Непонятните непознати | webcafe.bg
Webcafe

Непонятните непознати

Карл Вилхелм Майер
09.04.2014, 07:56 (обновена 11.04.2014, 08:23)
роми

Преди 1989 г. германецът Карл Вилхелм Майер установява, че ромите са част от всекидневието на курортите. След промените и падането на Желязната завеса обаче те внезапно изчезват.

Циганин не обидна дума. По-скоро в моите  очи това е определение за човек, който води безгрижен живот - хора, за които, признавам си, не  знаех много. Те тръгват от Индия преди векове и се пръсват по целия свят.

По време на нацизма в Германия  биват преследвани и убивани. След войната започва период на търпимост, но и на остро недоверие. Когато идваха при нас като деца, ние трябваше да се прибираме по къщите, а майка ми събираше прането от простора. Естествено, никой не им отваряше вратата, когато предлагат килимите си.

В близост до мястото, където живея, по време на войната е имало трудов лагер - малки бараки, с малки огради, отделени от пътя с висок плет. След края на войната те бяха поверени на строителна фирма. В тях живееха роми, а техните големи коли и каравани бяха разположени в малките градинки. Но това беше тогава. Сега изглежда, че са се нанесли другаде и на тяхно място са дошли нови аутсайдери: пънкарите - също толкова миролюбиви, колкото и техните предшественици. На никого не правят нищо лошо, въпреки че хората странят от тях.

По време на пътуванията ми в България преди промените от 1989 г. ми правеше силно впечатление, че ромите бяха силно представени по курортите. Жените поддържаха цветята по алеите, мъжете свиреха и пееха по заведенията или разхождаха мечка на синджир, която танцуваше под звуците на гайда. Изглеждаше сякаш те са част от туристическата индустрия и като че да се бяха настанили добре в нея. Ромите и българите почти не си контактуваха. Освен като музиканти и мечкари, заработваха от обменянето на пари на улицата.

В един момент обаче и в България дойде края на комунизма. Туристическата индустрия започна да се съобразява с предполагаемите очаквания на западните гости. Резултатът беше, че много ресторанти с типична местна кухня затвориха или смениха храната с европейска. Изведнъж вече нямаше място за ромите - те бяха първите отпратени. За алеите вече не грижеха ромските жени - бяха останали само две работнички за целия курорт и те бяха толкова натоварени, че не им оставаше време да се погрижат за всички цветя.

Днес в българските курорти почти не се виждат цигани. Малкото останали опитват да правят търговия с плодове. Част от тях лъжат и хитруват: казват цената, която е крайно завишена, едва когато клиентът вече държи в ръце стоката. Някои туристи плащат, защото ги е страх от скандали. Но не всички - когато дойде милицията (бел. р. полицията), ромите си плюят на петите и дим да ги няма.

Днешните времена са трудни за ромското малцинството - 20 години след падането на желязната завеса почти няма промяна по отношение на предразсъдъците, с които тези хора са натоварени.

Нещо повече: конфликтите ескалират напълно неконтролируеми,  а пропагандата на възраждащите се след 1989 г. права в Източна и Централна Европа свърши останалото: сегрегация, изолиране в гета, нападения, често завършващи със смърт.

Не мисля, че ромите са тези, които не намират покой, по-скоро ние, сме жертва на жалкия си страх от нещо, което не разбираме и което ни е чуждо.

Oще: българия  германец  дискриминация  курорти  отпуска  предразсъдъци  роми  сегрегация  туризъм  цигани 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.09.2011, 17:30

5 Симо Петков | 10.04.201405:20

"... а пропагандата на възраждащите се след 1989 г. права в Източна и Централна Европа свърши останалото .... "
----------------------------------
Абсолютно вярно!
Много е прав германецът....

ПОНЯКОГА ИМЕННО ПРЕКАЛЕНА ПРОПАГАНДА НА някакви ПРАВА, възраждащи се, или невъзраждащи се - няма голямо значение - води до негативни резултати!
Знаем и КОЙ Е ВИНОВНИКЪТ ЗА ТАКОВА ПЕРМАНЕНТНО пропагандиране на права и разделяне на нацията, по цвят на кожата - Българският Хелзинкски Комитет и вся остальная присъдружна непеошна сволачь!

Слага , немецът, пръст в раната!
Хвала нему!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.12.2010, 14:38

4 niemen | 09.04.201417:25

"Жените поддържаха цветята по алеите, мъжете свиреха и пееха по заведенията или разхождаха мечка на синджир, която танцуваше под звуците на гайда".

Някой да е виждал циганин да свири на гайда? Щото аз не съм. В какви долни кръчми си се завирал, бе Карл Вилхелм Майер? Предполагам, че си бил от Източно Немачко, а не от Западно Имачко (така на времето сърбите казваха на двете Германии). По-далече от капанчето в къмпинга едва ли си стигал.
Кафето, прекалявате с тези пичизми, да го web@.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

3 lele male | 09.04.201415:33

Шокиран "...сегрегация, изолиране в гета, нападения, често завършващи със смърт."
WTF? Особено туй "нападения, често завършващи със смърт" ме разби!!! То бива политическа коректност, толеранност, ама ставате по-нахални и от Македонски историци дагоева!!!
Прекалявате!!! Бесен
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

2 Pavur Pezev | 09.04.201414:36

Веднага Сурат-тефтер група-'Да върнем Манго по булгаристанските курорти',чи гледам на дойчовците нещо им залипсвали.Иска да го удрят в кантара,да го кундят мангали-сутеньори и да го джобят циг...пардон,ромски джебчийки.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

1 boris | 09.04.201413:07

по колко ви плащат за публикуване на такива бълвочи бе?
   

оценка

+5 -0