Разпадът на здравеопазването | webcafe.bg
Webcafe

Разпадът на здравеопазването

Ясен Бояджиев, DW
20.11.2012, 08:15 (обновена 22.11.2012, 08:08)
лекар

Все по-недостъпно и опасно за здравето и живота

Българското здравеопазване е обхванато от хаос и недоимъци. То става все по-недостъпно и опасно за здравето и живота на хората. Как се стигна дотук?

Търпението на работещите в кръвните центрове се изчерпа и те започнаха масово да подават заявления за напускане. Броят им и без това е доста по-малък от необходимия, което не е чудно - заплатите им са крайно мизерни и обидни за висококвалифицирани специалисти в национални институции, от чиято дейност зависи животът на пациентите. Затварянето на всеки кръвен център би било катастрофа, защото би оставило болниците в няколко области без кръв и кръвни продукти.

Не само кръвните центрове са на ръба на търпението и катастрофата - такова е положението и в спешната и психиатричната помощ, при анестезиолозите, патоанатомите, педиатрите. "Оставките на лекари и сестри може да обхванат цялата здравна система", предупреждава лекарският съюз.

Това са само част от най-видимите белези на наближаващ логичната си кулминация процес на разпад в българското здравеопазване. Процес, който е подсилен от кризата, но не е предизвикан от нея.

Откъде тръгнахме

Нещата изглеждаха по подобен начин към края на 1990-те години: наследената по инерция от социализма здравна система, еквивалент на централизираната планова икономика, бе напълно фалирала и изпаднала в повсеместни дефицити и тотален хаос. Реформирането й беше жизненоважно и повече не можеше да се отлага.

Така се стигна до идеята за съвременен здравно-осигурителен модел, основаващ се на няколко принципа. Като принципа на солидарността (всички се осигуряват чрез вноски в националната здравна каса, а грижи получават тези, които имат нужда) и принципа „парите следват пациента" (финансиране не на структури, а на реално извършена работа от предпочетени от пациента изпълнители на медицински услуги при съответния контрол). Според модела, отговорност на държавата остават осигуряването на децата и пенсионерите, както и дейностите, които трябва да бъдат гарантирани за всички - както за осигурените, така и за неосигурените. Такива са например спешната помощ и въпросните кръвни центрове.

В началото на новия век въз основа на тези принципи бе приет Законът за здравното осигуряване, придружен с подробен план за действие. Бяха направени и първите стъпки за въвеждане на новия модел. Днес мнозина твърдят, че именно този модел е причина за неблагополучията. Истината обаче е друга, защото моделът така и не бе въведен в своята цялост. Дошлите след това две правителства се отказаха от следващите му етапи и елементи или ги преиначиха и започнаха постепенно да подменят философията му. Кулминацията на тази подмяна пък настъпи именно при днешното правителство.

В изходна позиция

От една страна четиримата сменили се министри на здравеопазването, лутайки се в безкрайно и непоследователно кърпене на системата на дребно, провалиха всичко, което би могло да укрепи осигурителния модел. Пример за този провал е електронното здравеопазване, което глътна милиони левове, но все още продължава да бъде само на книга. От друга страна пък започна решително разграждане на основните стълбове и принципи на модела.

Най-напред бе посегнато на Националната здравно-осигурителна каса. През есента на 2010 година се оказа, че с пари от здравни вноски са плащани пенсии. После държавата сложи ръка на трупания в продължение на 10 години от здравни вноски резерв на касата от 1.4 млрд. лева. След това държавата започна постепенно да се освобождава от вменените й със закон задължения.

Това става по два начина - чрез прехвърляне на дейности от министерството на здравеопазването към здравната каса и чрез прехвърляне на пари от здравни вноски от касата към министерството - през 2011 година - 340 милиона, през 2012-та - 100 милиона. Когато през тази година Конституционният съд обяви този трансфер за противоконституционен, половината от тези 100 милиона вече бяха изхарчени. Сега държавата отказва да върне останалите, потънали в общия кюп 50 милиона и се готви догодина да заобиколи решението на съда, като прехвърли от министерството на касата нова голяма порция от дейности в общественото здравеопазване, които по закон са нейна отговорност.

Част от този процес е и отказът й да изпълни друго свое, поето със закон задължение - да започне от началото на 2013-та да плаща не половината, както е сега, а пълния размер на осигурителната вноска за деца и пенсионери. Така на практика здравната каса бе превърната в политически подчинена и одържавена структура, а принципът на солидарността бе обезсмислен.

Същевременно чрез въвеждане на нови и нови лимити и постепенно връщане на бюджетното финансиране усилено се ликвидират и остатъците от принципа „парите следват пациента". От лятото на 2010 година здравната каса вече не плаща на болниците за реално извършена дейност, а по предварително фиксирани бюджети. Венец на този процес е въвеждащата се от първи януари догодина методика, според която болниците вече ще имат не само фиксиран бюджет, но и фиксиран брой болни, които ще могат да лекуват по всяка диагноза и клинична пътека - чиновници ще се опитват да планират и кога и от какво да се разболяваме.

Така постепенно системата направи пълен кръгом и се завърна в изходната си позиция. Обхванатото от хаос и недоимъци здравеопазване става все по-недостъпно и опасно за здравето и живота. За пациентите осигуряването е все по-безсмислено, след като връзката между принудително плащаните осигуровки и здравната помощ, от която имат нужда, става все по-невидима. И след като за почти всичко трябва да плащат допълнително. Работещите в здравеопазването пък бягат. Всяка година 500 доктори заминават на работа в чужбина, а цели медицински специалности постепенно се обезлюдяват.

Хипократ и националната сигурност

Сега всички „на пожар" се втурнаха да увещават работещите в кръвните центрове да не напускат. Кметове, вероятно притиснати по партийна линия, ги залъгват с някакви еднократни суми от общинските бюджети, които обаче не решават проблема - в държавния бюджет за следващата година повече пари за кръвните центрове, а и не само за тях, не се предвиждат.

Министърът на здравеопазването пък им напомня за Хипократовата клетва и косвено ги обвинява, че застрашават националната сигурност. Хипократовата клетва обаче не прави докторите крепостни селяни. А истинската заплаха за националната сигурност са онези, които забъркаха кашата в здравеопазването през последните 10 години.

Dw.de

Oще: болници  здраве  здравеопазване  лекари  нзок  пациенти 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.