"Държа ядреното копче на бюрото си": Посланията на световните лидери за 2018-а | webcafe.bg
Webcafe

"Държа ядреното копче на бюрото си": Посланията на световните лидери за 2018-а

Webcafe
01.01.2018, 14:23 (обновена 02.01.2018, 17:38)
новогодишни обръщения

Тръмп изпрати поздрави на "хейтърите" в Twitter.

Навечерието на Новата година е моментът, в който световните лидери правят равносметка за преживените предизвикателства и чертаят нови цели, нови хоризонти и нов дневен ред.

Посланията им променят не само държавите, които те ръководят, но могат да се окажат определящи и за развитието на целия свят.

Особено когато лайтмотивът на нечия Новогодишна реч е фразата "Държа ядреното копче на бюрото си", така както се оказа в обръщението на севернокорейския диктатор Ким Чен Ун.

Как ще изглежда светът през 2018 г. според Новогодишните речи на лидерите?

"Честита Нова година и на хейтърите"

Американският президент Доналд Тръмп използва Twitter, за да изпрати послания за новата 2018 г.

"Докато нашата държава става все по-силна и интелигентна, искам да пожелая на всички мои приятели, поддръжници, врагове, хейтъри и дори на много нечестните Медии за фалшиви новини, Щастлива и Здрава Нова година. 2018 ще бъде велика година за Америка", написа Тръмп. Малко по-късно той отново поздрави последователите си с настъпването на новата година и добави: "Правим Америка велика отново и то много по-бързо, отколкото някой си е представял".

Тръмп и семейството му прекарват празниците в частния му клуб в Палм Бийч, Флорида.

Германия в критично важен момент

Ангела Меркел посвети обръщението си на ангажимент за по-тесни връзки с Франция на върха на Европейския съюз дори след напускането на Великобритания.

"27-те държави в Европа трябва да се сплотят по-силно от когато и да било, за да останат в една общност. Това ще бъде решаващият въпрос през следващите няколко години. Германия и Франция искат да работят заедно, за да постигнат този успех", каза Меркел.

В словото си тя обеща да съдейства за съставянето на ново правителство "без забавяне" - преговорите между нейния Християндемократически съюз и Социалдемократите на Мартин Шулц трябва да започнат до броени дни. Германия все още не може да формира кабинет повече от 3 месеца след последните парламентарни избори.

Меркел се обърна с призив към германските граждани да бъдат по-толерантни и да се изслушват взаимно, когато обсъждат своите политически различия.

"Отдавна не сме виждали толкова силни противоречия в общественото мнение. Някои дори говорят за пропаст, която разделя нашето общество. Наред с успеха и доверието, днешна Германия е белязана от страх и съмнение. Германците трябва отново да се стремят към зачитане на другия. Това зачитане означава повече внимание, повече вслушване в аргументите и по-голямо разбиране за околните", каза още Меркел.

Препратки към Кенеди в първото слово на Макрон

В първото си Новогодишно обръщение като президент, Еманюел Макрон призова гражданите на Европа да не се поддават на националистите и скептиците, като се ангажира да направи ЕС по-обединен, по-суверенен и по-демократичен съюз.

"Дълбоко вярвам, че Европа може да се превърне в онази икономическа, социална, екологична и научна сила, която може да се изправи пред Китай и САЩ. Европа е добра за Франция, а Франция не може да успее без силна Европа", каза Макрон.

На фона на трикольор с изображение на френския символ Мариан и надпис "Братство", Макрон отправи послание към всички граждани, независимо от политическите им убеждения: "Винаги ще изслушвам, ще обяснявам, ще уважавам, но и в крайна сметка - ще действам. Точно това очаквате от мен".

Френският президент каза, че вярва в способностите на страната си за изключителни постижения и в нейната "универсална мисия да печели мира зад граница". Приоритет на Макрон остава борбата с ислямския тероризъм както на собствена територия, така и по света. Той определи като "морален дълг" ангажимента на Франция да дава подслон на хората, които имат нужда от убежище. В същото време, той добави, че страната не може да приеме всекиго и без оглед на правилата.

В края на речта си той използва препратка към прословутата реплика на Джон Ф. Кенеди, като каза: "Всяка сутрин си задавайте въпроса какво можете да направите за своята страна" и изрази увереност в предстоящото "създаване на френското възраждане".

