Ама било трудно | webcafe.bg
Webcafe

Ама било трудно

Огнян Марков
02.12.2011, 13:40 (обновена 02.12.2011, 13:57)
Sorrow

Снимка: © Стоян Георгиев

То не само модно стана, ама някак и присъщо за всяка администрация, изхранваща се от нашите данъци, да казва, че не прави това и това, защото било много трудно...

То не само модно стана, ама някак и присъщо за всяка администрация, изхранваща се от нашите данъци, да казва, че не прави това и това, защото било много трудно.

Трудно било социалните служби да установят дали ромите примерно си гледат добре децата, а не ги използват само за просия или за получаване на социални помощи!

Трудно било и да се докаже купуването и продаването на гласове по време на избори, щото в Наказателния кодекс било забранено за тази цел да се използват специални разузнавателни средства. А с обикновените разузнавателни не ставало лесно!...

Много трудно било да се хванат големите риби в разпространението на наркотиците, безбандеролните цигари, алкохолът с неплатен акциз и контрабандно внесеното гориво. Поради това, а и за да се отпусне малко парата на народното недоволство, от време на време изгаря само по някой дребен дилър.

Още по-трудно пък било да се докаже незаконното забогатяване на някои именити сънародници. Независимо че някои от тях, като Цар Киро например, десет и повече години не са си плащали не само данъците, но и сметките за ток. И че не очевидно, а направо очевадно десетките къщи на фамилиите им не могат да бъдат построени с едната заплата.

Било много трудно също така да се направят реформите - здравната, административната, пенсионната, образователната. А като е така, за какво да ги почваме другояче, освен на думи? Пък има и някои палиативни мерки, които вършат добра работа до следващите избори - я пенсионната възраст да се вдигне, я стажът, я тук-там да се посъкратят хорица!... Ама не в администрацията, разбира се. Тя е свещената крава на всяко управление и на нея то се и крепи в трудни моменти.

А страшно пък трудно било да не сме в криза! Щом за цяла Европа е обявено вече бедствено положение.
Просто в Европата били нашите пазари и след като те нямало да ни купуват стоката, тогава за какво да я произвеждаме.

Аз не знам какво сега и дали въобще нещо изнасяме за Германия, Великобритания, Франция и Италия примерно, което догодина те нямало да бъдат в състояние да купят?! Но дори да се окаже, че ги засипваме с наша стока, като няма да я искат през 2012 г., други пазари няма ли? Няма ли Русия, няма ли я Турция, Македония, Сърбия, Албания... И тъй нататък. Има ги, разбира се, ама нали нови пазари страшно трудно се усвояват!

А то въобще лесно има ли?
Да не би да им е лесно на хората в кофите за боклук, които нарастват не само количествено, но и качествено - при последното преброяване май половината се оказаха висшисти?!

Да не би да им е лесно на безработните?! На младите след тях, които пазарът на труда още се дърпа и не иска да припознае като свои чада, щото вятър им веел в главите и нямали опит? Или на онези, от другия полюс, които са около все по-увеличаващата междувременно пенсионна възраст и които същият този пазар на труда по лесно обясними причини вече не иска?!

Да не би да им е лесно на хората с кредити? Които с тях са си купили жилище. И то не толкова заради променящата се само в посока нагоре лихва, а заради убийствената сметка, че си взел 45 000 евро, а след 30 години ще си върнал 105 000 евро. Ако, естествено, ти и съпругата ти сте успели през това време да си запазите работата и с това - социалния си статус.

Да не ни е лесно накрая на всички нас, наричани съвсем наужким "средна класа", които непрекъснато сме заплашени да минем под чертата на бедността, и то не за друго, а поради някое хрумване на абсолютно безотговорни работодатели?!

То това, че лесно няма, народът отдавна го е казал. И господа управляващите, заедно с техния бюрократичен и друг паразитен слугинаж би трябвало отлично да го знаят. Защото, ако са си търсили лекото, да са си стояли в Банкя. При филията с мас.

Oще: администрация  власт  данъци  износ  народ  риби  средна класа  трудно 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.08.2011, 10:24

7 Mavado | 04.12.201100:38

Интересувам се има ли статия в тоя сайт под която в секцията за коментари да няма на първите места е тоя индивид "Оня Дето Го Трият" ? И да кажеш някви стойности коментари , че ти мъдри главата - дръжки. Под всяка БУКВАЛНО всяка статия ти виждам безбожно тъпия коментар, разбира се винаги с един и същи почерк - неадекватен и без стойност. Предлагам всички да му съберем по 10 стотинки и да му ги дадем да излезе на едно кафе това момче, че май е зараснал за клавиатурата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.03.2011, 12:16

6 Алтер Его | 03.12.201121:26

Тъжната истина... Тъжен

Но не цялата истина. Докато с личното си поведение толерираме и дори търсим решения по "втория начин", едва ли някога ще станем Сингапур на Балканите. Което и правителство да си изберем.

Добра публикация, ДА! .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

5 Оня Дето Го Трият | 03.12.201111:10

Луесно нема!
Готин текст - палци горе! ДА!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

4 AlahAkbar | 03.12.201110:44

Идиотите масово си гласуваха за ББ. Нека им е трудно. Но къде е алтернативата, аз поне не видам такава, освен Стрелка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

3 янаки | 03.12.201109:57

“Webcafe - 21 последни места за България
Еми Барух , Дойче Веле 03.12.2011, 09:07 (обновена 03.12.2011, 09:19) „

Ако при управлението на Борисов България беше изплавала малко по-нагоре, дори по показатели, които не са толкова съществени и не се влияят от „тежкото наследство”, то това би било добра визитна картичка за управлението на ГЕРБ.
Но, нищо друго не ни остава, освен да се надяваме че „последните ще бъдат първи". Но това не зависи от Б Борисов, а от неговият „Началник”.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

2 иван | 03.12.201108:47

Един пропуск в коментара ми, написал съм:
„страната престана да бъде........”,
но мисълта ми беше „отново престана да бъде.......”
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

1 иван | 03.12.201108:39

Но дори да се окаже, че ги засипваме с наша стока, като няма да я искат през 2012 г., други пазари няма ли? Няма ли Русия, няма ли я Турция, Македония, Сърбия, Албания... И тъй нататък. Има ги, разбира се, ама нали нови пазари страшно трудно се усвояват!

Още с първото „правителство” на България, страната престана да бъде самостоятелен политически и икономически субект, Настаниха се тук икономически „експерти” (оня, с едното око, беше един от тях), проведе се „шокова терапия” унищожи се и икономиката, и държавността ни и като резултат сме придатък, заден двор на нашите наставници и благодетели. По тяхни указания ликвидирахме традиционните си пазари (оставихме питомното, за да гоним дивото), а и да не бяхме го направили, нямаше вече какво да предложим там.

Но както се казва, коментарът е излишен!
Колкото до статията, одобрявам я на 100%.
Странно, че по един толкова сериозен проблем няма нито един коментар, а за „леките жени” има сто и един.
Но може би в това е отговорът на въпросите, които задава автора в статията си.
   

оценка

+0 -0