез ,бастард език.
Е, сега е най важния, но Историята му е УНИКАЛНА Продукция. Както историята на всеки Език.
Айде и со здраве , че много станаате учените, и само спориме, като Софисти а резултата е плачевен , както каза Една Жена под друга статия.
Как е борсата , имам в предвид Стандарта и Бедните, че понижат ли кредитнио ни рейтинг, шофьоре? шофирам
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.03.2012, 09:59

27 post deluvian | 26.05.201211:32

е то по тая логика думите в синтетичните езици, като руския би трябвало да са най-смислово натоварени, защото освен всичко друго там има и склонение по падеж - а в сравнение с него българския е много по-аналитичен;

ама това е малко псевдолингвистичен спор, ще ме прощавате за мнението, подобни неща би трябвало да могат да се измерят, преди да се изказват категорични твърдения;
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.02.2012, 10:13

26 Nikitta | 26.05.201210:25

Полемиката между Бичкията и Деоуин под статията е много по-интересна от самата статия, която е чисто и просто низ от 24 кухи и високопарни словоизлияния.
Едва ли има друг българин (освен авторът на тази статия), на когото са му нужни цели 24 причини, за да обича този прекрасен празник - 24 май.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.04.2012, 17:34

25 Meteora | 26.05.201201:10

Ей, хора, идея нямате какво означава езикът за нас като нация! Това е като тинолът по спойката към микропроцесора! Стига простотии, радвайте се и величайте, ама на кирилица!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.01.2011, 17:43

24 Voin | 26.05.201200:30

Peta мисля, че си пропуснал 2 запетайки, едно тире, както и няколко пълни члена, ама карай ся, празник е.. Палав
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

23 peta_wawa | 25.05.201221:21

Уф, исках да кажа на Швайнето да не оцапва темата за 24 май повече, но нещо минах на глаголица , специалисти и по нея има ли, правилно ли е всичко Палав ?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

22 peta_wawa | 25.05.201221:19

§є§У§С§Ы§Я§Ц, §б§а§Я§с§Ь§а§Ф§С §Ш§Ц§Э§С§Я§Ъ§Ц§д§а §д§Ъ §Х§С §Ъ§Щ§б§м§Ь§Я§Ц§к §Я§С §У§г§с§Ь§С §и§Ц§Я§С §Ц §Х§а§г§д§С off-putting, §Я§С§б§в§С§У§а fЁ№rchterlich Чуди се ... §Ј§г§с§Ь§С §д§Ц§Ю§С §г§Ц §а§и§С§б§У§С §г§Э§Ц§Х §б§м§в§У§С§д§С §г§д§в§С§Я§Ъ§и§С ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

21 deowin | 25.05.201219:55

Първо, що за безумен критерий за каквото и да било е колко информация носи една дума от езика?
Различните езици използват думите по различен начин - едни имат падежи и окончания, други използват отделни предлози; едни използват представки/наставки, други ги отделят; едни съгласуват определението с определяемото по род и число (и/или го спрягат в същия падеж, ако имат), други не го; едни променят глагола за образуване на времена, други добавят отделни спомагателни глаголи.
Трябва да имаш много ниска чуждоезикова култура, за да не усещаш, че самостоятелната дума, видяна от силно ограничената гледна точка на поредица букви между два интервала, е доволно произволно понятие. Трябва да си адски тесногръд, за да виждаш 'разделям' или 'aufteilen' само като една дума (представка и корен), а пък 'take apart' само като две думи, вместо да ги разглеждаш като една смислена конструкция. Хайде, може би не всеки се е занимавал поне малко с компютърна или математическа лингвистика, ама това е обща култура.

Второ, както вече казах и показах, дори и в този безумен критерий, българският език не е нищо особено - имаме 3 рода, число, съгласуваме прилагетелни, спрягаме глаголи, използваме неделими представки, променяме глагола за време (и използваме спомагателни частици), но това го има в много други езици. От друга страна, обаче, от падежи имаме само пренебрежими остатъци. Тоест, всеки език, който добави и падежи (например руски, немски, унгарски) бие българския по количество информация в една дума. Да не говорим, че по света има доволно извратени езици с доволно извратени правила - например японския има система от интонации за няколко нива на формалност/учтивост. И да, интонациите променят самата дума, ако това е толкова важно за вас.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

20 паяка | 25.05.201212:06

Усмивка Подкрепям Бичкията, за многото информация заложена особено в една българска дума - ТАКОВА.
Знаете, един специализант от чужбина пристигнал в България да усъвършенства езика в автентична среда и от летището започнал да трупа впечатления, за които споделил, като се прибрал у дома.
Та, разправял той: Слизам на аерогарата и казвам - Таковайте ми такси, и ми спряха такси; Таковайте ме до хотела - откараха ме до хотела; Таковайте ми багажа в стаята, и ми отнесе пиколото куфара в стаята; Таковайте ми ваната и камериерката ми я подготви. Абе, всичко в България можеш да получиш с тая дума. Единствено, когато си поръчах в банята теляк, разбрах, че таковайте ме отзад не е синоним на "изтъркайте ми гърба". Смее се
Знам, че е брадясал виц, ама е готин и е по темата донякъде. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

19 Bichkiiata | 25.05.201203:09

Каза ли нещо или просто мелиш по подразбиране ... кажи на руснака да влезе да си опресни езика за да се почувствува по-дървено . Какъв Азис да не си му бил на концерта, к'ви пет лева?. Българската дума като единица носи най-много информация за себе си това съм го чел не съм го измислил, заключение което би трябвало и сам да си направил след като говориш английски, фрренски, руският е доста близък с изкл. на падежите, до българският че не го визирах.
   

оценка

+0 -0