Платихме си като за 2 години | webcafe.bg
Webcafe

Платихме си като за 2 години

Николай Киров
22.07.2012, 18:38 (обновена 26.07.2012, 17:13)
Ток

Снимка: © БГНЕС

Изненадващо ДКЕВР повиши цените на тока на 1 юли с 13% за домакинствата и с 16% за бизнеса. Оправданието за огромния скок на цените бяха вятърните и соларни паркове, които, по сметките на Комисията, са виновни за повече от половината от поскъпването на електрическата енергия.

По думите на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев повишението на цените на електрическата енергия е щяло да бъде едва 5% без ефекта от ВЕИ.

И всички бяха неприятно изненадани. За фон на изненадата послужиха поскъпването на горивата, които остават близо до рекордните си мартенските нива, въпреки по-ниските цени с близо 20% цени на петрола на международните пазари.

През изминалата седмица "Лукойл" отново повиши цените на бензина и дизела. Така обикновеният A95 вече струва на дребно около 2.61 лв. за литър, а през март достигна 2.68 лв. за литър.

Дизелът пък се продава в бензиностанциите за около 2.66 лв. за литър, а през март цената му удари 2.74 лв. за литър.

На заден фон остана и неизненадващото повишаване на цената на природния газ с 4.88%.

Но да се върнем към изненадата. И по-точно година назад, когато "независимият" регулатор повиши цената на тока с 3%. Тогава председателят на комисията Ангел Семерджиев коментира, че това е последният път, в който ДКЕВР задържа повишението и след година може да се чака поскъпване от 10-15%. Дотук с изненадите.

Нещо повече, промените в закона за възобновяемите енергийни източници, приети през май 2011 г., задължават Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ежегодно до 30 юни да публикува на интернет страницата си предвижданите за едногодишен период, считано от 1 юли, електрически мощности, които могат да бъдат предоставяни за присъединяване към преносната и разпределителните електрически мрежи на ВЕИ.

Заявленията за присъединяване се подават до оператора на съответната електрическа мрежа - ЕОН, ЕВН, ЧЕЗ. Трите дружества пък трябваше да отчетат свободния капацитет на мрежите си до 1 юли 2012 г. Така през изминалата година процесът на присъединяване на нови ВЕИ проекти към електопреносната мрежа е вървял леко покрай закона.

А е трудно да бъдат коментирани твърденията, че поскъпването на тока се дължи на едни 600 мегавата мощности на ВЕИ, които "изненадващо" се очаква да бъдат завършени и присъедини към мрежата на НЕК до 1 юли тази година. Трудността идва от това, че последните актуални данни на НСИ за наличните ВЕИ мощности в България са от 2010 г.

Така че да оставим настрана причините за "изненадващото" поскъпване на тока и да видим как то ще се отрази на стандарта на живот на българите и на икономиката на страната.

Съчетано с покачване на цените на дизела, бензина и природния газ в разгара на жътвата, поскъпването на тока ще удари много по-силно по джоба на хората. Първо нагоре ще тръгнат цените на храните и другите малотрайни и бързооборотни продукти.

Цените на хлебните изделия и млечните продукти вече се качват. Вероятно през есента насъщният ще е с около 10% по-скъп. Тук голяма роля играят и международните пазари.

Сушата в САЩ, Русия, Украйна, Турция, Испания и Великобритания, всяка от които е голям производител на пшеница, доведе до скок на цените с над 50% от май насам. Това се отразява и на търсенето и съответно на цените в България. Търсенето се повишава заради увеличения интерес за износ.

Така през миналата седмица изкупната цена на хлебната пшеница достигна 407 лв. за тон, а в някои региони вече се предлагат цени от 430-450 лв. за тон без ДДС.

А очакванията на международните пазари са, че през август ще последва ново рязко намаление на прогнозните данни за добивите в глобален мащаб, тъй като щетите от  сушата в много страни-износителки вече са необратими, а метеорологичните прогнози остават неблагоприятни.

Така че, към последствията от по-скъпия ток и горива, трябва да прибавим и ефектите от ситуацията на международните пазари, с оглед на което може да се очаква скок на цената на хляба с около 20% наесен, въпреки че изглежда реколтата от пшеница в България тази година ще е добра.

Сушата обаче се отразява не само на пшеницата. Добивите от царевица и зърно в САЩ и много европейски страни също са засегнати. Цените на фуража се покачват.

Това, заедно с по-скъпия ток, ще доведе до силно поскъпване на млечните и месните продукти.

А след малотрайните стоки, идва ред на такива като облекла и обувки, чиито цени също се влияят от разходите за електричество и транспорт. Тук е моментът да прибавим ефекта на поевтиняването на еврото срещу основната глобална търговска валута - американския долар, с близо 9% от началото на май насам.

Тъй като левът е закачен за еврото със системата на валутния борд, то по-скъпият долар ще се отрази на цените на вноса на много продукти, от произведените в Китай техника и облекла, до руския нефт и украинските въглища.

По принцип инфлацията не е лошо нещо. Тя показва, че икономиката работи, търсенето се увеличава и бизнесът печели повече. Последният силен скок на инфлацията в България беше през третото тримесечие на 2008 г., когато потребителските цени скочиха с над 13% на годишна база.

Тогава обаче, благодарение на прилива на чуждестранни инвестиции, безработицата в страната беше наполовина по-ниска и много хора, включително и финансовият министър в правителството на тройната коалиция, вярваха че глобалната финансова криза няма да засегне страната.

