"КвАРТал фестивал" - нов облик за центъра на София | webcafe.bg
Webcafe

"КвАРТал фестивал" - нов облик за центъра на София

webcafeМария Панайотова
09.09.2016, 15:18 (обновена 15.11.2016, 17:44)
Квартал фестивал

Снимка: © Facebook

Това е първото издание на "квАРТал фестивал" - фестивал за култура и начин на живот, който ще преобрази стария еврейски квартал с поредица събития.

В началото на двадесети век до идването на комунизма, тази част на София е била един от най-проспериращите и интересни райони. Тук са живели хора от различни етнически и религиозни общности: евреи, мюсюлмани и католици, които оставят своя отпечатък върху квартала.

За три дни, от 16 до 18 септември старият център на София ще се превърне в невероятно арт място за изкуство и култура.

Виртуални исторически обиколки, бар и гурме турове, изложби, музика и диджей партита са само малка част от нещата, които ще ви очакват в пространството между бул. "Дондуков", бул. "В. Левски", бул. "Сливница" и бул. "Мария Луиза".

Това е първото издание на "квАРТал фестивал" - фестивал за култура и начин на живот, който ще преобрази стария еврейски квартал с работилници, театрални пърформанси, стрийт арт и графити, музика, зона за почивка и още много спешъл инициативи.

Множество ключови локации ще очакват посетителите, за да им покажат интересни изложби и документални кадри, свързани с интересното минало и важното историческо значение на района.

Интерактивни виртуални разходки ще запознаят любопитните със сградите с интересна архитектура, ще разкажат историята на техните обитатели, ще покажат всички скрити „съкровища". За целта е нужно само да се изтеглят двете специални мобилни приложения, които са безплатни.

Идеята на организаторите от творчески колектив „квАРТал" - хора, свързани с района, живеещи или работещи там, е да се представи огромния потенциал и богатото културно наследство на квартала. „С общи усилия целим да вдъхнем нов живот на някога процъфтяващия исторически център и да му върнем статуса на такъв", казват организаторите. Да се докаже, че той е едно добро място, както за живот, така и за работа.

Дългосрочната цел на проекта е да в бъдеще да се създаде квартал за изкуство и култура в София, тъй като такова място в столицата липсва. А в малките улички, китните работилници, заведения и старите сгради придават неповторимо усещане и атмосфера.

Основни партньори на инициативата са Музеят за история на София, Полски културен институт, Организацията на евреите в България "Шалом".

Програмата започва на 16 септември вечерта с парти в Дома на киното от 22 часа. Музиката е осигурена от култовите столични диджеи Emil Doesn't Drive & Mr. Vanderley. Входът е свободен.

В рамките на "квАРТала" Sito Studio ще отбележи рождения си ден, с демонстрация на демо печат, разпродажба на стари принтове и колекция от дрехи.

В Ателие Пластелин от 19:00 ч. ще се открие изложбата "Beauty of Destruction" на Дария Чапанова, а в другите дни ще има театрални пиеси.

На 17 и 18 септември в Бар French 75 ще има дегустация на бутикови вина от Южна Франция. На 17 септември от 19:00 ч. там ще бъде преставен модния пърформанс "Градски приказки" на Албена Щениовска - Еглофф, с участието на актрисата Силвия Драгиева.

В стария "еврейски" квартал не може да пропуснете посещение на Синагогата и музея към нея, които определено си заслужават. Център "Шалом" организира специални обиколки с гид "Еврейска София" за историческите еврейски забележителности.

В Дома на киното, който е отправна точка и място за информация за "квАРТал фестивал", на 17 септември по случай празника на София, ще прожектира филми, посветени на столицата.

Пак там ще се състои и дискусионен форум с организаторите от „квАРТал колектив" за споделяне на идеи за развитието на стария център на София. Ще се почерпят и примери на обособени творчески квартали в различни европейски градове.

Повече информация за събитието може да намерите на страницата във Facebook.

Oще: "квартал фестивал"  french 75  sito studio  ателие пластелин  дом на киното  еврейска софия  квартал колектив  синагогата  софия  стария еврейски квартал  фестивал за култура и начин на живот 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.