"Помнете родителите си, разбирайте мечтите на децата си"

Новогодишното обръщение на руския президент Владимир Путин беше посветено преди всичко към призива за "сплотеност и безкористна любов към Русия".

"Нова година е преди всичко семеен празник. Отбелязваме го като в детството си: с подаръци и изненади, с особена топлина и с очакване за важни промени. Те обезателно ще дойдат в живота ни, ако всеки от нас помни винаги своите родители, грижи се за тях, цени всяка минута с тях; ако разбираме повече своите деца, техните стремежи и мечти; ако подкрепяме онези, които са близо до нас и се нуждаят от помощ и духовна щедрост", каза Владимир Путин.

Президентът на Русия се обърна специално към всички граждани, които изпълняват воински или професионален дълг дори в Новогодишната нош.

"Заедно сме в нашите общи всекидневни задачи. Сплотеността, приятелството и безкористната любов към Русия умножава силите ни за достойни постъпки и високи постижения", каза още той.

"Китай ще има думата по всички световни въпроси"

Президентът на Китай Си Дзинпин даде сигнал, че страната му ще бъде ангажирана във всичко въпроси от международен характер, както и че ще продължи с инициативата за разширяване на китайското влияние на Запад "Един пояс, един път".

Той използва обръщението си, за да обяви, че Китай ще защитава авторитета на ООН, както и че ще продължи с ангажиментите си за опазване на околната среда.

"Много страни се надяват за мир и развитие на човечеството, но имат и своите притеснения, затова гледат с надежда, че Китай ще заеме своята позиция. Китай, като голяма нация с отговорности, също има какво да каже", посочи Си Дзинпин.

Той призна, че страната му продължава да се сблъсква с проблеми в някои области като образованието и здравеопазването, но обяви план за изкореняването на бедността от Китай до 2020 г., като призова всички да се ангажират за изпълнението на тази цел.

"2018 - година на възродена увереност и гордост за Британия"

Brexit беше основната тема на обръщението на премиера Тереза Мей преди настъпването на 2018 г. По думите й - последната година е била период на "прогрес" за Обединеното кралство, а разделението между про- и анти-ЕС групите е отминало.

"Повечето хора просто искат правителството да си свърши работата и да създаде една добра Британия. И точно това правим ние", каза Мей.

"Разбира се, всяка година носи своите предизвикателства - това се отнася и за нас като личности, и за цялата страна, и за света. Истинското изпитание не е в това дали предизвикателствата ще дойдат, а в начина, по който се изправяме срещу тях. Вярвам, че 2018 г. ще бъде година на възродена увереност и гордост в страната ни. Ще продължим с добрия напредък към успешно споразумение за Brexit, към икономика, която е способна да се справи с бъдещето, към по-силно и по-справедливо общество за всеки човек", каза тя.

Тереза Мей призова още за създаването на "публична сфера, в която дебатът е конструктивен и почтен, в която се отнасяме едни към други с достойнство".

"Ядреното копче е на бюрото ми"

Държавният ръководител на Северна Корея използва Новогодишното си слово, за да предупреди САЩ, че ядрените му способности вече са напълно готови за удар.

"Цялата територия на Съединените щати е в обхвата на нашите ядрени оръжия. Ядреното копче винаги стои на бюрото в кабинета ми. Трябва да бъдат съвсем наясно, че това не е заплаха, а реалност", каза Ким Чен Ун.

"Независимо колко много им се иска в Америка да ни нападнат със своята военна мощ и ядрена сила, те знае, че вече притежаваме толкова голям ядрен арсенал, затова няма да посмеят", добави още той. Ким Чен Ун добави, че един от най-значимите успехи на страната през 2017 г. е било "историческото постижение за завършване на ядрените способности".

В същото време, той изрази желание за "мирно разрешаване на проблема с южната ни граница" и даде знак, че е възможно да изпрати севернокорейски атлети на зимните олимпийски игри в Пьончан в Южна Корея.

"Северът и Югът трябва да работят заедно, за да отслабят напрежението и да си сътрудничат като народи от един и същи произход в името на мира и стабилността", каза той.


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.