Сега обаче ситуацията е различна. Инфлацията през следващите месеци ще изглежда ниска, заради свитото потребление. Но ще бърка дълбоко в джобовете на хората. Защото тя ще е резултат не от съживяването на българската икономика, а от административни и външни фактори.

Такава инфлация, съчетана със сравнително слабо вътрешно търсене и висока структурна безработица, ще удари не само потребителите, но и бизнеса. Компаниите ще бъдат принудени да режат разходи и работни места, за да се справят с покачването на производствените цени на входа на предприятията.

И всичко това не е изненадващо, при условие че "независимият" енергиен регулатор в България задържа покачването на цените на енергията през миналата година, за да могат сега българите да си платят като за две години.

Oще: безработица  бизнес  горива  дкевр  долар  домакинства  евро  енергия  зърно  инвестиции  инфлация  разходи  суша  цени 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

16 Govedo13 | 25.07.201211:19

Пепе проблема е че е прав. Но свободна енергия не е изгодна на владетелите на света и много лесно и бързо смачкват всички опити за това.
Ако не вярваш виж кой е Никола Тесла, след това виж кой е българинът Юл Браун, и след това може да гледаш филма Thrive.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

15 pepe | 25.07.201207:09

13 upliftinGKhai | 24.07.201214:18
"Ток може да се произвежда за целия свят напълно безплатно и екологично само от слънцето."

Щеше да си прав, ако можех да разперя ръце и да я събирам тая безплатна енергия. Аз обаче съм човек, а не петуния, и зада използвам "безплатната" енергия ми трябва технология, която да я преобразува. И точно тук се появява проблема - колко струва въпросната технология за преобразуване /и евентуално преноса и другите косвени разходи/.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.07.2012, 22:35

14 upliftinGKhai | 24.07.201214:25

Свободна енергия :

'If anyone can drawn the power where do I put the meter ?'
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 13.07.2012, 22:35

13 upliftinGKhai | 24.07.201214:18

Ток може да се произвежда за целия свят напълно безплатно и екологично само от слънцето Удивителна За всички видове транспорт и битови нужди ! от 100 години ! А бие си чешете езиците за вятърни перки ...
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 24.08.2010, 15:09

12 skd911 | 24.07.201203:56

@Evgeni Metodiev


Напълно съм съгласен........ и бих добавил че токът от ВЕИ е толкова "безплатен" колкото и сиренцето в капана за мишки.

Тъпаците се хващат че вятъра е безплатен...... но капанчето щраква с цената на тока, който е в пъти по скъп от който и да е друг източник.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

11 Mile Manolov | 23.07.201218:18

единствения газ у бантускотия е изпърдяния... събирайте у кофи и ползвайте. еффтино и еко muhihihihi
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

10 Govedo13 | 23.07.201216:17

@ djeisanborn
Тока от ВЕИ е по-скъп от всеки вид конвенционален ток, по-скъпи от мелниците са другият безсмислен вид Фотоволтаични централи. За да може мелницата да е икономически изгодна тя трябва да се постави на точно определено място където вятъра е достатъчен, а такива места са изключително малко, ако не беше пълен лайк в тая сфера щеше да знаеш,че няма дори и 1 държава в света където перки или панели да доставят най-големя процент в енергийният микс.
Дебилите отдавна са застроили всички подходящи места за мелници в Европа и за това правят такива в морето. Те естествено са 3-4 пъти по-скъпи за поддръжка от атомна централа докато енергията която произвеждат е също 3-6 по-малко. ВЕИ е лъжа която ви се набива в тъпите глави от продажни политици който гласуват закони за да ви направят по-бедни плащайки надценка на тока изкупуван от ВЕИ въпреки че това не е логично понеже ВЕИ без субсидии е абсолютно икономически безмислено. Ама понеже нямате мозъче в тиквите си ви ебат както и братята европейци ги ебат с скъп ток.
Целта е проста-на всеки 60 години от времето на Наполеон до сега средната класа е занулявана-това е единственият начин богатите да стават по-богати и да подържат реда който е изграден. Който не ми вярва да се порови в историята.
   

оценка

+4 -2

Регистриран на: 21.03.2012, 23:59

9 Evgeni Metodiev | 23.07.201216:07

А това е само началото, мили другари и другарки ГЕРБ-еристи Усмивка Все пак повече на изток няма да се обръщаме, само да продължават да идват милион руски туристи и да купуват имоти де, ама то не се брои. А, и Газпром да не върти кранчето, ама то и това не се брои.
Ке си дигаме перки и ше им духаме, защото е безплатно, видиш ли - само слагаш и те "проЙзвеждат" ли "проЙзвеждат", ако незаядливо може да цитирам енергийните експерти от по-долу Усмивка
А за останалото - ще си преизберем премиера слънце да свети в тихата свята нощ на волтаиците, че да не премръзва народа. Все пак нали и те са безплатни за производство, а даже и поддръжка нямат. Най-много да се наложи да се освободи от длъжнос Веждичката, че произвеждал много въглеродни емисии, та да се освободят такива за следващия хАмерикански ТЕЦ...
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 13.07.2012, 22:35

8 upliftinGKhai | 23.07.201215:07

джейсане аз и ти мисля лесно можем да съберем 100 човека , после лесно ще станат 1000 , следва 2-3000 после 10 и т.н. . Кога започваме ? или ще ревеш по форуми
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.06.2011, 10:13

7 Nikoj Nqkoj1 | 23.07.201213:33

какво се правите на ощипани моми
нали вие си избрахте тиквите, кой с гласуване, кой с ходене за риба.

Така че не мрънкайте.
   

оценка

+1 -0