Паметникът на един народ - Бай Ганьо в с. Скобелево | webcafe.bg
Webcafe

Паметникът на един народ

Зорница Аспарухова
12.04.2014, 18:21 (обновена 17.04.2014, 15:31)

1 от 3 снимки Назад Напред

Пачетник на Алеко Константинов

Още приживе Алеко Константинов е критикуван, че показва само негативните черти на балканеца с образа на Бай Ганьо

Паметникът на прочутия герой на Алеко Константинов ще краси гордо с. Скобелево, община Павел Баня, и според създателите си носи събирателния образ и нравите на казанлъшките розопроизводители. Но дали само на тях? Не. Припомнянето за Бай Ганьо идва в перфектния момент за тази държава...

Легендата гласи, че когато бил на изложение в Чикаго, Алеко Константинов срещнал мъж на име Ганьо - казанлъшки търговец, който стоял на щанд за гюлово масло. Хората са склонни да вярват, че именно този човек инспирира автора за прочутата творба, която и до ден-днешен се смята за събирателен образ на типичния балканец.

Според част от жителите на Казанлък обаче, образът на Бай Ганьо е инспириран от техен съгражданин - Ганьо Сомов от с. Енина, който е бил търговец на рози в началото на XX век.

Паметникът в чест на най-известния персонаж в родната литература ще бъде вдигнат гордо само след няколко дни. Макар „вдигнат" е доста неточно казано. Паметникът, направен от бронз, изобразява Ганьо седнал, с калпак, потури и вечните си мускалчета с розово масло. И макар от създаването на образа да са минали точно 119 години, той е точно толкова многозначен за българския народ днес, така както е бил и тогава.

И това ако не е перфектен тайминг! Във време, в което Ганьовците са повече от всеки друг човек у нас, по-силни са - финансово, социално и политически от всеки друг човек, по-тъпи са от всеки друг човек, по-нагли са от другите и прочие, и прочие... Във време, в което тези неща са толкова явни, толкова искрящо ясни и толкова силни, паметникът на Бай Ганьо е най-логичното нещо, което може да ни се случи.

Даже смятам, че дори леко сме закъснели. Можехме да направим паметник още миналата зима, когато държавата се тресеше от протести, а типичният Бай Ганьо се беше барикадирал първо в Народното събрание, после в Банкя, и си пазеше мускалчетата, като очите. Вярно е, взеха му ги за малко, но ето че, той, Ганьо, отново е на ход с единствената цел да си ги върне.

Най-лошото обаче е, че типичният български Бай Ганьо е навсякъде около нас. Той не е един човек, той дори вече не е и просто събирателен образ. Той е един многопластов човек (в буквален и преносен смисъл), когото срещате всеки ден в трамвая, в метрото, на улицата, вкъщи и най-често по телевизията. Българският Бай Ганьо много обича публиката. Той варди мускалчетата си само публично, защитава ги пламенно и никога не пада по гръб. Той обича да се изказва, да се показва и да се доказва.

В този ред на мисли, смятам, че е редно паметник на Бай Ганьо да има във всеки град в България, а образът му да грее гордо в центъра на София. Може дори да замени официалния паметник на столицата. И тези, които сега се обиждат, моля ви, недейте. Сигурна съм, Бай Ганьо живее във всеки един от нас.

Така сме отгледани, така и сме възпитани. Когато някой ни говори на въпреки, нашата първа реакция е да се заядем. Ако ни пита нещо, то сигурни сме, той се съмнява в нашите способности. Ако е рязък, значи непременно ни мрази и ние, за да се защитим, го нападаме първи, най-често с обиди със сбъркани ударения. Ако някой е любезен с нас, то той или тайно ни крои шапка, или най-често иска да ни обере... И най-важното, българският Ганьо винаги е прав, пръв, корав...

Според създателите му, направата на този паметник е вдъхновена от други емблематични герои получили своите признания от бронз. Швейк от години краси Прага, малката русалка (не, нейното име не е Ариел) го прави в Копенхаген, а Шерлок Холмс раздава умни погледи в Москва. Но каква е връзката с нашия Бай Ганьо!?

Защото, макар не по-малко известен от своите събратя по бронз, нашият паметник е доста по-значим. Не може да ми кажете, че Холмс, Швейк или Малката русалка по някакъв начин отразяват действителността, дори и в малка част, от Западна Европа. Защото това е вярно толкова, колкото и че клоунът на Макдоналдс е прототип на Америка... Ми, не е. А Бай Ганьо е.

Неговият паметник е тук, или по-точно ще бъде, тъй като е предвиден за показване на 25 май.

Ден след Деня на Народните будители. Защото всичко в Ганьо буди... предполагам у всеки то е различно. Защото за разлика от Швейк, Холмс и Малката русалка, Бай Ганьо отдавна не живее само на страниците на Алековата творба. А може би никога не е живял? Но ако през 1895 година Алеко се е вдъхновил от един търговец - било в Чикаго, било в Казанлък, то днес вдъхновенията са много.

Защото днешният Ганьо обитава най-висшите позиции навсякъде. Той е в парламента, в новините, по телевизията, във вестниците...

За да го разпознаете по-лесно, макар да се съмнявам, че ще ви е трудно, ето кратко обобщение на типичните Ганьовци и техните черти...

- Ганьо винаги е прав, независимо дали това негово право е взето със сила, псувня или друга проява на агресия

- Модерният Ганьо пристъпва тежко. Той не носи потури и калпак, а техните модерни еквиваленти - блуза с камъни и гръмкото изписано Armani, изтъркани дънки, кожено елече или костюм в две части с номер по-малък

- Той има мускалчета. Те може да са чисто финансови, може да са символични, може да са под формата на притежание на човек, вещ, състояние, може и да са истински мускалчета. Но най-важното - Ганьо гордо ги показва, и ако му е възможно ги носи на кръста си в малка кожена чантичка. Там стои и GSM-а му, който той понякога нарича „мобифон"

- И последно, но не на последно място: Ганьо буди страх в обикновения, нормален човек. Той е агресивен, тъпо упорит и страшен. Ако ти си един от тези хора, чийто коси настръхват щом видиш Ганьо, то пази се и знай - не си сам.

Oще: алеко константинов  бай ганьо  казанлък  литература  паметник 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

9 deowin | 14.04.201420:00

>А Бай Ганьо е [прототип]

Не, не е.
Бай Ганьо отдавна не е представителен образ на българите.
Цялата статия е едно гротескно преувеличение и звучи инфантилно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

8 AlahAkbar | 14.04.201417:01

Не се познаваме в огледалото като се видим, а то горкото показва само истината...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

7 паяка | 14.04.201413:22

"предвиден за показване на 25 май.
Ден след Деня на Народните будители."
Денят на народните будители е на 1.11.

"блуза с камъни и гръмкото изписано Armani, "
Във висшата мода на Джорджо Армани се отпечатва традиционният му минималистичен принцип, доминира максимално изчистеният силует. Той се прекланя пред класиката и сдържаността. Да не би да сте имали предвид Роберто Кавали?

"И това ако не е перфектен тайминг! " да назначите редактор или коректор, щото не е много уважително отношението към все още четящите тук.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

6 boris | 14.04.201410:25

Поклон и вечна слава на великият Бай Ганьо Балканския лъв!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

5 Citizen X | 14.04.201406:45

Донякъде са верни изказаните дотук мнения - асоциацията с Ганя и съвремието ни не е на 100% ок. От бае Ганя може и да посмръдква, но липсва тази зловеща еманация на меркантилност на всяка цена и мизантропия срещана на всеки пласт от т. нар. ни общество. Дали е кифлата с мобифоня, групичката нацепени бацета на лов за очилатко в студенцки, нахъсано юпи в младжкия герп или неговия прото-идеал, мутра, митничар и так дале... На Ганя можеш му прости, че е подозрителен, пестелив и не в крак с традициите и практиките, към които е отправил взор, но на тъпоумния дебил с резаното якенце, студент у селуту и дипломка от нейде из Ямболско, да речем, никак точно. И точно затова много ни липсва един такъв паметник, един педестал, от който простака в цялата си същност да огледа ехидно живия, настоящия простак, па сакън на последния му светне нещо у вакуумната помпа...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 07.02.2011, 02:08

4 Gastaroll | 14.04.201400:26

Съгласен съм напълно с Иван. Олицетворението Бай Ганьо е на човек търговец, а не на политик-андрешко. За мен Бай Ганьо е един изключително предприемчив за времето си човек, който има нещастието да бъде натурален по природа. Той не е лицемер, нито мразещ човек. Бай Ганьо е архи варианта на модерния капиталист.

Ако целта е да покажем типичния нашенски простак, то сигурен съм, че ще намерим по-удачни варианти.

Спомнете си началните думи на Бай Ганьо -" повече манджа, по-малко хляб. Хлябът е ортак на кесията" т.е той е спестовен. Спомнете си и "Криворазбрана Цивилизация".....направете разликите.

Да поясня....за мен Бай Ганьо е герой на времето си! Днес няма хора като него а само рубладжии-андрешковци.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 17.02.2011, 15:39

3 Uti | 13.04.201421:11

Бай Ганьо е символ не на балканеца, а на това колко тежко и непоправимо комплексирано племе сме ние българите!
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 13.04.2014, 16:09

2 Bulgarski_Colombiec | 13.04.201416:24

Авееее ееееееййййй Ние сме си Бай-Ганьовци за Век И Веков хахахахахахахах Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Плези се Плези се Плези се Плези се Плези се Плези се Плези се Плези се Намига Намига Намига Намига Намига Намига Намига
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

1 иван | 13.04.201414:35

Не мисля, че е допустимо, да се влага в един образ от миналото, станал образец за предприемчив и безкрупулен следосвобожденски търговец/политик, съдържанието на съвременен мафиот/политик. В случая имаме по-скоро внук или правнук на Бай Ганя.

В образа на Алековия бай Ганьо има и нещо, ако не симпатично, то поне, което можем да разберем и даже да оправдаем.

Имам предвид „подвизите” му в чужбина:

Карлово и Прага. Два различни свята. Това, което е прието за нормално по онова време в Карлово, е скандално в Прага.

Така, както по онова време един ябанджия, отивайки в Карлово по търговските си работи, където познава някой само по име, очаква той да го покани и да го приюти, така и Бай Ганьо търси Иречек в Прага и би бил изненадан, ако при наличието на толкова много одаи и кревати в къщата му, няма да се намери място за него. Мога да спомена още "цивилизационни" недоразумения, но ще спра дотук.

Нека да оставим бай Ганьо във времето му, а, ако ще издигат паметник на съвременния мафиот/политик, то нека да е, не на бай Ганя, а на някоя мутра от прехода, прототипи има предостатъчно.
   

оценка

+3 -2